Scia

XXX.XXX.81.75
Dobrý den, prosím o radu.
Pořídili jsme si s manželem 3. měsíční samičku amazoňana, ručně dokrmenou. Manžel ji chtěl jako mazlíčka, vše ji přichystal a těšil se(již nějaké zkušenosti má) a já jen přihlížela. Nikdy jsem k ptákům vztah neměla. Bohužel samička si z nějakého důvodu oblíbila mě a na manžela křičí a když ji chce pohladit, tak na něj útočí. Podotýkám, že manžel se komplet stará..krmí, čistí klec i venčí s kšírkami. Ode mně hlazení vyžaduje a lítá jen za mnou.
Chci se zeptat, zda se s tím dá něco udělat? Manžel je z toho smutný a popravdě já o pozornost ptáčka tolik nestojím. Moc děkuji za veškeré rady.
Scia
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu.
Pořídili jsme si s manželem 3. měsíční samičku amazoňana, ručně dokrmenou. Manžel ji chtěl jako mazlíčka, vše ji přichystal a těšil se(již nějaké zkušenosti má) a já jen přihlížela. Nikdy jsem k ptákům vztah neměla. Bohužel samička si z nějakého důvodu oblíbila mě a na manžela křičí a když ji chce pohladit, tak na něj útočí. Podotýkám, že manžel se komplet stará..krmí, čistí klec i venčí s kšírkami. Ode mně hlazení vyžaduje a lítá jen za mnou.
Chci se zeptat, zda se s tím dá něco udělat? Manžel je z toho smutný a popravdě já o pozornost ptáčka tolik nestojím. Moc děkuji za veškeré rady.
Dobrý den,
s tím mnoho neuděláte, stala jste se oblíbencem,ale jestli to zvládnete, tak pro klid v rodině si ty role a přístup k papuškovi KOMPLETNĚ vyměnte. Za pokus stoji.
toto je nevýhoda všech velkých papoušků, když jsem se aktivně věnoval chovu amazoňanů, žaků, senegalců a jim podobných, dokrmoval je, toto byl později u velké části mláďat častý jev, osobně jsem si dokrmil žaka, piplal ho jako mazlíčka, v pozdějším věku však přilnul k tátovi, mě a zbytek rodiny napadal a stával se někdy podstatně agresivní, když jsem se stěhoval, musel jsem nechat žaka tátovi, jelikož by žako jinak steskem trpěl. později jsem z tohoto důvodu chov velkých papoušků ukončil a nadále se věnoval těm menším, kteří mají přátelštější povahu.
Scia

XXX.XXX.81.75
Ona je to ale samička. Říkám si, že je ještě malinká( má půl roku), že je něco, čím to změnit. Manžel by se ji tolik rád věnoval. Já bohužel z ní mám trochu obavy, takže jsem trochu odtažitější a tím trošinku může ztrácet. Oba chceme, aby byla spokojená
Uživatel s deaktivovaným účtem

Scia
napsal(a):
Ona je to ale samička. Říkám si, že je ještě malinká( má půl roku), že je něco, čím to změnit. Manžel by se ji tolik rád věnoval. Já bohužel z ní mám trochu obavy, takže jsem trochu odtažitější a tím trošinku může ztrácet. Oba chceme, aby byla spokojená
Sice se většinou stává, že samice přilne k chlapovi a samec naopak k ženě, ale i výjimky se najdou.
Nedokrmovala ji náhodou žena?
Jinak uvidíte časem, zda se nechá ukecat do kontaktu s manželem.
Rozhodně bych nezkoušel žádné hokusy pokusy a prodal bych ji. Prostě zkusit jiný exemplář. Uvědomte si, že při správné péči jde o tvora, který s vámi bude žít desítky let. A co jako? Budete se s ním trápit? Zkoušet ten odpor nějak překonat?
Nejjednodušší řešení je: prodat, koupit jiného.
Scia

XXX.XXX.81.75
Máte pravdu, že byla dokrmována ženou. Chtěli jsme si ji vzít dříve, že ji bude dokrmovat manžel, ale paní tvrdila, že ji dá až bude sama jíst.
Scia
napsal(a):
Máte pravdu, že byla dokrmována ženou. Chtěli jsme si ji vzít dříve, že ji bude dokrmovat manžel, ale paní tvrdila, že ji dá až bude sama jíst.
Ta paní zasluhuje pochvalu. Papoušci se prodávají, až když jsou plně samostatní!!! Tím vám i papouškovi ušetřila spoustu starostí a stresu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Scia
napsal(a):
To je správný postup. Prodávat by se měla až plně samostatná mláďata. Začátečníci mohou v dokrmování udělat hodně chyb.
Po období dospívání se to může úplně otočit a dost často se to stává, my měli také samičku, jako mládě přilnula ke mně a v období dospívání a po se stal oblíbencem manžel, už napořád. Koupili jsme pak ještě samečka, už dospělého, a ten se od začátku nechal pohladit jen ode mě. Proto mi přijde předčasné uvažovat o prodeji. To, že Vám paní nechtěla prodat neodstavené mládě, je v naprostém pořádku a kéž by takových bylo víc.
Scia

XXX.XXX.172.31
Snad máte pravdu, manžel se snaží co to jde a naopak já se stáhla. Ale popravdě musím říct, že si mě neskutečně získala a mám ji taky moc ráda😃
Scia
napsal(a):
Snad máte pravdu, manžel se snaží co to jde a naopak já se stáhla. Ale popravdě musím říct, že si mě neskutečně získala a mám ji taky moc ráda😃
Mám zkušenost, že moc se snažit je často kontraproduktivní. Často papoušek přilne právě k tomu, kdo o to neusiluje a je mu to jakoby jedno.