Dobrý den.
Rád bych požádal o radu. Stavím novou "kůlnu - zahradní domek" a při té příležitosti do ní vměstnám místnost cca 3x3x výška 2.5 m minus tl. zdí. Budova bude zděná z plných pálených cihel. Tl. zdi 15 cm. Tato místnost bude ale ještě zevnitř obložena izolačními panely tl. 10 cm. Strop bude zateplen 25 cm vaty a pod základovou deskou bude 10 cm polystyrenu. Okno z luxfer (dvě řady za sebou. V místnosti budou jen 2 boxy (momentálně pro Alexandry malé).
Čím byste to vytápěli? Nelze napojit na kotel z RD. Topný panel (jakou velikost, výkon)?
A jaké mohou být asi tak náklady na vytápění prosinec - duben? Nebo nějakou topnou rohož do podlahy, která by byla zapojena do zásuvky přes pokojový termostat?
Děkuji.
K Alexandrům se chci po spoustě let vrátit, respektive o ně rozšířit chov. Kdysi jsem je měl, ale vzhledem k tomu kdy hnízdí budu muset určitě topit. Momentálně mám hlavně Australské druhy, které mají nevytápěné zálety a také mutační Mnichy. Kdybych se časem ale rozhodl třeba pro Senegalce nebo jiný druh s většími nároky na teplotu, tak to chci mít vyřešeno již teď při stavbě, než to do budoucna upravovat. Děkuji
Děkuji za reakci. Já budu mít k dispozici místnost 3*3 m ve které budou 3 zálety. 2 budou 2x1 m a poslední 3x1 m a ve zbytku 2x1 m krmná chodbička ve které by musel být i nějaký ten panel umístěný na zdi. moc místa určitě nezabere, jen si říkám, když bude topení v podlaze, tak nezabere místo vůbec žádné. Netuším ale, zda by stačilo natáhnout 2 m² topného kabelu v té krmné chodbě a bude to pro vytápění dostačující a nebo zda budu muset dát větší plochu. Pak už bych byl ale nucen mít topný kabel natažen i přímo pod dlažbou v záletech. Jestli by to ptákům mohlo z nějakého důvodu vadit, že by sedali na vyhřátou podlahu netuším. Myslím si, že je to nesmysl, ale pro klid duše se ptám ...
loudas
napsal(a):
Děkuji za reakci. Já budu mít k dispozici místnost 3*3 m ve které budou 3 zálety. 2 budou 2x1 m a poslední 3x1 m a ve zbytku 2x1 m krmná chodbička ve které by musel být i nějaký ten panel umístěný na zdi. moc místa určitě nezabere, jen si říkám, když bude topení v podlaze, tak nezabere místo vůbec žádné. Netuším ale, zda by stačilo natáhnout 2 m² topného kabelu v té krmné chodbě a bude to pro vytápění dostačující a nebo zda budu muset dát větší plochu. Pak už bych byl ale nucen mít topný kabel natažen i přímo pod dlažbou v záletech. Jestli by to ptákům mohlo z nějakého důvodu vadit, že by sedali na vyhřátou podlahu netuším. Myslím si, že je to nesmysl, ale pro klid duše se ptám ...
Jestli by Vás nevyšlo levněji ten sálavý panel. Kupovala jsem ho před 3 letý a stál 1600,- + termostat ten vyšel na 1000,- asi byl i dražší, sežene se i levněji. Já ženská jsem brala to co mi poradili ve firmě Ecosun. Tam mi to i spočítali jak silný bych na ty moje prostory potřebovala. Jsem s ním spokojená nadmíru. A jestli za rok zaplatím navíc 3000,- tak těžko říct kolik je navíc to topení?? Opravdu to neřeším, hlavně, že to maká. Mám také v záletech chytrou žárovku a na zimu jim to dělá východ a západ slunce 😁 spokojenost.
G.H.
napsal(a):
Jestli by Vás nevyšlo levněji ten sálavý panel. Kupovala jsem ho před 3 letý a stál 1600,- + termostat ten vyšel na 1000,- asi byl i dražší, sežene se i levněji. Já ženská jsem brala to co mi poradili ve firmě Ecosun. Tam mi to i spočítali jak silný bych na ty moje prostory potřebovala. Jsem s ním spokojená nadmíru. A jestli za rok zaplatím navíc 3000,- tak těžko říct kolik je navíc to topení?? Opravdu to neřeším, hlavně, že to maká. Mám také v záletech chytrou žárovku a na zimu jim to dělá východ a západ slunce 😁 spokojenost.
Jo ještě jsem zapoměla, ten panel můžete zapustit, do zdi, do stropu, nebo ke stropu zavěsit - takhle jsem to řešila já. Ten panel jestli se nepletu mám 300w,ale musela bych se podívat.
laudas

XXX.XXX.227.49
Kdyby tato diskuse v budoucnu byla pro někoho přínosná, tak toto je výsledek:
1. Inrfapanel o výkonu 1500 w je v tuto chvíli za 3550 Kč vč. DPH
2. Topná rohož o příkonu 1210 W je v tuto chvíli za 6750 Kč vč. DPH
Pro obě varianty je třeba dokoupit termostat.
Spotřeba el. energie bude dle dodavatele obdobná.
Podľa mojich skúseností stačí elektrický konvektor 750 W s ventilátorom a termostatom. Náklady na kúrenie = krmivo pre alexandre počas doby kúrenia. Príjemne vysuší vlhký priestor.
Mám 4x4 miestnosť, výška 2,1metra. Kúrim pre hmyzožravé max. 1250 W konvektorom na 20 stupňov, nutný ventilátor aby sa nevrstvil vzduch. Náklady mi pokryje 1 odchované mladé. Vlhkosť vzduchu mám 50 - 60 %. Upravujem vylievaním vody na betonovú podlahu.
Počiatočné náklady cca 30€ za ohrievač. Mimo vykurovaciu sezónu využívam v altánku na neskoré chovateľské debaty.
tilia
napsal(a):
Zdravím, topím akumulačními kamny 3kw v špatně zateplené dřevěné místnosti 4x8m. V zimě tam nemrzne a to myslím ptákům stačí. Mám tam amazoňany a pyrury a karmínové. Náklady za zimu cca 3000Kč. Mám samozřejmě noční tarif.
Mám taky. Měl jsem ještě v jedné místnosti a platil jsem hodně proto jsem tam akumulační kamna zrušil a přidal radiátor a vytápím kotlem. Vše záleží jakým druhům topíte, na kolik stupňů a v jaké místnosti. Chovám převážně ptáky co odchovávají v zimě takže jednu místnost vytápím akumulačnímy kamny na noční proud a je tam fakt příjemně. Jedná se o menší místnost cca 7x3,5metry. Druhá místnost je hrozně vlhká, je větší, musím častěji větrat. Mám zde dva radiátory napojené na kotelnu a v zimě topím až tak od 16 : 00hod. Mám zde elektrický přímotop, který udržuje teplotu v místnosti na 10 stupňů. A pak od těch 16 : 00hod. Topím a je tam kolem 16-18 stupňů. Ten el. Přímotop se my líbí má tři spirály plus nastavení požadované teploty. Akumulační kamna mám 3kw a 3,5kw jsem zrušil. Pokud člověk přitápí jen aby se neřeklo a má budovu z Pur panelu, tak ty akumulačky jsou dobré. Hodně to vytopí.