Hrdlička chechtavá - mutace, dědičnost

Hrdlička chechtavá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

8.6.2020 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.233

Vkládám některé foto mutací ze stránky www.exoticdove.com. U nás jsem bohužel nenašel téměř nic.
Předem se omlouvám za anglické názvosloví, netroufám si zatím vše překládat.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2020 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.233

Vyskytují se mutace vázané na pohlaví (Dark nebo Wild, Blond, White), mutace kodominantní (Frosty a Tangerine) a recesivní (Ivory, Pied a Rosy).
Přidávám ještě pár barevných mutací + pernaté ozdoby.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2020 18:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.86

Chocholaté jsou velice líbivé, bohužel u nás ne příliš běžné.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2020 19:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.86

A poslední krasavec :)

Neregistrovaný uživatel

9.6.2020 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.250

Znal jsem chovatele ze Slovenska, vedl velice pěkný chov postavově opravdu krásných ptáků. Zvyšoval vitalitu a mohutnost postavy přilitím krve silných kusů hrdliček zahradných. Do rukou se mu dostaly prý od nějakého holandského chovatele. Díky zahradním hrdličkám a krásným skořicovým ptákům z Německa se podařilo dosáhnout temně hnědé barvy. Vynikaly elegantním zjevem a zvláštním hlubokým cukrováním. Ptáci kypěli vitalitou a na první pohled zaujali kompaktním mohutným tělem. Vzpomínám si na ohromnou sílu úderů křídel když se mi dostal jeden kus do rukou. Bohužel po smrti jejich majitele mnoho kusů nezbylo a i ty prodali někde na trzích. Lituji že jsem si od něj tenkrát nějaký materiál nevzal, no byl jsem velmi mladý a nedokázal jsem ten klenot ocenit. Dnes už jsou ale barvy hrdliček skutečně náramné.

Neregistrovaný uživatel

9.6.2020 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.80

Základní kombinace při šlechtění hrdliček:

Neregistrovaný uživatel

9.6.2020 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.80

Je černá mutace hrdliček chechtavých možná? U hrdličky zahradní se občas jedinec s náznakem objeví, proč by to nešlo u chechtavek?

9.6.2020 18:28
hopi

XXX.XXX.208.90

V jiném vláknu jsem se ptal,jestli někdo viděl hrdličky zahradní bílé,nikdo neodpověděl.Ještě dotaz,jsou kříženci chechtavé a zahradní plodní? Nezáleží třeba na tom jaká je kombinace partnerů? Zkoušel jsem křížit samce senegalky s chechtavou,odchoval jsem 4 kusy,vše samci. Další rok jsem je pářil na checht.měl jsem spoustu snůšek,ale vše čisté.Ponechal jsem si 2 samce,protože zajímavě houkali. Další rok byli oba plodní!!!

9.6.2020 19:19
vegh

XXX.XXX.123.210

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je černá mutace hrdliček chechtavých možná? U hrdličky zahradní se občas jedinec s náznakem objeví, proč by to nešlo u chechtavek?

Na fotke je to kríženec hrdliček X holub.

Neregistrovaný uživatel

9.6.2020 20:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.224

Hrdlička zahradní má sklony k tzv melanismu, který je například u holubů doveden k dokonalosti.
Hrdlička chechtavá má s hrdličkou zahradní 100% plodné potomstvo, u jiných druhů je procento nižší, nebo plodnost nastupuje ve vyšším věku. V mnoha anglicky psaných prací se dovídáme, že hrdlička chechtavá bude mít pravděpodobně za předka i z části hrdličku zahradní.
Doporučuji: Streptopelia risoria and how Linnaeus had the last laugh

Pomocí občasného přikřížení s jinými blízce příbuznými druhy hrdliček je možné dosáhnout nových barevných mutací a vzorů, vylepšení postavy apod. Takové přikřížení ale nesmí mít vliv na hlasové projevy, nebo typické chování. Toto zajistíme zpětným křížením s "klasickou" hrdličkou chechtavou. Pak při pečlivém šlechtění můžeme nový znak zakotvit a dát tak vznik novému plemenu.

Myslím, že právě přes hrdličku zahradní by mohlo být možné vyšlechtit černou, nebo alespoň černé se blížící hrdličku chechtavou.

Měli bychom si uvědomit, že i když současná "domácí" hrdlička chechtavá je výsledek mnohonásobného křížení a od domnělého předka má daleko, její zvukový projev je třeba zachovat.

Neregistrovaný uživatel

9.6.2020 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.203

V té práci je rozebíráno jak se došlo k tomu, že domácí hrdličky nevznikly z hrdliček zahradních nebo jiných druhů, ale právě z hrdličky chechtavé. Přitom jejich hlasový projev mluví za vše že?
Historie chovu je opravdu zajímavá a kdo ví co se ještě ukáže. Je velká škoda že se u nás zatím šlechtění příliš nevěnujeme, ale třeba tu ještě někdo zazáří

Neregistrovaný uživatel

10.6.2020 08:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.10

Kdyby se podařilo získat takového jedince, tak máme o barevný ráz více (možná celou řadu rázů). Na fotkách můžeme vidět podocasní kresbu a náznak krožku kolem krku mladého jedince hrdličky zahradní (Fotka je z Baham, kam byla hrdlička zahradní zavlečena a odkud se rozšířila na Floridu)

Neregistrovaný uživatel

10.6.2020 08:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.10

Ještě nějaké foto "černých" hrdliček. Mám dojem, že všechny dosud vyšlechtěné rázy vznikly zatím jen zesvětlováním. Tmavé formy mi chybí! :)

Neregistrovaný uživatel

12.6.2020 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.231

hopi: Zkoušel jsem křížit samce senegalky s chechtavou

Při křížení s jinými druhy z rodu Streptopelia bývají prý většinou samčí potomci plodní. Díky tomu se objevují pokusy o přenesení barev z hrdličky chechtavé na hrdličky čínské, červenopásé nebo senegalské
Je k tomu zajímavý článek: http://www.exoticdove.com/IDS/Seedeaterspics/AfricanSpecies/F1Hybrids/streptopeliahybrids.htm

Chováte tu někdo plášťové straky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.6.2020 21:11

Zaujímavý clanok

12.6.2020 21:14

Ja som vždy mal iba klasické ,a straky ( niekoľko strak som daroval susede a tie ma doteraz ,takže sa vždy keď sa nane pozerám z balkóna jemne pousmejem a spomeniem na obdobie keď som mal v 7 klietkach a 2 volierach plno hrdliciek

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zaujímavý clanok

Něco z šlechtění

Tak na tom nejsme zase tak špatně, zmiňují se o nás dokonce i za oceánem, mimochodem také velice zajímavý článek: http://www.exoticdove.com/IDS/Articles/ECDColorGenetics.htm

Věřím, že se černý, kaštanový, nebo jinak tmavý ráz objeví. Představte si pak ty možnosti jak s touto barvou naložit..

Pro zajímavost, srovnání podocasního peří hrdličky chechtavé a zahradní. Již tu někdo psal, že se tento znak pokusí přenést na hrdličku chechtavou, snad se výsledkem pochlubí.
Vlevo hrdlička zahradní, vpravo chechtavá- obě přírodní zbarvení

13.6.2020 14:12
Valentko

XXX.XXX.104.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja som vždy mal iba klasické ,a straky ( niekoľko strak som daroval susede a tie ma doteraz ,takže sa vždy keď sa nane pozerám z balkóna jemne pousmejem a spomeniem na obdobie keď som mal v 7 klietkach a 2 volierach plno hrdliciek

Ja este chichotavky stále chovám. Zo zaciatku som mal 3 prirodne sfarbené hrdličky. Teraz mam hrdličiek 6. Všetky sú prírodné sfarbenie okrem jednej bielej. K tym 3 som prišiel dosť zvláštnym spôsobom. Vyhral som ich v tombole na výstave chovateľov. Ako také malé dieťa som sa strašne tešil že som ich vyhral. V tedy som ešte andulky a korely nechoval. Takže hrdličky sú moji prvý chovanci.

14.6.2020 18:48
zbosace

XXX.XXX.14.58

Iba toľko, Amerika už bola objavená. Všetky možné krizenia, kombinácie dostupných druhov prebehli ešte v minulom storočí u niekoľkých chovateľov. Najznámejší bol p.Štefan Jurčo z Bratislavy. Spolupracoval s chovateľmi z viacerých štátov. Testovali množstvo hybridných jedincov. Výsledkom sú všetky kreslené mutácie so širokým či viac menej jednostranným obojkom, či kapratou kresbou. Gény záhradnej hrdličky sa prejavujú ešte i dnes. Vidno to na tmavých krovkach podchvostovych. Tiež som skúšal čierne rsp.tmave. použil som práve tieto jedince. Beh na dlhú trať.

14.6.2020 19:06
zbosace

XXX.XXX.14.58

Kdyby se podařilo získat takového jedince, tak máme o barevný ráz více (možná celou řadu rázů). Na fotkách můžeme vidět podocasní kresbu a náznak krožku kolem krku mladého jedince hrdličky zahradní (Fotka je z Baham, kam byla hrdlička zahradní zavlečena a odkud se rozšířila na Floridu)

O týchto fotkách by sa dalo polemizovať. Je možné že ide o krížence či melanicke exempláre druhu z rodu Zenaida. Melanizmus bol i nich popísaný ale nenašiel som zmienku že by sa jednalo o genetickú záležitosť.

14.6.2020 19:10
zbosace

XXX.XXX.14.58

O týchto fotkách by sa dalo polemizovať. Je možné že ide o krížence či melanicke exempláre druhu z rodu Zenaida. Melanizmus bol i nich popísaný ale nenašiel som zmienku že by sa jednalo o genetickú záležitosť.

14.6.2020 19:19
zbosace

XXX.XXX.14.58

Bastardizaciu neuznávam ako smer šľachtenia. Mutácia je jav presne definovaný. Má svoje zákony. Je to náročnejšie na čas, vedomosti, financie aj priestor.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2020 08:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.66

zbosace napsal(a):
Iba toľko, Amerika už bola objavená. Všetky možné krizenia, kombinácie dostupných druhov prebehli ešte v minulom storočí u niekoľkých chovateľov. Najznámejší bol p.Štefan Jurčo z Bratislavy. Spolupracoval s chovateľmi z viacerých štátov. Testovali množstvo hybridných jedincov. Výsledkom sú všetky kreslené mutácie so širokým či viac menej jednostranným obojkom, či kapratou kresbou. Gény záhradnej hrdličky sa prejavujú ešte i dnes. Vidno to na tmavých krovkach podchvostovych. Tiež som skúšal čierne rsp.tmave. použil som práve tieto jedince. Beh na dlhú trať.

Ač to tak nevypadá, též jsem proti bastardizaci, děsí mě představa, že bychom si z pestré palety druhů a poddruhů upatlali zdegenerovanou směsku.
Ale nebráním se opatrnému a pečlivému přenesení genu z jednoho druhu na druhý. Pečlivým zpětným křížením a výběrem není problém odstranit většinu nepůvodních znaků a udržet si pouze konkrétní gen pro vzor nebo barvu opeření. Není to jednoduché ani rychlé, ale jde to a mnohdy to za tu práci stojí. Vzniká mnoho odpadu který se nesmí dostat ven.

Tak jak došlo například k rozšíření palety barev, když se chovatelům podařilo zkřížit jihoamerického čížka ohnivého s kanárem a získat plodné jedince, "jen díky tomuto křížení dnes máme i červené kanáry".

To je myšlenka která mi nedala spát, co se týče tmavých hrdliček :) hrdlička zahradní má obrovský areál výskytu a těch odchylek se zkrátka naskytne víc, než u divoké nebo domácí hrdličky chechtavé.

Pokud ale Vy říkáte, že jste se pokoušel o šlechtění tmavé mutace bez úspěchu, nebudu už na to ani myslet, snad jen kdyby mi melanická hrdlička přistála do klína :)

Pro zajímavost jen zvláštní odchylka z himalájí, opět hrdlička zahradní.

A tímto tu končím s křížením a hledáním černých/tmavých hrdliček.

15.6.2020 17:24
zbosace

XXX.XXX.14.58

Cesta ktorou sa vydáte je len na vás. Ja nikoho neodradzam, neprikazujem.. Ste chápavý človek a hlavný dôvod ste presne vystihol. Odpad by skončil vselijak. Podstatne tmavšiu farbu ako záhradná som dosiahol a dokonca aj jedna samička z čiernym bruchom a podocasnymi krovkami. To som si všimol až keď ma na to upozornil priateľ čo sa venoval tiež zopár rokov hľadaniu tmaviek a náhodou sme na seba narazili na burze. Mal som aj niečo podobné čokoláde. Bohužiaľ treba mať veľa času na zostavenie kombinácii, veľa párov, urobiť veľa kontrolných párení a viesť presnú evidenciu. No a aj znalosti z genetiky. To ja bohužiaľ ovládam len v úplných minimách a čo som dosiahol bola len intuícia a náhoda. Preto ak sa na to chcete dať, treba si všímať čo kto odchovava, všímať si detaily, najmenšie odchýlky. Tieto tmavé hrdličky, často veľmi podobné h.zahradnym- balkánskym sa kedysi predávali pod názvom platinové. Neviem prečo, túto farbu si predstavujem inak. Bol to veľký hit a išli na dračku. Teaz mám zopár kusov z nostalgie a ako zálohu, ,,čo keby som ich do niečoho primiešal"😁... Je veľa zaujímavých farieb ktoré by som ešte chcel,, namixovat" , také violety, červené s fialovou hlavou a pásikom č.b., červené bielochrbte s celou bielou vrchnou časťou od pasika až po chvost....

15.6.2020 19:03
peparazak

XXX.XXX.213.41

Dobrý den, jak nejlépe vyčistit barvu u bílých hrdlicek s černým kroužkem? Jako mladý si je pamatuji čisté bílé, s čistým podocasnikem. Po letech jsem si opět pořídil několik páru od různých chovatelů a většina z nich je jakoby smetanová s sedymi podocasniky. Přemýšlím o koupi několika čisté bílých které bych naparil a jejich mláďata opět spatřil s bílými s černým kroužkem. Je to cesta nebo se pletu? Děkuji za odpověď.

15.6.2020 23:38
zbosace

XXX.XXX.251.113

Myslím že sa jedná o inú mutáciu ako biela s čiernym pásikom.

16.6.2020 07:19
hopi

XXX.XXX.208.90

Já si také myslím,že je to mutace IVOIRE,ale napářením čistě bílé,by se postupně měla získat čistě bílá s černým páskem. Zkouším to tak.

16.6.2020 12:56
Valentko

XXX.XXX.104.177

Môžete mi poradiť že čo je to za mutáciu hrdličky chichotavej keď je biela na krku ma taký malý tmavý pásik a na letkách má trochu hnedej farby. Neskôr priložím aj foto. A rodičia sú prírodne sfarbené hrdličky. Možno to bude nejaký mix mutácii ale neviem. Na obrázkoch vyššie som žiadnu takú hrdličku nenašiel.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 16:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Rozdíl mezi recesivní mutací "white" 2 obrázky vlevo a Snow White vpravo, ta by měla být kodominantní. (Klasická White má na spodní straně mírně pigmentované ocasní peří a oranžové oko)

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

peparazak napsal(a):
Dobrý den, jak nejlépe vyčistit barvu u bílých hrdlicek s černým kroužkem? Jako mladý si je pamatuji čisté bílé, s čistým podocasnikem. Po letech jsem si opět pořídil několik páru od různých chovatelů a většina z nich je jakoby smetanová s sedymi podocasniky. Přemýšlím o koupi několika čisté bílých které bych naparil a jejich mláďata opět spatřil s bílými s černým kroužkem. Je to cesta nebo se pletu? Děkuji za odpověď.

White Black-Collared ivbc- mutace bílá s černým kroužkem, klasicky autozomálně recesivní. Nevím jestli bude potomstvo po křížení s bílými světlejší, ale nic tím nepokazíte.

Popis mutace: Zdá se, že peří na štítu křídla, zádech a na vrchní straně ocasu má zřeďovací účinek podobný bílé, ale barva je o něco krémovější než u bílé. Peří hlavy a prsou je (téměř) bílé. Barva kroužku je mírně zředěná a tmavší než u IVOIRE, avšak ne vždy zcela černá. Ocasní pás nebo (u divoce zbarvených) pigmentovaná oblast hlavního ocasního peří je také silně pigmentovaná a podobná blond. Pokud jde o barvu očí, je to stejné jako u Ivoire.

16.6.2020 17:32
zbosace

XXX.XXX.13.231

Pavol 74, super výklad. Odkiaľ by som načerpal vedomosti zo základných pojmov aby som pochopil aj genetické vzorce? Z vašimi vedomosťami by ste sa k tej čiernej- tmavej mohol dopracovať.

16.6.2020 17:34
zbosace

XXX.XXX.13.231

Vedel by ste poradiť z čoho sa dopracovať k mutácií violet a rosy?

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 19:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

zbosace napsal(a):
Vedel by ste poradiť z čoho sa dopracovať k mutácií violet a rosy?

S tím bohužel neporadím, zkusím pohledat

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 19:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Problém je že u nás chybí literatura, já znám obecně základní alelické interakce a mendelovy zákony. Mnoho by se člověk naučil od holubářů. Pak jsou tabulky které jsem se pokusil ofotit výše nebo odkaz: http://www.exoticdove.com/IDS/RNColorPics/simplebreedingcombinations.htm

To je ale jen pár základních příkladů, chtělo by to víc.

Nejkomplexnější anglicky psaná kniha o genetice ve šlechtění hrdliček co jsem našel. Dlouho na ni pomýšlím a rozhodně si jednou dopřeju, myslím že tady se člověk mnoho naučí:

Ringneck Doves. A Handbook of Care & Breeding - K. Wade Oliver

16.6.2020 19:34
Valentko

XXX.XXX.104.177

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 19:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Valentko napsal(a):
Prikladám foto mojej hrdličky.

To je straka (pied), jsou dost variabilní.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 19:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Vkládám tedy přímý odkaz na zdoj odkud jsem čerpal - seznam mutací se základním popisem: http://www.exoticdove.com/IDS/RNColorPics/RingneckColorTable.htm

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 19:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Sláva, na stejných stránkách je i něco více o základní genetice hrdliček: http://www.exoticdove.com/IDS/RNColorPics/RNGenetics.htm

16.6.2020 20:10
Valentko

XXX.XXX.104.177

To je straka (pied), jsou dost variabilní.

Veľmi pekne ďakujem.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2020 08:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.52

Na diskuzním fóru http://colombestourterelles.forumactif.org/forum jsem našel soupis historie vzniku mutací hrdliček:

POZNÁMKY K PŮVODŮM HRDLIČKY CHECHTAVÉ od Wilmera
J. Millera a WF Hollandera

Hrdlička chechtavá není původní v Americe ani v Evropě - byli chováni v klecích od biblických dob, jako mazlíčci a pro kouzelnická vystoupení. Až do 20. století byly chovány pouze dva typy: bílá (často nazývaná svatá) a blond (= plavá), divoce zbarvená vymizela.

V Africe a Asii existuje mnoho divokých druhů hrdliček. Naše domácí hrdličky jasně pochází z druhu severovýchodní Afriky. Obyvatelé před tisíci a více lety zřejmě měli rádi bílé a blond varianty a zbavili se tmavých divoce zbarvených ptáků, po čase jsme tyto tmavé (divoce zbarvené) jedince získali zpět.

1952: Znovuobjevení divokého fenotypu.

1955 objev mutace Pied a dvojitý mutant Blond-Pied

1955 White Pied Black Eyes, je exprese genu * pi * v kombinaci s genem * dw *.

1960 PEACH, objevení první ROSY v roce 1962. Zbarvení "PEACH" bylo objeveno v USA. Zjistili jsme, že je to skutečně kombinační efekt nové recesivní mutace, kterou jsme nazvali „ROSY“, s BLOND.

1966 Mutace IVOIRE byla objevena ve stejném roce v Itálii a Spojených státech.
Italské AVORIO a SHOW IVORY přes Atlantik. "IVOIRE" byla nalezena a pojmenována v Itálii. Stejná recesivní mutace byla také později nalezena v USA. Křížení s ROSY vedlo k vytvoření mutace CREAM.

1967: ALBINO, Prof. M. Tange v Japonsku objevil mutaci albín, nesouvisející s běžnou bílou (což je opravdu extrémně zředěný stav). Mutace albín není spojena s pohlavím. Dovezli jsme ho do USA z Japonska v roce 1967. Křížení samce albína s bílou samicí může dát 100% barevné potomky (nikoli albíny nebo bílé).

Mutace TANGERINE (nebo MANDARIN) byla objevena v Rakousku a později importována do Ameriky. Toto byla první dominantní mutace (ve skutečnosti kodominantní) známá u hrdliček. Jeho křížení s jinými typy barev přineslo mnoho nových důležitých kombinací, například PINK, ORANGE a APRICOT.

1984 v Československu, zrod mutace ORANGE kdy kolem roku 1973 v Československu Alois Münst objevil mutaci ORANGE. Richard Burger pro USA získal část z Mnichova v roce 1981. Zjistili jsme, že ORANGE je kombinace blond s novým dominantním dominantním mutantem, který se nyní nazývá „TANGERINE“. Homozygotní ptáci jsou světlejší než heterozygotní ptáci a z nějakého důvodu mají často na štítu křídla perlování. V USA je nyní již mutace ORANGE a TANGERINE běžná.

1988, Kanada a USA objevení TANGERINE s perlovým vzorem.

1989 USA: objev první ORANGE Pearled White Back.

1989 Spojené státy: výskyt genu * Fr * pro FROSTY. Mutace FROSTY je dominantní (nebo možná kodominantní). Křížení s TANGERINE vyvolalo kombinační efekt „ASH“ a křížením s ROSY vznikl „APRICOT“.

V Evropě objevil hned několik nových mutací H. van Grouw z Holandska, dosud však nebyly dovezeny do USA (1998).

Konec není v dohlednu!

Spojení různých mutací s TANGERINE dalo za vznik mnoha novým barvám

1991 USA: Kombinace CHINMOY (jméno hinduistického božstva) nebo Variegated * TaTa, s ROUX.

1991 USA: Kombinace BLOND-TANGERINE-PIED * dB, Ta +, pee * , vzniká Orange Pastel Variegated *.

1992 USA: Kombinace ASH nebo Frosty-Tangerine, genotyp * Fr + Ta + *.

1993 USA: Tangerine a zředěná kombinace White * Ta +, dw * , kterou nazýváme Orange Ino (White Rose v chovu drůbeže)

1993 USA: ASH Pearled * Fr, TaTa * nebo kombinace Frosty-homozygotní Tangerine.

1993 USA: The Dark Ivory * iviv *. Jedná se o verzi * Show Ivory * z roku 1966.

1994 USA: Tangerine White Back * TaTa, M // M * , homozygotní Tangerine s White back.

1994 USA: ORANGE Neck a VIOLET Neck , * dB, Fr, TaTa M // M * & * Fr, TaTa, M // M * genotypy, které jsou expresí kombinací genu FROSTY s homozygotní TANGERINE a zpětně WHITE.

1994 USA: Kombinace FROSTY ICE nebo * FROSTY a zředěného bílého * genotypu * Fr, dw *.

1994 LIGHT FROSTY * dB, Fr * nebo Frosty Pastel.

1994 USA: White Tangerine Pearled * dw, TaTa M // + *.

1994 USA: Tangerine PIED * Ta +, PIED * .

1994 Itálie: ŠEDÁ mutace * grgr * .

1995 Nizozemsko: Kombinace GRIS-PASTEL * dB, grgr * .

1997 USA: APRICOT * Ivory-Tangerine * * iviv, Ta + * a CHAMPAGNE * zředěný Blond -Ivory-Tangerine * * dB, iviv, Ta + *, které nazýváme Ornitologie * Tête Blanche Orange * a * Tête Blanche Orange Pastel *.

2001 USA: ROAN * Frosty-Rosy * * Fr, ryry * nebo Frosty-Rosy (Frosty-Isabelle).

2002 USA: SUNKIST * Blond-Frosty-Rosy * * dB, Fr, Ryry * nebo kombinace * Pastel, Frosty, Isabelle *.

Bez ověření data vzniku:

USA: TUFTED * Tf * , v Toupetu, dominantní genové depozice na všech nosičích(mutace i kombinace).

USA: Crested * cr *, Crested , recesivní genové depozice na všech nosičích.

USA: SILKY * L *, Silk Feather , zvaný Curly nebo Silky, dominantní genová depozice na všech nosičích.

USA: MOSAIC, Mosaic.

USA a Evropa: MARKED PIED * pim * recesivní gen pro pravidelné rozmístění vzoru, recesivní genové depozice na všech nosičích.

Evropa: GRIZZLE * G *, dominantní depozice genu na všech nosičích.

Evropa, Nizozemsko? : Color Head * alch * , Colored head původně nazvaný * Himalaya *, který také existuje v kombinaci s Tangerine a dává * Orange Colored Head * Ta + * a * TaTa *.

Nizozemsko: PINK EYES Zředěný , Zředěný Pink Eyes. Žádné další informace.

2005 v Anglii: LAVANDER , jméno přidělené chovatelem Colinem RONALDEM kombinace GRAY-TANGERINE * grgr, Ta + *, také přichází ve zředěné verzi nebo Pastel * dB grgr, Ta + * a také '' ve verzi Pearl (dvojitá dávka Ta=homozygotní tangerine) * grgr, TaTa * & * dB, grgr, TaTa *. (V chovu drůbeže se nazývá LAVENDER)

17.6.2020 09:24
zbosace

XXX.XXX.249.104

Vďaka za preklad. Nieje to úplne ale asi začínam do toho trochu vidieť. Samozrejme sa musíme stotožniť s anglickým názvom prípadne vedieť čo to znamená v našich končinách.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2020 10:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.175

zbosace napsal(a):
Vďaka za preklad. Nieje to úplne ale asi začínam do toho trochu vidieť. Samozrejme sa musíme stotožniť s anglickým názvom prípadne vedieť čo to znamená v našich končinách.

Já se omlouvám za kvalitu, ale pro představu poslouží. U nás se bohužel k velké části mutací zatím nedostaneme.

Ukázka z brožury prof. Lockharta pro rozlišování mutací hrdličky chechtavé (Anglie)

29.6.2020 14:43
zbosace

XXX.XXX.6.12

Venuje sa tu niekto mutácií violeta- fialová? Potreboval by som aspoň jeden kus. Odhrdziť tie moje.

Neregistrovaný uživatel

3.7.2020 20:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.2

Takže, doplňuji pár kombinací, (opět je ale problém že nám tu " základní" mutace často chybí)

Ivory je recesivní gen, který má při křížení extrémní ředicí účinek na jakoukoli barvu. Barva očí je při líhnutí růžová, u dospělých oči tmavnou. Kroužek podléhá zředění také, ale odpovídá základní barvě.
Frosty je dominantní gen, který dává při křížení též specifický vzhled. Tato mutace nese semi-letální gen, který způsobuje smrt homozygotních embrií (při párování ♂ frosty + ♀ frosty), vzácně mohou přežít homozygotní samci.

Orange neck: Kombinace Frosty a Orange Pearl ("phaeo").
Violet neck: Frosty a Tangerine Pearl ("phaeo") (možná u nás místo Frosty obyčejná čistě šedá - chybí jakýkoliv hnědý pigment)
Cream: Ivory and Rosy.  
Cream pied: Ivory, Pied, Rosy
Platinum: Ivory, Frosty, Tangerine.
Silver Ivory: Ivory, Frosty, divoká.
Roan: Frosty a Rosy.
Dark Frosty: Wild a Frosty
Ice: Frosty a Pied(straka)
Sunkist: Frosty a Peach (zředěná Rosy)
Ash: Tangerine a Frosty
Light Frosty: Blond and Frosty.Apricot: Ivory and Tangerine.
Apricot Pearl: Ivory a Tangerine Pearl.Champagne: Ivory, Blond a Tangerine.
Show Ivory: Blond and Ivory.  

3.7.2020 23:13
zbosace

XXX.XXX.19.94

Zdravím pán Pavol. Akosi mám problém identifikovať mutáciu frosty v praxi.

Neregistrovaný uživatel

4.7.2020 12:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.241

O příspěvek výše jsem vypisoval kombinace ale nezmínil jsem, že nové barevné variety (ať už objevené nebo ne) nevznikají hned jednoduchým zkombinováním, nová varieta se může projevit například až ve druhé nebo třetí generaci.  

Neregistrovaný uživatel

4.7.2020 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.241

Z genetiky již objevené a prozkoumané: (víceméně stačí pochopit jednoduché vztahy mezi jednotlivými mutacemi - recesivita, dominance, kodominance, autozomální/gonozomální geny, zřeďování (ivory) atd., naučit se značky pro geny jednotlivých mutací)

Dosud bylo objeveno 16 barevných mutací + modifikátor (perlování) + 3 mutace strukturální. Každá mutace má univerzální označení genu který ji způsobuje, další variety které vznikají jejich kombinacemi se označují například:

Violet neck = genotyp: D+// Ta//Ta Fr// M//M = fenotyp: Dark, Tangerine 2x (homozygotní - oba rodiče byli Tangerine), Frosty, Modifier 2x

Geny s velkým písmenem- dominantní, s malými písmeny recesivní.

1) D+ = Dark (Wild Type) – autozomálně dominantní
2) Ta = Tangerine autozomálně kodominantní
3) Fr = Frosty - kodominantní
4) al = Albino – autozomálně recesivní
5) iv = Ivory – autozomálně recesivní
6) ivP = Pink eyed divte – autozomální dědičnost
7) ry = Rosy – autozomálně recesivní
8) dB = Blond – gonozomálně recesivní
9) dw = White – gonozomálně recesivní
10) Gr = Gray – autozomálně recesivní
11) pi = Pied – autozomálně recesivní
12) pim = Marked pied – autozomálně recesivní
13) G = Grizzle – autozomálně dominantní
14) Ivbc = White black collared – autozomálně recesivní
15) alCh = color head – autozomální dědičnost
16) L = Silky – autozomálně dominantní
17) Tf = Tufted – autozomálně dominantní
18) cr = Crested – autozomálně recesivní
19) M = Modifier (perlování) – autozomálně dominantní
20) ? = Californian – autozomálně recesivní  

Neregistrovaný uživatel

4.7.2020 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.241

zbosace napsal(a):
Zdravím pán Pavol. Akosi mám problém identifikovať mutáciu frosty v praxi.

