jaký běžněji sehnatelný druh by jste mi doporučili do "skleníkové" voliery, spíše menší co neničí příliš zeleň, voliera bude mít 5x5m, bude zděná, strop plný s jedním střešním oknem, ze tří stran okna ve větším počtu, uvnitř vodopád, potůček a jezírko s rybkami, volně ve volieře vysazeny různé tropické rostliny citrusy, palmy, orchideje, liány a další, v zimě prostor temperován na cca 15stupňů, v létě se otevřou okna kvůli větrání, respektive tedy v období od podzimu do pozdnějšího jara bude větrání minimální, proto se poohlížím po druhu, který by se do tohoto prostředí hodil, toto zařízení má sloužit především pro rostliny a divoké v přírodě ohrožené živorodky z řeky rio teuchitlan a to zoogoneticus tequila, skiffia francesae a ameca splendens, voda bude obohacena o několik přírodně zbarvených druhů krevet a raků, v prostoru budou strašilky a jiný hmyz, přišlo mi jako dobrý nápad vypustit do tohoto zařízení i několik pěvců z říše ptáků, pokud však nebude vhodný druh bohužel se nedá nic dělat, i když si myslím že se jistě něco najde. děkuji za případné rady.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
jaký běžněji sehnatelný druh by jste mi doporučili do "skleníkové" voliery, spíše menší co neničí příliš zeleň, voliera bude mít 5x5m, bude zděná, strop plný s jedním střešním oknem, ze tří stran okna ve větším počtu, uvnitř vodopád, potůček a jezírko s rybkami, volně ve volieře vysazeny různé tropické rostliny citrusy, palmy, orchideje, liány a další, v zimě prostor temperován na cca 15stupňů, v létě se otevřou okna kvůli větrání, respektive tedy v období od podzimu do pozdnějšího jara bude větrání minimální, proto se poohlížím po druhu, který by se do tohoto prostředí hodil, toto zařízení má sloužit především pro rostliny a divoké v přírodě ohrožené živorodky z řeky rio teuchitlan a to zoogoneticus tequila, skiffia francesae a ameca splendens, voda bude obohacena o několik přírodně zbarvených druhů krevet a raků, v prostoru budou strašilky a jiný hmyz, přišlo mi jako dobrý nápad vypustit do tohoto zařízení i několik pěvců z říše ptáků, pokud však nebude vhodný druh bohužel se nedá nic dělat, i když si myslím že se jistě něco najde. děkuji za případné rady.
Tak v takovém prostředí by byly nádherné rajky nebo kolibříci.
Dobrý den,
pokud chcete v tomto prostoru chovat i bezobratlé, vyřadil jste tím v podstatě všechny "vhodné " druhy z drobnějších hmyzožravých ptáků, jako jsou kruhoočka, strdimilové, timálie apod. Další možností by tak byly některé druhy amadin nebo jiné drobotě.Ten prostor by také mohlo být ideální pro drobné druhy lorikulů, nebo plodožravých holubů. Bohužel nevýhodou plodožravého ptactva je poměrně velké množství vyprodukovaného trusu, které ničí zeleň. Dá se to do jisté míry řešit vhodným rozložením bidel, tak aby ptáci sedali pouze na místech kde nemohou zeleň znečistit.
Sám mám v plánu stejný "skleník 6*8 m , ale zatím je to pouze hudba budoucnosti. Jakým způsobem máte řešené vytápění?
Zdravím Nesvačil
děkuji za odpověď, ptactvo tam bude pouze jako doplněk, proto nemám v úmyslu cestovat někam daleko, nebo dávat větší finanční obnos, proto jsem se dotázal na běžně dostupné druhy, byl by tam jeden až tři páry drobného ptactva, spíše ale to vidím na jeden pár, vytápěné to bude centrálně z domu z kotle na tuhá paliva, voda bude přihřívána stejným způsobem, v části potůčku bude smyčka do podlahového topení, pro jistotu budou ještě umístěny na stěně 3 topná tělesa na elektriku s termostatem, naproti bude výběh pro želvy stepní, vedle tohoto objektu stojí voliera 3,5 x 9m s jezírkem, kde jsou želvy, dva páry okrasných kachniček, bažanti zlatí ze serie 5000, hejno zebřiček, hejno holoubků diamantových a pár neofemy modrohlavé přírodní, vedle této voliery je ještě nedodělané jezírko pro celoroční chov halančíkovců aphanius mento a krevetek neocaridina denticulata wild, za ním stojí téměř hotová venkovní voliera 6x9m o výšce 3,5m s nevytápěným záletem v ní je jezírko kde jsou celoročně kardinálky čínské. zpátky k tropické volieře, letos jsem stihl bohužel jen hrubou stavbu, z jara je v plánu věnec, střešní trámy, snad by se to mohlo za léto stihnout, stavím to svépomocí, ten váš prostor vám více než závidím, já byl bohužel omezen na tento maličký. líbil by se mi tam pár amadin gouldové ale ty moc do vlhkého prostředí nejsou, ve vodě budou nějací čolci a žabky, hmyz zejména strašilky nebude problém, budou tam endemické strašilky z yucatánu ti při vyrušení vypouštějí nepřijemnou látku ve formě plynu, ta není jedovatá ale velmi nepříjemná, ptáci se po krátké době naučili si jich nevšímat, to samé platilo o ještěrkách, po pár pokusech je pozřít si jich dále nevšimli.
Tak pak tedy malá nápověda k amadám:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7930/spolecny-chov-amad-tribarvych-v-tropickem-skleniku/
Jinak u mě zatím není co závidět :) určitě to budete mít hotové dřív jak já. Já jsem skončil u základové desky a dva roky se teď nic neděje, musím dodělat jiné věci.
Každopádně ať se daří. Jen možná malá připomínka k tomu jezírku, pozor na utonutí u ptáků a také je problém s trusem, který pak padá do vody...
Ahoj Luboši.
Ve vídeňské ZOO jsem ve velkém tropickém skleníku viděl i hejno rýžovníků šedých. Vypadali moc pěkně. Jinak by tam šly i ty amady tříbarvé, jak ti dával odkaz Raduz.
Za mě bych tam viděl bulbuly rudouché, nebo timálie čínské, ale patrně by ti redukovali hmyzí obyvatele. Přidat by šel i holub zelenokřídlý.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
děkuji za odpověď, ptactvo tam bude pouze jako doplněk, proto nemám v úmyslu cestovat někam daleko, nebo dávat větší finanční obnos, proto jsem se dotázal na běžně dostupné druhy, byl by tam jeden až tři páry drobného ptactva, spíše ale to vidím na jeden pár, vytápěné to bude centrálně z domu z kotle na tuhá paliva, voda bude přihřívána stejným způsobem, v části potůčku bude smyčka do podlahového topení, pro jistotu budou ještě umístěny na stěně 3 topná tělesa na elektriku s termostatem, naproti bude výběh pro želvy stepní, vedle tohoto objektu stojí voliera 3,5 x 9m s jezírkem, kde jsou želvy, dva páry okrasných kachniček, bažanti zlatí ze serie 5000, hejno zebřiček, hejno holoubků diamantových a pár neofemy modrohlavé přírodní, vedle této voliery je ještě nedodělané jezírko pro celoroční chov halančíkovců aphanius mento a krevetek neocaridina denticulata wild, za ním stojí téměř hotová venkovní voliera 6x9m o výšce 3,5m s nevytápěným záletem v ní je jezírko kde jsou celoročně kardinálky čínské. zpátky k tropické volieře, letos jsem stihl bohužel jen hrubou stavbu, z jara je v plánu věnec, střešní trámy, snad by se to mohlo za léto stihnout, stavím to svépomocí, ten váš prostor vám více než závidím, já byl bohužel omezen na tento maličký. líbil by se mi tam pár amadin gouldové ale ty moc do vlhkého prostředí nejsou, ve vodě budou nějací čolci a žabky, hmyz zejména strašilky nebude problém, budou tam endemické strašilky z yucatánu ti při vyrušení vypouštějí nepřijemnou látku ve formě plynu, ta není jedovatá ale velmi nepříjemná, ptáci se po krátké době naučili si jich nevšímat, to samé platilo o ještěrkách, po pár pokusech je pozřít si jich dále nevšimli.
