Kdy poprvé nechat Alexandra vypustit z klece?

Alexandr velký
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2021 21:26

Zdravím.
Chci se zeptat, kdy je ideální nechat papouška Alexandra velkého nechat vyletět z klece?
Jsou mu necelý čtyři měsíce a doma ho máme tři týdny. Mě se už nebojí, vezme si ovoce nebo zeleninu z ruky uvnitř klece, ale na prst si ještě nesedne. Zkoušel jsem to zatím třikrát a vždycky mě pěkně nakousl prst. Ke zbytku rodiny zatím nemá důvěru.
Myslíte, že mu můžu otevřít vršek klece s bidýlkem, aby si nahoru vylezl a třeba se proletěl? Nebude se nás bát, když bude lítat po místnosti? A jak ho dostanu zpět do klece, když mi ještě nesedl ani na prst? Moc děkuji za rady.

9.8.2021 23:38
misimisi

XXX.XXX.243.14

Dareba jeden. Zkuste místo prstu tedy bidylko, klacek, na který se naučí nastupovat, aby se dal přemístit např. z nevhodného místa jinam, či zpět do klece. Ještě průběžně zkoušejte ten prst, když budete mít něco dobrého, ale pokud štípne, nesmí se mu to dát. Jen za odměnu. Jinak mě napadá, že ještě možná i jen zobákem zkouší, jestli je nabízený prst dost velká opora, aby na něj opravdu mohl nastoupit. Je třeba to posoudit dle síly stisku. Alexandři nejsou andílci, chce to trpělivost. Jinak týden až měsíc je ok na první pouštění z klece.

10.8.2021 08:09

Moc děkuji. Co se týká síly stisku, tak byla řádná. Myslel jsem, že zkouší co to je a jestli to chutná, ale zjevně mu můj prst chutnal, protože se pořádně zakousl. Budu to zkoušet dál prstem, bez bidýlka a budu mu ukazovat pamlsek. Rád bych ho chtěl podrbat na hrudi, aby věděl, že mu neublížím. Jen nevím, jak se zachovat, když mě opět cvakne zobákem? Někdo psal, že mu musím ukázat svou nadřazenost a cvrnknout ho do zobáku, že takhle NE! Přijde mi to zvláštní, aby se mě nezačal bát, nebo nezačal nějak útočit. Co myslíte Vy?

11.8.2021 09:08
misimisi

XXX.XXX.243.14

On neútočí, jen se brání. Za to ho netrestejte. Papoušek nemá mít příležitost ke štípnutí. Té ruky v kleci se bojí, když mu s ní ještě fyzicky ublížíte, asi s ní už kámoš tuplem nebude chtít být. Mějte trpělivost, klec je pro něj jeho území, bezpečí. Mějte v ruce něco dobrého, když si to vezme, zkoušejte lehké, nenápadné doteky nebo tam tu ruku prvně nechejte jen tak chvíli být. Je plachý, tak mu bude trvat, než si spojí, že mu nechodí ta ruka ublížit, ale dávat dobroty. Neměl by poznat, že kousnutí Vás nějak rozhodilo, jinak to začne velmi rád používat proti Vám.

11.8.2021 09:15
misimisi

XXX.XXX.243.14

Nechejte jej proletět tedy večer, chvíli před setměním, může být třeba 2 hodinky předtím bez misky se zrním, aby se tam pak sám vrátil, až uvidí, že tam dostal něco dobrého. Zatím jej nekrmte venku, dokud nechce nastoupit na prst. Nehoňte ho po bytě, nechte jej přiměřeně zkoumat. Kdy bude někde, kde nemá být, pomalu přístupte, mluvte na něj, pravděpodobně poodletí sám jinam.

11.8.2021 11:35

Moc děkuji za rady. Udělám to jak říkáte

15.8.2021 18:49

Včera jsem nechal Lakyho, aby poprvé opustil klec. Díky tomu, že na prst nepřijde a vnímá ho jako velikou dobrotu, zkoušel jsem dát do klece celé předloktí a lákal ho na hroznové víno, aby musel přes mou ruku. To se několikrát povedlo bez klovnutí. Ale díky tomu, že bych ho na ruce nevytáhl dvířkami klece, otevřel jsem celý vršek a dal bidýlko, aby si vylezl sám. Po chvilce lákání se osmělil. Předtím jsem vše uklidil, aby něco při prvním letu neshodil a nezranil se. To co následovalo, mě úplně dostalo. Po delším rozkoukávání z vrchu klece, se rozhodl proletět. Tolik nárazů o stěny, bourání do zatažených žaluzií a pádů na zem, jsem si nedovedl ani představit. Byl strašně pomlácený a vystrašený. Když po dalším nárazu do zdi spadl na sedačku a zůstal tam, osmělil jsem se a nabídl mu pomalu své předloktí, aby byl u mě a snad se cítil trochu v bezpečí. Laky překvapil. Na ruku si sedl a já ho pomalu provázel místností k jeho kleci. Bohužel mu u mě bylo tak dobře a bezpečně, že jsem ho z té ruky nemohl přemluvit, aby si přelezl na klec. Po dlouhé době se nechal přemluvit a já spoléhal na to, že hlad a chuť na pamlsky ho zavedou do klece. Opak byl pravdou a cca. po dvou hodinách tam na kleci zabořil hlavu pod křídlo a usnul. Ještě v půl jedenácté večer jsem ho marně přemlouval. Celou noc spal na kleci a po dlouhých 14-ti hodinách se do klece sám vrátil po delším lákání na pamlsky a zrní. Dnes jsem neměl odvahu ho pustit, ale ruku do klece dávám, aby se přestal bát i mých prstů a mohl jsem ho co nejdřív podrbat. Tak to jsou mé zkušenosti s našim čtyřměsíčním miminkem, kterého máme doma necelý měsíc.

16.8.2021 00:41
misimisi

XXX.XXX.243.14

Tak vypadá většina prvních letů, musí se zorientovat v prostředí a novém prostoru. Chce to cvik. Já nevím, co všechna mláďata na těch žaluziích mají. Několik jsem jich musela dokrmit a pokaždé, když začínala trénovat létání, zkoušela to do žaluzií. Asi jim připomíná pletivo. Čert ví. Našeho mazla dostanu do klece jedině s piškotem v ruce. Nechte vrch klece zatím zavřený. Možná byl zaskočený, tak na jídlo nemyslel. Jednoduché to není, vykoumejte, co na něj platí, v nejhorším jej po tmě přendejte do klece, ale ne holou rukou, třeba pomocí ručníku. Vidí špatně, ale zobák jim slouží dobře, a ruku by poznali.

17.8.2021 08:49

Tak jsme vyzkoušeli další výlet z klece. Lakymu se dařilo o poznání lépe. Sice ještě dvakrát naboural a jednou skončil na okně v květináči Ibišku, ale už to bylo klidnější. Musí si ještě pořádně vyměřit přistávání na kleci. Když z klece vyletí, udělá dvě kolečka po místnosti, ale netrefí se na klec. Ale věřím, že to zmákne. Ještě potrénujeme. Zpátky do klece se vrátil sám, nechal jsem ho trochu delší dobu bez misek. Jsem rád, že to dal sám, protože bych ho nechtěl brát do ručníku a dávat ho do klece takovým způsobem. Myslím, že by se zbytečně stresoval a jsem rád, že si ke mně vytvořil důvěru.

18.8.2021 12:46
misimisi

XXX.XXX.243.14

Začátky jsou prostě takové, ale prospěje mu, že se proletí. Ochočení u některých trvá déle, tak by se v té kleci nudil celou dobu.

24.8.2021 18:34

Tak přidám naše další poznatky s Lakym.
Přestože Laky stále nemá rád mé prsty, na předloktí si vyleze a nejvíc se mu líbí na mém rameni. Bohužel ho zaujalo mé ucho a hrozně rád ho zkoumá. Já tak nadšený samozřejmě nejsem, protože bych si chtěl uši zachovat nepoškozené. Párkrát mi jemně probíral zobákem vlasy, ale ucho je zřejmě nová hračka. Snažím se mít ucho co nejdál, ale nějak se mi nedaří. Vůbec nevím, jak ho přemluvit, aby mi z ramene zase přecupital alespoň na předloktí. To se mi prostě nedaří. Když mu nabídnu druhou ruku, začne se bát mých prstů a útočí na ně, takže ho z ramene nedostanu. Má někdo nějaký nápad?
Taky nevím, jak ho donutit, aby z ruky přešel třeba na stůl, nebo na klec. Zatím po otevření klece sedí na jejím vršku a létání vypustil. Zřejmě má ještě v živé paměti ty své karamboly. No, nedivím se. Tak ho tam nechávám, aby se rozkoukal a rozhodl se sám, kdy se zase proletí. Jen nevím, jestli to čekání na jeho rozhodnutí je dobře. Občas k němu přijdu a nastavím mu předloktí s pobídkou, ať jde ke mně. Většinou si na ruku přeleze, ale pak nevím , jak ho dát zpět na klec, nebo třeba na stůl. Prostě se mu asi u mně líbí. Budu rád za Vaše zkušenosti, nebo rady, jak s ním v těchto případech pracovat. Díky.

Charliealex

16.9.2021 09:34
Charliealex

XXX.XXX.27.254

Dobry den, som sice zaciatocnik v chove ale pridam nieco aj odomna. My sme Alexa mali doma, ked este nemal ani pierka a dokrmovali sme ho rucne. Obrovsky strach ci nam vobec prezije a ci to zvladneme, lebo sme to nikdy nerobili. Zvladli sme to myslim dobre. Takze v klietke bol naozaj stale okrem doby krmenia co bolo 3-4x denne. Tym padom klietku velmi dobre poznal a pozna a je to urcite jeho utocisko. Ked sme zacali s odstavom , mal tam stale pitnu vodu a zradlo. Samozrejme sa ho niekolko dni ani nedotkol ale po case sa osmelil a prisiel co to je a aj na co to je. Lietanie bolo problematicke, nechcelo sa mu lietat, sice trepotal v klietke kridlami ale nechcel. Po tom sa osmelil a ako u vas --> prva zastavka stena, zaluzie, zem, bum bac o vsetko co sa dalo. Mali sme strach aby sa mu nieco nestalo, ale zjavne to na nom nenechalo traumu . Teraz lieta uz super a vacsine vzdy prileti k zene na hlavu a hra sa jej s vlasmi. Dokonca ked lieta, a oslovime ho, zbrzdi, otoci sa a pristane nam na vystretu ruku ( konecne !! )

Preco to vsetko pisem ? Podla mojich skusenosti chce vsetko cas. Od odstavu, zvyknutia si na ruky ( mali sme vyhodu ze ho mame od " babatka " a teda ruku pozna) , od toho aby sa naucil lietat az po to, aby zacal chodit do klietky. U nas proste vie, ze tam ma vodu a pitie a vzdy ked je nejaku dlhsiu chvilku vonku, napriklad ze sa hrame, alebo lieta , alebo sa len necha skrabkat , tak ho zoberieme a dame ho ku klietke k dvierkam. Tam ma vystrcene jedno bydlo von , na to si vylezie a sam sa rozhodne ci sa ide napit, alebo nazrat, alebo opat prileti k nam.. Je to take male decko. Je pravda, ze z nasej ruky niekedy nechce ist dole, ale bude to tym, ze ten " maly zlty pes " ( v preklade Charlie ) je zvyknuty , ze ho skrabkame a vacsinou aj pri tom zavrie oci a neskor zaspi a rozprava si .Je to maly rozmaznany fagan :)

Takze za mna vsetko chce cas, skusat co plati a co neplati na Vasho papagaja. Nie je to clovek a neplati nanho to co na nas. Mozno sa stolu boji , mozno sa boji aj prejst do klietky , lebo na tom rame klietky pri dvierkach nikdy nestal . Vsimam si na nasom, ze co nepozna, okukava. Takisto som si vsimol ze ako keby skusal ci ta vec, na ktoru ide je bezpecna , ci to pod nim nespadne, ci si neublizi, ci ho nevystrasi. Mozno je to len strach z neznama, opatrnost, ale to poznanim pomynie . Casom :)

Hadam som Vam aspon kusok pomohol

16.9.2021 12:16

Charliealex napsal(a):
Dobry den, som sice zaciatocnik v chove ale pridam nieco aj odomna. My sme Alexa mali doma, ked este nemal ani pierka a dokrmovali sme ho rucne. Obrovsky strach ci nam vobec prezije a ci to zvladneme, lebo sme to nikdy nerobili. Zvladli sme to myslim dobre. Takze v klietke bol naozaj stale okrem doby krmenia co bolo 3-4x denne. Tym padom klietku velmi dobre poznal a pozna a je to urcite jeho utocisko. Ked sme zacali s odstavom , mal tam stale pitnu vodu a zradlo. Samozrejme sa ho niekolko dni ani nedotkol ale po case sa osmelil a prisiel co to je a aj na co to je. Lietanie bolo problematicke, nechcelo sa mu lietat, sice trepotal v klietke kridlami ale nechcel. Po tom sa osmelil a ako u vas --> prva zastavka stena, zaluzie, zem, bum bac o vsetko co sa dalo. Mali sme strach aby sa mu nieco nestalo, ale zjavne to na nom nenechalo traumu . Teraz lieta uz super a vacsine vzdy prileti k zene na hlavu a hra sa jej s vlasmi. Dokonca ked lieta, a oslovime ho, zbrzdi, otoci sa a pristane nam na vystretu ruku ( konecne !! )

Preco to vsetko pisem ? Podla mojich skusenosti chce vsetko cas. Od odstavu, zvyknutia si na ruky ( mali sme vyhodu ze ho mame od " babatka " a teda ruku pozna) , od toho aby sa naucil lietat az po to, aby zacal chodit do klietky. U nas proste vie, ze tam ma vodu a pitie a vzdy ked je nejaku dlhsiu chvilku vonku, napriklad ze sa hrame, alebo lieta , alebo sa len necha skrabkat , tak ho zoberieme a dame ho ku klietke k dvierkam. Tam ma vystrcene jedno bydlo von , na to si vylezie a sam sa rozhodne ci sa ide napit, alebo nazrat, alebo opat prileti k nam.. Je to take male decko. Je pravda, ze z nasej ruky niekedy nechce ist dole, ale bude to tym, ze ten " maly zlty pes " ( v preklade Charlie ) je zvyknuty , ze ho skrabkame a vacsinou aj pri tom zavrie oci a neskor zaspi a rozprava si .Je to maly rozmaznany fagan :)

Takze za mna vsetko chce cas, skusat co plati a co neplati na Vasho papagaja. Nie je to clovek a neplati nanho to co na nas. Mozno sa stolu boji , mozno sa boji aj prejst do klietky , lebo na tom rame klietky pri dvierkach nikdy nestal . Vsimam si na nasom, ze co nepozna, okukava. Takisto som si vsimol ze ako keby skusal ci ta vec, na ktoru ide je bezpecna , ci to pod nim nespadne, ci si neublizi, ci ho nevystrasi. Mozno je to len strach z neznama, opatrnost, ale to poznanim pomynie . Casom :)

Hadam som Vam aspon kusok pomohol

Dobrý den.

Opravdu jste mi pomohl. Ubezpečil jste mě, že musím být trpělivý. Nechci nic pokazit, protože oboustranná důvěra je velice důležitá. Když se něco pokazí, trvá několikanásobně déle, než se zase důvěra obnoví. Tedy hlavně z jeho strany. Moc mě potěšilo, že jste napsal své zkušenosti a v dosti věcech jsme na tom obdobně.
Moc děkuju a budu se u Lakyho těšit na obdobné dovednosti, které má už Váš papoušek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík