Dobrý den,
jestli vás mohu poprosit, tak zde dávejte foto vašich svěřenců ve všech mutacích a i přírodní co chováte. Děkuji Martin
Niečo odomna. Zároveň by som poprosil, ak má niekto napredaj 1.0 čiernu straku alebo 1.0 čierny opalín, kúpim :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

eMeR
napsal(a):
Niečo odomna. Zároveň by som poprosil, ak má niekto napredaj 1.0 čiernu straku alebo 1.0 čierny opalín, kúpim :)
Ten opalin pastel je úžasný
ešte pridám jeden z mojich párov.
zároveň kúpim samca čierna straka/čierny opalin.. alebo vymením kus za kus
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den pane frodik a proč by se mi neměli líbit. Vždyť to jsou pěkní ptáci. Vy chováte taky rosely? Jestli ano tak sem dejte nějakou tu fotku. Určitě je máte taky moc pěkné. Martin
Udělejte s rozely pestré hnusnýho neidentifikovatelnýho ptáka a všichni vám zatleskají, bravo jen do toho, doufám že jste na sebe aspoň hrdej.
frodik
napsal(a):
Udělejte s rozely pestré hnusnýho neidentifikovatelnýho ptáka a všichni vám zatleskají, bravo jen do toho, doufám že jste na sebe aspoň hrdej.
Pane frodíku, můžete mi prosím říci, co se Vám nelíbí na mých odchovaných mutačních roselách?
frodik
napsal(a):
keby sa dá dať palec dole na Vašu reakciu tak to využijem :) čo tak starať sa do svojich vtákov a nechať ludí chovať to čo sa im páči? Snáď ich teraz majiteľ nevypustí "lebo frodik povedal". Jaký "hnusný neidentifikovatelný vták"? Pre vašu informáciu - sú ludia, ktorých orientácia v mutáciach Roziel Pestrých nekončí pri prírodnom sfarbení :) nabudúce lepšie nekomentovať, verím, že táto diskusia nebola založená preto, aby sa niekto vyjadroval k tomu čo má kto chovať. Radšej sa pochválte aké krásne identifikovateľné vtáky chováte vy :) Prajem vám pekný deň
eMeR
napsal(a):
keby sa dá dať palec dole na Vašu reakciu tak to využijem :) čo tak starať sa do svojich vtákov a nechať ludí chovať to čo sa im páči? Snáď ich teraz majiteľ nevypustí "lebo frodik povedal". Jaký "hnusný neidentifikovatelný vták"? Pre vašu informáciu - sú ludia, ktorých orientácia v mutáciach Roziel Pestrých nekončí pri prírodnom sfarbení :) nabudúce lepšie nekomentovať, verím, že táto diskusia nebola založená preto, aby sa niekto vyjadroval k tomu čo má kto chovať. Radšej sa pochválte aké krásne identifikovateľné vtáky chováte vy :) Prajem vám pekný deň
Marťas přesně tak👍

Horák lutino
napsal(a):
Můj pár rosel pestrých samec modrý samička modrá skořice.
Jsou to skutečně rozely, nebo jsou to pouze nějací bastardi...? Z uvedených fotek se to posoudit nedá. Chtělo by to detailní snímek hlavy. Za mě není nad přírodní rozelu nádhernou(GM).
napsal(a):
Jsou to skutečně rozely, nebo jsou to pouze nějací bastardi...? Z uvedených fotek se to posoudit nedá. Chtělo by to detailní snímek hlavy. Za mě není nad přírodní rozelu nádhernou(GM).
Dobrý den máte moc pěkné rosely GM. 👍👍👍 Tohle jsou můj pár GM 😀 Martin
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,docela si zde fandíte s GM,takto vypadala většina přírodních pestrých počátkem osmdesátých let,prvního samce jsem koupil těsně po sedmdesátém roce za čtyři stovky,jen měl jednu velkou vadu,byl velikosti dnešních zdegenerovaných mutačních penantů.Spousta z vás si myslí,že má něco in jen proto,že to tak koupili,že to uvedl prodejce.Připadám si s podobenstvým různých plemen psů,koukněte třeba na yorkšíry,něco jako u těchto rosel,každý má čistokrevnou linii,jen hlupák to nepozná,kdo ví o čem je řeč to nekoupí.
Jinak chovám různé mutace půl století,tak píšu vlastní zkušenost co jsem viděl.Jinak zde ostatním dost vyplachujete mozky fanatickou propagandou,aby bylo komu prodávat.
