Dobrý den, chtěl bych poprosit, jestli by jste se podělili o vase zkusenosti s osvícenim ve vnitřních volierach.
Na jedné straně mám výlety, na druhé straně to možné není.
Mám na stropě klasické led pásky + klasické stropní svetlo.
Jaké upřednostňuje osvětlení vy ? Led pásky, bílé nebo teple barvy ? Popripadne jakékoliv vychytávky nebo doporučení.
A další věc, noční prisvit ? Ano nebo ne ? Popripadne jaký. Děkuji
Dobry den,
ja jsem zvolil led zarivkove trubice a led bodovky. U led pasku jsem si vsiml, ne nekdy "mrkaji" a to ptakum nedela dobre. V krmne chodbe mam zarivky, a v kazde veliere ve strope bodovku. Tím je zajisteno osvetleni i v pripade vypadnuti jednoho zdroje svetla.
Nekde mam teplou bilou, jinde mam tzv. denni bilou. Rozdíl v chovani ptaku nepozoruji, ale na pohled denni bila je asi vhodnejsi.
Od nocniho prisviceni jsem zcela upustil. Nevim, jestli to bylo puze tim, ale kdyz jsem ho pouzival, mel jsem problemy s odchovem u amadin gouldovych. Ptaci vysedeli, ale spatne krmili mlade. Po zruseni nicniho svitu jsou odchovy vpohode.
S pozdravem smidla.eu
chovatel177
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych poprosit, jestli by jste se podělili o vase zkusenosti s osvícenim ve vnitřních volierach.
Na jedné straně mám výlety, na druhé straně to možné není.
Mám na stropě klasické led pásky + klasické stropní svetlo.
Jaké upřednostňuje osvětlení vy ? Led pásky, bílé nebo teple barvy ? Popripadne jakékoliv vychytávky nebo doporučení.
A další věc, noční prisvit ? Ano nebo ne ? Popripadne jaký. Děkuji
Jen můj čtyřicetiletý názor na noční osvětlení.
Pokud bude tma a ptáky nic nevyplaší, není třeba světlo. Někdy se stane, že něco poplaší jedince a ten vyplaší ostatní a oni se potmě potlučou.
Noční orientační světlo doporučuji. Intenzita záleží na osvětlovaném prostoru.Je jedno jaké. Musí umožnit, aby pták vylétl zpět na bidlo a nevyletěl na pletivo ven, kde je asi více světla. Nic to nestojí a ráno nenaleznete mrtvolky. Jsou li ptáci v zháletu a něco je poplaší, vylétnou ven a na pletivu jim kuna ukousne nohu. Zavřeným v záletu to nehrozí.
Vy píšete o osvětlení a nepíšete, které ptáky chováte, asi papoušky. Ale třeba u AG je to úplně jiné. Domnívám se, že jaké je orientačníé odvětlení v noci je úplně jedno. Slouží k návratu na bidlo po vyrušení. Musí být přiměřené. A zkusil jste někdy svítit celou noc naplno?. Stejně v obvyklou dobu ptáci začali spát a spali až do rána. Hlavně stanovte světelný režim během dne, ten dodržujte . Předtavte si, že by Vás každý týden někdo budil v jinou hodinu. Bylo by vám jedno, jaké orientační světlo na stropě svítí.