Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.11.2020 10:04
Dusan26

XXX.XXX.234.40

Zdravím vás všetkých, myslíte, že by som mohol dať papagájom na okus vetvy z figovníka? Jedná sa o klasický figovník čo má plody figy. Ďakujem za odpovede.

15.11.2020 14:01
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Ústav ochrany a welfare zvířat a veřejného veterinárního lékařství

Fakulta veterinární hygieny a ekologie

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Fíkusy a fíkovníky (Ficus benjamina, elastica a Ficus nitida, carica)

- patří do čeledi Mořenovité (Moraceae)

- toxické sloučeniny jsou hlavně v latexovém mléce, které rostliny roní

- jedovaté jsou pro všechny druhy zvířat i člověka, ale otravy bývají mírné, spíše typu lokálního poškození

- u fíkovníků dochází k poškození kůže, sliznic a oka při potřísnění latexem v důsledku obsahu furanokumarinu isopsoralenu a dalších fototoxických látek - záněty, svědění, vyrážky, alergie

- obdobně i u fíkusů se objevují zánětlivé až alergické reakce (i typu anafylaktický šok), po požití pak nevolnost, slinění, zvracení, průjem, ulcerace sliznic trávicího traktu

- u skotu popsány i neurologické příznaky po požití listů blíže nespecifikovaného druhu Ficus

Toto jsem našel na netu.

15.11.2020 14:10
mirči

XXX.XXX.5.98

Neviem prečo ľudia neustále špekulujú. Je predsa toľko možností, ktoré nám poskytuje naša flóra, len ich treba využívať. Ale ak chce Dusan26 laborovať, nech vyskúša a nech sa potom podelí o svoje skúsenosti.

15.11.2020 14:33
Dusan26

XXX.XXX.11.47

Ja nešpekulujem, len som musel presvetliť figu a zostali mi pekné konáre. Ľúto mi to bolo vyhodiť, ale nebol som si istý, tak som sa radšej spýtal. Radšej sa spýtam, ako by som si mal otráviť vtáky.

15.11.2020 14:35
Dusan26

XXX.XXX.11.47

Horák lutino, ďakujem.

15.11.2020 20:25
mirči

XXX.XXX.5.98

Dusan26 napsal(a):
Ja nešpekulujem, len som musel presvetliť figu a zostali mi pekné konáre. Ľúto mi to bolo vyhodiť, ale nebol som si istý, tak som sa radšej spýtal. Radšej sa spýtam, ako by som si mal otráviť vtáky.

Veď ja nič v zlom. Aj ja mám v záhrade figovník a pred zazimovaním tiež trocha zrežem ale ešte ma to nenapadlo, To čo nepoznám alebo nemám stým skúsenosti tak to neriešim. mám osvedčené dreviny a to podávam a je toho dosť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík