Aldas

XXX.XXX.95.19
Zdravím, plánuji stavět cca 20 volier pro chov převážně amazoňanu. Ptáky chovám cca 15let, vesměs australii
Čím si nejsem ve stavbě voliéry jistý je, jake mezistěny zvolit ve venkovních výletech. Uvnitř budou určitě plne ale ten venek... Jedni říkají, že pletivo, páry když se vidí tak se stimulují k hnízdění a samci mezi sebou bojují a uvolňují tak agresi kterou by mohli otočit proti samici.
Druzí naopak tvrdí, že mezistěny jediné plne, páry mají klid, nejsou rušeni sousedy a samice pevněji sedí. Nedochází k preparovani - samec se zakouka do samice vedle apod. A hlavně ptáci nemohou šplhat po pletivu a jsou nuceni létat čímž jsou v kondici.
Budu rád, když se tu sejde více názoru, hlavně praktických.
Chovu zdar a díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vim, ze nekteri chovatele resi pletivove steny jako dvojite, aby nedochazelo k vzajemnemu okusovani nebo ustipani drapku ci prstu, vic asi poradi zkuseni chovatele.
Aldas

XXX.XXX.95.19
napsal(a):
Vim, ze nekteri chovatele resi pletivove steny jako dvojite, aby nedochazelo k vzajemnemu okusovani nebo ustipani drapku ci prstu, vic asi poradi zkuseni chovatele.
Ano, dvojité pletivo by byla samozřejmost. Mě jde spíše o ty páry mezi sebou... Vidět se nebo nevidět, stimulace nebo rušení atd. Já osobně velkou výhodu vidím v plných stěnách v tom, že ti ptaci prostě musí létat. Viděl jsem u jednoho chovatele ary, kteří skoro vůbec neletali ale jen prelezali tam a zpět.

Za me osobne bych udelal pletivo treba az na poslední tretine společné steny, ptaci se stejne uslysi a budou o sobe vedet
Aldas

XXX.XXX.95.19
krueger
napsal(a):
Chovám prakticky jen amazoňany...doporučuji určitě plné stěny! Ptáci se neruší, mají klid na hnízdění, jsou nuceni létat, tzn.lepší kondice...Je tam daleko více plusů...dříve jsem měl jen pletivo a ptáci se rušili...stačí když se jen slyší, vidět se nepotřebují...
Zdravím, co případná agrese samců na samice u temperamentnejsich druhů? Když vidí soka ve vedlejší voliere, přeci jen nechá samici více v klidu. Takhle mě to alespoň tvrdil pan Jaroš od Brna... Naopak Nedelnik měl dle fotek všude plne stěny a asi s tím problém neměl. Koncept volier mám jasný ale s temi mezistenami si jistý nejsem...
Aldas
napsal(a):
Zdravím, plánuji stavět cca 20 volier pro chov převážně amazoňanu. Ptáky chovám cca 15let, vesměs australii
Čím si nejsem ve stavbě voliéry jistý je, jake mezistěny zvolit ve venkovních výletech. Uvnitř budou určitě plne ale ten venek... Jedni říkají, že pletivo, páry když se vidí tak se stimulují k hnízdění a samci mezi sebou bojují a uvolňují tak agresi kterou by mohli otočit proti samici.
Druzí naopak tvrdí, že mezistěny jediné plne, páry mají klid, nejsou rušeni sousedy a samice pevněji sedí. Nedochází k preparovani - samec se zakouka do samice vedle apod. A hlavně ptáci nemohou šplhat po pletivu a jsou nuceni létat čímž jsou v kondici.
Budu rád, když se tu sejde více názoru, hlavně praktických.
Chovu zdar a díky.
Dobrý den po letech chovu Amazonanu se osvědčili plné mezistěny volier,i u Arating.Ptaci se nevidí,ale slyší...a tím se stimulují k hnízdění....chovu zdar...