Mutační zvířata jsou zajímavá povšechně,ale ničí je lidská nenažranost ,neznalost ,chybějící pozorovací schopnost a nedůslednost.Spousta mutací jsou opravdu matláci a stále je tam vidět ta heteroza,jako třeba zrcátko papouška mnohobarvého v křídle mutačního zpěvavého.A to bych mohl psát dále,bylo by to na dlouho,založte rubriku,kříženci roselovitých a nikdo ani necekne,ale takto je to opravdu výplach zdravého rozumu.
Toto je známo v mnoha oborech,nadělat reklamu na nesmysl,oni se diletanti chytnou,vážení,takto se normální lidé nechovají,kvalitu si znalý kupec najde sám.
Ještě by bylo fajn najít nějakého guru a založit spolek roselářů,novým nezkušeným by bylo kam prodávat veškerý brak a dovezené ptáky z venku za směšnou cenu s minimální přirážkou sto procent,podobně,jako v dalších spolcích,hlavně že panstvo si mastí kapsy.
frodik
napsal(a):
A co je nich pěkného ???
V profilu nemá totiž žádné fotky a žádné rosely nechová, jenom kritizuje druhé proto dávám palce dolů !!!!!!!!!! Chovu zdar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
alfonzo
ta vaše první věta není v ničem pravdivá- léta 70,80 pamatuji a nebylo to jak píšete,cena pestrých přírodních úplně jinde po GM ani slechu.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
zborov
Tak máte asi jiné info,ale já to tak koupil a viděl.A těch rosel jsem různě nakoupil více,jen byl dost velký problém v té době dát dohromady čtyři pět stovek,když výplata úředníka byla okolo patnácti set a já ještě nebyl výdělečně činný,jen pošetřit korunky z odchovaných ptáků.Desítky kilometrů pro ptáky na kole,klidně v chumelenici.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Není to info, jsou to vlastní zážitky celkem podrobně sepsané jinak bych vám neoponoval.S tím sháněním ptáků jsme byli stejní blázni.
alfonzo
napsal(a):
Dobrý den,docela si zde fandíte s GM,takto vypadala většina přírodních pestrých počátkem osmdesátých let,prvního samce jsem koupil těsně po sedmdesátém roce za čtyři stovky,jen měl jednu velkou vadu,byl velikosti dnešních zdegenerovaných mutačních penantů.Spousta z vás si myslí,že má něco in jen proto,že to tak koupili,že to uvedl prodejce.Připadám si s podobenstvým různých plemen psů,koukněte třeba na yorkšíry,něco jako u těchto rosel,každý má čistokrevnou linii,jen hlupák to nepozná,kdo ví o čem je řeč to nekoupí.
Jinak chovám různé mutace půl století,tak píšu vlastní zkušenost co jsem viděl.Jinak zde ostatním dost vyplachujete mozky fanatickou propagandou,aby bylo komu prodávat.
Mutační zvířata jsou zajímavá povšechně,ale ničí je lidská nenažranost ,neznalost ,chybějící pozorovací schopnost a nedůslednost.Spousta mutací jsou opravdu matláci a stále je tam vidět ta heteroza,jako třeba zrcátko papouška mnohobarvého v křídle mutačního zpěvavého.A to bych mohl psát dále,bylo by to na dlouho,založte rubriku,kříženci roselovitých a nikdo ani necekne,ale takto je to opravdu výplach zdravého rozumu.
Toto je známo v mnoha oborech,nadělat reklamu na nesmysl,oni se diletanti chytnou,vážení,takto se normální lidé nechovají,kvalitu si znalý kupec najde sám.
Ještě by bylo fajn najít nějakého guru a založit spolek roselářů,novým nezkušeným by bylo kam prodávat veškerý brak a dovezené ptáky z venku za směšnou cenu s minimální přirážkou sto procent,podobně,jako v dalších spolcích,hlavně že panstvo si mastí kapsy.
Dobrý den Alfonzo,
máte na věci svůj názor. Máte tu výhodu, že dost pamatujete, ale já také. Některé konkrétní věci z minulosti lidé rádi zapomínají něco rádi omedovávají. Většina byla a je pořád s něčím nespokojená a ráda zapomíná.
Jen si dovolím trošku také zavzpomínat....První rosely pestré jsem koupil v r.1977 od zdejšího zaměstnance Státních lesů.Byl to 18 letý pár a vyvedl mu snad vždy po 1 mláděti. Vlivem změny prostředí a krmení mi hned napoprvé vyvedli 7 mladých ale , což bylo pro mě v té době neznámé mi je všechny oškubali a nechali jim než ocas, letky a peří na hlavě, což následně samozřejmě obrostlo. V té době jsem ještě nejezdil autem,cestoval jsem vlakem ap. ale často jsem jezdil se starými chovateli na výstavy a návšěvy chovatelů různě po republice:Byla to taková chovatelská turistika, takže můžu porovnat , jak vypadala většina rosel v té době. Samice byly daleko méně vybarvené než samci, některé měly velmi málo červené barvy. Na hřbetě nebyly žluté, ale zelené jak jehličí, o mladých ani nemluvě. Samci byli lepší, měli však nepravidelnou, potrhanou kresbu, někteří vypadali na přední části jako postříkaní krví.Ani tehdejší blízcí chovatelé, kteří v té době měli možnosti a nejen finanční jako např,p.Bárta,Harbáček,Klempa,Rukavička aj.na tom nebyli s roselami o moc lépe a někteří už tehdy, možná z neznalosti nebo z nouze křížili rosely mezi sebou, zejména slámky a penanty, pestré se žlutohlavými atd.Píšu to proto, aby jsme tu dobu příliš neidealizovali a řekl bych, že o takových pestrých jako jsou současné GM nebo některé špičkově vybarvené mutační rosely si mohli nechat v té době akorát tak zdát.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
JoPe
Děkuji za reakci.A o tom co jsem uvedl výše to je,já hledal kvalitu,byly to moje první pestré,svítily žlutí jak sluníčko,nejsou to moje ideály,ale skutečnost.Chovatelé se dělí na dvě skupiny,množitelé za každou cenu a srdcaři ,kteří chtějí kvalitu ať je na co koukak když už se nepovede odchov.
Mutace penantů a pestrých nechovám desítky let,ono vlastně nic nového není,jen se pokřížilo kdeco a lezou kombinace a skryté drobné mutace o nichž se nevědělo,které se čas od času objeví na základě příbuzenské a něco se potká.Jenže toto nejsou mutace na základě vzniku odchylky zbarvení u ptáků čisté přírodní linie,ale křížením poddruhů i druhů,viz strakatý penant verzus barnard límcový červenočelý.A to je škoda,docela by mě zajímal názor někoho třeba z andulkářů,je toliko barev a žádné křížení se nekonalo.Omlouvám se,že zasahuji do vámi založeného tématu týkajícího se fotografií,ale když foto,tak objekt nazvat správným jménem.Vždyť i třeba kanárkáři normálně kříží a nebojejí se nazvat výsledek pravým jménem,je to totiž čestné vůči ostatním produktu neznalým.
alfonzo
napsal(a):
JoPe
Děkuji za reakci.A o tom co jsem uvedl výše to je,já hledal kvalitu,byly to moje první pestré,svítily žlutí jak sluníčko,nejsou to moje ideály,ale skutečnost.Chovatelé se dělí na dvě skupiny,množitelé za každou cenu a srdcaři ,kteří chtějí kvalitu ať je na co koukak když už se nepovede odchov.
Mutace penantů a pestrých nechovám desítky let,ono vlastně nic nového není,jen se pokřížilo kdeco a lezou kombinace a skryté drobné mutace o nichž se nevědělo,které se čas od času objeví na základě příbuzenské a něco se potká.Jenže toto nejsou mutace na základě vzniku odchylky zbarvení u ptáků čisté přírodní linie,ale křížením poddruhů i druhů,viz strakatý penant verzus barnard límcový červenočelý.A to je škoda,docela by mě zajímal názor někoho třeba z andulkářů,je toliko barev a žádné křížení se nekonalo.Omlouvám se,že zasahuji do vámi založeného tématu týkajícího se fotografií,ale když foto,tak objekt nazvat správným jménem.Vždyť i třeba kanárkáři normálně kříží a nebojejí se nazvat výsledek pravým jménem,je to totiž čestné vůči ostatním produktu neznalým.
Alfonzo,
nevím jestli vás můj příspěvek zaujme a jestli vůbec uznáte jiný pohled na věc.
Mezidruhové křížení rosel v našich chovech již nebývá běžné. Cenově dostupného materiálu je dost, takže k němu není důvod .Jaké zbarvení tu není u některého druhu rosel podle vás a je v současnosti přenášeno transmutací ? Zdá se, že vám nejvíc leží v žaludku konkrétní pojmenování ptáků, kteří nesou nějaké vizuelní znaky jiného druhu. Možná, že bychom měli tyto naše chovance spíše nazývat "chovatelskými variantami" nebo "liniovými řadami" než souhrným názvem mutace, ale k tomu vede ještě dlouhé cesta. Rozlišení hybridů X- té generace není, tak jednoduché a nelze jej porovnávat s hybridy kanárů s jinými druhy.
