Drobotina, která snese i mrazy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2021 10:06

Hezký den přeji. :) Budeme budovat voliéru 4x2x2 metry s tím, že bude dřevěný zálet 2x2x2 m + 1x2x2 m zandané ještě polykarbonátem. Na zimu bych to zavřela na ty 3x2x2 dveřmi s polykarbonátem. A teď můj dotaz zní - jakou droboť tam půjde chovat?

Líbila by se mi smíšená skupinka - žebřičky, kanáři, chůvičky a rýžovníci. Ale nacházím protichůdné info o přezimování - musí se jim topit? Nebo zvládnou i mrazy, když budou v takto uzavřené voliéře? Nerada bych jim dělala zle. 🤔

Nebo máte tip na jiné osazenstvo, které zvládá naše zimy bez úhony? :)

19.5.2021 10:14
HHH

XXX.XXX.90.26

Dobrý den,
já jmenované druhy chovám v obdobných podmínkách, ještě navíc stříbrozobky, diamantové holoubky, čínské křepelky a různé druhy neofém. Pouze zebřičky jsem postupně zrušil, protože všem ostatním likvidují hnízda (lezou do nich a rozebírají je).

19.5.2021 10:37

HHH napsal(a):
Dobrý den,
já jmenované druhy chovám v obdobných podmínkách, ještě navíc stříbrozobky, diamantové holoubky, čínské křepelky a různé druhy neofém. Pouze zebřičky jsem postupně zrušil, protože všem ostatním likvidují hnízda (lezou do nich a rozebírají je).

Díky. Já právě dole budu mít zakrslé slepičky, tak chci někoho akčního nahoru a papoušků už máme 8 druhů (od andulek po alexandry), tak mě láká tuhle voliéru udělat víc přírodní - co jsem četla droboť moc rostliny nelikviduje. :)

Dřív jsme mívali akorát kanárky a ti byli ve volierce. Křepelky chci také pořídit, ale ty chci dát pod korely (křep.japonské) a andulky (čínské). :)

Ale ty neofémy mě zaujaly. Takže se vám snáší v pohodě? Já s nimi počítala do bednovky, že bychom tam dali 1 pár. Četla jsem, že jsou náchylnější na prostředí - kokcidie. 🤔

19.5.2021 10:50
HHH

XXX.XXX.90.26

Nejcitlivější jsou zřejmě modrohlavé, ale ty jsem osobně nikdy neměl. Tyrkysové a bourci jsou bezproblémoví, jak tolerancí k ostatním, tak ohledně péče.

Po mých zkušenostech jsem však pokusy o zeleň ve voliéře zcela opustil. Jednak jsou listy pokálené a zaprášené a ani se zeleni pod střechou úplně nedaří (pokud tedy nemáte zeleň na místě bez pevné střechy). Přes zimu ptáci vyštípou skoro všechny pupeny a je problém s obražením nových výhonů na jaře. Lepší je přenosná zeleň v květináčích, kterou dáte vždy na čas odpočinout od neustálého oštipování, nebo časté měnění větví v nějakých vázách (jinak rychle uschnou, zhnědnou, lámají se, apod.)
Zeleň dle mého možná jedině ve velké voliéře s malým počtem ptáků + její pravidelná náročná údržba.

19.5.2021 11:50

HHH napsal(a):
Nejcitlivější jsou zřejmě modrohlavé, ale ty jsem osobně nikdy neměl. Tyrkysové a bourci jsou bezproblémoví, jak tolerancí k ostatním, tak ohledně péče.

Po mých zkušenostech jsem však pokusy o zeleň ve voliéře zcela opustil. Jednak jsou listy pokálené a zaprášené a ani se zeleni pod střechou úplně nedaří (pokud tedy nemáte zeleň na místě bez pevné střechy). Přes zimu ptáci vyštípou skoro všechny pupeny a je problém s obražením nových výhonů na jaře. Lepší je přenosná zeleň v květináčích, kterou dáte vždy na čas odpočinout od neustálého oštipování, nebo časté měnění větví v nějakých vázách (jinak rychle uschnou, zhnědnou, lámají se, apod.)
Zeleň dle mého možná jedině ve velké voliéře s malým počtem ptáků + její pravidelná náročná údržba.

Mně se právě líbí nejvíc ty modrohlavé. Možná radši kouknu na ty tyrkysové tedy. 😅

Super, díky za připomínky. S tím čištěním to bude pravda. 🤔 Já mívala dřív u andulek suchý rákos, ale je pravda, že se časem taky lámal. Tak to asi taky budu řešit těmi nádobami. :)

19.5.2021 12:51

A ještě se optám - je možno od uvedených druhů chovat na okrasu jen samečky? 🤔

19.5.2021 13:31
HHH

XXX.XXX.90.26

Bez problémů.

19.5.2021 13:33
petr74

XXX.XXX.104.252

Já to mám podobně, i pokud jde o rozměry. Voliéra cca 4 x 1,5 x 2 m, zálet cca 2,5 x 1 x 1,5 m je v zahradním domku, přepaženém OSB deskami, mezi kterými je skelná vata. Strop je, alespoň zatím, obyčejný sololit. Přitápím malým olejovým radiátorem, teplota v zimě se pohybuje mezi 4 a 10 (to když se venku trochu oteplí) stupni. Ten radiátor nijak extrémní odběr neudělá - ještě jsem kvůli němu nic nedoplácel. Osazenstvem je malé hejno zebřiček a rýžovníků, kanáři, pár andulek a dvě korely. Voliéru na zimu pouze zakryji kvůli průvanu. Ptáci jsou naprosto v pohodě, čilí, zdraví. Když je pustím, tak si rádi vylétnou i ven. A konkrétně zebřičky a sem tam i některý kanár se na noc dokonce občas odmítnou do záletu vrátit, přitulí se k sobě a přečkají noc venku. Nevznikají ani žádné šarvátky, přestože vnitřní prostor není největší a někdy jsou celý den zavření.

19.5.2021 13:43

petr74 napsal(a):
Já to mám podobně, i pokud jde o rozměry. Voliéra cca 4 x 1,5 x 2 m, zálet cca 2,5 x 1 x 1,5 m je v zahradním domku, přepaženém OSB deskami, mezi kterými je skelná vata. Strop je, alespoň zatím, obyčejný sololit. Přitápím malým olejovým radiátorem, teplota v zimě se pohybuje mezi 4 a 10 (to když se venku trochu oteplí) stupni. Ten radiátor nijak extrémní odběr neudělá - ještě jsem kvůli němu nic nedoplácel. Osazenstvem je malé hejno zebřiček a rýžovníků, kanáři, pár andulek a dvě korely. Voliéru na zimu pouze zakryji kvůli průvanu. Ptáci jsou naprosto v pohodě, čilí, zdraví. Když je pustím, tak si rádi vylétnou i ven. A konkrétně zebřičky a sem tam i některý kanár se na noc dokonce občas odmítnou do záletu vrátit, přitulí se k sobě a přečkají noc venku. Nevznikají ani žádné šarvátky, přestože vnitřní prostor není největší a někdy jsou celý den zavření.

Díky. ☺️

Přidejte reakci

Přidat smajlík