Dobry den,
chci se zeptat, jaký je přesný název nebo jaká správně nazvat mutace slamožluté straky. Již delší dobu sháním slamožlute straky samce, před nedávnem jsem zakoupil pár na moravě – první dvě fota samce z moravy.
Pak jsem byl u kamaráda, kde má Penanty straky – 3 a 4 foto, tak nevím tady, jak správně pojmenovat, nebo se jedná o dva druhy Rozel. Jsou poměrně stejný.
Děkuji za radu.
smrk1973
napsal(a):
Dobry den,
chci se zeptat, jaký je přesný název nebo jaká správně nazvat mutace slamožluté straky. Již delší dobu sháním slamožlute straky samce, před nedávnem jsem zakoupil pár na moravě – první dvě fota samce z moravy.
Pak jsem byl u kamaráda, kde má Penanty straky – 3 a 4 foto, tak nevím tady, jak správně pojmenovat, nebo se jedná o dva druhy Rozel. Jsou poměrně stejný.
Děkuji za radu.
rozela slámožlutá je rozela a penant je penant.či je staka alebo prírodné to nič nemení.to su dva druhi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.64
smrk1973
napsal(a):
Dobry den,
Děkuji za radu.
Rosela slámožlutá (Platycercus elegans flaveolus) je považována za poddruh rosely Pennantovy (Platycercus elegans) protože se spolu ve volné přírodě v místech společného výskytu volně kříží. (Což je v přírodě přirozený jev a druhu může i prospět, podle jedné studie jsou hybridní populace odolnější některým virovým onemocněním..)
V našich chovech je ale potřeba zachovat všechny poddruhy čisté a to není u mutačních jedinců snadné, z neznalosti bohužel dochází k degradaci křížením..
P. elegans elegans, nominátní rasa Victorie a východního Nového Jižního Walesu.
P. elegans nigrescens, vyskytující se na severovýchodním pobřeží Queenslandu. (Juvenilní P. e. nigrescens postrádají nazelenalé nezralé peří ostatních poddruhů)
P. elegans melanoptera se vyskytuje na ostrově Kangaroo.
Hlavní rozdíly mezi nimi jsou ve velikosti: nigrescens je z těchto tří nejmenší, melanoptera je největší a obě jsou o něco tmavší než P. elegans elegans.
P. elegans flaveolus byla překlasifikována (1968) jako poddruh, P. elegans, protože bylo zjištěno, že se obě křížily tam, kde se jejich rozsahy překrývají. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že karmínově zbarvené oblasti byly nahrazeny světle žlutou a ocas je více nazelenalý.
Platycercus adelaidae byla považována za samostatný druh, ale v současné době se předpokládá, že jde o hybridní formu, která vznikla křížením P. elegans a P. elegans flaveolus. Obě se stále mísí s Platycercus adelaidae tam, kde se populace překrývají, a tak vykazuje variabilitu v barvě peří od tmavě červené v jižních oblastech výskytu po světle oranžově žlutou na severu. Variety, které jsou velmi blízko žluté rase, se označují jako subadelaidae.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hlavně slamky ,,straky,, které mají bílé líce budou kříženci s kdoví čím
atobajus
napsal(a):
To je hloupost, u strakaté mutace je normální, že někteří ptáci mají lícní skvrnu úplně bílou a někteří jen částečně. Stejné je to i u strakatých penantů.
Máte pravdu, strakatost lze klasifikovat jako tzv.Leucismus, který působí na částečnou redukci všech pigmentů a to na různých částech těla.