Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím.
Jsou tu chovaté latamů vlaštovčích?
Zajímalo by mě, zda vám taky tak často dělají "netopýry"?
Koupili jsme si 3 letý pár a samice to dělá každou chvíli. A vysloveně je vidět, že jí to baví. 🤭

A ještě video
Video se zpracovává...
alfonzo

XXX.XXX.0.243
To se stává,pokud nemáte dvojité pletivo,může latamku v noci přes jednoduché pletivo napářit netopýr,pak to kříženci takto dělávají.

alfonzo
napsal(a):
To se stává,pokud nemáte dvojité pletivo,může latamku v noci přes jednoduché pletivo napářit netopýr,pak to kříženci takto dělávají.
Jako nám občas takhle na pletivu visí i ostatní papoušci. Ale latamka právě denně a je tím fakt pobavená.
Říkám si, zda to není třeba dík tomu, že mají rádi i nektar a třeba se k němu museli takhle dřív natahovat? 🤔
Tím, že máme jen pár právě nevím, zda máme nějakou výjimku nebo to prostě k nim patří. :)
alfonzo

XXX.XXX.0.243
To je kus od kusu,každý papoušek je jiný,nejvíce co takto vidím doma jsou senegalci,aratingy a patagonci.Ary se zase chytnou nohama za srop a obrátí se do normální polohy,takže nohy doslova vyvrácené,dělají to jen některé,mám jich víc.Arové se také pověsí na stropní pletivo za zobák a visí klidně čtvrt hodiny.Papoušci jsou lezci,mají vratiprst jako datlovití.Nejlépe tento pohyb umějí naši v přírodě,šoupálci a brhlíci,jako kluk jsem je sledoval v nemocnici v zahradě,měli tam klid a hodně porostu.Co myslíte?Dnes je tam holina bez ptáčků.
Založením tohoto vlákna jste mě přivedli k zamyšlení,že budu mít asi více kříženců s netopýry,zase z toho nebudu spát,jsem prostě chovatel bastardů.

alfonzo
napsal(a):
To je kus od kusu,každý papoušek je jiný,nejvíce co takto vidím doma jsou senegalci,aratingy a patagonci.Ary se zase chytnou nohama za srop a obrátí se do normální polohy,takže nohy doslova vyvrácené,dělají to jen některé,mám jich víc.Arové se také pověsí na stropní pletivo za zobák a visí klidně čtvrt hodiny.Papoušci jsou lezci,mají vratiprst jako datlovití.Nejlépe tento pohyb umějí naši v přírodě,šoupálci a brhlíci,jako kluk jsem je sledoval v nemocnici v zahradě,měli tam klid a hodně porostu.Co myslíte?Dnes je tam holina bez ptáčků.
Založením tohoto vlákna jste mě přivedli k zamyšlení,že budu mít asi více kříženců s netopýry,zase z toho nebudu spát,jsem prostě chovatel bastardů.
U nás se takhle věší občas alexové vousatí, občas čínští a ostatní austrálie (nejvíc horští, královští a nádherní) a to nejvíc, když prší, tak se fakt sprchují. Jinak to udělají sem tam.
Ale latamka právě denně. 🤭tak jsem si říkala, zda to není i druhem. Možná je fakt jen taková hračička.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
pommovi
Máte pozorovací schopnost,zajímáte se o drobnosti,spoustu lidí takovéto jevy netrknou.Osobně mám se zvířaty také spoustu různých ,někdy neobvyklých poznnatků.Jako ta Ara,jak se věší doslova vykloubenýma nohama na strop,dělá to i její matka,sestra ani bratr né,mám je doma,už jsou pětiletí.
Měl jsem před lety fišeráka,který na noc popadl malou misku na míchanici,přiklopil se s ní a takto nocoval na zemi.Naprosto denně,ať bylo teplo,nebo zima.Já na to přišel náhodou,šel jsem do voliéry za tma,rozsvítil a jeden fišerák nikde,po chvilce se vyštrachal z pod misky.Tak jsem ho začal sledovat,byl po tmě pod miskou vždy.
Někteří ptáci mají také blbé zlozvyky,Aratinga jendaj ,samec dokáže celý den lomcovat s výsuvným okýnkem.

alfonzo
napsal(a):
pommovi
Máte pozorovací schopnost,zajímáte se o drobnosti,spoustu lidí takovéto jevy netrknou.Osobně mám se zvířaty také spoustu různých ,někdy neobvyklých poznnatků.Jako ta Ara,jak se věší doslova vykloubenýma nohama na strop,dělá to i její matka,sestra ani bratr né,mám je doma,už jsou pětiletí.
Měl jsem před lety fišeráka,který na noc popadl malou misku na míchanici,přiklopil se s ní a takto nocoval na zemi.Naprosto denně,ať bylo teplo,nebo zima.Já na to přišel náhodou,šel jsem do voliéry za tma,rozsvítil a jeden fišerák nikde,po chvilce se vyštrachal z pod misky.Tak jsem ho začal sledovat,byl po tmě pod miskou vždy.
Někteří ptáci mají také blbé zlozvyky,Aratinga jendaj ,samec dokáže celý den lomcovat s výsuvným okýnkem.
Máme vidět většinu voliér z kuchyně, takže často při vaření koukám ven, co dělají. :) Plus při krmení vždy dobu koukám, co kdo dělá, zda jsou všichni čilí, atd. :) Což jsem si u té latamky taky všimla - že to dělá hlavně, když na ně koukám. Vždy "doběhne" po pletivu kouknout na mě zblízka a pak různě leze po pletivu nahoře a visí. Samec to dělá jen občas. Ona se pověsí vždycky.
Ano, taky mě napadlo, zda to třeba neokoukala původně u rodičů. Snad se po ní povede příští rok odchov a uvidíme, zda se mladí taky chytí "po netopýřím". :)
Tak to je hodně povedené s tou miskou! To by mě nenapadlo. Asi rád soukromí. :)
Jo, tak s tím okýnkem to už musí být až otravné, jestli jede celý den. Mně takhle občas lomcují s dvířky osmáci. Ale naštěstí jen dokud jim nenasypu krmení. Pak už je klid.
napsal(a):
Zdravím.
Koupili jsme si 3 letý pár a samice to dělá každou chvíli. A vysloveně je vidět, že jí to baví. 🤭
Máte docela kvalitní příspěvky, ale to věšení na pletivo je asi omyl. Moji latamové ven ve voliéře 5 krát 2 m se nikde nezavěšují. Je tam plno stonků psího vína , rádi prolézají a když to jde po pletivu, tak toho využijí. Na zimu dávám do metrové vitríny a zase lezou po houští, protože celý předek je sklo. Pletivi tam nemají Nehodnotil bych je jako zavěšovatele nebo visače na pletivu.

Moudivláček
napsal(a):
Máte docela kvalitní příspěvky, ale to věšení na pletivo je asi omyl. Moji latamové ven ve voliéře 5 krát 2 m se nikde nezavěšují. Je tam plno stonků psího vína , rádi prolézají a když to jde po pletivu, tak toho využijí. Na zimu dávám do metrové vitríny a zase lezou po houští, protože celý předek je sklo. Pletivi tam nemají Nehodnotil bych je jako zavěšovatele nebo visače na pletivu.
Díky za info, takže asi spíš náhoda než že by to prostě tento druh dělal. :)
alfonzo

XXX.XXX.0.243
pommovi
Nenechte se odradit od neznalých latamů,kteří neznají jejich původ.Latamové ,když se sem k nám dostali,byli původně řazení mezi lorie,mají s nimi něco společného,byli krmeni jako loriové a považováni za náročné papoušky na ovocnou stravu a nektar.Takže jestli mají něco společného s lorii,tak se i podobně chovají,jen člověk to za leta v nich potlačil.že jim změnil stravu.Ale zavěšování v nich minimálně zůstává.V přírodě visí na jedné větvi hlavou dolů a nabírá nektar z květu na větvi pod ním,stejně jako ostatní loriové.Snad ostatní též pochopí o čem je řeč.
alfonzo
napsal(a):
pommovi
Nenechte se odradit od neznalých latamů,kteří neznají jejich původ.Latamové ,když se sem k nám dostali,byli původně řazení mezi lorie,mají s nimi něco společného,byli krmeni jako loriové a považováni za náročné papoušky na ovocnou stravu a nektar.Takže jestli mají něco společného s lorii,tak se i podobně chovají,jen člověk to za leta v nich potlačil.že jim změnil stravu.Ale zavěšování v nich minimálně zůstává.V přírodě visí na jedné větvi hlavou dolů a nabírá nektar z květu na větvi pod ním,stejně jako ostatní loriové.Snad ostatní též pochopí o čem je řeč.
Souhlas, zavěšuji latamům ovoce na "jehlu" mezi horní pletivo voliéry (nahoře) a bydlo (dole) a vždy jej oždibují seshora, zavěšení na pletivu, z bydla snad nikdy. Přijde mi, že takové to hraní na netopýry provozují opravdu jako hru, když je jim dobře a nudí se.
libuko
napsal(a):
Souhlas, zavěšuji latamům ovoce na "jehlu" mezi horní pletivo voliéry (nahoře) a bydlo (dole) a vždy jej oždibují seshora, zavěšení na pletivu, z bydla snad nikdy. Přijde mi, že takové to hraní na netopýry provozují opravdu jako hru, když je jim dobře a nudí se.
Nezlobte se, vím že obsah diskuze je důležitější než forma, což je pravopis a i já se překlepávám, ale píchá mě to do očí.
Bidlo v kleci, frekventovaní slovo v diskuzi nemá nic společného se slovem bydlo, jako bydlení. Viz být, obyčej bystrý.....
Třeba se i děti, co loni nechodily do školy touto formou poučí.

libuko
napsal(a):
Díky.
Já jsem ji začala pozorovat ještě víc a zjistila jsem, že to nejvíc dělá ve chvíli, kdy stojím déle u voliéry zvenku a koukám jen na ně. 🤭 Když chodím v krmné chodbě, tak normálně sedí na bidle a kouká jako ostatní, co dám do misek. Takže mi to přijde, že je prostě tak hravá a líbí se jí, že jí to lezení komentuji. :)
Ještě k těm pravopisným chybám. Smutně souzním s Moudivláčkem, je to tady opravdu otřesné. Nejde o překlepy, ty se podaří každému, ale o vyložené hrubky. Nejčastější je záměna písmen i a y. Tedy zmiňované bidlo x bydlo, tip x typ, někdo má dokonce miši ve voliéře, jiný chová drobné exoti a ti nejoriginálnější dokonce prodávají hnízdící budky, v horším případě butky, jakoby budky mohly samy o sobě zahnízdit. Kdyby to nebylo tak smutné, tak je to směšné, starý Ámos se musí v hrobě obracet !

