Prodám rozela zlutohlavá lutino

Prodám Roselu pestrou lutino - Prodám rozela zlutohlavá lutino tříletý same...
2000 KčFišta
XXX.XXX.151.42
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, s čím nejlépe spárovat samičku Rosely lutino? K dispozici mám Roselu rubino, opalín nebo opalín straku (viz foto, tedy pokud je to samec - letošní odchov). Co byste mi poradili, v mutacích se nevyznám.
Děkuji za slušné odpovědi.
Fišta
XXX.XXX.151.42
Děkuji za názor. Je to tedy tak, že když k samici lutino dám samce rubino, mladí budou rubino i lutino, když k ní dám opalín, tak mladí budou rubino ? A netuším, jaké mladé bude mít s opalínovou strakou (pokud je tato kombinace možná)?
FCN
XXX.XXX.101.90
Fišta
napsal(a):
Děkuji za názor. Je to tedy tak, že když k samici lutino dám samce rubino, mladí budou rubino i lutino, když k ní dám opalín, tak mladí budou rubino ? A netuším, jaké mladé bude mít s opalínovou strakou (pokud je tato kombinace možná)?
Není.
Když k ní dáte rubino (lutino-opalín), odchováte lutino samce štěp do opalínů a lutino-opalín (rubino) samice. Když k ní dáte opalín, samci budou přírodní štěpitelní do lutin a opalínů a samice budou opalín.
Podle fotek bych řekl že se jedná o 1F opalín straku. Mláďata teda budou stejná jako s opalínem plus k tomu 50% bude 1F straka. Pokud je to 2F straka budou včechny mláďata 1F straka.
Fišta
XXX.XXX.151.42
Dobrý den, velice děkuji za vaši vyčerpávající odpověď. Jestli mám 1F nebo 2F opalín straku, vlastně poznám podle odchovu .
leschov
napsal(a):
Prosím odborníka jak je to s tím určováním jestli je to pták F1 nebo F2. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jen malé vysvětlení rozdílu mezi označením F1 a 1F. Např. F1 je označení první filiální generace což, je např.hybrid mezi přírodní formou a nějakou mutací a 1F je označení pro nositele určitého mutačního faktoru. Faktorů je celá řada např. zesvětlující, ztmavující,šedý,fialový......atd a někteří jedinci mohou být s 1 nebo se 2 faktory a tím se od sebe vzhledově liší. Tyto informace jsou poměrně obsáhlé a je dobré si je v klidu pročíst, nastudovat , popř. konzultovat při praktické ukázce u nějakého chovatele, chceli tomu někdo porozumět. Je to na delší vysvětlování a v některých komplikovaných případech díky rozsáhlé hybridizaci se nedá ani přesně odpovědět na konkrétní otázku a důkaz je prokazatelný třeba až po odchovu konkrétního potomstva nebo až v dalších generacích.
JoPe
napsal(a):
Dobrý den, jen malé vysvětlení rozdílu mezi označením F1 a 1F. Např. F1 je označení první filiální generace což, je např.hybrid mezi přírodní formou a nějakou mutací a 1F je označení pro nositele určitého mutačního faktoru. Faktorů je celá řada např. zesvětlující, ztmavující,šedý,fialový......atd a někteří jedinci mohou být s 1 nebo se 2 faktory a tím se od sebe vzhledově liší. Tyto informace jsou poměrně obsáhlé a je dobré si je v klidu pročíst, nastudovat , popř. konzultovat při praktické ukázce u nějakého chovatele, chceli tomu někdo porozumět. Je to na delší vysvětlování a v některých komplikovaných případech díky rozsáhlé hybridizaci se nedá ani přesně odpovědět na konkrétní otázku a důkaz je prokazatelný třeba až po odchovu konkrétního potomstva nebo až v dalších generacích.
To není na dlouhé vysvětlování, to je na dlouhé studium. A nejlépe mít u sebe někoho, kdo zodpoví případné dotazy. A že těch dotazů je
leschov
napsal(a):
Prosím odborníka jak je to s tím určováním jestli je to pták F1 nebo F2. Děkuji za odpověď.
Když jsem dělal ještě pestré a byl u jednoho chovatele, tak mi bylo vysvětleno, ze 1F straka má bílé peří v křídle našedlé a 2F straka čistě bílé a je více strakatá, dokonce tvrdil, že 2F pozná již v hnízdě podle světlejšího zbarvení chmíří, ale v praxi jsem to nestudoval.