https://birds.cz/avif/obs_new.php
napište do vyhledávání dudek chocholatý a uvidíte za duben hlášeno 15ks
Existuje komplexný monitorovací systém výskytu na Slovensku: https://www.biomonitoring.sk/OccurenceData/ZoologicalOccurenceRecord/Gallery?taxonIDs=48933
Já fotil dudky třeba na Jižní Moravě.Pozoroval jsem ho dokonce i na návsi a jednou i přímo ve městě :-)
Unás okolo1960-70 bolo tolko Dudkov že nedalo ani napočítať.pod lesom bol kravín,kravi pásli celí den vonku a naluke medzi nimi dutkovia.ako deťi sme viberali mladé.teraz je inak do roka vidim iba ras alebo dvakrát.Zato hrivnákov na každom kroku, a vtedy to nebolo u nás vidno. nad.mor,vyška.210m.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Hřívnáčů je více než hrdliček a začínají být poměrně krotcí-stejně je to pěkný pták, krásně oživuje přírodu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hřívnáčů je více než hrdliček a začínají být poměrně krotcí-stejně je to pěkný pták, krásně oživuje přírodu.
Já viděl prvního hřivnáče naživo před 30 lety, předtím jenom na obrázku, ještě pár let poté jsem ho takřka neviděl, dnes hnízdí pravidelně v okolí a na podzim obrovská hejna na polích. Taková zajímavá expanze. Má někdo vysvětlení?
Štefan1
napsal(a):
Já viděl prvního hřivnáče naživo před 30 lety, předtím jenom na obrázku, ještě pár let poté jsem ho takřka neviděl, dnes hnízdí pravidelně v okolí a na podzim obrovská hejna na polích. Taková zajímavá expanze. Má někdo vysvětlení?
Mám stejnou zkušenost i otázku. Připadá mně to jako postup hrdličky z Balkánu před šedesáti lety.
Ale hřivnáč byl lesní pták svým hnízděním. Ale kde jsou parky s vysokými stromy, stačí mu i nevelký
parčík. Nebo je příčinou dostupnost potravy ve městě? Vlastně by se mohla opakovat invaze kosa z lesů do měst. Kdo o tom něco víc víte, napište. Budu se těšit.
S hřivnáči to mohu jen potvrdit. Sice jsem zatím neviděl žádné velké hejno ale každým rokem jsou vidět čím dál víc. Asi před týdnem u nás před kostelem se jeden procházel 5 metrů ode mě úplně v klidu. Loni si jeden pár postavil hnízdo na třešni kterou mám před domem a asi samec nocoval na okně na parapetu. Kvůli tomu jsem se ale zase já moc nevyspal, pořád chodil sem tam. Jestli ale vyhnízdili to nevím, zjistil jsem to skoro až na podzim. Hnízdo je tam doteď, nedávno byl pár na obhlídce ale od té doby nic. Byl bych rád kdyby se vrátili, mohl bych je pozorovat v klidu s okna, je to asi 4 m daleko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
lupus4
napsal(a):
u kamarádky na okně se střídali (Kladno, sídliště)
Jen pro zajímavost,bylo to v jedné sezóně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
lupus4
napsal(a):
ne
I tak to má náboj-velmi dobré.
pak se fotografka odstěhovala
jinak se hřivnáči pokoušeli zahnízdit na jedné z nejrušnějších píseckých ulic v ohybu okapu - úplně stejně jako "věžáci" cca 5m od lampy veř. osvětlení, na které nocoval pravidelně 1,0. Uprostřed sezení jejich snahu ukončil starej kuňák, kterého vídám celkem pravidelně při půlnočním venčení psa už min 5 let...shozené hnízdo, kupa peří,
0,1 pryč, 1,0 tam ještě 2 noci pospával a pak zmizel...
kuňák to musel vzít po fasádě, jinak se tam nemohl dostat
o ulici dál hnízdili ve starém tisu cca v 5m , přišel jsem na ně jen díky pípání holoubat, zda vyvedli netuším
Ivan610

XXX.XXX.29.28
Dnes som videl dvoch dudkov chochlatých, asi to bola párka na okraji dediny pri Nitre prelietavali zo stromu na strom. Je to paráda. Naposledy som ho videl asi ako chlapec pri pasení husí na strniskách. A to som čerstvý dôchodca.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
V loni na podzim viděla sousedka kousek od našeho baráku 2 Dudky, Já jsem takové štěstí ještě nikdy neměl. Karviná Severní Morava.
To když se vraceli z hospody? Jsou z velkým D tak asi ano.
Za mého mládí jsem dudka viděl pouze na obrázku,ale nyní v posledních 10 letech jej na Třeboňsku běžně vidím a každoročně fotím na mé zahradě,nebo na zahradě sousední.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
Fotka z netu, ne moje.
Škoda to mít na vlastní zahradě-taky bych to bral.Totéž pro lupus4.Stačilo by kdyby se ukázali jednou za týden.
Horák lutino
napsal(a):
Ještě by to chtělo fotku s roztaženou chocholkou. Jinak super fotky.
Chocholku roztáhne jen někdy a nestačil jsem zatím vyfotit.On si dělá prostě co chce a já jsem rád,že tam je.Nejkrásnější je,když přivede 3-4 mladé.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Asi před čtyřmi lety jsem byla v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou a ve voliéře s našimi ptáky měli také dudka. O pár let později jsem pár objevila v nenápadné voliéře, taktéž mezi eurofaunou, v pražské zoo. Dávám zapravdu Kouťákovi, že fotit ho s roztaženou chocholkou je opravdu nelehký úkol a je to spíš náhoda. Je to neposeda, neustále je v pohybu a chocholku roztahuje jen při vyrušení nebo přistání.
Dnes jsem šel navštívit matku přírodu a potkal jsem dva páry hus divokých s prvníma housatama.Jak se tak kochám,tak jsem uslyšel dudka.Šel jsem po hlase a potkal jsem dudky dva,jak něco rychle hledají na cestě u rybníka.Mají tam plno dutých dubů,tak tam určitě zahnízdí.Lokalita Vitmanov,nedaleko mostu přes Novou řeku.
Se vztyčenou chocholkou se mi podařily nafotit třeba ještě tyhle dva snímky. Pozorovat dudky z pár metrů je úžasný zážitek. A když zrovna vyvádějí mladé, tak dvojnásobný
kouták
napsal(a):
Chocholku roztáhne jen někdy a nestačil jsem zatím vyfotit.On si dělá prostě co chce a já jsem rád,že tam je.Nejkrásnější je,když přivede 3-4 mladé.
Prosím, odkud jste? Píšete Třeboňsko... Bydlím u Kardašovy Řečice a dneska jsem ho viděla poprvé u nás před domem. Kamarádka ze vsi říká, že ho tady vídala i dřív. Tak je možné, že je to jeho konečná stanice?
Vod.Nik
napsal(a):
Prosím, odkud jste? Píšete Třeboňsko... Bydlím u Kardašovy Řečice a dneska jsem ho viděla poprvé u nás před domem. Kamarádka ze vsi říká, že ho tady vídala i dřív. Tak je možné, že je to jeho konečná stanice?
První sérii fotek jsem fotil na zahradě u mé chalupy nedaleko Chlumu u Třeboně.Druhá série fotek s housatama,tak ta je z hráze rybníka Vdovec,mezi Starou Hlínou a Stříbřecí.V loňském roce hnízdil u Žíteče v dutině stromu.V předloňském roce hnízdil na rybníku Rožmberk v budce,kterou tam postavili nějací ornitologové.Nijak ho nehledám a je to vždy náhodné setkání při mém toulání přírodou.Nyní na jaře je jeho dudání slyšet snad všude.Dudek je pro mě náš nejkrásnější pták a tak pokud mám možnost,tak si ho rád vyfotím,ale nejraději si sednu a pozoruji,jak je správně potrhlej při hledání potravy.Dudek se za poslední roky hodně rozmnožil,protože má rád ohrady s krávama,kde na kravincích najde dost potravy.Má rád krtonožky a já jsem rád,že je na mé zahradě chytá.Už jsem sehnal dva duté kmeny a snad mu tu budku také už konečně udělám.
Dudek je pro mě náš nejkrásnější pták
tak nádherný jsou všichni, nejde jen o pestrost barev ( to už je pak na vkusu "každého soudruha, že ? )
on i pěkně nasvícenej špaček je překrásná hra barev
pro mne jsou ti nej "létající drahokam" (ledňáček) a pak "obyčejný" stehlík a králíček ohnivý
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak ledňáček tady v okolí rybníka hnízdí. Pravidelně ho tady slýchám, ale musíte mít štěstí na to, abyste ho viděli. "Obyčejný" stehlík je moje srdeční záležitost a tvrdím, že před příchodem exotických ptáků to byl nejlepší klecní pták. Taktéž mám ráda jeho nezaměnitelný zpěv. Jinak mám hodně ráda vlaštovky a vlhy pestré. A ruku na srdce, co třeba taková modřinka s krásně modrolesklou čepičkou?
Zkrátka všechno to ptactvo nebeské je naprosto úžasné. Ať už jsou to dravci, dudek, ledňáček, drobní astrildovití nebo třeba tučňáci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vod.Nik
napsal(a):
Když tam vidím toho kocoura, tak by to klidně mohla být jeho "konečná stanice" . Jinak moc pěkné fotky
Dudka jsem v životě neviděl, ale z jezírka na zahradě mi malé zlaté rybky vybírá krásný ledňáček. K.E.
Ivan610

XXX.XXX.29.28
Ja som pre zmenu nikdy nevidel ledňáčka v prírode. V roku 1997 som na výstave vo Francúzsku videl ledňáčkov loviť vo volíere. Boli perfektní úplne sa predvádzali pred návštevníkmi.
František21

XXX.XXX.44.236
Dobrý den,
zhruba před týdnem jsem na posekaném trávníku dva dny po sobě pozoroval ptáka, kterého jsem viděl poprvé. Zaujal mě svojí stavbou těla a barevností.V atlasu ptáků jsem zjistil, že se jedná o dudka chocholatého a že je to velmi vzácný pták, který se čítá na desítky v ČR. Škoda, že se mi ho nepodařilo vyfotit. Zdálo se mi, že křídla byla světle hnědá s bílými pruhy. V atlasu má křídla černobílá.
Pozorováno: K Vranému 318E, Dolní Břežany, JAROV.
S pozdravem František Soudil
Dobrý deň,
samica má hrdzavoplavú farbu matnejšiu a viac do siva. Mláďata majú kratší zobák a menší chochol. V ČR hniezdil zhruba do 50. rokov minulého storočia pravidelne, miestami až bežne. Neskôr takmer vymizol, v súčasnosti pravidelnejšie hniezdi iba na južnej Morave, inde roztrúsene. V Hrubom Jeseníku ho v hniezdnom období zistili v 826 m n. m., v Krkonošiach hniezdil v 700 m n. m. Na Slovensku je početnejší a hniezdi prakticky na celom území mimo hôr a veľkých lesných komplexov na severe krajiny. Následkom intenzifikácie poľnohospodárskej výroby ustupuje z nížin do predhorí. Na južne orientovaných svahoch hniezdi v starých sadoch a na pastvinách.
V tomto roku vyšla nová kniha od autorov Karel Šťastný a Anton Krištín "Vtáky Česka a Slovenska" so zvukovými záznamami v češtine aj slovenčine. Vydalo ho Ottovo nakladatelství, s.r. o. ako Ottov obrazový atlas.

Dneska jsme poprvé viděli dudka u nás na Kysucích. Nádherné zvíře, vůbec se nebál housera co kolem něj procházel.

Dobrý den. Minulý týden jsem viděl dudka u nás v Klopině okres Šumperk. Seděl před naším živým plotem dva metry od cesty. Vyjel jsem na cestu a projel kolem něho, ani to sním nehlo. Zřejmě jsou na auta zvyklý.
V sobotu 23.4.2022 se nám po ránu objevil na zahrádce u domu na posečeném trávníku dudek chocholatý. Spokojeně asi 1/4 hodiny tahal z trávníku a konzumoval žížaly. Nenechal se vyhnat ani špačkem, který hnízdí opodál a nelíbilo se mu to. Bydlíme na vesnici v Dolní Radechové