Zdravé mládě andulky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

barahu

3.12.2021 07:43
barahu

XXX.XXX.145.75

Dobrý den,
měla bych dotaz.
Včera večer jsem si jela pro andulku, která se narodila 23.10.2021 a je asi 3. den venku z budky. Nevim jestli je v pořádku. Zdá se mi dost načepýřená, taky mi přijdou podezřelá peříčka přes zobák a letky má na koncích roztřepené.
Neni nějak akční, spíš se jen rozkoukává a sedí na místě. Pořad si říkám, ze to je tím, že je to mládě, ale chtěla bych si být v tom jistější, že je to v pořádku.
Třeba je to i jiný druh andulky, který je víc opeřený.
Děkuji moc za názory.

3.12.2021 08:07
JoPe

XXX.XXX.82.6

barahu napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz.
Včera večer jsem si jela pro andulku, která se narodila 23.10.2021 a je asi 3. den venku z budky. Nevim jestli je v pořádku. Zdá se mi dost načepýřená, taky mi přijdou podezřelá peříčka přes zobák a letky má na koncích roztřepené.
Neni nějak akční, spíš se jen rozkoukává a sedí na místě. Pořad si říkám, ze to je tím, že je to mládě, ale chtěla bych si být v tom jistější, že je to v pořádku.
Děkuji moc za názory.

Nic neobvyklého na ní není. Načepýřenou ji vidíte, protože je moc brzy odstavená a neumí ještě pořádně žrát, takže má i hlad. Měla být ještě u rodičů, dávejte jí měkčí krmení, např namáčené zrní co krmíte a míchanici z nastrouhané mrkve, vajíčka vařeného na tvrdo a strouhanky, než se pořádně naučí vylupovat tvrdé zrní. Dobře a brzy též žerou mláďata andulek sebegalské proso v klasech.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2021 20:12

Souhlasím, nic špatného na ni nevidím. Spíš je chudák ve stresu z nového domova. V tomhle věku má být ještě u rodičů. Běžně andulky odstavuji až měsíc po výletu, kdy jsou plně samostatné. Chovatel je spíš množka, která se chtěla andulky, co nejdřív zbavit. 👎

Hlídejte, zda žere, jak už JoPe psal, podávejte i míchanici (lze koupit i suchá směs, u té se nemusíte bát rychlé kazivosti při bytové teplotě).

A ta plastová bidla z klece pryč. Místo toho ji dejte silnější přírodní větve. A bacha na ta vlákna (střapce) na hračkách, to bych raději odstřihla. Může je pozřít a ublížit si.

6.12.2021 20:42
Mamon

XXX.XXX.168.178

Reaguji jen na ty strapce na hrackach...určitě odstrihat. Mě se jednou v zamuchlanem střapci oběsila andulka...

6.12.2021 20:45
Mamon

XXX.XXX.168.178

Chci se ještě zeptat..jak pisete, že odstavujete andulky až mesic po vyletu.
To je máte ještě ten měsíc s rodiči? To asi hnizdi ve společné voliéře?

6.12.2021 20:53

Mamon napsal(a):
Chci se ještě zeptat..jak pisete, že odstavujete andulky až mesic po vyletu.
To je máte ještě ten měsíc s rodiči? To asi hnizdi ve společné voliéře?

Ano, mám je normálně dál ve voliéře s rodiči a ostatními papoušky. Odstavuji běžně v těch 8 týdnech, tj. měsíc po opuštění hnízda.

6.12.2021 20:58
David Valentko

XXX.XXX.104.48

barahu napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz.
Děkuji moc za názory.

Iny druh andulky neexistuje. Tiez suhlasim s ostatnymi ze je v poriadku. Je dost skoro odstavena pteto sa tak sprava. A nabuduce ked si taketo nieco budete kupovať tak radšej si zistite ako staru andulku treba kupiť.

6.12.2021 21:37
lavice

XXX.XXX.211.94

barahu napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz.
Děkuji moc za názory.

Ten co vám ji prodal 3 tí den z budky by potřeboval nakopat do pr..le. Nikde jste se neinformovali kdy si ji nejdříve můžete koupit? Nevíte že by měla být nějakou dobu u rodičů než se osamostatní?....andulka se ochočí i za měsíc když už žere sama.....je hladová, budete muset krmit uměle, nebo o ni přijdete.Doporučuji vrátit co nejdříve prodávajícímu a pěkně mu poděkovat s tím nákopem do spodní části zad. Hoj.

6.12.2021 22:02
vabl

XXX.XXX.180.111

Mláďata určena pro "mazlickare" při bednovem odchovu po párech dávám z budek na dno klece již ve stáří cca 30ti dnů, tam jsou běžně krmena rodiči a současně se sama naučí přijímat potravu. Ve stáří 35-40ti dnů jsou jíž plně samostatná. Krmení a vodu předkládám na podlahu.

alfonzo

7.12.2021 11:37
alfonzo

XXX.XXX.0.243

vabl
Dobrý den,naprosto souhlasím,mláďata andulek žerou sama okolo třicátého dne věku,vidím je jak loupou semena když některá předčasně vypadne z budky.
Zde někteří házejí špínu na prodajce výše uvedené andulky,tazatel byl srozuměn,že je tři dny venku z budky,takže na to přistoupil svobodně a věděl do čeho jde.Jak vidím,andulku ,má ji na ochočení,tudíž odebrat co nejdříve,je větší naděje ke zdárné výchově a dokonalé krotkosti.
Osobně tu andulku vidím ,ptáka v kondici,žádný mrávek,polovýstavní pták.Základ je ,aby měla v kleci v nízkých miskách,nejlépe na dně klece dostatek různorodého krmiva ona si od každého ochutná a dokáže se většinou uživit sama.

7.12.2021 11:49

vabl napsal(a):
Mláďata určena pro "mazlickare" při bednovem odchovu po párech dávám z budek na dno klece již ve stáří cca 30ti dnů, tam jsou běžně krmena rodiči a současně se sama naučí přijímat potravu. Ve stáří 35-40ti dnů jsou jíž plně samostatná. Krmení a vodu předkládám na podlahu.

Asi mám líná mláďata andulek, ale často vidím, že samec krmí mláďata i v tom věku 2 měsíců. Ne už pravidelně, ale sem tam jim ještě dá.

Za mě není důvod, kam s tím odstavem spěchat. Dávám už léta andulky na ochočení v tom věku 8-12 týdnů a většina nových majitelů je má na prstě do týdne až dvou. Jedná se o andulky z voliéry, která pravidelně beru do ruky již v budce + vedle které pravidelně sedávám a na papoušky mluvím, takže mláďata jsou zvyklá na člověka i po výletu z hnízda.

Hlavní plus vidím v tom, že se mládě naučí brát krom zrní i různé ovo-zel, zelené, atd. a nový majitel s tím nemá pak problém. Už mi volalo dost lidí s dotazem, jak andulku naučit brát i ovo-zel, že ať dají cokoli, andulka to ani neochutná a vždy to byla andulka buď ručně dokrmená nebo braná max. týden po výletu z hnízda. Náhoda? Neřekla bych.

7.12.2021 11:53

alfonzo napsal(a):
vabl
Dobrý den,naprosto souhlasím,mláďata andulek žerou sama okolo třicátého dne věku,vidím je jak loupou semena když některá předčasně vypadne z budky.
Zde někteří házejí špínu na prodajce výše uvedené andulky,tazatel byl srozuměn,že je tři dny venku z budky,takže na to přistoupil svobodně a věděl do čeho jde.Jak vidím,andulku ,má ji na ochočení,tudíž odebrat co nejdříve,je větší naděje ke zdárné výchově a dokonalé krotkosti.
Osobně tu andulku vidím ,ptáka v kondici,žádný mrávek,polovýstavní pták.Základ je ,aby měla v kleci v nízkých miskách,nejlépe na dně klece dostatek různorodého krmiva ona si od každého ochutná a dokáže se většinou uživit sama.

Teď je otázka, zda chovatel zájemci vše, co se týče takto brzkého odběru, řekl.

Bohužel teď je hrozný hit si brát mláďata brzy a ručně si je dokrmit. Taky mám každoročně x telefonátů a mailů od takových zájemců, kteří ode mě chtějí odkoupit mládě přímo z hnízda. Takovým zájemcům vysvětlím co a jak a pošlu je o dům dál, trvají-li na mláděti na dokrmení.

alfonzo

7.12.2021 12:47
alfonzo

XXX.XXX.0.243

pommovi
To je věc pohledu,když chce někdo andulku na ochočení,dám ji těsně před výletem do klece s krmením a hlídám,pokud vidím,že se uživí sama,je to během pár dnů vypozorováno,zavolám zájemci a vše probíhá dále OK,pokud dodrží moje rady jak má s andulkou dále nakládat,velice jednoduché a účinné.
Že samci krmějí mláďata i měsíc po výletu je běžné,mlaďáci toho využívají.Amazoňané přikrmí mladé i na konci roku a jsou líhnutí v dubnu.Ary žadonějí přes pletivo i okolo roku.Dělají to i dokrmené klidně déle než rok,mají to zafixované,že je budu krmit když přijdu.Postupem času toto chování vymizí.Každý jedinec je jiný,nekterý nežadoní hned jak se sám naučí přijímat potravu.Mám i velké papoušky již v odchovně naučené žrát dříve než létají.

7.12.2021 14:08
JoPe

XXX.XXX.82.6

Posledních 5 let chovám jen výstavky - žádná 1liga ale pěkné barvy a se schopností ještě létat - i když v letu připomínají některé spíš vrtulník a jsou schopny se normálně množit. Odchovávám po párech přes zimu v místnosti na nějakých 13-15 st.C. Dávám hnízdit každý rok než 15 párů a jen dvě hnízda. Na jaře jdou ven zvlášť samci a samice do voliér a jsou tam až do listopadu. Některé mladé samečky si bere občas někdo na ochočení a to jsou někdy nervy Já na některé ty lidi již nemám trpělivost, tak se toho ujímá moje drahá polovička, ale po našich zkušenostech ty 4 týdny po vylétnutí jsou vyzkoušené. Řada lidí vymýšlí pytloviny,chtěli by mládě co nejdřív a pak to nezvládnou, vypisují se pak na internetu zbytečně, přitom stačí pár dní počkat je to bez potíží. Není problém tyhle ptáky ochočit,mají klidnou povahu už od přírody a někteří majitelé je nosí na ruce už běžně 2 den.

7.12.2021 15:32

Právě - vím, co někteří zájemci mají za zvláštní dotazy a předat 2 měsíční andulku je zárukou toho, že je v pořádku - jí sama, dobře létá, má základní socializaci v hejnu. ;)

Já už mám kvůli těm nekonečným dotazům sepsané info na webu. A tam odkazují všechny nové majitele. Pokud je napadne něco dalšího, tak se ozvou. Ale v 90% případů to tam najdou. :)

7.12.2021 17:33
lavice

XXX.XXX.224.56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi mám líná mláďata andulek, ale často vidím, že samec krmí mláďata i v tom věku 2 měsíců. Ne už pravidelně, ale sem tam jim ještě dá.

Za mě není důvod, kam s tím odstavem spěchat. Dávám už léta andulky na ochočení v tom věku 8-12 týdnů a většina nových majitelů je má na prstě do týdne až dvou. Jedná se o andulky z voliéry, která pravidelně beru do ruky již v budce + vedle které pravidelně sedávám a na papoušky mluvím, takže mláďata jsou zvyklá na člověka i po výletu z hnízda.

Hlavní plus vidím v tom, že se mládě naučí brát krom zrní i různé ovo-zel, zelené, atd. a nový majitel s tím nemá pak problém. Už mi volalo dost lidí s dotazem, jak andulku naučit brát i ovo-zel, že ať dají cokoli, andulka to ani neochutná a vždy to byla andulka buď ručně dokrmená nebo braná max. týden po výletu z hnízda. Náhoda? Neřekla bych.

Přesně tak jak uvádíte Zas nějaký v.l vydělal 100kč na zájemci který o tom nemá ani páru.

Přidejte reakci

Přidat smajlík