Anetk

XXX.XXX.57.170
Dobrý den,
chován již nějakou dobu malé exoty. Chtěla jsem si ale pořídit většího společníka. Vždy se mi velmi líbili papoušci Ara, proto bych prosila o váš posudek.
Pracuji na směny krátký / dlouhý týden. Pokud bych byla v práci, papoušek by musel být v kleci. Doma bych se mu ale intenzivně věnovala. I ve dny, kdy pracuji, ráno a večer. Není pro mě problém cena ani věnovaný čas, ideálně bych chtěla z papouška udělat volnoletce a ve volných chvílích se mu tak věnovat opravdu velmi intenzivně.
Ptám se vás, zda je to vůbec reálné. Nemám voliéru ani venkovní prostory, ale za to jsem ochotna papouška nechat volně v bytě pod dohledem (vím, že se dají i naučit aby neničili nábytek) a nebo jej brát ven na kšírky.
Ještě dodávám, že manžel pracuje z domu. Takže i kdybych byla v práci, nebyl by doma sám a pozornosti by se mu dostalo. Jako alternativu jsem ještě uvažovala o papoušku nádherném, jenže u toho se vyloženě psalo, že by musel mít voliéru alespoň 4 metry. Proto nevím, jestli by mu vypouštění v bytě a volný pohyb na kšírech tento komfort vynahradil.
Pokud nemám pro chov vhodné podmínky, nebudu si papoušky pořizovat. Stačí proto napsat a není potřeba se hned zvedat že židle. Mám o obou druzích mnoho načteno co se chovu týče, ale tyto věci mi nejsou jasné. Vím, že v Šumperku je pan, který odchovaná vícero druhů Ar v bytě, tak mě zajímalo, jestli je to týrání, nebo mohou být papoušci při dostatečné péči šťastní. Díky, Aneta S.
Ja si myslím že chovať aru v byte s púštať ju po dome a potom ju držať v malej klietke pre maznáčikov je poriadna blbosť. Celkovo takéto chovy neuznávam. A ešte keď niekto napíše že ju chce mať na kšíroch. To by som prirovnal k týraniu. Ved ara je krásny veľký papagáj ktorý ptrebuje veľa priestoru na lietanie. Takéto papagáje potrebujú voliéru. Neviem si to dobre predstaviť ako by mi po dome lietaka ara. Tieto vtáky potrebujú vlastné prostredie a nie obývačku. Mozno so mňou niektorý budete nesúhlasit ale toto je môj názor. Nech sa darí.
ahojky,
no určitě to chce dosti rozmyslet. Pokud budete mít velkého papouška ( žako, amazoňan, kakadu) v bytě, tak počítejte s tím, že budete stále uklízet. Třeba žaci nebo kakaduové dosti pouští ptačí pudr. Já jsem to několikráte měl, ale stále utírat prach a uklízet a uklízet. Jinak spíše nedoporučuji, pokud bude doma sám, tak někteří papouši se začnou škubat. Těžko se to dá pak odnaučit. No a proVás to bude pak spíše stresové, než aby Vám to dělalo radost, dívat se na takového papoucha.
Ivan
Anetk

XXX.XXX.121.163
Díky všem za reakce, velkého papouška tedy odkládá na neurčito. Nicméně nechápu, proč vám vadí létání s papouškem na kšírech. Proč je podle vás let ve volné přírodě, navíc jako jedna z fází přechodu na zcela volný let, týráním? To mi oproti tomu spíš připadá jako týrání být zavřený ve voliere
Aneta S.
Dobrý den, mám aru araraunu v bytě ve velké voliéře. Papouška nechávám se i proletět, pouštím ho samozřejmě ven z voliéry . Papoušek si rád hraje a je buď s manželem nebo se mnou.
Samozřejmě musíte počítat s tím, že občas zařve a pěkně nahlas a také budete muset po něm uklízet. Kšíry nepoužívám. Před panelák s ním nechodím a v bytě nepotřebuje mít kšíry, protože
i když je venku z voliéry rád sedí na ruce nebo na rameni.
Dá se Ara chovat v bytě ale chce ho na to naučit?Aby jse prolítnul,ale nejlepší by bylo aby jste měla dvě ary nebude jim smutno, když budete v práci.
Anetk
napsal(a):
Díky všem za reakce, velkého papouška tedy odkládá na neurčito. Nicméně nechápu, proč vám vadí létání s papouškem na kšírech. Proč je podle vás let ve volné přírodě, navíc jako jedna z fází přechodu na zcela volný let, týráním? To mi oproti tomu spíš připadá jako týrání být zavřený ve voliere
Aneta S.
Nazvaď chov papagája vo voliére týraním. Koľko máte rokov keď toto píšete? Mali by ste uvážiť že ci toho papagája bude lepsie dat do veľkej voliéry kde si bude robit čo chce a bude mať pokoj alebo mu bude lepšie keď mu na nohu dáte kšíry a bude ohlodávat v dome skrinky a bude lietať po dome. Co podľa vás je pre toho papagája prirodzenejsie.
Valentko
napsal(a):
Nazvaď chov papagája vo voliére týraním. Koľko máte rokov keď toto píšete? Mali by ste uvážiť že ci toho papagája bude lepsie dat do veľkej voliéry kde si bude robit čo chce a bude mať pokoj alebo mu bude lepšie keď mu na nohu dáte kšíry a bude ohlodávat v dome skrinky a bude lietať po dome. Co podľa vás je pre toho papagája prirodzenejsie.
Valentko, kšíry se nedávají papouškům na nohu.
Valentko
napsal(a):
Valentko, ve vašem případě si myslím že bude lepší někdy mlčet, ještě nedávno jste řešil jak odchovat andulky a teď je z vás "expert" na každé téma. Méně je někdy více.
Jsem toho názoru, že o velkého nebo o malého papouška se musíte starat.
Pokud si pořídí někdo jen jednoho papouška, je ta starost menší.
Píšete tady, že pro papoušky je trápení to, že je doma ve voliéře. Pokud je s člověkem, který ho má rád a věnuje mu svůj čas, tak to není strádání. Znám chovatele, kteří strčí papoušky do venkovní
voliéry přinesou jim tam krmivo a vodu a toď vše. Tomu já neříkám věnovat se papouškovi.
ajs

XXX.XXX.176.147
Osobně také nechápu důvod proč by papoušek nemohl létat venku na kšírech... dogu, dalmatina či jiného psa také berete ven na vodítku a nikdo s tím problém nemá... papoušek je zvíře, stejně jako pes, když ho má někdo na mazlíka, zvykne si a rozmanitost prostředí mu vadit nebude, naopak třeba v lese pro nej může být příjemněji než doma v kleci...
park
napsal(a):
Valentko, ve vašem případě si myslím že bude lepší někdy mlčet, ještě nedávno jste řešil jak odchovat andulky a teď je z vás "expert" na každé téma. Méně je někdy více.
A vy viete všetko. Nikto by sa nemal hanbiť za svoj názor. Ked niekde pišem tak píšem to co viem a nevymíšlam si len ahy som niečo napísal. Ako sa hovorí nikto učený z neba nespadol tak je normálne že s niečím človek potrebuje poradiť a nieco vie sám.
pokud jste se rozhodovala mezi arou a nádherným tak to zkuste s tím nádherným. Známí mají ochočeného nádherného po bytě, dokonce se naučil pár slov a udělá vám stejnou radost jako ara. Určitě nebude tak destruktivní a neponičí vám nábytek. Jeden známý měl amazoňana žlutočelého, opakoval celé věty a byl to mazel, ale v nestřeženém okamžiku si sedl na nábytek a oždiboval třísky jen tak pro radost. nakonec ho vyměnil za neochočeného a má je ve voliéře. S tím škubáním je to fakt. Měl jsem žakyni a ta se v dospělosti oškubala, jen když jsem musel dělat v práci přesčas a nebyl jsem doma přesně podle ní. Nikdo si s ní nevěděl rady. povím vám, že koukat se na oškubaného žaka co vypadá jako kuře z obchodu, je smutný. To se u ary může klidně stát a u toho nádherného je to menší pravděpodobnost.
Dobře pane nebo paní ajs , ale ten papoušek i když je venku, tak je také ve voliéře, tzn. v kleci .
Když má někdo víc papoušků, tak pochybuji, že s nimi chodí v kšírkách po lese . Já jsem psala, že mám papoušků víc, od dá se říci největšího, po nejmenší a ten velký je doma hodně často mimo voliéru. Do voliéry si jde i sám, pokud se potřebuje napít a najíst. Musíte také pochopit, že ne každý
má tu možnost bydlet v rodinném domku a u toho domku mít velké voliéry. I rodinný domek má sousedy, kterým může křik papoušků vadit, takže vše má svá pro i proti.
Také vám všem musím napsat, co se mi asi tak před třemi týdny stalo.
Prohlížela jsem si jen tak pro zajímavost inzeráty chovatelů, jakého papouška prodávají.
Přišla jsem na inzerát, kde byla nabídka prodej roční samičky amazoňana kubánského za 5 000,-kč.
Což mi přišlo velice divné. Jen pro zajímavost jsem zavolala na telefonní číslo, které bylo u inzerátu uvedeno. Telefon zvedla podle hlasu mladá slečna a já se jí zeptala, proč papouška, který je CITES a tudíž ohrožený druh, prodává tak pod cenu. Řekla mi, že na něj nemá čas, že chodí do školy a že je papoušek agresivní. To, že je to ohrožený druh prý neví. Řekla jsem jí, jestli bych toho papouška mohla vidět. S papouškem přijela, v jaké kleci ho měla, to si ani nepřejte vědět.
Cites papíry měla, ale pouze žlutý díl dokladu. Prý jí ho ten chovatel od kterého si papouška kupovala nedal. Když jsem se jí zeptala na jméno chovatele, který takto prodává papoušky lidem, kteří o ohrožených druzích nic neví, sdělila mi, že je to nějaký pán ze Zlínského kraje ze Sušice.
Slečna papouška viditelně nechtěla a bylo mi ho strašně líto. Chtěla jsem po ní zdravotní potvrzení
od veterináře. To také neměla. Napsala jsem chovateli, co jí papouška prodával rozhořčený email.
Jak může prodat ohroženého papouška někomu, kdo viditelně o papoušcích neví nic a už vůbec nic o těch chráněných. Odepsal mi, že papouška koupila paní své dceři, že jí nabízel modročeláka, ale toho prý nechtěla, že prý se jí líbil kubánec. Všechny papíry prý za ně vyřizoval, prodal jim
ho na splátky za 8 000,-kč. No, poznala jsem, že ani s tímto chovatelem se mluvit nedá.
Papouška jsem od slečny koupila, samozřejmě částku za veterináře jsem jí odečetla z těch pěti tisíc. Jí to bylo viditelně jedno, hlavně, že se ho zbaví. Zjistilo se, že papoušek je zdráv.
Papoušek jedl tři dny, tak jako žádný jiný, co je mám doma, hodně pil. Myslela jsem si, že si bude
těžko zvykat na cizí prostředí a byla jsem na to i připravená. Nestalo se tak. Již po týdnu mi
samička sedí na ruce a vůbec není agresivní, ani od začátku nebyla, jak tvrdila slečna. Nechávám ji hodně proletět a je viditelně šťastná , že může být u nás. Máme doma i jiné papoušky, takže jí
smutno není. Bílý Cites doklad slečna našla, ale to jste neviděli, jaký pokrčený cár papíru mi donesla. Na životním prostředí jsem měla s pracovnicí odboru řeč o všem, co se stalo a omlouvala jsem se za cizí lidi, že doklad je tak pokrčený.