Dotaz – Alexandr v zimě ve voliéře

Alexandr velký
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2020 13:02
míla123

XXX.XXX.41.153

Může být Alexandr v zimě ve voliéře když j zakrytá polykarbonátovými deskami

3.7.2020 17:47
Pepa123

XXX.XXX.37.44

Dobrý den,
Já mám Alexandry malé ,mám je celý rok venku. Maji uzavřeny zálet, takže na zimu ok. Když chtějí, tak jdou ven, ale vetsinou se zdrzuji v zimě v zaletu.Jde o to aby jim neomrzli drápky, když budou na pletivu a hlavně studený průvan. Polykarbonát by dle mého názoru měl stačit. Nejsem žádný expert, ale mám je 3 roky a zatím v pohodě, takže taková je moje zkušenost.
Ať se daří, nashledanou.

3.7.2020 22:57
alex66

XXX.XXX.32.136

Alexandrů je 15 druhů, který máte na mysli ?

4.7.2020 11:51
míla123

XXX.XXX.41.153

Přežije Alexandr veliký zimu v zakryté voliéře zimu?

4.7.2020 20:08
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alex66 napsal(a):
Alexandrů je 15 druhů, který máte na mysli ?

Čínský bez problému. 15 let praxe, ostatní nevím. Malý asi též - invazní druh v Německu.

4.7.2020 20:57
Valentko

XXX.XXX.100.59

Moudivláček napsal(a):
Čínský bez problému. 15 let praxe, ostatní nevím. Malý asi též - invazní druh v Německu.

No kebyže sa alexander malý dá chovať vonku po celý rok tak to by bolo super. V budúcnosti planujem ich chov a určite radšej zateplím cez zimu voliéru ako by som mal stavať zálet. Takže super.

4.7.2020 21:46
misimisi

XXX.XXX.243.14

Valentko napsal(a):
No kebyže sa alexander malý dá chovať vonku po celý rok tak to by bolo super. V budúcnosti planujem ich chov a určite radšej zateplím cez zimu voliéru ako by som mal stavať zálet. Takže super.

Omrzaji jim prsty na pletivu, moc komfortní to pro ně není. Od prosince byli v toku, koncem února zahnízdili, tak jsem jim přitopila na těch 13-16 C. Mám je ve vlastní mistostni, nejsou venku. Rádi hnízdí přes zimu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2020 19:21

míla123 napsal(a):
Přežije Alexandr veliký zimu v zakryté voliéře zimu?

Ano, v pohodě to zvládají. Ale musí mít krytý zálet a pořádné větve, aby mu neomrzly drápy (tak aby si sedl a zakryl si nohy peřím, žádné hubené větve).

alfonzo

5.7.2020 19:35
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,základ je dostatečně silné bidlo,nebo prkno.Obojí umístit co nejvýše pod strop,aby se tam papoušek vešel.Prkno bývá lepší než bidlo,prsty zůstanou nataženy a všechny komplet zakryty peřím.U bidla pokud je slabší dochází k jeho obejmutí a zespodu jsou prsty nekryty a hrozí omrznutí.Všichni ptáci nocují nejraději co nejvýše,dáno z přírody proti predátorům.Proto umístěte co nejvýše,jinak papoušci nocují na pletivu pod stropem.

5.7.2020 21:04
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

misimisi napsal(a):
Omrzaji jim prsty na pletivu, moc komfortní to pro ně není. Od prosince byli v toku, koncem února zahnízdili, tak jsem jim přitopila na těch 13-16 C. Mám je ve vlastní mistostni, nejsou venku. Rádi hnízdí přes zimu.

Máte pravdu, ale tyto diskuze jsou velice zrádné. Al. malí hnízdí brzy na rozdíl od čínských o kterých jsem psal. Nocování na pletivu v zimě nelze tolerovat u žádných papoušků. Ti ptáci musí nocovat v záletu nebo výletu na dřevě. Jestli visí na pletivu, musí se chovatel zamyslet proč.

5.7.2020 21:08
Valentko

XXX.XXX.100.59

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,základ je dostatečně silné bidlo,nebo prkno.Obojí umístit co nejvýše pod strop,aby se tam papoušek vešel.Prkno bývá lepší než bidlo,prsty zůstanou nataženy a všechny komplet zakryty peřím.U bidla pokud je slabší dochází k jeho obejmutí a zespodu jsou prsty nekryty a hrozí omrznutí.Všichni ptáci nocují nejraději co nejvýše,dáno z přírody proti predátorům.Proto umístěte co nejvýše,jinak papoušci nocují na pletivu pod stropem.

No to som ani nevedel že alexandre zimu vydržia. Všade som čítal že zimu vonku neznesú. Sú to krásne vtáky a v budúcnosti by som ich chcel chovať ale dotedy musím nazbierať viac skúseností.

5.7.2020 22:05
petajz

XXX.XXX.144.34

Valentko napsal(a):
No to som ani nevedel že alexandre zimu vydržia. Všade som čítal že zimu vonku neznesú. Sú to krásne vtáky a v budúcnosti by som ich chcel chovať ale dotedy musím nazbierať viac skúseností.

Rozumný chovatel je bez temperovaného vnitřního záletu nechová.Nerozumný bude na jaře nabízet ptáky bez drápků,takových už tu bylo.I takoví co psali že je chovají venku bez problémů.Párkrát to může vyjít,ale potom přijde pár mrazivých dní a je zle.

5.7.2020 23:03
lavice

XXX.XXX.90.150

petajz napsal(a):
Rozumný chovatel je bez temperovaného vnitřního záletu nechová.Nerozumný bude na jaře nabízet ptáky bez drápků,takových už tu bylo.I takoví co psali že je chovají venku bez problémů.Párkrát to může vyjít,ale potom přijde pár mrazivých dní a je zle.

Dotaz, je možné chovat 3 páry alex malých pokud jsou zapárovaní , ve volieře 4, 3, 2 m, dšv s výletem společně? Děkuji za odpovědi.

5.7.2020 23:18
alex66

XXX.XXX.32.32

lavice napsal(a):
Dotaz, je možné chovat 3 páry alex malých pokud jsou zapárovaní , ve volieře 4, 3, 2 m, dšv s výletem společně? Děkuji za odpovědi.

Risk jako blázen, známý tuhle kombinaci zkoušel a tekla krev.

6.7.2020 06:37
exotchov

XXX.XXX.168.151

Alexandr maly -3pary ve voliere se zimovistem kde je v zime temperovano na 10-12stupnu +svetlo. Teplota je kvuli odchovu,jinak jim staci teploty nad bodem mrazu.

7.7.2020 00:33
lavice

XXX.XXX.90.150

exotchov napsal(a):
Alexandr maly -3pary ve voliere se zimovistem kde je v zime temperovano na 10-12stupnu +svetlo. Teplota je kvuli odchovu,jinak jim staci teploty nad bodem mrazu.

I v době hnízdění?

7.7.2020 22:15
Karel1979

XXX.XXX.175.168

Dobrý den,
Chovat venku v netemperovaném záletu se mohou chovat tyto druhy Alexandrů.

Alexandr malý chovám osobně a kolega je měl 20 let a bez ztráty drápku.

Alexandr velký článek v Nové Exotě 6/2020 rozhovor s panem Milanem Ptáčkem

Alexandr černohlavý obývá úpatí Himalájí
viz odkaz
https://www.ararauna.cz/atlas/alexandr-cernohlavy-psittacula-himalayana/

Alexandr rudohlavý kolega je měl a neměl problém

Alexandr čínský známá věc ze jim mráz nevadí viz. odkaz
https://www.ararauna.cz/atlas/alexandr-cinsky-psittacula-derbiana/

Alexandr vousatý vím o několika lidech co je mněli venku a vše ok.

Za podmínek co uvedl Alfonzo a Moudivláček.A je pravda že nasedají velmi brzo a na to se musí dát pozor.
Nocování v záletu je každopádně lepší ,jestli bude jedno jaký pták nocovat na pletivu tak je min.bez drápků.
A´t se daří všem Karel

7.7.2020 23:56
lavice

XXX.XXX.90.150

lavice napsal(a):

Nikdo ještě neporadí? Děkuji.

8.7.2020 05:31
exotchov

XXX.XXX.168.151

Dlouholeti chovatele nejsou dvakrat zdilny,je to jejich male tajemstvi. A internet uz vubec ne. Navstivte misto pravidelnich burz,rovnou chovatele a mozna se budete divit co je mozne.

8.7.2020 12:24
Mawenzi

XXX.XXX.11.23

Mě zimu přežily ;)

alfonzo

8.7.2020 13:02
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,poprvé jsem viděl zimovat alexandry malé venku v polovině osmdesátých let u pana Hlaváčka v Klášterci nad Orlicí,nadmořská výška 490 m.Venkovní voliéra za domem na svahu potažena igelitem a vše OK.Byl jsem tam v zimě,mráz a sníh.
Základem je jak jsem napsal výše,omrzne kterýkoli pták pokud je vyplašen ve velkém mraze a zůstane na pletivu.Pamatuji doma neofémy,bylo pětadvacet mrazu,nšli do záletu,spaly zaváté sněhem na vyklopených plechových oknech bez újmy.
Nevěřte novodobým knihám,tam je mnoho dezinformací.Poslední dobře zpracované chovatelské knihy,včetně způsobu chovu psal pan Milan Vašíček,jezdil k mému dlouholetému kamarádovi a dalším kde sbíral praktické informace,které předal světu ve svých knihách.Jeho knihy čas od času pročítám,jsou nenahraditelné.Dnešní jsou povrchní,jen základ,odkud pták pochází a pár nic neznamenajících informací,nikdo se nepodělí o zkušenosti.

8.7.2020 13:09
Valentko

XXX.XXX.100.59

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,poprvé jsem viděl zimovat alexandry malé venku v polovině osmdesátých let u pana Hlaváčka v Klášterci nad Orlicí,nadmořská výška 490 m.Venkovní voliéra za domem na svahu potažena igelitem a vše OK.Byl jsem tam v zimě,mráz a sníh.
Základem je jak jsem napsal výše,omrzne kterýkoli pták pokud je vyplašen ve velkém mraze a zůstane na pletivu.Pamatuji doma neofémy,bylo pětadvacet mrazu,nšli do záletu,spaly zaváté sněhem na vyklopených plechových oknech bez újmy.
Nevěřte novodobým knihám,tam je mnoho dezinformací.Poslední dobře zpracované chovatelské knihy,včetně způsobu chovu psal pan Milan Vašíček,jezdil k mému dlouholetému kamarádovi a dalším kde sbíral praktické informace,které předal světu ve svých knihách.Jeho knihy čas od času pročítám,jsou nenahraditelné.Dnešní jsou povrchní,jen základ,odkud pták pochází a pár nic neznamenajících informací,nikdo se nepodělí o zkušenosti.

No môže byť pravda lebo čo som ja cítal tak tam bolo písané že zimu vonku nevydržia. Aj ja si myslím že najlepšie knihy o chove exotov sú tie starsie. Majú krásnu vôňu a je v nich dosť informácii. Ale aj dnes sa dá vybrať dobrá kniha. Tá správa o alexandroch malých že vydržia našu zimu ma veľmi potešila. Už som tu to spomínal že v budúcnosti by som ich chcel chovať. Ale na koľko mám iba 12 rokov tak si na ne musím počkať. Zatiaľ sa budem zaoberať iba s mojimi andulkami a korelami.

8.7.2020 22:37
lavice

XXX.XXX.90.150

alfonzo napsal(a):

Ptám se, zdali je možné chovat a odchovávat již sestavené páry al malých celoročně ve velké volieře 5,3,2.dšv s výletem. Nebo musím sestavit páry od mládat v té volieře. Děkuji.

9.7.2020 05:21
exotchov

XXX.XXX.168.151

lavice napsal(a):
Ptám se, zdali je možné chovat a odchovávat již sestavené páry al malých celoročně ve velké volieře 5,3,2.dšv s výletem. Nebo musím sestavit páry od mládat v té volieře. Děkuji.

Vzdy sem sestavoval od mladat,ale myslim ze si delate prcu ,prodavate a kupujete v uvozovce drahe ptaky a ptate se zdejsich na takove rady? Takovy chovatel by preci tohle mel uz davno znat. Jinak nic ve zlem ..

13.7.2020 08:15
demlis

XXX.XXX.202.64

lavice napsal(a):

určite ano , mam cca 20 párů společně:-)

13.7.2020 08:28

demlis napsal(a):
určite ano , mam cca 20 párů společně:-)

Akú máte veľkú volieru?,ak je to pravda tak by ste sem mohli dať foto.musi to byť krásny pohľad...

13.7.2020 08:57
demlis

XXX.XXX.202.64

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Akú máte veľkú volieru?,ak je to pravda tak by ste sem mohli dať foto.musi to byť krásny pohľad...

Rozměry nevím , je to stará voliéra. Bývalá 8 voliéra . Ta se zrušila a jsou v ní Alexandri. Pohled je to krásný , teď začínají vylitavat mláďata

alfonzo

13.7.2020 09:23
alfonzo

XXX.XXX.0.243

demlis
Zdravím,to musí být nádhera,měl jsem samici alexandra malého,ještě od táty,nedavno asi před 37 lety,ptáky likvidoval,že bude dělat koně,neodolal k ptákům se vrátil,byl fajn chlap,dobře ,že se našel následník,mě to nepotkalo,mlaďáci mají jiné zájmy,utrácet za voloviny od kapitalistických manipulátorů.Někdy brnknu a stavím se,tam je krásně.Ať se daří.

13.7.2020 09:53
demlis

XXX.XXX.202.64

Jojo vyrůstal jsem v tom , tak pokračují . Určitě se stavte 😏

alfonzo

13.7.2020 10:10
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Děkuji,nemám to daleko.

14.7.2020 09:44
lada3

XXX.XXX.58.3

Zdravim,

je tento druh (alex. maly) vhodny do hejnoveho chovu?
Voliera 8x2x2m. Spolecne s andulkami, kakariki, korely, pap. horsky

14.7.2020 11:09
lada3

XXX.XXX.58.3

lada3 napsal(a):
Zdravim,

je tento druh (alex. maly) vhodny do hejnoveho chovu?
Voliera 8x2x2m. Spolecne s andulkami, kakariki, korely, pap. horsky

Popr. stejny dotaz na alex. cinsky, co se tyce hejnoveho chovu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík