Zdravím Vás,
očekávám, že mi letos zahnízdí pár papouška královského. Do jara pro ně chci pořídit budku.
Rozměry budky jsem našel a rozumím, ale zatím se nedovedu rozhodnout, jestli budku z přírodního kmene nebo z překližek.
Druhá věc, kterou řeším je tvar budky, jestli:
- svislá
-tvar do L nebo "šikmá"
Děkuji Vám za Vaše postřehy, případné motivační foto potěší.
Děkuji.
kaka
Ka-ka
napsal(a):
Zdravím Vás,
očekávám, že mi letos zahnízdí pár papouška královského. Do jara pro ně chci pořídit budku.
Rozměry budky jsem našel a rozumím, ale zatím se nedovedu rozhodnout, jestli budku z přírodního kmene nebo z překližek.
- svislá
-tvar do L nebo "šikmá"
Děkuji.
kaka
Je to jedno zda kmen nebo z desek a jaký tvar. Pokud budou chtít hnízdit, obsadí i krabici na zemi, dám příklad.....Před pár lety jsem na jaře dovezl tříletého samce k tříleté samici. Pustil jsem ho k ní, okamžitě šli k sobě a chystal kmenovou budku cca 50cm vysokou k zavěšení. Položil jsem ji na starou židli cca 40cm od země v záletu a šel pro skoby. Po návratu cca 5 min samice vylézala z budky. Tudíž zůstala na svém místě na židli a za 14 dnů začla snášet. Toho roku 4mladé. Tak se to opakuje již 4 rokem. 3-4 mladé bez zásahu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Něco podobného jsem viděl již před x léty se zdárným odchovem.Jinak hnízdit neměli vůbec zájem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ka-ka
napsal(a):
Zdravím Vás,
- svislá
-tvar do L nebo "šikmá"
Děkuji.
kaka
My máme budku z dřevěných desek. Původně jen klasiku - svislou, ale samice padala i přes žebříček do vajec. Takže budeme poupravovat na L, což se nám osvědčilo u červenokřídlých. :)
A to byla ještě s budkou sranda - první vejce snesla 3 letá samice na holou zem ve výletu. Tak jsem jí ho přendala do budky a tam nanesla postupně dalších 8 vajec. Zasedla, ale postupně na ně skákala, takže z toho nic nebylo. Snad bude s tou úpravou na L spokojená a zadaří se. :)
lavice
napsal(a):
Je to jedno zda kmen nebo z desek a jaký tvar. Pokud budou chtít hnízdit, obsadí i krabici na zemi, dám příklad.....Před pár lety jsem na jaře dovezl tříletého samce k tříleté samici. Pustil jsem ho k ní, okamžitě šli k sobě a chystal kmenovou budku cca 50cm vysokou k zavěšení. Položil jsem ji na starou židli cca 40cm od země v záletu a šel pro skoby. Po návratu cca 5 min samice vylézala z budky. Tudíž zůstala na svém místě na židli a za 14 dnů začla snášet. Toho roku 4mladé. Tak se to opakuje již 4 rokem. 3-4 mladé bez zásahu.
Já mám budku u Králováků taktéž jen postavenou na 40cm vysokém kousku kmene a také jim to nevadí a hnízdí v ní.

Horák lutino
napsal(a):
Já mám budku u Králováků taktéž jen postavenou na 40cm vysokém kousku kmene a také jim to nevadí a hnízdí v ní.
A můžu vědět rozměry budky?
Dekuji za náměty...
Vložil se do toho syn, už je materiál doma ...
Kaka

Horák lutino
napsal(a):
Výška 120 cm šířka dutiny 40 cm v letový otvor 10 cm, ale trochu si ho už zvětšili.
Díky, tak to máme podobně. :)
o pár příspěvků výš jsem vložil fotky kmenů, ze kterých bude syn dělat naší budku :-))
u nás to dopadne tak, že bude ve tvaru do L, s tím, že vhodně seřízneme a sesadíme ze 2 ks, nebudu mít v celém profilu stejný vnitřní průměr, ale v hnízdě a nad ním bude těch cca 40 cm..., s tím si snad poradí.
Nebo to máme pak zvětšit v celém profilu?
děkuji kaka