Dobrý den vážení chovatelé exotického ptactva.
Měl bych na Vás prosbu o zhlédnutí návrhu na realizaci voliéry pro zatím australské papoušky ( typu Korela, Rozela, Neoféma). V budoucnu člověk nikdy neví, zda u těchto ptáků zůstaneme.
Orientace voliéry viz obrázek. Nedokážu skrz orientaci pozemku voliéru otočit.
Materiál na stavbu voliéry bude použit Heluz 25 2in1
Změnili byste něco na této voliéře?
Za mě osobně to vypadá famózně. Má to styl a líbí se mi to. Jediné, co na co bych Vás upozornil je, že když vše půjde tak, jak má, tak Vás čeká odchov a k tomu by se hodilo více samostatných voliér. Třeba rosely jsou v době toku dost agresivní a může (ale samozřejmě nemusí) to ve společné voliéře působit problémy při soužití. Toto je Vaše první voliéra? Já jsem začátečník, mám také společnou voliéru pro austrálii, ale s možností rozdělení a jednu menší pro andulky. A už teď promýšlím další ubikace. Mohu se zeptat na rozpočet takovéto voliéry? Určitě se tu pochlubte, až bude voliéra stát. Slibuje opravdový zážitek.
lada3
napsal(a):
Me se to celkem libi, ptaci si trosku slunce uziji, tak bych v tom problem nevidel.
Jen se chci /ze zvedavosti/ zeptat proc celni strana je zdena do oblouku a co znamena ten kruh blizko stredu voliery ? A cihly prijde necim potom nahodit?
Podle mě je ten oblouk z pletiva a zálet uvnitř je z cihel. Zajímavé řešení. Za mě dobré.
Zdravím, chápu v návrhu oblou čelní stěnu z důvodu estetického, ale přijde mi to zbytečné. Trošku přemýšlím nad nutností toho záletu. Jestli plánujete Austrálii s možností případné obměny v budoucnu za něco jiného, tak si myslím, že ten zálet bude stejně nedostatečný. Možná bych zvolil zálet po celé šíři, kde by později třeba šlo danou voliéru rozdělit, tak aby šla lépe využít(třeba pro 2 páry velkých papoušků nebo hejno alexandrů). On zálet 2x2m není nic extra, stejně bude většina nocovat venku. Vzhled by se dal vyřešit obložením do oblouku zvenku. Jestli plánujete Austrálii, tak vypustit rozely, je tam velké riziko problémů a andulky taky nedoporučuji, protože jsou dosti vlezlé. Voliéra má krásnou velikost. Nebál bych se dát královské, nádherné, mnichy, korely. Záleží také jak moc chcete odchovávat, nebo jestli to má být primárně pohledovka. Než začnete stavět, tak si opravdu dobře rozmyslete skladbu osazení a podle toho bych to ještě upravil.
ZBzH
napsal(a):
Za mě osobně to vypadá famózně. Má to styl a líbí se mi to. Jediné, co na co bych Vás upozornil je, že když vše půjde tak, jak má, tak Vás čeká odchov a k tomu by se hodilo více samostatných voliér. Třeba rosely jsou v době toku dost agresivní a může (ale samozřejmě nemusí) to ve společné voliéře působit problémy při soužití. Toto je Vaše první voliéra? Já jsem začátečník, mám také společnou voliéru pro austrálii, ale s možností rozdělení a jednu menší pro andulky. A už teď promýšlím další ubikace. Mohu se zeptat na rozpočet takovéto voliéry? Určitě se tu pochlubte, až bude voliéra stát. Slibuje opravdový zážitek.
Toto by byla naše druhá voliéra. Začali jsme před pár lety s jednou korelou chovanou v domácí kleci, ale prostě klec byla značně malá, tak jsme korelu přesunuli do venkovní voliéry, která má 2,5x1,5x 2 m. Tato voliéra je sice už prostornější, ale vizuálně je to jen "hranatá" stavebnice z hliníku. Samozřejmě rozpočet už nějaký máme, ale zatím si ho nechám pro sebe, až bude voliéra hotová se vším, tak se o konečnou sumu s Vámi podělím.
lada3
napsal(a):
Me se to celkem libi, ptaci si trosku slunce uziji, tak bych v tom problem nevidel.
Jen se chci /ze zvedavosti/ zeptat proc celni strana je zdena do oblouku a co znamena ten kruh blizko stredu voliery ? A cihly prijde necim potom nahodit?
Do oblouku je z důvodu estetičnosti. Cihly následně budou obložené nějakým přírodním kamenným obkladem. Ten kruh znamená, že do záletu mělo být přivedeno denní světlo světlovodem, ale z tohoto řešení na 95% sejde, protože světlovodem by do záletu šlo v letních měsících i hodně tepla.
Horák lutino
napsal(a):
Bude to hezká a atraktivní voliéra ,akorát škoda, že výlety budou hlavně na severní stranu.
Bohužel pozemek neotočím. 100 cm od zdi z které vystupuje oblouk voliéry (pohled na jih) je hranice pozemku se sousedem. Je pro ptáky nějaký problém, že hlavní výlet je orientovaný na sever?
Z východu sluníčko, též ze západu. Když jsem se nad orientací zamyslel, tak jsem si řekl, jestli by ptáci využily raději přes letní měsíce stín, nebo výheň z jihu.
Ten oblouk venkovního pletiva se mi líbí, jen si myslím, že zálet už s obloukem být nemusí. Řekl bych, že ze stavebního hlediska je to zbytečně složité. Jestli se vám to líbí z estetického hlediska, tak potom samozřejmě proti tomu není argument. Ještě si myslím, že pravé úhly jsou praktičtější uvnitř záletu na bidla atd. ale je pravda, že to není moc silný argument. Jak už bylo řečeno výše zkuste se zamyslet, aby byla voliéra flexibilní - aby šlo ideálně řešit nějakým způsobem rozdělení (alespoň dočasné, tak to mám já), bude se to hodit při odchovu a dále bacha na "nekamarádské" druhy (rosely a další). Celkově mi váš projekt přijde jako moc pěkný a těším se na finální fotky.
ZBzH
napsal(a):
Ten oblouk venkovního pletiva se mi líbí, jen si myslím, že zálet už s obloukem být nemusí. Řekl bych, že ze stavebního hlediska je to zbytečně složité. Jestli se vám to líbí z estetického hlediska, tak potom samozřejmě proti tomu není argument. Ještě si myslím, že pravé úhly jsou praktičtější uvnitř záletu na bidla atd. ale je pravda, že to není moc silný argument. Jak už bylo řečeno výše zkuste se zamyslet, aby byla voliéra flexibilní - aby šlo ideálně řešit nějakým způsobem rozdělení (alespoň dočasné, tak to mám já), bude se to hodit při odchovu a dále bacha na "nekamarádské" druhy (rosely a další). Celkově mi váš projekt přijde jako moc pěkný a těším se na finální fotky.
Zalet bude samozřejmě bez oblouku. V tomto případě se nám architekt trošičku rozvášnil a nepočítal s tím, že by to mohlo byt i na stavbu alespoň v nějakém úseku voliery jednoduší. Dekuji za typy.
Skrblík
napsal(a):
Bohužel pozemek neotočím. 100 cm od zdi z které vystupuje oblouk voliéry (pohled na jih) je hranice pozemku se sousedem. Je pro ptáky nějaký problém, že hlavní výlet je orientovaný na sever?
Z východu sluníčko, též ze západu. Když jsem se nad orientací zamyslel, tak jsem si řekl, jestli by ptáci využily raději přes letní měsíce stín, nebo výheň z jihu.
Myslím, že orientace výletu nebude mít nějaký zásadní vliv, zaměřil bych spíše na orientaci budek, budky chcete mít venku nebo uvnitř? Jestli chcete chovat více rozdílných druhů, tak vám budky uvnitř záletu nebudou fungovat. Doporučuji zvážit chov Mníšků s přírodními hnízdy, to je opravdu pěkná podívaná... Mniši v těch hnízdech i nocují... Máte i představu o "vybavení venkovní části"? Chcete mít něco, co by napodobovalo biotop nebo něco co se bude snadno udržovat? Zohledněte to při výstavbě. Z plánku není jasné, kudy se budete dostávat do výletu. Berte v potaz případné výměny přírodních bidel, různých kmenů a čištění materiálu na zemi. Při takovém projektu je potřeba dost přemýšlet, ať se vyhnete pak případným dodatečným úpravám... Projděte si místní diskuze o voliérach a okoukněte některé fígle a vychytávky.
Skrblík
napsal(a):
Zalet bude samozřejmě bez oblouku. V tomto případě se nám architekt trošičku rozvášnil a nepočítal s tím, že by to mohlo byt i na stavbu alespoň v nějakém úseku voliery jednoduší. Dekuji za typy.
Tak to potom ano, protoze zdit to do oblouku je rozhodne slozitejsi.
Kdybych to stavel pro sebe ja, asi bych to udelal ze ztraceneho bedneni T15, max. T20, ale to uz mi prijde zbytecne...
Ale to je samozrejme jen muj nazor, pokud chcete cihlu, dejte cihlu. Pokud uvazujete o nejakem tepelnem zdroji uvnitr, tak ty cihly maji prece jen o neco lepsi izolacni vlastnosti...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lada3
napsal(a):
Tak to potom ano, protoze zdit to do oblouku je rozhodne slozitejsi.
Kdybych to stavel pro sebe ja, asi bych to udelal ze ztraceneho bedneni T15, max. T20, ale to uz mi prijde zbytecne...
Ale to je samozrejme jen muj nazor, pokud chcete cihlu, dejte cihlu. Pokud uvazujete o nejakem tepelnem zdroji uvnitr, tak ty cihly maji prece jen o neco lepsi izolacni vlastnosti...
Z estetického hlediska by bylo samozřejmě lepší kdyby i zálet byl v oblouku z praktického bude lepší rohová stavba nicméně na úkor oblouku vám ta rohová stavba "sežere" více místa v obloukové voliéře ...nicméně jde to vyřešit roztažením oblouku dopředu (pokud to jde) aby m3 podle návrhu zůstali stejné....lado3 nevím jaké zkušenosti máte ve stavebnictví ale to co jste napsal je nesmysl, ztracené bednění je ideální tak na základy či opěrnou zeď ale určitě ne na celkové zhotovení stavby
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Z estetického hlediska by bylo samozřejmě lepší kdyby i zálet byl v oblouku z praktického bude lepší rohová stavba nicméně na úkor oblouku vám ta rohová stavba "sežere" více místa v obloukové voliéře ...nicméně jde to vyřešit roztažením oblouku dopředu (pokud to jde) aby m3 podle návrhu zůstali stejné....lado3 nevím jaké zkušenosti máte ve stavebnictví ale to co jste napsal je nesmysl, ztracené bednění je ideální tak na základy či opěrnou zeď ale určitě ne na celkové zhotovení stavby
Ja mam pricky ve voliere ze ZB a to z duvodu ze zdivo ma vyssi pevnost pri nizsi tloustce. Rsp. v pripade stavby moji voliery absolutne cihly nepripadaly v uvahu, volieru ma postavenou ve dvore kde byla asi 1,5m vysoka operna zed ze ZB, ktere predchozi majitel neudelal zaklady, takze uz byla kompletne nahnuta 5 stupnu do dvora. Takze jsem ji na 4 mistech zpevnil patkami, ktere slouzi potom jako uzaviratelne prepazky, kdyz potrebuji ve voliere v celkove delce 8m neco odchytit.
A celkem jsem si tento material oblibil za tech 12 let co jsem s nim pracoval.
Zkusenosti mam jen takove, ze z cihel jsem stavel cast domu, ze ZB operne zdi, ploty a zaklady v zahrade atd..
Skrblík
napsal(a):
Děkuji za rady. Ještě bych měl otázku. V záletu budou krmné misky, takže předpokládám, že ptáci do záletu nebudou mít problém zalétávat, ale je nutné severní část výletu viz fotka v prvním mém příspěvku nějak na zimu zadělávat skrz studený vítr?
Nezadělávat. Ochranu proti větru poskytuje zálet.
Trochu mi to pripomína kruhovú voliéru austrálskej spoločnosti Australian Raport Care and Conservation Incorporated, ktorá ale je podstatne väčšia a robená pre trénovanie letu dravých vtákov. Tu je video : https://www.youtube.com/watch?v=WMHlLdSe5SI&feature=emb_logo