Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2020 10:48

Zdravím, prosím o radu.

Výhledově bych si chtěla pořídit araraunu (nejdříve za 2 roky), a postupně si sháním informace o chovu apod., aby se u mě měla co nejlépe.

Jednalo by se o chov v domě ve velké kleci, samozřejmě s dostatkem vyžití a volného pohybu po pokoji během naší přítomnosti.

Jde o to, že bych jí časem chtěla pořídit partnera/-rku, ale nechci odchovavat mladé. Lze mít pár, aniž by vyváděl mladé? U jiných druhů papoušků jsem četla, že pokud nemají budku, tak se nerozmnozuji. Nepřijde mi to ale jako ideální řešení.

Tím se dostávám k druhé části dotazu, zda existuje možnost, aby spolu vycházely ary stejného pohlaví. U samců se bojím snášenlivosti, u samic zase o riziko zadrzene snusky.

Chápu, že pro některé zkušené chovatele se bude zdát tento dotaz jako hloupý, jde mi však především o blaho chovaných ptáků. Předem se však omlouvám, že prozatím nejsem 100% zběhlá v problematice chovu těchto úžasných tvorů.

Děkuji za odpovědi.

alfonzo

7.12.2020 11:22
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,nepíšete nic bližšího o vás,máte zkušenost s velkými papoušky?
Popište blíže ,kde bydlíte,nemyslím adresu,ale prostory a možnost pobytu papoušků i venku.Jezdíte na dovolené?Kdo se postará ve vaší nepřítomnosti,nebo nemoci?Osobně se od svých zvířat celý život nikam nehnu,maximálně do druhého dne.Zvíře je součástí vašeho života,ručíte za jeho kvalitní žití,nikoho jiného nemá.
Máme doma několik krotkých kakaduú,žaka,ten je z odchytu a ochočen jako každý jiný pták uměle dokrmený.Velkých arů mám několik párů,také jsou krotcí,ale ve voliérách na chov.Vše je o dlouholetých zkušenostech,mentalitě a trpělivosti majitele.
Chcete si pořídit dlouhověké zvíře,tudíž být srovnaná s celoživotním závazkem.Pokud tato kritéria nedokážete splnit,pořiďte do začátku něco menšího a uvidíte do budoucna,jestli je to to pravé co chcete.
Spousta lidí se ukvapí a pak se zvířete v krátkém čase zbavují,stává se z něj turista po nových majitelých,zkuste se do toho vžít.Arové jsou velice inteligentní a těžce to nesou,pak se škubou ze stresu a nevhodných podmínek a končejí někde v kůlně v kleci vedle slepic.Několik takových ptáků jsem od tohoto osudu zachránil a dnes u mě žijí plnohodnotný život ve voliérách.
Ptejte se,rád přiblížím i další zkušenosti.

7.12.2020 12:07

Zdravím,

Zatím pro ně nemám vhodné podmínky, co se týče prostoru, proto nic nechci uspechat a nejprve si všechno nastudovat.

Plánujeme výstavbu rodinného domku, v létě by tedy měli moznost pobytu ve voliere na zahradě. Zalíbil se mi i nacvik volnoletectví, ale to už je vzdálená hudba budoucnosti.

Naší domácnost by obývali ve psí společnosti. Máme desetiletého ČSP, který s veškerým zvířectvem vychází bezproblémově. Můj poslední papoušek ho měl "omotaneho kolem prstu", i když se jednalo o 30g andulku. Je ale možné, že v té době pes již nebude mezi námi.

Co se týče zkušeností, přímo s velkými ptáky je nemám. Dříve jsem chovala andulky, také pouze jako společníky. Po většinu dne prebyvaly na posezení nad svou klecí a poměrně snadno se nechaly ochocit.

Jinak co se týče vyžití, mám zkušenosti s pozitivní motivací u našeho staršího psa. Vím, že mentalitou jsou papoušci úplně někde jinde, dokáží se vztekat a mít svou hlavu, ale pozitiva mi přijde jako správná cesta i pro ně.

Co se týče dovolených, či jinak strávených dní mimo domov, jedná se o maximálně 3-4 dny maximálně 2x do roka. Během této nepřítomnosti by byli ochotni se o ně postarat mí rodiče.

Právě v době nepřítomnosti během dne nebo hlavně v těchto případech na více dnů mě přijde vhodnější mít 2 ptáky, aby netrpeli úzkostí.

Právě s narůstajícím věkem našeho psa vidím, jak rychle čas plyne a právě proto beru dlouhověkost velkých papoušků jako výhodu. Cítím však i tíhu takového závazku, a proto se snažím jejich chování a psychiku pochopit před tím, než bych si ho pořídila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík