alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,elektrický ohradník mám desítky let na voliérách.Řešeno tak,že je natažen asi ve výšce patnácti centimetrů nad střechou kde je přechod na výlety s pletivem na stropě.Je to tak,že nikde ze střechy není přístup mimo ohradník,zespodu ze dvora není možnost pro škodnou,jsou tam psi.Kuny,kočky a tchoři chodili v noci útočit na ptáky přes vrchní pletivo,vyplašili je,mnoho se jich zabilo.
To co vy zamýšlíte asi nebude OK,škodná dostane ránu,dá si pozor a ohradník přeskočí,nebo podleze nemáte jištěno pletivem.Pár ohrad jsem dělal i u kamarádů na složitých dvorech,proti liškám,kunám,tchořům a mývalovcům.Jsou neskutečně chytří,párkráte našli místo kde to šlo obejít,různě lezli přes vysoký plot.Podle zachycených chlupů za drátky na plotě jsme objevili naši nedůslednost,dořešeno a zatím OK.Ale nespolíhejte na nekrytý výběh,překvapila nás velká jestřábí samice a bylo vymalováno,brala i dospělé perličky.Na kachničky bych udělal výběh a na strop nějakou síť,prodávají se,už jsem na ně také před lety koukal,ale cena dost vysoká,nebo pletivo.
Ohradník je dobrá věc,ale někteří predátoři si sním hladce poradí.
Jako izolátory mám na hliníkových držácích nanýtován kousek plexiskla se zářezem na omotání lanka,nebo drátu ohrady.Pokud to máte na zemi,stačí dřevěné laťky,vrutem přišroubujete víčko od petky a kus petky se závitem odříznete,zůstane na něm osazení k omotání lanka,velice jednoduché a funkční.Hlavně při montáži musíte perfekt dodržet odstup od všho poblíž.Stačí stéblo trávy,nebo lístek keře při doteku drátu a tam účinek ohradníku končí,jde to tam do země.Když jsem to kdysi montoval,mám to také dost složité,okolo celého pozemku,blblo to chvílemi,nemohl jsem to najít.Až za tmy večer,slyšel jsem prskání,koukám a bezový keř ohnutý větrem se přes lístky dotýkal drátu,jiskřilo to krásně ve dne to však nebylo vidět.Větev upravena a závada odstraněna.Chce to mít i zkoušečku ,nebo jednoduše stéblo trávy do ruky a dotknout se,zabrní to.
Upozorňuji,kdo je kardiak,nebo má budika,vyhněte se manipulaci s ohradníkem,mohlo by vás to stát život.Neubráníte se,sám to znám,jdu do kulny pro kus delší kulatiny,zvednu ,zapomenu na ohradu a už tančím.Mám tam přechod ,prostě mezera mezi budovami a drát je asi dva metry dvacet nad zemí a podcházím ho.Pokud jsem něco neuvedl,napište,rád se podělím o vlastní zkušenost s tímto pomocníkem.