Je alexandr spokojený? Jak ho připravit na cestu?

Alexandr malý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2020 13:37
kate.zaj

XXX.XXX.50.60

Zdravím,

před několika dny jsme si domů přivezli Alexandra malého, 7 týdnů starého, sami ještě dokrmujeme. První den byl z nového domova a své nové smečky vyděšený, ale postupně si zvykl a začal prozkoumávat klec i okolí, nechá se vzít na ruku, zobe dobroty z ruky i se s ním mazlíme. Létá čím dál jistěji, bylo pár karambolů, ale naštěstí se nestalo nic vážného. Je hrozně hodný, křičí jenom po ránu, když vidí někoho z rodiny, protože má hlad, ale jinak si spíš spokojeně brouká, když sedí na kleci nebo na bidýlku (měl by to být projev spokojenosti?). Také každý den, nejvíce po jídle, sedí s hlavou zabořenou mezi křídly a spinká. Usne kdekoli, jak v kleci na bidýlku, tak na kleci a dokonce i na ruce. Je tolik spánku u mláděte v pořádku? Je mi to divné, jelikož alexandři bývají veštinou hodně aktivní .

Příští týden (budou mu 2 měsíce) jedeme na týden na Šumavu do penzionu, našeho Olíka bereme samozřejmě s sebou. Máme ale strach z cesty. Je to zhruba 150 km, chtěli bychom ho vézt v přepravní tašce, z klece mám stach, že by se v ním během cesty mohl poranit. Máte nějaké typy, jak "zpříjemnit" papouškovi cestu co nejvíce? Máme ho zvykat během týdne na přepravní tašku - dáme dovnitř laskominu, jestli do tašky ze zvědavosti vleze?
Děkuji za všechny postřehy a rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.6.2020 12:49

kate.zaj napsal(a):
Zdravím,

před několika dny jsme si domů přivezli Alexandra malého, 7 týdnů starého, sami ještě dokrmujeme. První den byl z nového domova a své nové smečky vyděšený, ale postupně si zvykl a začal prozkoumávat klec i okolí, nechá se vzít na ruku, zobe dobroty z ruky i se s ním mazlíme. Létá čím dál jistěji, bylo pár karambolů, ale naštěstí se nestalo nic vážného. Je hrozně hodný, křičí jenom po ránu, když vidí někoho z rodiny, protože má hlad, ale jinak si spíš spokojeně brouká, když sedí na kleci nebo na bidýlku (měl by to být projev spokojenosti?). Také každý den, nejvíce po jídle, sedí s hlavou zabořenou mezi křídly a spinká. Usne kdekoli, jak v kleci na bidýlku, tak na kleci a dokonce i na ruce. Je tolik spánku u mláděte v pořádku? Je mi to divné, jelikož alexandři bývají veštinou hodně aktivní .

Příští týden (budou mu 2 měsíce) jedeme na týden na Šumavu do penzionu, našeho Olíka bereme samozřejmě s sebou. Máme ale strach z cesty. Je to zhruba 150 km, chtěli bychom ho vézt v přepravní tašce, z klece mám stach, že by se v ním během cesty mohl poranit. Máte nějaké typy, jak "zpříjemnit" papouškovi cestu co nejvíce? Máme ho zvykat během týdne na přepravní tašku - dáme dovnitř laskominu, jestli do tašky ze zvědavosti vleze?

Všechna mláďata častěji odpočívají. Ve spánku nejvíc rostou, takže to je v pořádku.

Nicméně nezlobte se na mě, ale museli jste si ho teda už brát, když plánujete hned dovolenou? Chovatel by ho u sebe ty 2 týdny nepodržel? Sotva se rozkouká u vás, už ho povezete jinam. Jak myslíte, že to bude takhle mladé mládě asi zvládat? :( Je mi ho líto. Nejen že ho chovatel odebere zcela zbytečně rodičům - protože by se ochočil i bez dokrmování, ale ještě ho takhle budete tahat po všech čertech.

29.6.2020 15:06
kate.zaj

XXX.XXX.50.60

Děkuji za Vaši reakci, chápu, že asi vypadám jako špatná chovatelka, ale v tuto chvíli nemám jinou možnost. S chovatelem jsem se samozřejmě pokoušela domluvit, ale bylo nám řečeno, že je lepší, když ho budeme dokrmovat i my, protože by si už během dalších 3 týdnů zvyknul na jiného člověka, zapomněla jsem dodat, že alexandr byl dokrmovaný od vylíhnutí, rodiče ho nekrmili. A mohlo také vyznít špatně to, že jedeme na Šumavu a budeme ho s sebou brát na výlety. To určitě ne, není zvyklý na kšíry a je opravdu malý na to, aby byl s námi venku. Bude s námi v penzionu a vždy u něj někdo z nás bude.
Alexe jsme sháněli půl roku, bohužel jsme měli štěstí na špatného chovatele, který nám alexe slíbil ale už se neozval ani neodpovídal na zprávy telefonáty, na dalšího chovatele jsme narazili až v dubnu, našeho alexe jsme si přivezli nedávno a je opravdu vytouženým členem rodiny. Dovolenou máme zaplacenou již od podzimu...

Prosila jsem o sdílení zkušeností, nebo nějké rady a ne o opovržení. Nikdy neznáte okolnosti, které tomu předcházejí, tak mě prosím neodsuzujte (to už se má člověk bát napsat si o radu???) Papouška máme všichni neskutečně rádi, je to naše zlato.

29.6.2020 18:39

Dle toho, co jste o "chovatel" napsala, je to množitel. Chovatel hledí na komfort zvířete a neměl by ho problém nechat doma déle. Navíc se mládě - i ručně dokrmené, prodává až po odstavu. Takhle se dotyčný akorát zbavil práce...ani se neptám, kolik si za něj řekl. Ono jde taky o socializaci, kterou má se sourozenci, atd. Vzhledem k tomu, že jste papouška sháněli takhle déle, čekala bych, že tohle budete mít načtené. Čekala bych tuto ukvapenou koupi u lidí, kdy by to bylo tzv. ze dne na den.

Tak o braní na výlety nebyla řeč. To mě teda ani nenapadlo, to by snad nikdo...ale jo, jsou i takoví. Bohužel. Ono je to promenádování s papouškem na rameni teď hrozně in. I bez ohledu na papouška samotného. Holt další módní vlna z USA. :/

Kdybyste chtěla radu, zeptáte se dopředu než si papouška vezmete. Teď bude mít k odstavu mladé více chovatelů, nebyl problém počkat a vzít si ho po dovolené... Takhle se můžete modlit, aby to papoušek neodnesl zdravotně či neuhynul. Stres je velké riziko vždy. Natožpak ještě u ručně dokrmovaných mláďat.

Jinak ano, lepší pro něj bude přenoska. Můžete zkusit do ní dát už i dřív, ale stejně to moc ten stres z cesty nesníží. To by musel být trénovaný o dost déle než týden. A třeba vždy popojet kousek a zase zpět. A ne hned v kuse 150km.

No, papouškovi držím palce. On za to nemůže.

29.6.2020 20:00
peteraj

XXX.XXX.197.248

Dobrý večer,dajte ho do prenosný a vták cestu bez problémov zvládne,cez prestávky mu dajte čo má rad hlavne vodu, mudrcov čo kritizujú nepočúvajte,sami vozia vtáky po Európe,len aby zarobili.S pozdravom Adamek.teraz kritizujte aj mna

29.6.2020 20:38

peteraj napsal(a):
Dobrý večer,dajte ho do prenosný a vták cestu bez problémov zvládne,cez prestávky mu dajte čo má rad hlavne vodu, mudrcov čo kritizujú nepočúvajte,sami vozia vtáky po Európe,len aby zarobili.S pozdravom Adamek.teraz kritizujte aj mna

Tak on je ale taky veliký rozdíl převoz ptáka z chovu do chovu, kdy jde do karantény do klidu x převoz ptáka sem a tam během týdne. A ještě dokrmované mládě! Žádný dospělý jedinec, který cestu snese lépe. Neřekla bych nic, kdyby bylo mládě aspoň 4-5 měsíční, zvyklé na majitele, apod. Ale sama paní píše, že ho mají pouhý týden.

29.6.2020 21:13
peteraj

XXX.XXX.197.248

Nemyslím,že čo predávajú,chovajú dlhšiu dobu,len aby bol vták kľudný, myslím si keď pani píše že není iná možnosť,tak keď sa vtákovi povenuju počas cesty a dovolenky ako doma,nemal by byť problém,

30.6.2020 07:58
eli22

XXX.XXX.58.41

Mládě není ještě odstavené, odstavovat by se mělo spíš v klidu a známém prostředí než na výletě. A tady je moc pěkný a pravdivý článek. Stojí za to přečíst.
http://www.veterinamada.cz/cs/clanek/36/prodej-a-koupe-neodstavenych-mladat-papousku-ano-ci-ne

30.6.2020 08:31
kareta

XXX.XXX.84.6

kate.zaj napsal(a):
Zdravím,

Mám dotaz. To na té dovolené budete celou dobu jenom v tom penzionu? Určitě budete taky chodit na nějaké výlety, budete chodit k vodě apd. To toho papouška budete všude tahat sebou ? Kde máte záruku, že když někam půjdete, tak pták bude v klidu. Bude v cizím prostředí a když odejdete, tak může křičet jak blázen a to alexandři umí pořádně. Ale to je Vaše věc a můj názor.

30.6.2020 08:37
kareta

XXX.XXX.84.6

Ještě jsem zapomněl dopsat, že by bylo dobré vzít sebou pro sousedy špunty do uší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík