Zdravím Vás,
na podzim jsme vypustili ptactvo do nové voliery. Bohužel se ptáci nenaučili létat do záletu. Zimu jsme zvládli.
Za chvíli se oteplí a budeme instalovat budky.
Krmné pulty jsou venku.
Zatím váhám, jak to vyřešit u:
1. voliera - smíšená - nádherní, latamové, korely, andulky a neofemy.
do záletu létají jen neofemy
2. voliera - králováci - na léto bez záletu, přes zimu instalována přepážka z makrolonu, kmenová budka
instalována a jen ji otevřít
3. budka - horští, korely, neofemy
do záletu neofemy, občas nakouknou horáci a korely
Váhám nad tím, jestli budky instalovat do záletu - mají tam klid, ale nejsou tam bohužel naučeni. začít dávat krmení i do záletu.
Instalovat budky mimo zálet ven. Ve staré volieře bylo vše venku, neměl jsem zálet.
Děkuji za rady, připomínky a náměty.
ať se daří :.-))
kaka
Když budou chtít hnízdit a budky se jim budou zamlouvat zahnízdí i v záletu. Za mě v záletu je větší klid ,stabilnější teplota a větší ochrana před predátory a počasím, papoušci jsou klidnější. Foto mé budky.
Ve společné voliéře 5x3x2 m mám 2,2 nádherné 1,1 horské 1,1 červenokřídlé. Střecha 2/3 pevná 1/3 posouvací, takže když silně prší střechu uzavřu, naopak při lehkém dešti otevřu, aby se ptáci mohli sprchovat a slunit. Budky celoročně ve voliéře, jen od podzimu do jara uzavřené. Jsou umístěny tak, aby na ně přímo nesvítilo slunce ( nebezpečí přehřátí ) a také nepršelo. Pro čtyři páry 6 budek z toho dvě ležaté pod úhlem asi 30-40 st. Zajímavé je, že červenokřídlí jdou každým rokem do stejné budky (už 4x) ležatého typu a jeden 1,1 nádherní (3x) také do stejné budky. 1,1horští a 1,1 nádherní budou letos hnízdit prvně, tak jsem zvědav jaké ze čtyř volných budek obsadí. Myslím, že ve venkovní části je umístění vhodnější už je pro zajištění větrání, možností umístění a dostupnější kontroly ( větší prostor ). U mne zatím vše OK.
děkuji všem za rady a připomínky,
vzal jsem si od každého kousek, budky jsem z většiny nainstaloval do záletu, ale část jich dám i ven, skutečně ať si vyberou co jim vyhovuje..
do budek jsem dal dřevitoá vlákna, jen nevím, jestli něco nepřidat ke královákům, aby si mohli vyladit budku...
králováci mají kolmou kmenovou, přemýšlím, jestli jim tam ještě nepřidat šikmou, aby si také mohli vybrat..
kdyby Vás ještě něco napadlo, budu rád za rady i připomínky..
kaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Ka-ka
Nevím co jsou to dřevitá vlákna možná (vlna)-lidový název.Do toho asi nepůjdou a může to být i nebezpečné.Hrubé piliny, trouchnivé kousky dřeva,seženete na procházce přírodou.Vposledních několika letech přidávám k pilinám 1:1 podestýlku z konopného pazdeří-zverimex-.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
To co je na fotu je vhodné pro morčata-papouškům NE!
děkuji, už jsem psal, vyměním...
takhle vypadá budka...
kdyby něco, tak děkuji.. :-))
kaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
exotchov
napsal(a):
No napadum se meze nekladou,ja zacinam z budkami az v polovine dubna takze mam cas. Jinak kam dat budku je jiste na dlouhou debatu,ja se uz leta drzim toho jestlize par harmonizuje a chce hnizdit zasedne i v krabici.
S tou krabicí je to možné,ale viděl jsem odchov andulek v pracovní botě na komoře,to byl teprve zážitek.
tomajkos

XXX.XXX.184.99
Ladamusa
napsal(a):
Pokud je budka určena pro papouška královského, za mě zbytečně dlouhá a úzká.
Z vlastní zkušenosti budku co nejvýše, je to přirozené pro ptáky z důvodu ochrany proti predátorům ve volné přírodě
Nemusí to být tak uplně pravda, mě hnízdí královačka už roky v dřevěné bedýnce 25x25 s 15cm zvýšeným okrajem v rohu voliéry... Dlouho jsem si lámal hlavu proč snáší na zem až jsem se naštval a dal ji tam bedýnku, od té doby hnízdí spolehlivě. Druhá samice z druhého páru hnízdí normálně v budce. U králováků docela častá jev.
Děkuji za připomínky :-))
v budkách už jsou hobliny a snad to bude ke spokojenosti všech, paní horská už se byla podívat.. :-))
králováci:
-možná to není poznat, ale dno budky je v průměru přes 40 cm a je tam dost prostoru pro mladé
-četl jsem o budkách níže i výše, zvolil jsem tutu výšku, snad se trefím
-pro jistotu jim tam dám ještě jednu budku, šikmou a výš, snad si vyberou :-))
ještě jednou děkuji, kdyby někoho něco napadlo, jsem na přijmu..
kaka
Uživatel s deaktivovaným účtem

My máme všechny budky pro velké druhy v záletech. Už kvůli přístupnosti na kontrolu. Navíc tam mají větší klid.
Podestýlku v budkách mají hobliny + u červenokřídlých, horských, královských a nádherných dávám ještě trochu sena. Přišla jsem na to, když mi kradla královská dole u morčat seno. :)
Jinak my budeme budku královským upravovat do Lka, protože vloni část vajec rozbila, jak lezla dolů.