Frosty je samostatná mutace, objevená v Americe. Co vím (moc toho nevím), tak v Evropě je chována nejblíže v Maďarsku (viz. PM)  

4.7.2020 17:59
zbosace

XXX.XXX.19.94

Na každej fotke frosty vypadá inak. A k tomu ešte svetlý a tmavý faktor....

4.7.2020 18:08
zbosace

XXX.XXX.19.94

Mne to príde ako u nás ponúkaná pod označením ,,modrá". Mám aj s šedým, rsp bielym pásikom ktoré mi Klaudia Kiss identifikovala ako levender. Jedného samca som objavil dokonca s obojkom o odtieň svetlejšim ako u klasicky ,, modrých".. Lenže pokiaľ by to bola frosty čo ten letalny faktor????

Neregistrovaný uživatel

4.7.2020 19:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.241

zbosace napsal(a):
Mne to príde ako u nás ponúkaná pod označením ,,modrá". Mám aj s šedým, rsp bielym pásikom ktoré mi Klaudia Kiss identifikovala ako levender. Jedného samca som objavil dokonca s obojkom o odtieň svetlejšim ako u klasicky ,, modrých".. Lenže pokiaľ by to bola frosty čo ten letalny faktor????

Mutace Frosty: barva od břidlicově šedé až k téměř divoké barvě - postrádá ale fialové zbarvení hlavy a krku. Primární a sekundární letky prošedivělé (matné). V ocasním peří mohou být rozšířeny bílé oblasti. V oblasti hlavy, trupu mohou být malé bílé skvrny. Kroužek je černý. To by byl popis mutace, bohužel je tato mutace v Evropě stále spíše vzácná, kéž by mohl poradit i někdo jiný.. Na fotografiích jsou vidět nenápadné světlejší skvrny na hlavě kolem oka, na trupu atd typické pro mutaci Frosty.

Je zajímavé, že gen „gr“ Gray - u nás modrá, šedá také modifikuje barvy klasických mutací. Gray je tedy možná alelický s Frosty. Pro ověření této hypotézy by bylo potřeba skutečného Frosty spárovat s mutací Gray. Například při dvojité dávce "TaTa // gr" je pozadí bílé a podobnost s Violet Neck je docela nápadná, (až na to, že fialová je méně výrazná) přitom gen „Fr“ není zapojen.

5.7.2020 00:34
zbosace

XXX.XXX.19.94

Vyskúšam gray x tangerine pearl (s fialovou hlavou, biele letky)

5.7.2020 00:37
zbosace

XXX.XXX.19.94

Ak nájdem ešte jednu takú samičku tak ďalšia kombinácia bude levender x tang.per....

Neregistrovaný uživatel

5.7.2020 09:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.178

zbosace napsal(a):
Ak nájdem ešte jednu takú samičku tak ďalšia kombinácia bude levender x tang.per....

Existují tři typy homozygotů Tangerine záleží v jaké míře se objeví, nebo neobjeví „M“ modifikátor, který do své míry aktivuje polygeny spojené s perlováním, (ve všech skupinách je častá velká variabilita):
1.Bez vzoru: Ta // Ta + // +,
2.S perlováním (phaeo): Ta // Ta M // +,
3.White back: Ta // Ta M // M
Bylo by tedy možné použít i White back- ještě méně hnědé..
Výsledek podobný Violet neck bude při křížení Grey a Tangerine pearl = Ta // Ta, //gr (M // +)

Lavender může být Ta //+, gr//gr nebo Ta // Ta, gr//gr, pak Lavender s perlováním Ta // Ta, gr//gr, M // +, nebo Lavender s bílým kroužkem Ta // Ta, gr//gr, M//M

Takže pro zajímavost v praxi
1) Grey x Tangerine s bílým límcem - potomci: Tangerine s šedým límcem, nesou gen pro Grey
2) Grey x Tangerine s šedým límcem, nosič genu pro Grey - 1/4 divoká, 1/4 Grey, 1/4 Tangerine s šedým límcem(nosič gr) a 1/4 LAVENDER s šedým límcem
3) Lavender šedý límec x Lavender šedý límec - 1/4 Grey, 1/2 Lavender s šedým límcem, 1/4 Lavender s bílým límcem
4) Lavender s bílým límcem x Lavender s bílým límcem - 50% Lavender s perlováním, 50% Lavender s bílým límcem

Z kombinace Lavender x Tangerine pearl by měla vzniknout heterozygotní a homozygotní Tangerine, tuším že min. 1/4 s perlováním, (vždy se ale může objevit nečekaná odchylka.. nové mutace vznikají náhodným objevem, pak je dobré si pamatovat postup - předky.. :D)

5.7.2020 12:12
zbosace

XXX.XXX.19.94

Tá na fotografii je veľmi pekná. Mal by som disponovať všetkými typmi tangerine. Možno mám aj kombináciu tangerine grey, červené šedo kaprate. Skoda, nedá sa mi fotiť. Mám plnú fotobanku. Možno by sme identifikovali niektoré kombinácie...

Neregistrovaný uživatel

7.7.2020 21:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.222

Pro identifikaci mutací, zjištění genotypu, kombinací a podobně, doporučuji dokonale zpracované stránky Francouzského klubu chovatelů hrdliček chechtavých. S pomocí překladače se dá zjistit vše, něco si člověk musí domyslet, základem je tabulka genotypů podle které se ve franc. názvech rychle zorientujete..

Seznam mutací s fotodokumentací:

https://clubfrancaistourterellerieuse.jimdofree.com/les-vari%C3%A9t%C3%A9s/

Standard:

https://clubfrancaistourterellerieuse.jimdofree.com/le-standard/

8.7.2020 09:29
zbosace

XXX.XXX.18.90

Takže violet neck z toho nieje možné dostať? Mám aj ako píšete,,podobné" violet neck, ale sú to veľmi svetlý jedinci, všetko tuším samičky. Za určitého uhla tam je ľahký fialový odtieň ale veľmi nevýrazný. Z iného uhla by som ich označil ako ,, light tangerine white back"...

Neregistrovaný uživatel

8.7.2020 17:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.42

Pravá sytě fialová Violet Neck vzniká pouze kombinací s Frosty, často jsou pak vidět bílé skvrny na hlavě a na krku, typické pro nositele tohoto genu. Kombinací s mutací Grey vznikají skutečně jen "podobné" VN, jsou bledší. Grey má do určité míry vliv na ostatní mutace podobně jako Frosty, která je u nás snad nesehnatelná. Já doufám že se na mě letos usměje štěstí na ptačích trzích v Maďarském Monoru, Frosty by tu mít měli.

Na první a druhé fotce napravo v řadě mi to připadá na pěknou "nepravou" VN
Ta//Ta, //gr, +//M podle fotky bych nevyloučil ani francouzsky Cou coloré lilas délavé gr//gr, Ta//Ta, M//M. Nalevo vedle ní a na první fotce v popředí by to mohla být Gris perlé mandarine Ta//+, +//gr. Pak pěkná White Back a Pearled. Gray na poslední fotce jsou neobvykle dohněda. Hodně by mě zajímala kombinace naší šedé - Gray s Frosty.
Na obrázku pár Cou coloré lilas délavé gr//gr, Ta//Ta, M//M zdroj:
clubfrancaistourterellerieuse.jimdofree.com

9.7.2020 11:34
zbosace

XXX.XXX.18.90

Áno, mohla by to byť mutácia ktorú uvádzate z fr.stranky. ... Niektoré moje tangerine, hlavne samice, majú biele škvrny na hlave.

Neregistrovaný uživatel

18.8.2020 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.230

Velmi zajímavá dominantní mutace Grizzle se v roce 1996 objevila u ptáků Tangerine v Nizozemsku. Setkal jste se s ní někdo :) ?

Neregistrovaný uživatel

18.8.2020 17:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.129

Mutace Tangerine je ostatně celkem zvláštní, je jediná u které se projevuje modifikující gen (M // +) a právě u ní byla objevena mutace Grizzle (u nás možná v překladu TYGR jako u holubů?)

19.8.2020 07:40
hopi

XXX.XXX.208.90

Opravdu zajímavé a pěkné mutace,nejen tyto,nevěděl jsem,že je hrdlička chechtavá tak tvárná!! Chovám je 60 roků a je to srdeční záležitost,především pro krásné cukrování. Pokoušel jsem se také o různé barevné rázy,ale protože nerozumím genetice,vyčpělo to v niveč.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2020 10:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.73

Rád bych se chlubil svými chovanci, bohužel si ale zřejmě musíme nějaký čas počkat. Jak dostanu příležitost, rád bych si založil chov hrdličky chechtavé divoce zbarvené v mutaci grizzle s oběma chocholkami - double crested :) v zemích jižní Evropy ale už i dnes většinu mutací seženete, jen se odhodlat

20.8.2020 14:58
zbosace

XXX.XXX.8.157

Zdravím. Už sa doviezli aj s predným? Tuším sa im hovorí tufted. Ja mám len so zadným chocholom.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2020 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.227

Tufted právě bohužel zřejmě stále patří mezi mutace v Evropě nesehnatelné, doufám že se to brzy změní..

20.8.2020 18:19
vegh

XXX.XXX.117.86

Tufted právě bohužel zřejmě stále patří mezi mutace v Evropě nesehnatelné, doufám že se to brzy změní..

Dakedi pred 10-mi rokmi som mal aj predním-zadnim chochíkom čiže dvojité chochlík.kupené bolo Madarsku.aj teraz myslím že na burzu Monor dá sa kupiť.tolko hrdliček som nevidel ani najednéj burze ako na monor.Madari maju stoho hruza aj mutácie.

Neregistrovaný uživatel

2.9.2020 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.212

vegh napsal(a):
Dakedi pred 10-mi rokmi som mal aj predním-zadnim chochíkom čiže dvojité chochlík.kupené bolo Madarsku.aj teraz myslím že na burzu Monor dá sa kupiť.tolko hrdliček som nevidel ani najednéj burze ako na monor.Madari maju stoho hruza aj mutácie.

Ano, nakonec jsem našel chovatele Tufted hrdliček z Maďarska.

Danby

23.3.2022 08:24
Danby

XXX.XXX.39.142

Přední chocholka se mi líbí, dá se u nás někde zahlédnout, nebo je to bez šance?

Přidejte reakci

Přidat smajlík