Zakoplesen

XXX.XXX.213.56
Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať na rady. Mame papagája zaka, ktorý sa začal sklbat. Skúsili sme na to už snáď všetko, diétu, biotin,vitaminove doplnky atd a stále nič nepomáha. Dali sme spraviť stery, kde našli hyfi aspergillus niger a veterinár nam na to dal imaverol, čo sa mi nepozdáva, keďže je to pre hospodárske zvieratá a psy. Vie mi niekto poradiť, či mu to môže ublížiť, resp pomôcť? Za každú radu ďakujem.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,nepíšete ani jedno slovíčko kde žako žije,podmínky jeho chovu,prostředí,velikost proletu,vlhkost prostoru,další zvířata se kterými je ve styku.Krmivo,jeho uskladnění a původ,to je základ kde prvotně hledat problém.Aspergillus niger je v základu rostlinného původu.Může se uchytit jak vně,tak vnitřně,prvotně se usadí ve vzdušných vacích,dále na plicích.Viděl jsem při pitvě mnoho takto napadených ptáků i když aspergiloza nebyla příčinou úhynu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

potkávají se u vás dva problémy:
imaverol je lék na plísně a pro papoušky není žádný přímo registrovaný, tzn. nikdy nemůžete dostat lék, který by měl na sobě napsáno, že je určený pro papouška žako. vždycky musíte dostat něco jiného, použitého off label.
druhá věc je, že aspergillus je prostě ta stejná plíseň jako je v hlíně nebo na plesnivým chlebu, není to dermatofyt. nežere kůži a peří živého zvířete. za určitých okolností může růst třeba v plicích nebo ve vzdušných vacích, ale pokud jste dělali stěry z kůže a našel se aspergillus, je to kontaminace, ne diagnóza, ne příčina škubání
a nejčastější příčina škubání u papouška žako je psychika.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Přesně jak píšete,kontaminace z prostředí ve kterém jsou přemnoženy plísňové spóry.Nebo vetřeno nohou při drbání,nebo zobákem na tělo,nebo peří.Může se však dostat i do uší a způsobit onemocnění spojené s nervozitou ,tam by to mohlo hrát určitou roli se škubáním.Nechte případně udělat stěr z ušní dutiny.Hlavně do papouška necpěte chemické vitamínové přípravky,pokud možno vše v přírodní formě,včetně slunce a koupele na dešti.Celý problém může být na základě špatných životních podmínek,přírodu a prostornou venkovní voliéru ničím nenahradíte.