Vy se ptáte a zatím byste podle toho, co jste napsal mohl radit sám.
Já bych do toho skleníčku doporučil pár nebo dva astrildů rákosních nebo pár a. rákosních a pár kubánek malých. Levní, nenároční, droboučcí, pohybliví a nepatrný trus. Nepořádek pouze ze slupek prosa, hmyzu si příliš nevšímají.
Myslím, že v botanické Na Slupi mají kruhoočka. Měla jim snad pomoci s ochranou rostlin. Je tam jezírko, nevypadlo to tam zničeně ani od trusu, jenže to jsou veliké skleníky. Jiná věc je, že kruhoočka skoro nebyla k zahlédnutí. Doma by si asi mohla zvyknout na chovatele. Třeba by to s těmi botaniky šlo zkonzultovat.
Měli by ti ptáci zpívat nebo spíš by měli být pro potěchu oka? Když chcete ty Gouldy, tak asi oko.
Nevím, jestli by tenhle skleník přežili kanáři, ale za mě je to to nejlepší na zpěv a navíc jsou vcelku dostupní. Vybrat si můžete spousty barev, nakonec i tvarů, ale dal bych přednost zpěvným.
Ještě mě napadá, že může pak být problém s chemickou ochranou rostlin. Ten ale bude tak jako tak, když tam budou takové ryby a hmyz apod. Tak snad popřát, ať se zadaří a škůdci nezlobí! Bude to fakt nádhera!
Alfred1

XXX.XXX.36.218
JoPe
napsal(a):
Tak v takovém prostředí by byly nádherné rajky nebo kolibříci.
Rajky v prostoru 5x5!! Snad 1 pár těch kolibříků. A navíc ten zadavatel je ulhanej!!!
asnipetr
napsal(a):
Myslím, že v botanické Na Slupi mají kruhoočka. Měla jim snad pomoci s ochranou rostlin. Je tam jezírko, nevypadlo to tam zničeně ani od trusu, jenže to jsou veliké skleníky. Jiná věc je, že kruhoočka skoro nebyla k zahlédnutí. Doma by si asi mohla zvyknout na chovatele. Třeba by to s těmi botaniky šlo zkonzultovat.
Měli by ti ptáci zpívat nebo spíš by měli být pro potěchu oka? Když chcete ty Gouldy, tak asi oko.
Nevím, jestli by tenhle skleník přežili kanáři, ale za mě je to to nejlepší na zpěv a navíc jsou vcelku dostupní. Vybrat si můžete spousty barev, nakonec i tvarů, ale dal bych přednost zpěvným.
Ještě mě napadá, že může pak být problém s chemickou ochranou rostlin. Ten ale bude tak jako tak, když tam budou takové ryby a hmyz apod. Tak snad popřát, ať se zadaří a škůdci nezlobí! Bude to fakt nádhera!
spíš pro potěchu oka, ale zpěv je samozřejmě milým zpestřením, rostliny nebudu ošetřovat chemicky, tudíž když si sem tam zobne pták zeleně neublíží mu to, jedinou tak nějak podmínkou je, aby pták byl přírodně zbarvený nikoli mutační, na dno bych dal nějaký druh křepelky, například korunkatá by tam mohla být, drobný trus na rostlinách nevadí ve skleníku budou instalované trysky na mlžení, tak se nečistoty tak nějak spláchnou.
Nechci vám vůbec zasahovat do koncepce. Snad máte zkušenosti s tím, jak rostliny udržet bez chemie. Není to nic snadného. Pokud se nějaký škůdce ve skleníku rozjede, není to legrace.
A hodně štěstí při shánění nemutovaných ptáků. Chápu to. Jen u některých druhů to bude hodně náročné :-) - podle toho, co vidím na burzách, obchodech a inzerci.
Nicméně hodně štěstí! Krásný projekt!
asnipetr
napsal(a):
Nechci vám vůbec zasahovat do koncepce. Snad máte zkušenosti s tím, jak rostliny udržet bez chemie. Není to nic snadného. Pokud se nějaký škůdce ve skleníku rozjede, není to legrace.
