Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2021 07:23
Deiw

XXX.XXX.26.112

Dobrý den,
prosím zkušené chovatele o radu určení pohlaví všech čtyř neofém. Jsou z roku 2020.
Předem moc děkuji.

alfonzo

10.11.2021 12:50
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,ty straky budou pár,další zelený je letošní nepřepeřené mládě,podle barev kříženec asi s tyrkysovou,to žluté vypadá na samičku.Těžko se to u ozdobáků někdy určuje,kor z fotek,pozorovat chování,jak švitořejí a postoj,samci se předvádějí,švitoří a roztahují křídla.

10.11.2021 13:36
Deiw

XXX.XXX.26.112

Moc děkuju

21.11.2021 13:58
guttata

XXX.XXX.117.167

Jsou to dva páry, jeden pár straky, druhý pár lutino samec a přírodní samice. O žádném křízení nemůže být v tomto případě řeči.

alfonzo

21.11.2021 17:17
alfonzo

XXX.XXX.0.243

guttata
Jste dobrý,kde vidíte lutino,to už vypovídá o vaší odbornosti.

21.11.2021 17:44
Uda

XXX.XXX.121.168

alfonzo napsal(a):
guttata
Jste dobrý,kde vidíte lutino,to už vypovídá o vaší odbornosti.

Chtělo by to otevřít oči. Odbornost jsi trochu doplňte sám než někoho budete osočovat ☝️😉.
guttata má v tomhle rozhodně pravdu. Ikdyž pohlaví nepotvrdím jelikož jsem ozdobné choval za mlada a první pára co jsem měl byly 0,2 😆. Ale za rok jse mi podařilo sehnat samce a již odchoval. Ale přišla vojna a ptáci museli z domu 😀.
Ale lutino ještě poznám.

21.11.2021 18:15
kubanec

XXX.XXX.152.248

Fotka číslo dvě to žlutý s červeným okem co to je?????

alfonzo

21.11.2021 18:56
alfonzo

XXX.XXX.0.243

To je recesivní žlutá mutace,má světlejší oko než přírodní,ale nikoli jako lutino,to,že to někdo pojmenovává NSLino,neznamená,že je to lutino jak má být,kapišto?

21.11.2021 19:14
Deiw

XXX.XXX.33.185

Děkuji za reakce jen mám ještě otázku. Z těch strak předpokládám, že samec bude tedy ten níže? Moc děkuji

alfonzo

21.11.2021 19:31
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Straka samec na bidle,samice na laně.

21.11.2021 19:53
Deiw

XXX.XXX.33.185

Všem moc děkuju

21.11.2021 21:37
guttata

XXX.XXX.117.167

Je pravda že klasické lutino, tedy vázané na pohlaví, u ozdobáků neexistuje, že se tomu říká NSL (non-sex linked) ino, recesivní, ale v praxi tomu jinak než lutino stejně nikdo neřekne. Na druhou stranu není pravda, že jde o žlutou mutaci, ta u ozdobáků také neexistuje (musela by mít černé oko), stejně jako u nich neexistuje skořicová. Někteří dokonce tvrdí, že tito ptáci jsou kombinací, ne primární mutací, že základem je skořicová. Řada lidí to však neuznává, právě proto že samotná skořicová neexistuje, a dědičnost těchto ptáků s červeným okem je recesivní, nikoli opět vázaná na pohlaví, jako u skořicové. Abych tedy formuloval přesně, ten pták je dle platné terminologie NSL ino, a mají červené oči, nikoli pouze světlejší než přírodní.
Jinak je vidět, že se tu za ty roky co jsem sem moc nechodil, příliš nezměnilo. Než člověk stihne na férovku uznat svou nepřesnost, případně myšlenku rozvinout, odbornost je to první, co jde na přetřes. Mimochodem u ozdobáků dělá 21 let a aktuálně 30 párů. Asi jsem jí měl u toho křížení s tyrkysovou také nastřelit. Každopádně tedy bude lepší, když jsem zase pár let nepáchnu ;-).

alfonzo

21.11.2021 23:04
alfonzo

XXX.XXX.0.243

guttata
Nemusíte být hned uražený,skořicové vázané na pohlaví jsem choval před více než dvaceti lety,první samičku mě přivezl kamarád z Holandska,všichni její odchovaní samci dávali s obyčejnými samicemi část skořicových samic.Víte,já okolo roku dva tisíce již choval mutační neofémy přes dvacet let a né třicet párů,ale okolo sto párů,tam už jsem mohl něco vypozorovat a zjistit.V mnoha případech jsem začínal na jednom mutačním ptákovi a potupně rozmnožil,oživil krev a udělal čistý chov.U neofém modrohlavých modrých běloprsých jsem začínal jen se štěpitelnou samicí,odchov s obyčejným modrohlavým a pak přes příbuzenskou hledat štěpáka,jsem trošku jinde než dnešní množitelé ,mám výdrž a znalosti,jen málo štěstí,spousta barevných odchylek u různých papoušků mě uhynula dříve než jsem odchoval,prostě smůla,ale tu máme každý.
Jako první v Evropě jsem měl plavé tyrkysáky,všiml jsem si ve svém chovu jedné odchylky u žlutých,tak jsem to zkusil a povedlo se,byli pouze v Austrálii.Před tímto poznatkem jsem stovky odchovů prodal ale nikomu se to nepotkalo dříve než mě,až později.Tím se nevytahuju,jen konstazuji jak chovám,nikdy jsem z toho touto metodou nezbohatl,spíš jsem výzkumák pro vlastní radost.
Určitě mě nenajdete v knihách,časopisech,ani specializovaných klubech,jsem samorost,nemusím zazobané vejtahy,kteří machrují s novinkami které někde koupili,nemám pocit se někde zviditelňovat,ač párkráte za chovatelskou éru bylo čím.

22.11.2021 09:27
guttata

XXX.XXX.117.167

Přidejte reakci

Přidat smajlík