Dain

XXX.XXX.114.58
Dobrý deň,
minuli rok sme sa rozhodli urobiť si volieru s okrasným vtáctvom skúsenosti mám zatiaľ len s chovom menších papagájov ako andulka, korela, rozela dnes mam len jeden pár anduliek. Voliera bude postavená na priestore 600x130cm medzi budovami takže tam nebude veľmi fúkať.
Mam par otázok, prvá je aké osadenstvo je vhodné ku 2 adnulkam ja som uvažoval o páru koriel ale nenapadá ma ďalej nič keďže nemám s chovom viac druhov v jednej voliere skúsenosť doma sa už uvažuje aj nad Alexandrom malým ale tak neviem či by sa dobre znášal s andulkami viem ze je to vec náhody a mnohých faktorov ale boli by pusteny naraz.
A ešte jedna ak by som im spravil zalet stačilo by ak by tam bol niekoľko krát za deň v zime pusteni ohrievač, ktorí by udržiaval teplotu.
Za odpovede ďakujem.
Když už máte andulky, tak bych přidal další austrálii např. papoušek horský, nádherný, červenokřídlý, alexandřin apod. Jsou to snášenliví ptáci, dobří letci, takže ve vaší voliéře OK. Tím pádem nemusíte řešit temperování záletu, protože jim naše zima nečiní potíže. Když uvažujete o alex.malých, tak by asi byli vhodnější alex.čínští. Je to také velmi otužilý pták a chová se celoročně venku, takže také nemusíte temperovat.Jsou to velmi pěkní ptáci, ale jsou více hluční s tím je potřeba počítat. Číňany nemůžete dát do dřevěné voliéry, protože by ji za malou chvíli zničili na rozdíl od austrálie, která dřevo nedevastuje. Ať máte šťastnou ruku při volbě.
Dain

XXX.XXX.114.58
O P. Horskom som uvažoval aj o nádhernom tak asi to bude nakoniec čisto Austrália. Nebude problém ak tam bude len jeden pár anduliek. Je potrebné aby alexandrovia boli dvaja alebo si vystačí sám ? O zálete som uvažoval hlavne kvôli Alexandrovi ale tak neviem musím to ešte poriadne premyslieť pretože ich nechcem zbytočne trápiť.
Alexandři tvoří stálé páry a mimo dobu hnízdění žijí ve větších hejnech, tak by bylo zajisté vhodnější pořídit páru, nebo i dvě. Ve vaší voliéře by měli místa dostatek. Ale jak jsem psal, voliéra jen kovová a pletivo 2 mm. Pohlaví lze rozeznat až po druhém roce, kdy samcům začne červenat vrchní část zobáku, samičkám zůstává černý. Odborné publikace uvádějí, že plného vybarvení alex. dosahují až okolo desatého roku života a to je značně dlouhá doba. Chov austrálie by byl zajisté snadnější i co se týče materiálu voliéry.
Ať se daří !
Dain

XXX.XXX.114.58
Tak osadenstvo vidím na par anduliek
Pár koriel a P. Horský alebo Nádherný. Alebo párik Alexandrovi malých ale tak neviem či je bezpečné pridať k nim andulky poprípade pár koriel. Mam otázku ohľadom tvaru volieri pretože ma byť pri stene budovy ktorá nemá rovnú strechu ale normálnu trojuholníkovu tak či môže voliera kopírovať jej tvár. Na bokoch by tak bola výška 200cm a postupne by sa zvyšovala až na stred kde by bola + - 300cm vysoká.
Ja mám spolu s andulkami korely, rosely, kakariky, holúbky, kanáriky, prepeličky aj jedného papagája horského a znášajú sa dobre. Na zimu zatepľujem volieru lexanom, vo vnútri mám na noc elektrický konvektor a na podlahe rozhádzanú slamu a seno, aby sa mohli prepeličky na noc zakutrať. Takto funguje osadenstvo niekoľko rokov a bez väčších problémov.