Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2021 13:03
Lesley

XXX.XXX.110.226

Dobrý den.
Budou to 2 měsíce kdy jsem si pořídila alexandra malého. Na kroužku má rok 2019, ale co mě trápí je to, že se opravdu hodně bojí. Jídlo si přes klec vezme, ze začátku šel i na ruku ale to se změnilo asi po týdnu co jsem ho měla doma. Jakmile otevřu klec a chci mu vyměnit vodu, nebo dát jídlo, začne zobákem narážet do klece a hodně vyplašeně poletovat.
Zkoušela jsem mu nechávat otevřená dvířka aby dostal odvahu a vyšel ven, to se mu ale nelíbí a křičí, z klece samozřejmě nevyleze. Jednou jsme ho tedy opatrně nalákali ven, ale když zjistil že je venku z klece, ztratil orientační smysl a začal narážet do všeho okolo. Dokonce ani pořádně neumí vzlétnout. Máme doma ještě starší samičku alexandra tak nás napadlo je dát k sobě do klece, to ale nevím, jestli je to dobrý nápad.Nevím si s ním rady.
Myslíte, že ho něco trápí a dalo by se mu nějak pomoci, aby se nebál?

14.1.2021 13:24
kareta

XXX.XXX.175.112

Lesley napsal(a):
Dobrý den.
Budou to 2 měsíce kdy jsem si pořídila alexandra malého. Na kroužku má rok 2019, ale co mě trápí je to, že se opravdu hodně bojí. Jídlo si přes klec vezme, ze začátku šel i na ruku ale to se změnilo asi po týdnu co jsem ho měla doma. Jakmile otevřu klec a chci mu vyměnit vodu, nebo dát jídlo, začne zobákem narážet do klece a hodně vyplašeně poletovat.
Zkoušela jsem mu nechávat otevřená dvířka aby dostal odvahu a vyšel ven, to se mu ale nelíbí a křičí, z klece samozřejmě nevyleze. Jednou jsme ho tedy opatrně nalákali ven, ale když zjistil že je venku z klece, ztratil orientační smysl a začal narážet do všeho okolo. Dokonce ani pořádně neumí vzlétnout. Máme doma ještě starší samičku alexandra tak nás napadlo je dát k sobě do klece, to ale nevím, jestli je to dobrý nápad.Nevím si s ním rady.

Co jiného čekáte skoro od dvouletého alexandra co byl někde ve voliéře a ted ho strčíte do malé klece a chcete, aby byl krotký ? Ptáte se co ho trápí ? Trápíte ho vy. Když chcete krotkého papouška , tak si sežente mládě.

14.1.2021 13:39
exotchov

XXX.XXX.168.151

No nevedet si rady s ptakem ,to preci neni nic tak tezkeho na to prijit,zivotni situace jsou daleko slozitejsi a clovek to zvladne.

14.1.2021 15:42
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

pouštět ho ven nemá cenu, pokud byl z voliéry. Zkoušejte na něj mluvit při všem co budete dělat, při výměně vody nebo při sypání krmení. Zkuste si vedle něj třeba sednout poblíž na židli a číst si. Nedělejte rychlé pohyby a časem si na vás zvykne. Nabídněte mu nějaký mls co má rád, třeba kousek ovoce, nebo půlku ořechu, piškot apod. Až se zklidní, potom možná půjde na ruku a teprve můžete otevřít klec. Chce to trpělivost a čas.

14.1.2021 17:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Chce to trpělivost a čas.

a něco málo nastudovat

Každou naší reakcí bychom se měli snažit papouška utvrzovat v tom, že jsme ti, kteří mu nikdy neublíží a k nimž může mít důvěru.

Např. trénink pomocí pozitivního posilování - což je vlastně určitým dialogem s naším zvířecím kamarádem. Pomocí správně zvoleného postupu dokážeme naučit papouška potřebné věci jako nástup na ruku bez nepříjemného bonusu klovnutí, zapilování drápků bez použití násilí...atd... atd...

takže pogooglujte a najděte si např. klikr trénink u papoušků

NIC NENÍ HNED A SAMO OD SEBE

ani se raději neptám, jaké rozměry má klec...

14.1.2021 21:33
Lesley

XXX.XXX.110.226

Klec je velká 150 cm na výšku a cca 67 na šířku , takže prostoru má dostatek, akorát si sedá neustále na krmítko s jídlem a tím pádem naráží do klece. Koupili jsme ho od paní, která na něho neměla moc času. Máme doma starší samičku alexandra, ta je z voliéry , ale naučili jsme ji během 3 měsíců. Tak nevím. Moc děkuji všem, kteří dokázali poradit.

14.1.2021 21:42
lupus4

XXX.XXX.205.61

Klec je velká 150 cm na výšku a cca 67 na šířku , takže prostoru má dostatek,

no , to nemá, není to vrtulník, v tom ani nemávne křídly
další chudák v 3B kleci

15.1.2021 06:35
exotchov

XXX.XXX.168.151

Lide tyraji sve sverence v nevhodnych podminkach a jeste se zde chlubi, Zavrel bych je tez do maleho prostoru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2021 09:32

Lesley napsal(a):
Klec je velká 150 cm na výšku a cca 67 na šířku , takže prostoru má dostatek, akorát si sedá neustále na krmítko s jídlem a tím pádem naráží do klece. Koupili jsme ho od paní, která na něho neměla moc času. Máme doma starší samičku alexandra, ta je z voliéry , ale naučili jsme ji během 3 měsíců. Tak nevím. Moc děkuji všem, kteří dokázali poradit.

Papoušci klec do výšky nevyužijí. Bohužel to nějak nepochopili výrobci kleci, takže pořád prodávají komínky. Nejlepší je si nechat vyrobit klec na zakázku - vždy co největší délku a šířku (ideál aspoň 100x80cm, výška stačí cca těch 100 cm.

Já osobně bych ho netrápila a nabídla k prodeji někomu do voliéry. Pokud se takhle strašně boji i po 2 měsících u vás. A poté pořídila mládě na ochočení. A to do té větší klece.

15.1.2021 09:43

Jo a pokud má ta samice, co už jste měli, též stejnou klec, tak bych ji taky nechala udělat lepší. Dá se nechat udělat 2 nad sebou, aby oba měli co nejdelší tu délku. ;)

Nebo zkuste zvážit do budoucna i volierku. Ale budete je muset nejdřív postupně seznámit. U alexandrů jsou dominantní samice - ze začátku může samce napadat.

15.1.2021 22:33
Lesley

XXX.XXX.110.226

Děkuji, myslela jsem že velikost klece takto stačí. Naše samička má stejnou klec a vypadá spokojená, ale taky je to určitě tím, že má každý den prolet. Voliéru určitě zvážím, ještě to s ním nevzdávám, tak uvidíme.

16.1.2021 10:37

Lesley napsal(a):
Děkuji, myslela jsem že velikost klece takto stačí. Naše samička má stejnou klec a vypadá spokojená, ale taky je to určitě tím, že má každý den prolet. Voliéru určitě zvážím, ještě to s ním nevzdávám, tak uvidíme.

Určitě prolet dělá své. Plus není schopna říct, že by ocenila spíš tu délku no. :)

Uvidíte. Zkusila bych sedávat u klece a v klidu na něj mluvit, aby si zvykl, že mu nic špatného nehrozí. A pak postupně ruku do dvířek.

16.1.2021 11:09
pterodactyll

XXX.XXX.35.3

Lesley napsal(a):

Zdravím
Jestliže vaše samička je na ni zvyklá, dobře, nevím ale jak jste přišla na to že je spokojená. Samec je vyděšený, nové stísněné prostředí mu nepřidá.
Také jsem si takového přivezl, majitelka se ho chtěla zbavit. Ze začátku se choval podobně a po půl roce co jsem se mu věnoval, se ode mne nechtěl hnout. Klec měl pouze na krmení a někdy v ní spal jinak byl na volno, nad klecí prolézačku.
Máte tu dobré rady, opravdu by byla nejlepší klec vyrobit na míru ,kde délka je největší rozměr, podle místa. Pak když je tam pustíte společně, by se to mělo urovnat.
Stejně bych je ze začátku hlídal. Ať se daří.

16.1.2021 18:50
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Lesley napsal(a):
Dobrý den.

Dostala jste spoustu dobrých rad, jak zde někdo uvedl. Klec, rozměry, trpělivost, vše OK
Já uvedu moje zkušenosti z doby minulé i současné, se kterými bude většina asi nesouhlasit.

Pochází-li jedinec z divokého chovu dokonce z velké voliéry, tak naopak malá klec je vhodnější na jeho zklidnění. Dáte ho hned do zde doporučovaných velkých klecí, nebyl na ně zvyklý, přibližíte se, vyvoláte strachovou reakci a on má prostor na únik a tím i případné zranění nárazem do protější stěny. V malé kleci na uvyknutí, ne k trvalému umístění nebude narážet na stěny atd.

Bát se bude, ale nesmíte ho stresovat svoji snahou se vnucovat, přibližovat se moc blízko.
Někde v koutě ze dvou rohových stran krytá klec, dát do misky krmení a nevšímat si ho, trpělivost. Mně u samice žaka to trvalo skoro 3 roky. Po koupi, byly jí 3 roky, řvala strachy jen při přiblížení, oškubala si krk do 2 dnů. Rok nesměl nikdo cizí projít kolem klece nebo v létě kolem voliérky. Dnes se nechá podrbat, odstrčit z krmítka. Z otevřené klece nikdy nevyletí, samec vyleze okamžitě. V létě jsou venku. Alexandr není žako, tam tak dlouhá doba nehrozí.

Zarazilo mě, že po koupi šel alexandr na ruku a po týdnu se začal bát. Tak příčina bude v tom týdnu u vás.
Co se v té době stalo? To víte jen Vy sama.
Papoušek se bojí opustit klec a Vy ho nevím proč lákáte ven. Najednou byl venku mimo bezpečí své klece a to jste nenapsala, jak jste ho do té klece dostali zpět. Musel to být pro něj šok, bude se bát ruky a nyní z klece už asi nevyleze. Takže jste unáhleností vše pokazili.
A každý jedinec stejného druhu je individuálně rozdílný. Co platilo na vaši samičku, memusí platit na toho nového alexandra. Takže se obrňte trpělivostí a " nevnucovat se ".

Když jsem kdysi odchytával různé volně žijící ptactvo od pěnkavovitých, drozdovitých po krkavcovité, vždy šel jedinec do malé klece, ve velké by se umlátil. Třeba hýl se za pár dní choval, jako by se v kleci vylíhl, podobně čížek. Stehlík a konopka by se umlátili i za měsíc. Některý kos byl za 5 dní dán do voliérky a jako doma. Jinému staršímu to trvalo třikrát tak dlouho. Je to už desítky tet, ale dalo by se to aplikovat i na papoušky. Mohl bych to uvést na příkladu dvou párů amazoňanů. Chytám je jen dvakrát ročně při přenosu do zimoviště. Jedni v pohodě, druzí řvou strachy.

16.1.2021 22:57
Lesley

XXX.XXX.110.226

Do klece jsme ho dostali po usilovném avšak trpělivém několika hodinovém "prošení". Vlezl si na ruku pro jídlo a pak jsme ho dali zpátky do klece. Od té doby se nenechá nalákat na nic. Do klece dostal hračky, avšak si s nimi nehraje. Jen prostě pořád sedí. Asi je trochu tvrdohlavý ale jak píšete asi to chce trpělivost. Paní ho měla v menší kleci než máme my, prý ho dostala od syna ale nemá na něho čas. Jestli byl z voliéry nevím, jeho chování tomu odpovídá. Naše samička byla z voliéry ale její chování bylo úplně jiné, proto mě jeho chování zarazilo když byl u paní v bytě . Tak snad to s ním půjde. Děkuji za přínosné rady !

20.1.2021 07:44
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Jen si stačil zvyknout na nové prostředí a na jednoho člověka ,už byl u druhého a pak třetího ,je dost vystresovaný, jak píší ostatní chovatelé, chce to čas a trpělivost a hlavně ho nedávat zase někomu jinému.

Přidejte reakci

Přidat smajlík