Dřevěná voliéra - možná pro rosely pestré?

Rosela pestrá nádherná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2020 23:30
ZBzH

XXX.XXX.207.160

Dobrý den,
jsem začínající chovatel. Letos jsem postavil své dvě první voliéry - první plně pod střechou (3x1,8x2m) a nyní dokončená s venkovním výletem (5x3,5x2m) s dvojitým pletivem po stranách a záletem (2,5x2x2m).
V té menší chci mít neofémy, andulky a možná další droboť. Větší voliéru plánuji s možností dočasného rozdělení na dvě půlky - jak venkovní výlet tak zálet. Teď aktuálně mám pár neofém modrohlavých + pár papoušků horských + pár papoušků nádherných ve velké voliéře - viz foto (bidla jsou narychlo provizorní, papoušky jsem nastěhoval z menší voliéry předevčírem, tohle se bude ještě vymazlovat).

Teď konečně dotaz - chtěl bych přibrat pár rosel pestrých nádherných, ideálně přírodního zbarvení, protože se mi moc líbí. Vím, že rosely jsou v době toku agresivní, proto právě plánuji tu dočasnou možnost rozdělení velké voliéry na dvě oddělené části. Takže bych třeba od dubna do června měl "porodnici" a společnou část rozdělenou. Pak je tu ještě pořád ta menší voliéra. Hodí se podle vás odborníků se zkušenostmi rosela pestrá nádherná k mému současnému osazenstvu?

A co rosela a dřevěná voliéra? Na toto téma jsem četl i dost protichůdných názorů. Vím, že každý můžem mít různé zkušenosti a já se těším právě na ty Vaše. Vnitřek záletu jsem záměrně nenatíral barvou, aby byly stěny světlé. Nevím, jestli to nebude papoušky vybízet k devastaci dřeva ještě víc.

Jsem v době rozhodování a nechám si moc rád poradit, protože jsem začátečník a nic o tom nevím.
Předem moc děkuji za rady a zkušenosti.

4.8.2020 00:56
Beliciak8

XXX.XXX.161.58

Osobne mam rozely celoročne spolu s andulkami a 2 pare zebier a žiadne problémi ani v čase hniezdenia. Ale každý jedinec je iný.

A tiež mam drevenú volieru a konštrukciu si nevšímajú.. Maju dostatok vetvi na okus.

4.8.2020 09:46
ZBzH

XXX.XXX.107.121

Děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat, zda mate zevnitř volieru natřenou?

4.8.2020 10:27
were

XXX.XXX.251.168

ZBzH napsal(a):
Děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat, zda mate zevnitř volieru natřenou?

Dobrý den, také mám voliéry že dřeva. Jsou natřené z obou stran. Rozely si toho nevšímají. A jestli máte dvojité pletivo, tak k tomu nemají ani přístup. U mě se do dřevěné konstrukce pustili kakarici. Vyřešil jsem to tak, že jsem jim dal do voliéry nenatřené prkno na kterém mohli i sedět. Pustili se do něj a voliéry se už nevšimli.

4.8.2020 11:00
ZBzH

XXX.XXX.107.121

were napsal(a):
Dobrý den, také mám voliéry že dřeva. Jsou natřené z obou stran. Rozely si toho nevšímají. A jestli máte dvojité pletivo, tak k tomu nemají ani přístup. U mě se do dřevěné konstrukce pustili kakarici. Vyřešil jsem to tak, že jsem jim dal do voliéry nenatřené prkno na kterém mohli i sedět. Pustili se do něj a voliéry se už nevšimli.

Konstrukce venkovniho vyletu se nebojim - dvojite pletivo a nater. Ceho se trochu bojim je vnitrek zaletu, tam to zatim natrene nemam amoc se mi do toho nechce. Vetve davam.

4.8.2020 16:20
were

XXX.XXX.251.168

ZBzH napsal(a):
Konstrukce venkovniho vyletu se nebojim - dvojite pletivo a nater. Ceho se trochu bojim je vnitrek zaletu, tam to zatim natrene nemam amoc se mi do toho nechce. Vetve davam.

Vnitřek bych nebarvil. Já mám zálety také že dřeva ze střešních latí a nechal jsem si je jen protáhnout a natřel bezbarvým lakem s atestem na hračky a potraviny. Ale není to nutnost. Je to jen z toho důvodu že dřevo postupem času hnědne pod lakem zůstává světlé.

4.8.2020 23:35
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Své ptáky bedlivě sledujte,opakuji bedlivě...Každý jedinec který je vpuštěn do již osazené voliéry musí být ostatními přijat!!!To je naprosto přirozené a je na chovateli,aby při jakýchkoliv neshodách jednal...Ptáci od pana K. z Polešovic se budou jinak chovat než ptáci od jiného chovatele...živý tvor citlivě vnímá reakce a gesta i barvu hlasu svého majitele...Doporučuji proto návštěvu chovatele ,která vám ozřejmí prostředí,ve kterém vámi vybraní ptáci k prodeji žijí...Nepodceňujte prosím nikdy karanténu...Jednou jsem to udělal s kanáry /Norwich/ a dodnes s tím nejsem smířený...Choval jsem asi 60 druhů ptáků,proto mohu srovnávat...Řimák

Přidejte reakci

Přidat smajlík