Zdravím, když jsem si koupil žaky tak jsem už měl připravený 2 typy budek, kmenovou a z překližky. Když jsem kupoval samici tak jsem zjišťoval jakou měl budku když řekl z překližky tak jsem hned jak jsem přijel s žakem tak jsem pověsil z překližky. Ono když přidáte nějakou novou věc do voliéry tak než si na to žaci zvyknou tak to trvá třeba 14 dní.
Ahojky,
ten kontrolní otvor jak píše kolega výše, udělejte do chodby. Určitě to oceníte při kontolách budky. A udělejte jej dosti velký, musíte si uvědomit, že budete tahat mláďata ven (na kroužkování apod) a pokud bude samice v budce, tak je to někdy oříšek. Raději 20x20 a více. Někde jsou u budek kontrolní otvory kruhového průměru 10 cm a méně, to je hodně málo. Já mám 20x20 a je to tak tak. Mám je částěčně vystrčené ven do chodbičky cca z 1/3 a to je místo, kde je umístěna kamera a žaci se na ni nedostanou. Chovu zdar Ivan
Měl jsem u jednoho páru kmenovou budku a ani si ji nevšimnuly a loni jsem dal z překližky a teď začali v ní hrabat tak uvidíme a u druhého páru co jsem kupoval před 3 roky jsem dal hned překližkovou a během 3 měsíců co byli u mně hned nanesly sice čisté. To sedli poprvé. U kolegy který je měl 7 let a prodal je kvůli omezování chovu a to mu nejevily zájem o budku tak jsem dal na zkoušku překližkovou a ono to vyšlo.