Dobrý den mili a drazi chovatelé,
mám velkou prosbu. Na jaře bych se rad pustit do větší stavby voliery se zálety.Do ted´ jsem choval jen v voliérách bez záletu.K dispozici mam řekl bych,pěknou část okrasné zahrady.Voliéra by byla orientovaná zálety na sever.Stál bych o každičkou věcnou a dobře míněnou radu,inspiraci,fotku.Abych prostě nevymýšlek už vymyšlené a hlavně fungující!!!
Velmi bych stál i o osobní návštěvu,u již zkušeného chovatele na Blanensku a blízkém okolí.
Moc děkuji a hodně zdaru v další a doufám lepší sezoně
Piškot213

XXX.XXX.219.28
No nějaká rada by se mi taky hodila zatím jsem koukal na googlu na nějaké voliéry jen pro inspiraci je tam stovky různých fotek a i návody na výrobu. Ale nemám k dispozici zahradu jen terasu 4x6m bydlím v takové podobné novostavbě https://novostavby.com/cs/. A ještě bych se chtěl zeptat jak se sousedy, jestli musí být nějaké povolení nebo stačí jen na domluvě se sousedama když teda nemám zahradu.
Dobrý den. S těma sousedama je to těžké.Oni vám řeknou že jim to nevadí ale spolehlivě po čase bude. Všichni ptáci mají projev někteří víc . Známý si postavil voliéru samozřejmě se zeptal sousedů jestli jim to nebude vadit. Pořídil si do ní pár rozel po čtrnácti dnech to začalo. Soused ať si z tím něco udělá nebo podá stížnosti na obec za hrozně řvou . Takže teď je v 6 hodin večer musí prykrivat a ráno v 9 odkrývat. Prostě peklo od souseda.
Piškot213
napsal(a):
No nějaká rada by se mi taky hodila zatím jsem koukal na googlu na nějaké voliéry jen pro inspiraci je tam stovky různých fotek a i návody na výrobu. Ale nemám k dispozici zahradu jen terasu 4x6m bydlím v takové podobné novostavbě https://novostavby.com/cs/. A ještě bych se chtěl zeptat jak se sousedy, jestli musí být nějaké povolení nebo stačí jen na domluvě se sousedama když teda nemám zahradu.
Já mám sice větší zahradu, ale stavěl jsem menší dřevěnou volieru, zadní stranu voliery směrem k sousedům jsem udělal plnou s izolačním malým oknem kvůli světlu, jednu boční stranu plnou, druhou boční stěnu z 80% tvopří plastové fixní izolační okno ( krásný průhled na papoušky, žádná zima a utlumení hluku ) a přední část je otevřená ( pletivo ). Na zimu přední část zakrývám průhledným plným plexi 4mm ( přišroubováno k dřevěné kontrukci voliery, kde jsou v konstrukci závrtné matky ), které izoluje a zachovává plný průhled na papoušky. Pokud chcete papoušky tišší ( a levnější ) tak třeba kakariki, papoušek zpěvavý a neofema. Všechny tři druhy mám v jedné volieře spolu ( tedy pouze samce ) a nejsou téměř slyšet a snášejí se perfektně. Ovšem - není to chov jak mnozí uznávají, jde jen o krásný pohled na papoušky samce mnoha druhů ( k tomu mám v této volieře i andulky, ale ty jsou slyšet víc, než všechny tři jmenované druhy ). Takže žádný odchov mladých, jen více papoušků spolu a krásný pohled. ( 2x papoušek zpěvavý, 2x kakariki červenočelý, 2x neoferma tyrkysová, 10x andulka vlnkovaná ).
já mám voliéru 3,5x9m zálety budu dodělávat příští rok, zálet bude mít 1,2x9m a po celé délce bude chodba cca 1m, na konci chodby budou dveře a ty povedou do voliéry 8,5x6m o výšce 3,5m, zálet voliéry na fotkách bude temperovaný, napojený na kotel v domě, když mi dělali topení, nechal jsem si vyvést trubky cca 4m od této voliéry aby bylo v budoucnu snadné napojení, v chodbě mám i přípojku na odpad a vodu, každopádně příští rok zastřeším zděný zálet a zatím bude fungovat na studeno, v budoucnu však bude vytápěný a zateplený. fotografie jsou staršího data, v současnosti je voliéra poměrně hezky zarostlá, nicméně jezírko půjde pryč, pro kachničky dělám jinou volierku o rozměru 5x4m. rybníček i v tak velké voliéře nebyla dobrá volba.
Dobrý den, nezapomenout na podkany, doporučuji udělat betonovou desku a pod ní dát skleněné tabule nebo silné a jemné pletivo. To se mi osvědčilo. Jinak ještě je dobré dát venku dvojité pletivo nebo na půl pletivo a od spodu něco hladkého. Opět ochrana proti podkanum a drobným dravcum, rádi ukusuji nozicky. Vše jsem takto předelal a je 5 let pokoj. Berte jen jako zkušenost.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
franta brko
Zdravím,to je silvestrovský fór?Jestli jste opravdu doktor,jak uvádíte v profilu,tak jako fór dobrý.
Karel1979
napsal(a):
To mne taky moc rozesmálo už před delší dobou PAN DOKTOR CHOVATEL má vysoké sebevědomí asi
Zdravím Karle, dnes je odborník teoretik každý kdo umí dobře mluvit a začíná to u těch nahoře a podle toho všechno taky tak vypadá . V tomto případě není uvedeno na co je odborník ani jakou má specializaci. Může být třeba doktorem sociologie nebo gynekolog.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Asi doktor ,výzkum poDkanů.
franta brko
napsal(a):
Dobrý den, nezapomenout na podkany, doporučuji udělat betonovou desku a pod ní dát skleněné tabule nebo silné a jemné pletivo. To se mi osvědčilo. Jinak ještě je dobré dát venku dvojité pletivo nebo na půl pletivo a od spodu něco hladkého. Opět ochrana proti podkanum a drobným dravcum, rádi ukusuji nozicky. Vše jsem takto předelal a je 5 let pokoj. Berte jen jako zkušenost.
Dobrý den. Zůstalo mě sklo ze skleniku a měl problém s potkany. Udělal jsem něco podobného jako pan Franta v kombinaci s pletivem. Za mě po problemu. Nějak se v tom ztrácím co je na tom špatného. Každý se snaží ten svůj chov ochránit od problémů. Takže pane Franto v klidu a ať se Vám všem daří a hodně zdraví v Novém roce