alfonzo

XXX.XXX.0.243
Vrabce bez povolení legálně u nás chovat nelze,takže nečekejte velkou odezvu ,či praktické zkušenosti,bylo by to od diskutujících jako ,jít se osobně naprášit za nedovolené počínání.Jinak.ti co mají registrovaný chov se možná ozvou,pokud budou mít zájem podělit se o vlastní zkušenosti.
Co však vím od různých kamarádů chovatelů divočiny,tak odchov vrabců není snadná záležitost.Jo a já je mám ve svém chovu na vlastní zahradě,okolo voliér se jich zdržuje okolo padesáti,jen někam zmizela světlá,asi skořicová samička,byla tu několik let,ale od zimy jsem jí neviděl.
alfonzo
napsal(a):
Vrabce bez povolení legálně u nás chovat nelze,takže nečekejte velkou odezvu ,či praktické zkušenosti,bylo by to od diskutujících jako ,jít se osobně naprášit za nedovolené počínání.Jinak.ti co mají registrovaný chov se možná ozvou,pokud budou mít zájem podělit se o vlastní zkušenosti.
Co však vím od různých kamarádů chovatelů divočiny,tak odchov vrabců není snadná záležitost.Jo a já je mám ve svém chovu na vlastní zahradě,okolo voliér se jich zdržuje okolo padesáti,jen někam zmizela světlá,asi skořicová samička,byla tu několik let,ale od zimy jsem jí neviděl.
Aha tak to jsem nevěděl tak to asi nic
alfonzo

XXX.XXX.0.243
abogado
Asi jste si špatně přečetl dotaz o jaké vrabce se tazateli jedná.Nevím jak u vás na Slovensku,ale u nás:
http://ptaci.czweb.org/1-ochrana.php
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Doch
Dobrý den,psal jsem vám jako první,vím o jaké vrabce se jedná,píšete to,zamotal to další,který nezná naše zákony,nebo nečetl váš dotaz svědomitě.Proto jsem mu odepsal a poslal odkaz.
abogado
napsal(a):
Na vrabce povolenie nepotrebujete. Chova sa v roznych mutaciach. Ja mam biele a straky.
Na vrabca obycajneho/ domaceho, vrabca polneho, na krizencov kde jeden z rodicov je chraneny zivocich, na mutacnych vtakov a ich poddruhy na Slovensku potrebujete preukaz o povode chraneneho zivocicha. Nie je rozhodujuce, ze je mutacny a vo volnej prirode sa nevyskytuje ale jeho latinsky nazov.
Jamro
napsal(a):
Na vrabca obycajneho/ domaceho, vrabca polneho, na krizencov kde jeden z rodicov je chraneny zivocich, na mutacnych vtakov a ich poddruhy na Slovensku potrebujete preukaz o povode chraneneho zivocicha. Nie je rozhodujuce, ze je mutacny a vo volnej prirode sa nevyskytuje ale jeho latinsky nazov.
Takže odpověď Abogado je zavádějící?Měl jsem za to že se jedná o zkušeného chovatele.
Jamro
napsal(a):
Ano, takto sa to píše vo vyhláške, ale neviem o tom aby tam bol zaradený vrabec domový.
Snáď poľný ale ani to nie som si istý.
abogado
napsal(a):
Ano, takto sa to píše vo vyhláške, ale neviem o tom aby tam bol zaradený vrabec domový.
Snáď poľný ale ani to nie som si istý.
Nechce sa mi teraz hladat v papieroch, zakon mam doma aj zoznam vtakov. Tak len rychle foto pred riadnou burkou.
Jamro
napsal(a):
Nechce sa mi teraz hladat v papieroch, zakon mam doma aj zoznam vtakov. Tak len rychle foto pred riadnou burkou.
Jeto nejaky clanok z casopisu. Eurofaunu chovam a mam aj patricne doklady, alr s vrabcom som sa nikde nestretol a to tu mavam aj kontroly. Dkuste mu to najst kde je to vo vyhlaske.
abogado
napsal(a):
Jeto nejaky clanok z casopisu. Eurofaunu chovam a mam aj patricne doklady, alr s vrabcom som sa nikde nestretol a to tu mavam aj kontroly. Dkuste mu to najst kde je to vo vyhlaske.
Staci si nastudovat zakon, zoznam zivocichov.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-24
Už nechovatel
napsal(a):
Abogado,nevidíte,alebo nechcete vidieť. Je to v tom žltom rámčeku.Ak máte patričné doklady tak je to v poriadku.
kde máte v žltom napísané Passer domesticus?????
tp že chovať to má len skúsený chovateľ a podobne to neznamená že na vrabca potrebujete povolenie.
abogado
napsal(a):
to čo tu uvadzate je len vyčíslená spoločenská hodnota daného druhu......nie je to zoznam chránených živočíchov a t je rozdiel.
Nevidim, nepocujem, melem si svoje. Neznalost zakona neospravedlnuje.
Treba si precitat
Vyhláška č. 24/2003 Z. z.
Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny
(v znení č. 492/2006 Z. z., 492/2006 Z. z., 638/2007 Z. z., 579/2008 Z. z., 173/2011 Z. z., 158/2014 Z. z.)
Priloha 6, zoznam chranenych zivocichov.
Jamro
napsal(a):
Nevidim, nepocujem, melem si svoje. Neznalost zakona neospravedlnuje.
Treba si precitat
Vyhláška č. 24/2003 Z. z.
Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny
(v znení č. 492/2006 Z. z., 492/2006 Z. z., 638/2007 Z. z., 579/2008 Z. z., 173/2011 Z. z., 158/2014 Z. z.)
Priloha 6, zoznam chranenych zivocichov.
http://www.kee.fpv.ukf.sk/studijne_materialy/vyhlaska_24_2003.pdf
Nájdite mi tam PASSER DOMESTICUS, nech už konečne viem kde sa to píše.
V tejto vyhláške som ho nenašiel.
abogado
napsal(a):
http://www.kee.fpv.ukf.sk/studijne_materialy/vyhlaska_24_2003.pdf
Nájdite mi tam PASSER DOMESTICUS, nech už konečne viem kde sa to píše.
V tejto vyhláške som ho nenašiel.
Najdi si aktualnu vyhlasku a zakon, v tom tvojom nie je ani carduelis. Klikni si na odkaz a pozri prilohu 6.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-24
Precitaj si, potom mozes napisat co si sa docital.
Jamro
napsal(a):
A je to tu. Nie aby si priznal chybu, namiesto toho deaktivoval ucet.
učet som nedeaktivoval len som sa nevedel prihlasiť.
Vo vyhláške sa PASSER DOMESTICUS vyskytuje len :
Príloha č. 32 k vyhláške č. 24/2003 Z. z.
SPOLOČENSKÁ HODNOTA DRUHOV VTÁKOV PRIRODZENE SA VYSKYTUJÚCICH NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ REPUBLIKY
A ta pojednáva len o spoločenskej hodnote, nie o tom že je na neho nutné povolenie.........
O chránených živočíchoch pojednáva:
Príloha č. 6 k vyhláške č. 24/2003 Z. z.
ZOZNAM CHRÁNENÝCH ŽIVOČÍCHOV A ICH SPOLOČENSKÁ HODNOTA
a tam sa nikde neuvádza.....
začínám se v tom taky ztrácet, najel jsem si na seznam druhů ptáků na než se vztahuje legislativa přímo na stránkách ministerstva a v seznamu je i holub hřivnáč, špaček obecný, kterého zase druhý zákon vede jako škodnou a je povoleno jeho usmrcování, jsou tam vypsané i tropické druhy ptáků jako tangary a podobně, což mě přijde jako hloupost, jinak oba naši vrabci tam v seznamu jsou. je to zákon platící pro země EU, přimo seznam týkající se druhů v čr nikde není.
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.plzensky-kraj.cz/clanek/doklady-potrebne-k-drzeni-a-chovu-chranenych-zivocichu-nejen-cites-0
Několik let zpět byl ve zprávách chovatel,který choval vrabce ve volierach bez patřičného povolení . Na udání souseda?nepamatuji jsi přesně.....mu bylo ptactvo zabaveno a dostal mastnou pokutu....
abogado
napsal(a):
A teraz si poriadne precitajte prce foto bod 1....
Zoznam chranenych a ich spolocenska hodnota je v prilohe 6 a vtakov len spolocenaka hodnota je priloha 32....
Nechame to na kompetentych, napisal som na ochranu prirody.
Abogado chovaj si co chces bez povolenia, ale nezavadzaj dalsich chovatelov.
Jamro
napsal(a):
Toto bolo povedané aj mne na OU odbor ŽP.
Časté stížnosti na kormorány,špačky,dravce a jiné ptáky mají směřovat do resortů,které ovlivňují negativně biotopy svou populistickou politikou...Veškeré komplikace v přírodě jsou způsobeny sobeckým přístupem bez ohledu na negativní dopady ...Chamtivost a hulvátství jedinců,kteří si pletou tuto zemi s vlastním "kvartýrem",ničí vše pod záminkou "podnikání",s tolerancí kariéristů vládních resortů zapříčiňuje systematické ničení životního prostředí...Rozhodnutí hňupa ale sebou nese dlouhodobé negativní dopady,které nikdo neřeší-jsou důsledkem neodborného rozhodnutí před mnoha lety...Rovnováha flóry a fauny je obrovsky složitá na to,aby s tímto fenoménem nakládal kariérista v parlamentu...Legislativa tohoto problému je naprosto neřešitelná z pozice partajnických kšeftů ubohých kariéristů...Osobně tento problém "řeším" naprostou ignorací voleb jako takových,které představují mandát pro další ničení tohoto světa.Tzv."ochrana" ptactva je pouhým pokryteckým alibismem,který faunu nechrání z důvodu ničení biotopů a destrukcí život.prostředí...Na obrovském úbytku ptactva v posledních letech se podepsala EU,která od stolu "řeší" neřešitelné...Tupost úředníků a jejich poskoků je nepochopitelná...Největší škody byly ale napáchány na povědomí populace o zákonech a spravedlnosti...Újma z tohoto stavu za současných poměrů má nemravný charakter a její zlepšení je nemyslitelné ...Řimák
tyhle zákony jsou hloupost, když se v Praze na úřadě podívají z okna a zrovna tam nevidí sýkorku, tak udělají závěr že to je kriticky ohrožený druh, který je na vymření, ale že se po zbytku republiky hojně vyskytuje už samozřejmě z křesla vidět nemohou, a pak si řeknou, je to moc práce sledovat jednotlivé druhy ptactva nebo jiných živočichů tak je prostě uděláme zákonem chráněné všechny, myslivcům povolíme některé druhy střílet ale běda jak si někdo chytne párek tolik hojných čížků do klece. pak jsou tady tažné druhy, u nás striktně chráněné v jiném státě jako lovná zvěř nebo se na ně místní zákony neohlížejí a chytají se, to má opravdu význam, tady lidi buzero..t a v jiném koutě světa ten samý druh střílet. myslím že kdyby to nebyla parta lemplů tak by dle studií ornitologů poměrně dobře určili, který druh je opravdu kriticky ohrožený, ten by byl chráněný, a který druh je relativně přemnožený, jako zmíněný vrabec domácí. pak do toho ještě přijde EU, která zakáže chov některých živočichů úplně, ano je pár exotických druhů, které by mohli v našich čím dál teplejším zimám přežít, pak jsou ale druhy, které přežijí ve státech s přirozeně teplou zimou ale v té naší nikoli, proč by ta parta tupců toto řešila jednotlivě, raději dají zákaz všude, no a
když jsme u této problematiky, tak rakouský ochránci prosadili zákon u ryb s ploutvemi LONG FIN to znamená jakákoli závojová forma ryby se nesmí legálně chovat. podobné je to s GMO rybami tedy Geneticky Modifikovaný Organismus, je to ryba, které byl kdysi v laboratoři vpraven gen meduzy a ten se přenáší již automaticky na potomstvo, ryby mají zajímavé pastelové barvy a ač jsem zastáncem přírodních barev, GMO ryby se mi líbí, když se nasvítí uv světlem tak stejně jako štíři světélkují, ryby tento gen nijak neohrožuje ani nemají vady z jeho důsledku, ve světě je legální je chovat, u nás se dali před mnoha lety legálně za pár korun koupit také, pak se to samozřejmě zakázalo, opět naprostá debilita, tak buď bude zákon platit pro všechny když tyto rybky jsou tedy takové zlo a záměrem je je s lidské péče vymítit a nebo nebude platit pro nikoho. závěrem si myslím že pokud by hojně se vyskytující druh nebyl loven se záměrem velkoplošného odchytu s cílem prodeje, ale s tím že si někdo chytne sem tam párek pro okrasu druh to neohrozí.
Problém některých z vás je to, že nemáte rozhled. Takže vidíte například hejno vrabců na vašem dvorku, které se za 5 let zdvojnásobilo a aplikujete to na celý region či stát. Kdybyste si dali trochu námahy a zjistili si relevantní data, tak víte, že vrabců ubylo za posledních řekněme 20 let desítky procent. Je to tak v celé Evropě. Do ryb nedělám, ale věřte, že zákaz chovu geneticky upravených jedinců má svůj dobrý důvod. Domnívám se, že hrozí riziko podobné jako u GMO rostlin. Když to bude mít v rukou každý s prominutím trouba, dojde k sprasení původních druhů. Rozhodně se zákony nepřipravují tak, že se někdo neznalý podívá Praze, či Bruselu z okna. To, že tvořivost zákonodárců je bezbřehá a že někdy z původně dobrých návrhů vylezou pro legislativním procesu schválení zmetci, kteří se musejí obratem novelizovat je jistě pravda. Ale rozhodně podklady připravují lidi, kteří problematice rozumí, ať je to v našem odvětví AOPK, či leckdy je přizvaná ČSO. Za těmi lidmi jsou desítky let například dobrovolnické práce, výzkumů v terénu a podobně. A jestli si předchozí přispěvatel myslí, že se to vyřeší tím, že nepůjde k volbám, tak to je hodně naivní přístup. Budu se opakovat, ale pouze silné zájmové spolky mohou něco ovlivnit, pouze cílená volba nás coby voličů těch kandidátů o kterých víme, že se budou na naši věc bít,může přinést věci nastavené tak, jak si představujeme.
Uznávám, že si nejsem vůbec jist, zda stávající zájmové sdružení a spolky ( např. ČSCH) respektive vedoucí těchto organizací jsou ti praví, kdož by to měli prosazovat.
NO, ohledně vrabců, domácího, či polního, tady nejde ani tak o to, jestli je živočich chráněn, ono neznamená, že když něco nepodléhá ochraně, že se to dá bez problémů chovat v zajetí, ikdyž jde třeba o hojný druh. Na to je pohlíženo jinak a to jako na chov volně žijících živočichů, což vrabec je, takže ano, nelze vrabce chovat bez patřičného povolení - ale doklady ke každému kusu potřeba nejsou.