Rosela pestrá ztrácí peří - nevíte co jí je?

Rosela pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2020 10:30
fifidlo84

XXX.XXX.30.253

Byla 3 mláďata. Po určité době je rodiče přestali krmit a 2 uhynuly. Posledního jsem začal přikrmovat, ale ponechal ho v budce. Pak jsem si myslel že rodiče ho škubou a dal ho do samostatné klece (přišlo mi že má probrané peří).
Problémem ale je, že ztrácí peří. Na hlavě, letky i ocas. Jakoby mu ani nedržely.

Nemáte s tím někdo zkušenosti? Nebo nějaké rady co s tím? Nikdy jsem se s tím nesetkal.

25.7.2020 13:10
Kokr

XXX.XXX.85.112

Vypadá to na PBFD. Ale je to moje domněnka. Nechte udělat test. Pokud bude pozitivní, tak rodiče jsou nosiči, kteří nemají příznaky, ale přenese se to na mláďata.

25.7.2020 13:36
eli22

XXX.XXX.58.41

Taky bych se přikláněla k PBFD.

25.7.2020 14:22
fifidlo84

XXX.XXX.30.253

A dá se s tím nějak bojovat, aby se nenakazil celý chov? Nebo existuje prevence?

alfonzo

25.7.2020 14:52
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,dejte foto rodičů a té budky zevnitř,nevysypané,tak jak tam mláďata žila.

25.7.2020 16:08
fifidlo84

XXX.XXX.30.253

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,dejte foto rodičů a té budky zevnitř,nevysypané,tak jak tam mláďata žila.

Tady jsou ty fotky. Mladé je z budky tak 2 týdny a až teď se tak začal horšit. Jsou tam drtě z kmenové budky už se nejspíš začali nudit.

alfonzo

25.7.2020 16:26
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Je to divné,mohli by tam být i cizopasníci,mají nejraději silná pera,která zrovna rostou a jsou plná krve,nastěhují se do nich,pera pak zčernají ,doslova seschnou a vypadnou.Ale také tato silná pera velice chutnají párům,které mláďata škubou,opět z důvodu velkého obsahu krve.Když podobnou věc dělají slepice,dá se jim masokostní moučka,či krevní šrot a srovná se to.Možná by to chtělo příště zkusit přidat do míchanice,pokud je škubou,něco rodičovskému páru chybí,ale velice rychle se toto dění může stát zlozvykem,který nebývá snadné odstranit,končívá to vyřazením z chovu takovýchto jedinců.
Jak bylo uvedeno PBFD,to si netroufnu posoudit,jen se domnívám,že to není,ti staří vypadají poměrně OK.Mládě může být podtrženo ve vývoji špatnou výživou a může se to dít.Ještě ho dobře prohlídněte,jestli v lůžkách brků nezůstaly kousky per,pak by to bylo okousáno rodiči.
Může se jednat i o jev degenerační,čas od času se to objeví,není to nakažlivé,jen stačí vyměnit partnery z páru a mladé jsou OK.
Jestli vám na tom páru hodně záleží,zaplaťte test na PBFD,budete chytřejší a můžete problém hledat jinde a nemusíte mít obavy z nákazy celého chovu.

25.7.2020 16:38
fifidlo84

XXX.XXX.30.253

alfonzo napsal(a):
Je to divné,mohli by tam být i cizopasníci,mají nejraději silná pera,která zrovna rostou a jsou plná krve,nastěhují se do nich,pera pak zčernají ,doslova seschnou a vypadnou.Ale také tato silná pera velice chutnají párům,které mláďata škubou,opět z důvodu velkého obsahu krve.Když podobnou věc dělají slepice,dá se jim masokostní moučka,či krevní šrot a srovná se to.Možná by to chtělo příště zkusit přidat do míchanice,pokud je škubou,něco rodičovskému páru chybí,ale velice rychle se toto dění může stát zlozvykem,který nebývá snadné odstranit,končívá to vyřazením z chovu takovýchto jedinců.
Jak bylo uvedeno PBFD,to si netroufnu posoudit,jen se domnívám,že to není,ti staří vypadají poměrně OK.Mládě může být podtrženo ve vývoji špatnou výživou a může se to dít.Ještě ho dobře prohlídněte,jestli v lůžkách brků nezůstaly kousky per,pak by to bylo okousáno rodiči.
Může se jednat i o jev degenerační,čas od času se to objeví,není to nakažlivé,jen stačí vyměnit partnery z páru a mladé jsou OK.
Jestli vám na tom páru hodně záleží,zaplaťte test na PBFD,budete chytřejší a můžete problém hledat jinde a nemusíte mít obavy z nákazy celého chovu.

Právě že on vypadal trošku oškubaný na hlavě. Už se mi párkrát stalo že pár škubal mlade, ale to vypadalo trochu jinak. A takhle vlastně se zhoršil v samostatné kleci. Věnuji se chovu již několik let, ale tohle je opravdu poprvé co něco takového vidím.
Právě o to mám největší strach jestli není nakažen celý chov.

Ale děkuji za odpověď zkusím to pozorovat.

25.7.2020 16:56
eli22

XXX.XXX.58.41

To peří je fakt špatný, i tvarem, a to vypadávání letek,..... což by na PBFD vypadalo a ještě vlastně ten úhyn dvou sourozenců. Ještě by to mohlo být BFD, což bych možná viděla na víc pravděpodobné vzhledem k ok stavu rodičů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík