Dobrý den,
koupila jsem si kakadu růžového lutino,samička měla 2 měsíce a byla ochočená, ale zjistila jsem, že se jí začíná peří kroutit a v jednom křídle jí chybí.
Prosím o radu jestli to není PBFD a když je jak mám postupovat dále, zajet za chovatelem? Chovám i jiné ptactvo.
roselia
napsal(a):
Dobrý den,
koupila jsem si kakadu růžového lutino,samička měla 2 měsíce a byla ochočená, ale zjistila jsem, že se jí začíná peří kroutit a v jednom křídle jí chybí.
Prosím o radu jestli to není PBFD a když je jak mám postupovat dále, zajet za chovatelem? Chovám i jiné ptactvo.
Druhá fotka.
Dobrý den. Testy ste měla požadovat ještě před koupí. Tady na fauně je dosti vláken které se zabývají co by měl mít takovýhle papoušek otestován jen si o tom něco přečíst?. Teď je dělat když už ho máte doma a k tomu máte jiné ptactvo je nezodpovědné.Ten chovatel co vám prodal papouška je dosti neseriózní.Tak držím palce aby to nebylo nic vážného.
vabl
napsal(a):
Dobrý večer,
podle první fotky se domnívám, že se jedná o sebepoškozování (pokud je sama). Pera jsou asi ukousaná, chtělo by to lepší foto poškozených per.
Není sama ,ale se stejně starým samcem ,je pravda, že ji samec odhání od jídla a občas hlavně když jim dávám nějaké pamlsky ji jemně štípne do nohy, aby mohl všechno sníst sám ,ale jinak si probírají peří a tulí se k sobě. Našel jsem si veterináře a budu to řešit. Ale jsou svátky a korona, snad to dobře dopadne.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
roselia
Zajímavý dotaz,myslím všeobecně,velký záběr na mozkové závity,hmm,no nic,budu pár let dumat,ne,už vím,nepovím.
Lituji zvířata v rukou diletantů.
mara35
napsal(a):
Dobrý den a když jste ho kupovala měl udělané testy na viry u takto drahého Papouška by to mělo být samozřejmostí. Jinak nechat otestovat a pak případně řešit s prodejcem.
Já jsem koupila žaka s PBFD s negativním testem starým měsíc. Peří měl krásné, nepoškozené. Paní doktorce se zdál ale dost tmavý (asi špatná játra). Téměř nejedl, byl apatický. Měla jsem ho 11 dní a nechala ho uspat. Nálož viru měl obrovskou. Všechna mláďata od tohoto prodejce uhynula nebo byla uspána (všichni měli negativní testy na PBFD). Ani paní veterinářka nedokázala na první pohled s jistotou říci, že je takto nemocný, dělaly se testy.
Iritují mě někteří dlouholetí chovatelé, kteří jsou schopni nás laiky nazvat téměř debily, když jsme byli schopni nemocného ptáka koupit . Ještě jsem se od nich nedozvěděla, jaké příznaky takto nemocný papoušek vykazuje, aby nás to okamžitě varovalo. To by v této diskuzi bylo opravdu přínosem.
roselia
napsal(a):
Dobrý den,
Ty testy určitě nechte udělat. Jestli bude papouch pozitivní, tak Vás lituji. Dezinfikovat vše lze pouze F10 (nic levného), žádná jiná dezinfekce (např.Savo) není účinná. Klec, nábytek, záclony, koberec, zdi... a hodně větrat. Jestli máte další papoušky, tak i s nimi na testy. Je to přenosné čímkoliv, oděvem, vzduchem....Držím Vám palce.
alfonzo
napsal(a):
roselia
Zajímavý dotaz,myslím všeobecně,velký záběr na mozkové závity,hmm,no nic,budu pár let dumat,ne,už vím,nepovím.
Lituji zvířata v rukou diletantů.
Vaše příspěvky do diskuzí mají opravdu úroveň! Když nechcete nebo nemůžete poradit, prosím, zdržte se těchto komentářů. Je to trapné!
Každopádně dejte vědět jak dopadly testy. Nechci dělat chytrého, ale mě to přijde také na okousané, což by bylo v tomto případě lepší.
Podle fota nevypadají napadeně lůžka peří. Vypadané mívají krvavé konce, což tady nevidím, je to ale jenom foto.
Nemá cenu polemizovat o tom co měl kdo vědět. Je jasné že takový svěřenec by testy při prodeji mít měl. Jak to kdo vyžaduje je věc druhá.
Každopádně držím palce.
klasterec
napsal(a):
Já jsem koupila žaka s PBFD s negativním testem starým měsíc. Peří měl krásné, nepoškozené. Paní doktorce se zdál ale dost tmavý (asi špatná játra). Téměř nejedl, byl apatický. Měla jsem ho 11 dní a nechala ho uspat. Nálož viru měl obrovskou. Všechna mláďata od tohoto prodejce uhynula nebo byla uspána (všichni měli negativní testy na PBFD). Ani paní veterinářka nedokázala na první pohled s jistotou říci, že je takto nemocný, dělaly se testy.
Iritují mě někteří dlouholetí chovatelé, kteří jsou schopni nás laiky nazvat téměř debily, když jsme byli schopni nemocného ptáka koupit . Ještě jsem se od nich nedozvěděla, jaké příznaky takto nemocný papoušek vykazuje, aby nás to okamžitě varovalo. To by v této diskuzi bylo opravdu přínosem.
Pravdivě jste tu smutnou zprávu napsala. Kdo chová ptactvo, hlavně papoušky, tak pozná, že není něco v pořádku, ikdyž oni, zvlášť ti velcí to dovedou skrývat. A pták u cizího, pokud není hubený oklame i veterinářku.
Pro mě je důležité oko. Kdo je chová dlouho, ví o čem mluvím. I pohled člověka nemocného smrtelnou nemocí poznáte.U nemocného nemá oko tu jiskru zdravého jedince. Je to smutné, je to tak. Třeba mně to nějaký lékař potvrdí nebo vývrátí.
Jen moje zkušenost na vaši otázku. To, co jsem napsal výše. Ale to ten chovatel musí u těch ptáků být skoro pořád. Velkochovy mají testy, pravidelné odčervování atd, ale ten bezprostřední kontakt tam chybí. Kolik párů lze zvládnout tak jak píšu? Moc by mě to zajímalo. I R. Lou píše, že méně párů, statisticky více přirozených odchovů, protože je tam ten osobní kontakt .
A k vašemu dotazu: Také jsem myslel, že je to okousané, ale našla byste požižlané letky. Ta krutibrka mě zarazila. Moji eklekti, když je nerosím mají taky caperaté peří,ale zmizí to po rosení. Asi jsem vám moc nepomohl.
roselia
napsal(a):
Tak rozbory v pořádku, samička se škubala sama, na 4 dny jsem je oddělila, ale přestali žrát tak jsem je dala k sobě a už to vypadá ,že jsou v pohodě, jenom jim už nedávám pamlsky z ruky samec žárlí a je pak agresivní na samičku. Když je pozoruji tak jsou spolu a probírají si peří.
Tak to mám radost a moc Vám to přeji. Papoušci jsou láska, bez papoucha bych dneska asi umřela. Mám pocit, že jeho pořízením jsem omládla o 20 let Ale velkou radost mi dělají i 3 kanárci, jsou boží...
kubanec
napsal(a):
No já nevím když si pořídíte ružáky lutino tak snad by jste měli poznat že se škubou ....a nemyslím to nijak zle
mate pravdu ja to memyslim tez ve zlem ale jsou lide co si koupi par treba za sto tisic a pak premysli co mu dat. Nevladne laska k prirode ale laska k penezum,ale to sem nepatri.
kubanec
napsal(a):
No já nevím když si pořídíte ružáky lutino tak snad by jste měli poznat že se škubou ....a nemyslím to nijak zle
To máte pravdu, ale vypadalo to, že si jen probírá peří ,škubala si vnitřní prachové peří pod křídlem a na první pohled to nebylo znát. Kdyby si škubala břicho nebo záda hned to poznám.