Denous09

XXX.XXX.242.202
Zdravím, doma máme pár let starého anduláka. Od mala je zvyklý na lidský kontakt, ale ke vší smůle až moc. Jediné, co ho baví je, sedět na rameni a žužlat řetízek či náušnice. Na stůl jde, jen, když jsme vedle něj a nevydrží sám v místnosti. Na internetu jsem koukala, jaké umí jiné andulky povely a jaké aktivity je baví a začala jsem to s ním taky zkoušet, ale od té doby je... Za poslední dobu se začal hodně bát věcí okolo. Když ho vytáhnu z klece, je roztěkaná a mnohdy ani ven nechce a schovává se za své hračky. Když ho přesto dostanu ven, sedí na rameni nebo na ruce a něco přežvykuje. Je to prostě jeho povaha? Když si nechce s ničím hrát, tak bych to ani neměla zkoušet? Neřekla bych, že bychom se k němu chovali nějak špatně. Zkrátka od doby, kdy jsem začala zkoušet nové aktivity abych obohatila jeho život, tak začal být divný..
Andulka je divná,protože není určena k cirkusovým kouskům na přání majitele...Tito ptáci byly po milionech kusů dováženy z Austrálie pro chovatele,kteří tímto tvorem započali své chovatelské zkušenosti...Až později napadlo jistého omezence,že naučí tohoto ptáka sedě na rameni nebo dokonce mluvit!Tak započal stupidní a primitivní způsob drezůry,která měla dokazovat lidské schopnosti-bohužel...Dokázala jediné-nevzdělanost a netolerantnost k živému tvoru,který byl zbaven přirozených instinktů až do stadia nepředvídatelného chování...U andulek nelze pochybovat o snížení počtu chovného materiálu,ale u cenných papoušků v souvislosti s pochopitelným zákazem vývozu zemí své fauny je situace horší-nedostatek chovných kusů díky dobře prodaným dokrmených ptáků se časem citelně projeví...Moje doporučení:Přihlaste svoji andulku do Sokola,tam bude spokojená...Řimák