Autor nejznámější knihy o roselách R.Pringle uvádí v otázce pojmenování mutací a původu jejich vzniku, že není prakticky možné mít vždy pravdu. Jak to tedy mají podle vás určit obyčejní chovatelé ? Nechají si vystavit papíry z nějakého výz.ústavu s názvem "certifikát původu" nebo "potvrzení na 100% výskyt divokého genu", určený z holotypu, nebo založíme plemennou knihu, nebo jak si to vlastně představujete? Není to tak jednoduché a není to jen o modrých líčkách, jejichž barva se zdá být dominantní nad bílou.
Víme přece , že ti ptáci se kříží i v přírodě a produkují dále plodné potomstvo.
Vizuální,neboli fenotypový vliv křížení se v dalších generacích vytrácí a zůstává zapsán v genotypu. Nebudu uvádět názvy dostupných odborných pojednání, ale i ty se různí, takže v našich možnostech není tyto věci posoudit a není nutné ani bít na poplach, neboť se nic převratného neděje.Tzv. prstencové rozšíření v domovině, týkající se taxonomie těchto druhů nabádá k myšlence jednoho společného předka, který se rozšířil v různých částech Austrálie a vyvinul do různých podob. Výskytem heterozygotnosti v přírodě a výborné životaschopností přeživších jedinců zřejmě naznačuje jeho následné sbližování.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
JoPe
Naprosto chápu váš příspěvek,jen stále nějak neřešíte oč se jedná,mutace konkrétního druhu vzniká přirozenou cestou v čisté linii,bez křížení s něčím jiným.Zrovna u roselovitých je to pokříženo všemožně,včetně namíchání s byrnardy,jestli vám to připadá,jako mutace určitého druhu,tak to tak nazývejte,já a spousta dalších v tom vidíme právem bastardy,kteří nejsou rybou ani rakem.
Přestaňte se držet komerčního prospěchu a myslete na dopady tohoto cíleného počínání na populaci čistých linií různých zvířat,toto spěje k totální destrukci,jen proto,že peníze jsou až na prvním místě.
Mutace mě zajímají,chovám je,ale odchylky u čistého druhu,nikoli kříženci,to jsou bastardi,nikoli mutace.Už by to doufám mohla chovatelská veřejnost konečně pochopit jaký je v tom rozdíl,snad to popisuji dosti výstižně a srozumitelně.
Můj chov červených rosel
https://youtu.be/NG6GKD_EZAk
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Celý soubor je prostě krása,velmi vydařené!
Nově preparované páry
1,0 modrý/ino x 0,1 lutino/modrou
1,0 modrá straka/ino x 0,1 lutino/modrou
Jozef53

XXX.XXX.23.15
Dobrý deň pán Zdenek,
Posielam Vám svoj mail gajdos.jozef53@gmail.com ak by ste mohli poslať mi Vaše tel. číslo prípadne email. Rád by som sa s Vami porozprával ohľadom Vášho chovu roziel. Tiež chovám už 50 rokov rozely a mám hodne rizík rôznych mutácií.
zdenek
napsal(a):
to jsou mé rosely a odchovy
prý je to ParblueBlue, takže modrý oranž...
prispejem do diskusie aj mojimi pármi.
1.0 GoldenGold x 0.1 GoldMantel/GoldenGold(20,20)
1.0 Čierny opalín x 0.1 Lutino/čierne(17,17)
Karel1979
napsal(a):
Jo můj zrovna jsem měl náladu fotit tak mi pozoval už mají mladye ale nevím kolik nechce mne tam pustit je to divocak samice, samec je klidas co ty už vše sedi .
No u mě je tak na půl. Něco se teprve začíná krmit, něco už sedí a jedna pára už má i mladé. Sem zvědavý jak ta letošní sezóna dopadne. Je totiž taková divoká s tím počasím. 🙈🙉
1.0 čierna opalín straka 1f
1.0 čierny opalín/ino
1.0 opalín pastel/ino
1.0 rubino/golden gold
1.0 golden gold/opalin
0.1 opalin golden gold pastel
0.1 čierna opalín straka 1f
Moje "obyčejné" rosely pestré východní přírodního zbarvení. Můj první pár, samec 2019, samička 2020 a na jedné fotce je i jejich první potomek. Pár se má moc rád, jednou mi nešikovností uletěla samička z voliéry, ale sama byla tak vykulená, že nikam daleko neodletěla. Partner s ní komunikoval a zpíval ji a do druhého dne byla zpátky na voliéře a sama si vletěla do chodbičky, kde jsem ji potom už snadno odchytil. Dělají mi velkou radost, takže pro mě jsou nejkrásnější
Přepeřování:
první tři fotky z července 2021, další fotky z února 2022.