Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2021 17:04
Fili

XXX.XXX.57.113

Dobrý den.
Mám doma teď tři týdny Mníška. Nevím jak je starý a nebyl ručně dokrmený. Za tu dobu co ho mám se nic moc nezměnilo. Bojí se, pořád křičí, pamlsek si ode mě nevezme, ale nevadí mu jíst když jsem u klece. Zatím jsem ho z klece nepouštěla, protože jsem se všude dočetla, že se má papoušek pustit z klece, až když je trochu ochočený. Vím, že je to relativně krátká doba, ale myslela jsem si, že se to aspoň trochu zlepší. Myslíte, že i když to není mládě a nebyl ručně dokrmený tak se podaří ho časem ochočit? A kdy ho mám podle vás pustit? Nechci ho držet zavřeného v kleci nějak dlouho, ale zase nechci nic pokazit.

16.3.2021 18:37
eli22

XXX.XXX.58.43

Fili napsal(a):
Dobrý den.
Mám doma teď tři týdny Mníška. Nevím jak je starý a nebyl ručně dokrmený. Za tu dobu co ho mám se nic moc nezměnilo. Bojí se, pořád křičí, pamlsek si ode mě nevezme, ale nevadí mu jíst když jsem u klece. Zatím jsem ho z klece nepouštěla, protože jsem se všude dočetla, že se má papoušek pustit z klece, až když je trochu ochočený. Vím, že je to relativně krátká doba, ale myslela jsem si, že se to aspoň trochu zlepší. Myslíte, že i když to není mládě a nebyl ručně dokrmený tak se podaří ho časem ochočit? A kdy ho mám podle vás pustit? Nechci ho držet zavřeného v kleci nějak dlouho, ale zase nechci nic pokazit.

To je nesmysl. Ochočovat mimo klec, jeho klec je jeho zázemí a bezpečí.Jsou to zvědaví papoušci, je třeba toho využít. Takže k večeru otevřete klec a odcházíte od klece, třeba si sednout na sedačku.Uvidíte, co bude dál. Je hlavně třeba, aby se nezranil, tedy mít záclony atd. A vzít si nějaké jídlo, co má i on rád, a dělat, že Vás vlastně papoušek vůbec nezajímá. Tři neděle je dost, to už si pokoj zmapovat a měl by se do klece sám vrátit, případně si přilétnout k Vám. Hlavně ho pak nehonit.

17.3.2021 12:04
PiLnÍk

XXX.XXX.102.156

Fili napsal(a):
Dobrý den.

Vaší hlavní prioritou by mělo být pořízení parťáka. Jak ho ochočit je psáno výše..

17.3.2021 14:05
exotchov

XXX.XXX.168.151

Neochoci se jen skrotne.

17.3.2021 19:02
smidla

XXX.XXX.10.104

Dobry den,

opet dalsi perla z pera autorky Eli22. Prosim vas hlavne to tak nedelejte.

Nejprve si pojdme ujasnit jak se veci maji. Pokud je to starsi jedinec NIKDY se neochoci tak jako mlade. Pokud mu bylo ublizeno clovekem, rukou, bude si to pamatovat a na ruku bude utocit. Pokud je to jedinec do rekneme pul roku stari, ochocit pujde.

Postup ochocovani. Klidnym pomalym pohybem prijdete ke kleci. Uz z dalky na papouska mluvite, aby o vas vedel, klidnym hlasem. Pomalu otevrete klec a ruku se snazite pomalu dostat k noham ptaka zepredu tak, aby ji videl. Pokud se vyleka a odleti, neucuknete, zadny prudky pohyb, pockejte az se uklidni a pokus opakujte. Kdyz budete trpelivi, uspech se dostavi. Jakmile papousek nastoupi na ruku, chvili ho na ni nechate a vratite ho zpet na misto kde sedel. ZADNE vytahovani z klece. Takto trenujete nekolikrat denne, cviceni prodluzujete az papousek ihned naskoci na ruku, jak ji uvidi ve sve blizkosti. Teprve pak muzete papouska pustit z klece ven.
Souhlasim s tim, ze papouska nesmite honit po mistnosti. Vyndate ho z klece, obejdete mistnost a vratite ho zpet. Opet opakovat a opakovat. Pokud papousek odleti z ruky, klidnym pohybem k nemu prijdete, nabidnete mu ruku kterou jiz zna a odnesete do klece. Postupne se takto budete sblizovat a najednou zjistite, ze papousek lita po mistnosti a jakmile vas spatri, hned za vama prileti. Drzim palce.

Mistnost je potreba dobre zkontrolovat. Ptaci nevidi sklo a zrcadleni vnimaji jako dalsi prostor. Pred okna zaclonu nebo lepe zaluzie (muzou byt naplocho aby do mistnosti vnikalo svetlo), zrcadla odstranit, skla ve vitrinach zakryt. Akvarium v mistnosti musi byt zakryte, zadne nadoby s horkym napojem a podobne.

Dejte vedet jak to pokracuje.
S pozdravem smidla.eu

18.3.2021 11:52
Fili

XXX.XXX.57.113

Dobrý den,
Děkuji za rady. Bojím se ale, že když se k němu budu snažit dát ruku, tak se zblázní. Nevím jestli to tím akorát nezhorším.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 12:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pokud budete mít v ruce tenký proutek tak se určitě nezblázní.Postupně se ho dotýkat,až si zvykne tak opatrně holou ruku.Zásada nechytat,nechejte to zcela na něm.Asi výsledek ochočení nebude stejně takový jak si představujete.

alfonzo

18.3.2021 12:32
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Zdravím,souhlasím se smidla,ale né tak úplně.Nemíním zmiňovat co máme doma vše ochočeného,ale odchytový Žako mluví za vše,je naprosto krotký.
V žádném případě ptáka nevypouštět a myslet si,že za vámi přilétne,totální nesmysl.Za další,nepůjde zpět do klece,budete ho muset chytit,další stres a hlavně obava z vás,jste nepřítel,který ho chytá.
Nejlepší je menší voliérka kam může člověk za ptákem dovnitř.Pokud není možno,tak dvířka klece.Od nepaměti se říká,že láska prochází žaludkem.U zvířat je toto přísloví utvrzeno mnohonásobně.Tudíž,krmit běžnou stravou,čas od času podat něco lepšího,piškot,klásek čumízy,uvidíte na co se nejvíce vrhá.Podávat nejdříve přes pletivo,snažit se získat důvěru k ruce.Později opět pamlsek v ruce,kterou dáte do klece,pokud se naučí brát z ruky,tak později mu to prostě nedat,tak,že pamlsek pevně držíte a ruku odvracíte,ruce již důvěřuje a bude se snažit pamlsek získat,vleze na ruku.Nebude to hned,ale při touze získání pamlsku na ruku vleze,nevleze na ní jen tak,jak zde někdo píše,nemá žádný důvod,od přírody má respekt.
Až vždy přijde na ruku zasunutou v kleci pro pamlsek,tak se snažit měnit v kleci místo polohy ruky,aby bylo jedno kde ruka je,aby ji prostě vyhledával z důvodu získání pamlsku,prostě se přestane ruky bát.
Postupně papouška tímto způsobem vylákat za pamlskem v ruce ven z klece,nebude to hned,ale dá to.Tímto přivykne důvěře k ruce a vleze na ni i později venku,hlavně nechytat chytačkou,opět ho vystresujete a budete na začátku ochočování.
Toto nejlépe, když jste s papouškem sami,nic ho nerozptyluje a máte oboustranný klid,hlavně nespěchat,on neví co chcete,bývá to někdy na hodně dlouho.

18.3.2021 12:54
eli22

XXX.XXX.58.43

Náš mníšek, odchov pod rodiči, pořízený v pozdějším věku, ochočovaný tak, jak jsem psala.

Bartos

19.3.2021 12:08
Bartos

XXX.XXX.181.79

Zdravím, ochočovat nejdříve nástupem na ruku v kleci je zajetý mýtus. Logicky sahat papouškovi do soukromí je špatně. Já souhlasím s Eli, taky už jsem na to přišel, že je třeba ochočovat mimo klec na neutrální půdě. Jde to mnohem rychleji. Chápu, že tradice je tradice, ale tady to nefunguje.Už se to tu řešilo, někdo si to vzal k srdci a úspěch sem sdělil.

20.3.2021 20:30
smidla

XXX.XXX.10.104

Dobry den,

mytus je neco, co nefunguje. Ochocovani v kleci funguje a velmi dobre. Zkuste se zamyslet. Poridite si papouska, ktery neni zvykly na cloveka, je divoky. Date ho do klece a po nejake dobe ji otevrete. On papousek po nejakem case najde cestu ven a usadi se na nejvyzsim moznem miste. Tak a ted prichazi vase chvile. Protoze to je ze zeme daleko, pristavite si zidli. Stoupnete na ni a co udela papousek? Odleti a sedne si si vite kam? Na vzdalene misto opet hodne vysoko. Vy mate dve mozosti. Prenes si zidli, nebo pristavit druhou. Zidli budete potrebovat tolik, kolik mate vysokych mist v mistnosti.
Jednu vyhodu v tomto zpusobu vidim, totiz je to slusna rozcvicka. Tedy hlavne pro toho kdo ochocuje, vylezt na zidli, slezt, prejit, vylezt na zidli, slezt a tak dale a tak dale. Jenze pro papouska to je stres. Nahani ho velky predator. Pokud nema dobre zmaknutou mistnost, poletuje v kruhu az padne k zemi, nebo narazi do zdi a opet skonci na zemi. Je tak unaveny, ze nedokaze ihned odletet a vy ho muzete chytit. o budovani duvery a nejakeho vztahu nemuze byt rec.
nechci rict, ze nemuze fungovat metoda ochocovani mimo klec. Ale ne s uplne divokym ptakem. Nejprve si ptak musi zvykout na cloveka. To ale zabere nejaky cas a ten vetsinou movy majitel planovaneho mazlicka nema, a proto jsou zde tato temata.
Rucne jsem dokrmil nescetne papousku, vzdy je mam v obyvaku a tam je i poustim. Oni ti ptaci vedi kdyz je chcete zavrit do klece, ale jim se jeste nechce, takze si slusne zacvicim a to se ruky neboji, na cloveka jsou zvykli, casto mam pocit ze je to fakt bavi ;) Hlavne kdyz nekam musite odejit a potrebujete je rychle zavrit.
Prosim, netahejte sem vasi zvracenou logiku. Jake soukromi? To je nesmysl.
Papousky mam od svych sesti roku. Nemluvim tu o zkusenosti s jednim papouskem, ale s destikami papousku. Drive odchovanych rodici, dnes rucne dokrmenych.

Nicmene abychom to tu nejak ukoncili, nazory byly vyrceny, nejake postupy byly napsany, kazdy at si vybere podle seho uvazeni.

S pozdravem smidla.eu

Přidejte reakci

Přidat smajlík