Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fišta

31.7.2020 09:06
Fišta

XXX.XXX.151.42

Dobrý den,

můžete mi prosím poradit, s čím nejlépe spárovat samičku Rosely lutino? K dispozici mám Roselu rubino, opalín nebo opalín straku (viz foto, tedy pokud je to samec - letošní odchov). Co byste mi poradili, v mutacích se nevyznám.

Děkuji za slušné odpovědi.

31.7.2020 10:41
Martin-rosely

XXX.XXX.39.214

Dobrý den já osobně bych dal rubíno. Ale záleží co se vám líbí a co chcete odchovávat. Martin

Fišta

2.8.2020 12:15
Fišta

XXX.XXX.151.42

Děkuji za názor. Je to tedy tak, že když k samici lutino dám samce rubino, mladí budou rubino i lutino, když k ní dám opalín, tak mladí budou rubino ? A netuším, jaké mladé bude mít s opalínovou strakou (pokud je tato kombinace možná)?

FCN

2.8.2020 13:02
FCN

XXX.XXX.101.90

Fišta napsal(a):
Děkuji za názor. Je to tedy tak, že když k samici lutino dám samce rubino, mladí budou rubino i lutino, když k ní dám opalín, tak mladí budou rubino ? A netuším, jaké mladé bude mít s opalínovou strakou (pokud je tato kombinace možná)?

Není.
Když k ní dáte rubino (lutino-opalín), odchováte lutino samce štěp do opalínů a lutino-opalín (rubino) samice. Když k ní dáte opalín, samci budou přírodní štěpitelní do lutin a opalínů a samice budou opalín.
Podle fotek bych řekl že se jedná o 1F opalín straku. Mláďata teda budou stejná jako s opalínem plus k tomu 50% bude 1F straka. Pokud je to 2F straka budou včechny mláďata 1F straka.

Fišta

3.8.2020 15:45
Fišta

XXX.XXX.151.42

Dobrý den, velice děkuji za vaši vyčerpávající odpověď. Jestli mám 1F nebo 2F opalín straku, vlastně poznám podle odchovu .

4.8.2020 09:53
leschov

XXX.XXX.96.73

Fišta napsal(a):
Dobrý den, velice děkuji za vaši vyčerpávající odpověď. Jestli mám 1F nebo 2F opalín straku, vlastně poznám podle odchovu .

Prosím odborníka jak je to s tím určováním jestli je to pták F1 nebo F2. Děkuji za odpověď.

4.8.2020 12:23
JoPe

XXX.XXX.82.6

leschov napsal(a):
Prosím odborníka jak je to s tím určováním jestli je to pták F1 nebo F2. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jen malé vysvětlení rozdílu mezi označením F1 a 1F. Např. F1 je označení první filiální generace což, je např.hybrid mezi přírodní formou a nějakou mutací a 1F je označení pro nositele určitého mutačního faktoru. Faktorů je celá řada např. zesvětlující, ztmavující,šedý,fialový......atd a někteří jedinci mohou být s 1 nebo se 2 faktory a tím se od sebe vzhledově liší. Tyto informace jsou poměrně obsáhlé a je dobré si je v klidu pročíst, nastudovat , popř. konzultovat při praktické ukázce u nějakého chovatele, chceli tomu někdo porozumět. Je to na delší vysvětlování a v některých komplikovaných případech díky rozsáhlé hybridizaci se nedá ani přesně odpovědět na konkrétní otázku a důkaz je prokazatelný třeba až po odchovu konkrétního potomstva nebo až v dalších generacích.

4.8.2020 13:14
Kokr

XXX.XXX.85.112

JoPe napsal(a):
Dobrý den, jen malé vysvětlení rozdílu mezi označením F1 a 1F. Např. F1 je označení první filiální generace což, je např.hybrid mezi přírodní formou a nějakou mutací a 1F je označení pro nositele určitého mutačního faktoru. Faktorů je celá řada např. zesvětlující, ztmavující,šedý,fialový......atd a někteří jedinci mohou být s 1 nebo se 2 faktory a tím se od sebe vzhledově liší. Tyto informace jsou poměrně obsáhlé a je dobré si je v klidu pročíst, nastudovat , popř. konzultovat při praktické ukázce u nějakého chovatele, chceli tomu někdo porozumět. Je to na delší vysvětlování a v některých komplikovaných případech díky rozsáhlé hybridizaci se nedá ani přesně odpovědět na konkrétní otázku a důkaz je prokazatelný třeba až po odchovu konkrétního potomstva nebo až v dalších generacích.

To není na dlouhé vysvětlování, to je na dlouhé studium. A nejlépe mít u sebe někoho, kdo zodpoví případné dotazy. A že těch dotazů je

4.8.2020 14:01
frodik

XXX.XXX.2.250

leschov napsal(a):

Když jsem dělal ještě pestré a byl u jednoho chovatele, tak mi bylo vysvětleno, ze 1F straka má bílé peří v křídle našedlé a 2F straka čistě bílé a je více strakatá, dokonce tvrdil, že 2F pozná již v hnízdě podle světlejšího zbarvení chmíří, ale v praxi jsem to nestudoval.

4.8.2020 19:26
fedak

XXX.XXX.114.208

Prosím jaká je to mutace a můžu k ní dat rubino samce ? Diky

4.8.2020 21:21
JoPe

XXX.XXX.82.6

fedak napsal(a):
Prosím jaká je to mutace a můžu k ní dat rubino samce ? Diky

Je to opalín pastel a je to velmi pěkný pták. Jestli dáte samce rubino a nebude štěpitelný na pastel, tak potomci 0,1 budou rubino štěpitelné na pastel a 1,0 budou opalín štěpitelný na ino a pastel.

6.8.2020 19:54
fedak

XXX.XXX.188.106

JoPe napsal(a):
Je to opalín pastel a je to velmi pěkný pták. Jestli dáte samce rubino a nebude štěpitelný na pastel, tak potomci 0,1 budou rubino štěpitelné na pastel a 1,0 budou opalín štěpitelný na ino a pastel.

Pokud bude zájem, tak prodám.

7.8.2020 07:04
JoPe

XXX.XXX.82.6

fedak napsal(a):
Pokud bude zájem, tak prodám.

Pošlete mi prosím do zprávy vaše tel.č a já vám zavolám.Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík