Amazoňané - plné mezistěny nebo pletivo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aldas

22.1.2021 09:25
Aldas

XXX.XXX.95.19

Zdravím, plánuji stavět cca 20 volier pro chov převážně amazoňanu. Ptáky chovám cca 15let, vesměs australii

Čím si nejsem ve stavbě voliéry jistý je, jake mezistěny zvolit ve venkovních výletech. Uvnitř budou určitě plne ale ten venek... Jedni říkají, že pletivo, páry když se vidí tak se stimulují k hnízdění a samci mezi sebou bojují a uvolňují tak agresi kterou by mohli otočit proti samici.

Druzí naopak tvrdí, že mezistěny jediné plne, páry mají klid, nejsou rušeni sousedy a samice pevněji sedí. Nedochází k preparovani - samec se zakouka do samice vedle apod. A hlavně ptáci nemohou šplhat po pletivu a jsou nuceni létat čímž jsou v kondici.

Budu rád, když se tu sejde více názoru, hlavně praktických.

Chovu zdar a díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.1.2021 10:56

Vim, ze nekteri chovatele resi pletivove steny jako dvojite, aby nedochazelo k vzajemnemu okusovani nebo ustipani drapku ci prstu, vic asi poradi zkuseni chovatele.

Aldas

22.1.2021 11:05
Aldas

XXX.XXX.95.19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vim, ze nekteri chovatele resi pletivove steny jako dvojite, aby nedochazelo k vzajemnemu okusovani nebo ustipani drapku ci prstu, vic asi poradi zkuseni chovatele.

Ano, dvojité pletivo by byla samozřejmost. Mě jde spíše o ty páry mezi sebou... Vidět se nebo nevidět, stimulace nebo rušení atd. Já osobně velkou výhodu vidím v plných stěnách v tom, že ti ptaci prostě musí létat. Viděl jsem u jednoho chovatele ary, kteří skoro vůbec neletali ale jen prelezali tam a zpět.

22.1.2021 11:13

Za me osobne bych udelal pletivo treba az na poslední tretine společné steny, ptaci se stejne uslysi a budou o sobe vedet

22.1.2021 11:13
Kokr

XXX.XXX.85.112

Já sice amazoňan nechovám, ale na mnoha návštěvách u chovatelů jsem si všiml, že ti co mají plné venkovní stěny mají pravidelné odchovy. Ptáci se slyší, ale nevidí se. A taky to vede k nucenému proletu.

22.1.2021 11:39
krueger

XXX.XXX.140.38

Chovám prakticky jen amazoňany...doporučuji určitě plné stěny! Ptáci se neruší, mají klid na hnízdění, jsou nuceni létat, tzn.lepší kondice...Je tam daleko více plusů...dříve jsem měl jen pletivo a ptáci se rušili...stačí když se jen slyší, vidět se nepotřebují...

Aldas

22.1.2021 15:46
Aldas

XXX.XXX.95.19

krueger napsal(a):
Chovám prakticky jen amazoňany...doporučuji určitě plné stěny! Ptáci se neruší, mají klid na hnízdění, jsou nuceni létat, tzn.lepší kondice...Je tam daleko více plusů...dříve jsem měl jen pletivo a ptáci se rušili...stačí když se jen slyší, vidět se nepotřebují...

Zdravím, co případná agrese samců na samice u temperamentnejsich druhů? Když vidí soka ve vedlejší voliere, přeci jen nechá samici více v klidu. Takhle mě to alespoň tvrdil pan Jaroš od Brna... Naopak Nedelnik měl dle fotek všude plne stěny a asi s tím problém neměl. Koncept volier mám jasný ale s temi mezistenami si jistý nejsem...

22.1.2021 15:59
exotchov

XXX.XXX.168.151

Budete se muset rozhodnout dle sveho rozumu,ja tez mam dva pary amazonanu,a nevim cim rozdelit zatim,nekteri chovatele maji pletivo,jini plne steny.kazdy si ale haji to sve. Osobne se ale budu priklanet k plne stene cele.

22.1.2021 16:03
shorty102

XXX.XXX.160.180

V zaletu mám plné stěny
Venku mám 1 pletovo a úplně v pohodě sak stáří tak mláďata

22.1.2021 17:14
V.N.

XXX.XXX.62.2

Aldas napsal(a):
Zdravím, plánuji stavět cca 20 volier pro chov převážně amazoňanu. Ptáky chovám cca 15let, vesměs australii

Čím si nejsem ve stavbě voliéry jistý je, jake mezistěny zvolit ve venkovních výletech. Uvnitř budou určitě plne ale ten venek... Jedni říkají, že pletivo, páry když se vidí tak se stimulují k hnízdění a samci mezi sebou bojují a uvolňují tak agresi kterou by mohli otočit proti samici.

Druzí naopak tvrdí, že mezistěny jediné plne, páry mají klid, nejsou rušeni sousedy a samice pevněji sedí. Nedochází k preparovani - samec se zakouka do samice vedle apod. A hlavně ptáci nemohou šplhat po pletivu a jsou nuceni létat čímž jsou v kondici.

Budu rád, když se tu sejde více názoru, hlavně praktických.

Chovu zdar a díky.

Dobrý den po letech chovu Amazonanu se osvědčili plné mezistěny volier,i u Arating.Ptaci se nevidí,ale slyší...a tím se stimulují k hnízdění....chovu zdar...

Přidejte reakci

Přidat smajlík