A hodně štěstí při shánění nemutovaných ptáků. Chápu to. Jen u některých druhů to bude hodně náročné :-) - podle toho, co vidím na burzách, obchodech a inzerci.
Nicméně hodně štěstí! Krásný projekt!
Vím co to pravé obnáší, kromě ovocných stromků chemii nepoužívám, nicméně vím že to bude náročné, dřív nebo později se vyskytne nějaká ta neplecha na rostlinách, nikdy jsem nic podobného co stavím teď neměl, neměl jsem možnost získat zkušenosti, to mě čeká v budoucnu, naučit se spoustu nových věcí, řešit úplně nové problémy, ale věřím že za nějaký čas se s tím naučím pracovat a různé nedostatky aspoň z větší části vychytám. Máte úplnou pravdu, přírodní neofemy modrohlavé jsem sháněl hodně dlouho, naštěstí můj pár na nic neštěpí a odchov je také přírodní, což mi dělá velkou radost, zkusím nejprve jeden pár amady tříbarvé ty myslím že by přírodní šlo najít co jsem tak koukal tady v inzerci, až po čase voliera zaroste, zkusil bych párů více zda spolu budou vycházet, pokud ne, budu nucen redukce na jeden pár, jako společnost zvolím ryzovniky šedé, ty se také ještě tak nějak v přírodní barvě sehnat dají.
Jsem zvědav, jak vám to vyjde, dejte občas vědět, jak to šlape. Určitě to bude zajímat víc lidí. Rýžovníky jsem měl kdysi ve velké kleci. Líbili se mi, celkem bezproblémoví, jen nemám tušení, zda zvládají vysokou vlhkost. Připadají mi docela robustní, zvlášť zobák, tak vám to snad nebudou moc devastovat. S amadami tříbarvými nemám zkušenosti žádné, přesto si myslím, že to bude dobrá volba. Třeba se zapojí i odborníci na drobné exoty s radou.
Zkuste se kouknout na Empieza la Cria 2018. Pro mne nádhera. Amady tříbarvé tam klidně kupte, jsou docela odolné a zvyknou si na vás jako ty zebry. V létě je mám ve voliéře a na zimu jdou do kuchyně. Občas jim dělám "letecké dny" a vracejí se spořádaně do klece samy. Chemii určitě nebudete potřebovat, protože případné škůdce na rostlinách ptáci využijí jako přilepšení ke stravě.
to corvuscorax
To video se stehlíky je hezké.
Rozhodně si nemyslím, že by amady spořádaly všechny škůdce, co se na rostlinách ve skleníku mohou s velkou pravděpodobností vyskytnout. Takovýto biologický boj by byl skvělý, ale silně pochybuji, že by fungoval. Molice, štítenky, puklice, třásněnky, svilušky - to asi žádný pták nedá. Ale nechci být pesimista, třeba to nebude nutné.
Zajímalo by mě, jak si poradíte v "leteckých dnech" s tím, aby se vám vrátili ptáci
a) do svých klecí,
b) všichni najednou.
Měl 1 kanára a 1 andulu, to ještě šlo, andula, i když měla svou klec, chodila bydlet ke kanárovi, asi aby měla společnost.
Teď mám těch kanárů víc, určitě se všichni vrátí, ale ne najednou! A vystihnout ten okamžik, kdy jsou všichni uvnitř, to není jen tak. Nakonec jsem je přestal pouštět.
Omlouvám se za off topic druhé části.
také si nemyslím že by pár nebo malá skupinka drobných pěvců sežrali všechny škůdce v bujně zarostlé volieře, na druhou stranu takových to zařízení v čr je již více a také fungují, ovšem až čas ukáže, které rostliny budou nevhodné a naopak, kterým se tam bude dařit a převezmou nadvládu v rostlinstvu. už se těším až mi jarní počasí dovolí odkrýt hrubou stavbu a pokračovat, nakonec ve vodě nebudou gudeovité ryby ale umístím tam v přírodě vyhynulé severní platy xiphophorus meyeri,