Já je chovám,ale ne dlouho, třetí rok.Také jsem hledal mutace. Znám člověka,který dělá místy ,ta je běžná. Nikde jsem nenašel jak se určí. Žlutá a na prsou , foto ale chybí. Ty červené ano,ale zase nevím jak je to s dědičnosti,bylo u nich napsáno, že je to způsobeno poruchou jater. Nevím mě někteří také červenají, mají malé flíčky různě po těle.Ne ale takto masivně. Foto je z netu nevím čí, také píše,že ho někde stáhl.
Také by mě zajímalo jak to je.
Mohu říci, že jsem dlouholetý chovatel latamů vlaštovčí h ale kromě mutace místy a snad červenobřiché jsem se s jinými nesetkal. Místy dosud chovám a nevím jestli jsem měl i červenobřichou mutací nebo modifikaci. Koupil jsem mládě které bylo na spodní části těla dost červenoskvrnité. Po přepeření v necelém roce už bylo celé bříško až k prsům jednolitě červené. Byl to sameček. Následující sezónu jsem jej spároval s normální samičkou a čekal na odchov. Jak už to v životě bývá ale někdy čert ale v tomto případě kočka nikdy nespí. V zahradní voliéře chovám látami v hejnu a také tento pár společně. Sousedé si pořídili roztomilého kocourka že kterého se po setmění stává normální šelma a loví. Jednoho dne jsem kromě ještě dvou ptáků našel i tohoto červeného ležet s utrženou nohou až u bříška na dně voliéry. Dosud se mi nic takového nestalo a tak to byl šok. A než jsem na to stačil zareagovat, koupit druhé pletivo a zdvojit ho na voliérách, přišel druhý šok a v jiné voliéře s princeskami lutino to samé. Na dně voliéry dva ptáci s utrhanými nohami, jeden ještě žil. Že to byl sousedů asi roční kocourek vím jistě, neboť jsem ho pravidelně honil od voliéry snad každý den. Když jsem to sousedům říkal, odpověděli mi, že si mám voliéry lépe zajistit. Trochu jsem odbočil ale to je o mém chovu a latamech vše.
Už se to probíralo i zde na Ifauně.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1473227/latam-vlastovci-mutace
hali
napsal(a):
Zdravim,chci se zeptat jake jsou u latamu mutace krome faded a misty? A jakou dedicnost ma faded? Foto vítáno. Dekuji
Doporučuji projít si vogelarenu, níže přikládám odkaz na profil jednoho chovatele, ale najdete toho, jak na vogelareně tak na netu, víc. Samozřejmě pomůže i pan googl, stačí zadat swift parrot mutations a hledat a proklikávat .....
Jinak faded je recesivní a ta čevenobřichá vznikla selekcí.
https://www.vogelarena.com/voliere/voliere_1000000667.html