abc10
napsal(a):
Ještě k těm pravopisným chybám. Smutně souzním s Moudivláčkem, je to tady opravdu otřesné. Nejde o překlepy, ty se podaří každému, ale o vyložené hrubky. Nejčastější je záměna písmen i a y. Tedy zmiňované bidlo x bydlo, tip x typ, někdo má dokonce miši ve voliéře, jiný chová drobné exoti a ti nejoriginálnější dokonce prodávají hnízdící budky, v horším případě butky, jakoby budky mohly samy o sobě zahnízdit. Kdyby to nebylo tak smutné, tak je to směšné, starý Ámos se musí v hrobě obracet !
A nejen tady....diskuze na facebooku bývají taky k pláči, co se týče gramatiky a hrubek. A když je na to dotyčný upozorněn, tak se hned rozčiluje, že není přece na diskuzi o pravopisu, tak o co jde. 🙈
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Také se seknu,jsem od přírody zbrklý,píšu večer za tmy tak přehmátnu.Jo,"papoušek má všechny drábky v pořádku".Na dalším portálu lidé nabízejí na prodej vzdufofku,také k zasmání.Je to však smutné,že už lidé neznají ani svůj mateřský jazyk v prvotních základech.Také mám problémy,úředničina mě nikdy neživila,tak píšu podle znalostí ze základky,některé mě prostě vypadly z kebule.
napsal(a):
A nejen tady....diskuze na facebooku bývají taky k pláči, co se týče gramatiky a hrubek. A když je na to dotyčný upozorněn, tak se hned rozčiluje, že není přece na diskuzi o pravopisu, tak o co jde. 🙈
V podstatě máte pravdu. Někdy se zde řeší více než daaný problém z chovatelství. Čeština je velký problém i pro cizince ale mají s ní problém i Češi. Když čtu některé příspěvky z různých regionů naší vlasti, musím se smát co je to kolikrát za hatmatilku. To, že někdo prodá korele a rozele je jen prkotina. Také někdo pořád nabízí páru (asi z hrnce) nebo, že si pro ptáky někam donde. Myslím, že se český jazyk učí všude v celé republice stejně a tak by se mělo psát spisovně. Jinak v obecném hovoru mezi přáteli si může každý pouštět ústa jak mu zobák narostl a jak doma hutorý.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Tak už jsme si o gramatice napsali.Tématem jsou Latamové a jejich chování.Písněte zase někdo své poznatky o nich.
Moudivláček
napsal(a):
Nezlobte se, vím že obsah diskuze je důležitější než forma, což je pravopis a i já se překlepávám, ale píchá mě to do očí.
Bidlo v kleci, frekventovaní slovo v diskuzi nemá nic společného se slovem bydlo, jako bydlení. Viz být, obyčej bystrý.....
Třeba se i děti, co loni nechodily do školy touto formou poučí.
Mate pravdu, strasne se stydim. Pouzila jsem tohle slovo pri psani snad poprve v zivote (kdyz nepocitam skolni diktaty) a vubec mi to nedoslo.
libuko
napsal(a):
Mate pravdu, strasne se stydim. Pouzila jsem tohle slovo pri psani snad poprve v zivote (kdyz nepocitam skolni diktaty) a vubec mi to nedoslo.
Paní "libuko", zase to tak nepržívejte. Ano, děláme chybu někdy velmi hrubou v gramatice amyslím, že by se to zde nemělo tak řešit. Žijeme dnes i v naší ČR v mnohakulturní společnosti. Mnoho lidí už zde nemá ani České kořeny, mají rodiče třeba Ukrajince, Vietnamce nebo i mnoho jiných národností. Díky bohu, žijeme zde relativně v tomto směru v pohodě a myslím, že zatím nehrozí situace jako ve Francii nebo i jinde na západě, že by se lidé s tohoto důvodu nenáviděli. Nějaká gramatika na někoho může fungovat jako červený hadr na býka. Ale to nemusí být na určité lidi jediný důvod k vzájemnému napadání. Tady stačí jiné politické názory a lidé běsní. Názory na covid jsou také jedním z důvodů k osočování. Radím, neprožívejme to tak!
chovatelaustralie
napsal(a):
Paní "libuko", zase to tak nepržívejte. Ano, děláme chybu někdy velmi hrubou v gramatice amyslím, že by se to zde nemělo tak řešit. Žijeme dnes i v naší ČR v mnohakulturní společnosti. Mnoho lidí už zde nemá ani České kořeny, mají rodiče třeba Ukrajince, Vietnamce nebo i mnoho jiných národností. Díky bohu, žijeme zde relativně v tomto směru v pohodě a myslím, že zatím nehrozí situace jako ve Francii nebo i jinde na západě, že by se lidé s tohoto důvodu nenáviděli. Nějaká gramatika na někoho může fungovat jako červený hadr na býka. Ale to nemusí být na určité lidi jediný důvod k vzájemnému napadání. Tady stačí jiné politické názory a lidé běsní. Názory na covid jsou také jedním z důvodů k osočování. Radím, neprožívejme to tak!
A tak zase uplne zkazeny den kvuli tomu nemam 😉. S tim co pisete na jedne strane souhlas, z druhe strany by "verejny projev" alespon trosku uroven mit mel a vzhledem k tomu, ze jsem rozena ceska i s ceskymi koreny, tak takova hrubka je opravdu skareda.
Ale zpatky k latamum- komentar me nenapada, tak alespon foto.

napsal(a):
Zdravím.
Citace z článku uveřejněném zde na ifauně v roce 2012 : Denní činnost
Latamové jsou velice příjemní obyvatelé voliér. Jak už bylo řečeno, jsou téměř neustále v pohybu, neustále něco objevují, zkoumají. Jakmile jim do voliéry přinesu nějaké krmivo či pochoutku, okamžitě to jdou prozkoumat a ochutnat a nevyhýbají se ani složitým pohybovým kreacím (pro oblíbené jablko se klidně zavěsí i hlavou dolů). V tomto se velmi podobají loriům, kteří se také celý den nezastaví.

napsal(a):
Citace z článku uveřejněném zde na ifauně v roce 2012 : Denní činnost
Latamové jsou velice příjemní obyvatelé voliér. Jak už bylo řečeno, jsou téměř neustále v pohybu, neustále něco objevují, zkoumají. Jakmile jim do voliéry přinesu nějaké krmivo či pochoutku, okamžitě to jdou prozkoumat a ochutnat a nevyhýbají se ani složitým pohybovým kreacím (pro oblíbené jablko se klidně zavěsí i hlavou dolů). V tomto se velmi podobají loriům, kteří se také celý den nezastaví.
Díky. Toto jsem četla.
Mně právě zaujalo, že to dělá jen samička a není to u krmení. :) Samce jsem zatím od léta, kdy jsme je pořídili, věšet se na pletivo neviděla vůbec.

napsal(a):
Díky. Toto jsem četla.
Mně právě zaujalo, že to dělá jen samička a není to u krmení. :) Samce jsem zatím od léta, kdy jsme je pořídili, věšet se na pletivo neviděla vůbec.
Dovolím si takovou vlastní úvahu....z toho co jsem si o nich přečetl bych řekl že to mají zafixováno teť záleží na tom jestli geneticky nebo jen od rodičů prostým pozorováním 🤷 uvádí se že ve volné přírodě jich je okolo dvou tisíc a tet nevím jestli kusů nebo párů tudíž by to chtělo se zaměřit na nějaké poznatky či videa z jejich přirozeného prostředí jestli to dělají taky nebo ne ? Ono domestikace je sviňa takže kdo ví kde se to u nich vzalo 😉
napsal(a):
Dovolím si takovou vlastní úvahu....z toho co jsem si o nich přečetl bych řekl že to mají zafixováno teť záleží na tom jestli geneticky nebo jen od rodičů prostým pozorováním 🤷 uvádí se že ve volné přírodě jich je okolo dvou tisíc a tet nevím jestli kusů nebo párů tudíž by to chtělo se zaměřit na nějaké poznatky či videa z jejich přirozeného prostředí jestli to dělají taky nebo ne ? Ono domestikace je sviňa takže kdo ví kde se to u nich vzalo 😉
Tu je článok aj s videom: https://www.swifft.net.au/cb_pages/sp_swift_parrot.php

vmakovicky
napsal(a):
Tu je článok aj s videom: https://www.swifft.net.au/cb_pages/sp_swift_parrot.php
Po shlédnutí videa je jasné že to mají fixované geneticky,takže vaše samice je zástupce druhu jak má být 😉děkuji uživateli vmakovicky 😉
abc10
napsal(a):
Jen pro abc10 !!!!!!!
Ikdyž nereaguji na předmět diskuze, což je chování latamů a oni lezou a věší se hlavou dolů, tak jste mě potěšil - a s poznámkou pravopisu.
On není tak důležitý. Hus zavedl háčky, Polákům zůstaly spřežky a dnes to v angličtině nikoho nezajímá. Obsah je důležitější než forma vyjadřování.
Cítím se jako Čech, ikdyž náš rod má vedený rodokmen od sedmnáctého století a jsme ne Češi, ale Moraváci. Ale ona Českomoravská vysočina zeměpisně vrchovina to svým názvem vyjadřuje.
Řeka Svratka tam pramení a stačí se rozkročit a jsme na hlavním evropském rozvodí. Něco teče do Brna, a dál, něco do jiného moře na sever. A to nejsme žádná vysoká střecha Evropy.
Jsem hrdý na úspěchy našich chovatelů, ikdyž dnes stále více se zveřejňují zahraniční zkušenosti, což je plus, ale mnohdy z jiných l podnebných pásů. Nezatlalačovat na dno naše autory chovu ve středoevropském podnebí.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
bflmpz
Zdravím,to co napsal Brown jsem věděl minimálně deset let před tím.Latamy mělo několik mých kamarádů a krmili je jako lorie,jak jsem uvedl výše.Při chladném počasí byli ukládáni do vytápěných prostor.Postupně bylo zjištěno,že žerou i zrno,tak je člověk dotlačil k obrazu svému.
Osobně jsem o nich na netu doposud,dokud nevznikla tato diskuze nic nehledal a nečetl.Jen kdysi v knihách o papoušcích.
Takže odkaz od pana Makovického nezveřejňuje nic nového ohledně Latamů,ale je to hezky a srozumitelně napsáno.

alfonzo
napsal(a):
bflmpz
Zdravím,to co napsal Brown jsem věděl minimálně deset let před tím.Latamy mělo několik mých kamarádů a krmili je jako lorie,jak jsem uvedl výše.Při chladném počasí byli ukládáni do vytápěných prostor.Postupně bylo zjištěno,že žerou i zrno,tak je člověk dotlačil k obrazu svému.
Osobně jsem o nich na netu doposud,dokud nevznikla tato diskuze nic nehledal a nečetl.Jen kdysi v knihách o papoušcích.
Takže odkaz od pana Makovického nezveřejňuje nic nového ohledně Latamů,ale je to hezky a srozumitelně napsáno.
Nezaměřují se až tak na článek spíš na to video kde jde vidět latamy hodující hlavou dolů a to tady šlo 😉

napsal(a):
Bohužel je jich ve volné přírodě o mnoho méně. :(
viz článek na Ararauně z 12/2020: " V roce 2015 vědci odhadovali, že divokou populaci stěhovaných papoušků latamů vlaštovčích tvořila poslední tisícovka jedinců. Letošní studie již hovoří o pouhých třech stech papoušcích.". :(
https://www.ararauna.cz/2020/12/spatna-zprava-kriticky-ohrozenych-latamu-vlastovcich-jsou-v-prirode-uz-jen-pouhe-tri-stovky/
Ale snad se u nich blýská na lepší časy: https://www.ararauna.cz/2021/09/tasmanska-vlada-uvolni-dalsi-penize-na-zachranu-neofem-oranzovobrichych-a-latamu-vlastovcich/

vmakovicky
napsal(a):
Super, díky. :)
napsal(a):
Super, díky. :)
Tak kdo sleduje ty zprávy o stavech latamů vlaštovčích v přírodě a má jen trochu vztah k papouškům a exotům by si měl v hlavě něco srovnat. A to, že by toto měl zvážit a přispět svoji trochou na záchranu tohoto druhu. Každý by si měl rezervovat třeba jen nějakou jedno menší voliérku minimálně 2 metry dlouhou a chovat alespoň jeden pár těchto papoušků. Vhodné je tam dát třeba dva páry do jedné větší voliéry. Dobře se snášejí a je na ně krásné podívání.

chovatelaustralie
napsal(a):
Tak kdo sleduje ty zprávy o stavech latamů vlaštovčích v přírodě a má jen trochu vztah k papouškům a exotům by si měl v hlavě něco srovnat. A to, že by toto měl zvážit a přispět svoji trochou na záchranu tohoto druhu. Každý by si měl rezervovat třeba jen nějakou jedno menší voliérku minimálně 2 metry dlouhou a chovat alespoň jeden pár těchto papoušků. Vhodné je tam dát třeba dva páry do jedné větší voliéry. Dobře se snášejí a je na ně krásné podívání.
Četl jste aspoň nějaký odbornější článek o tomto druhu?
alfonzo

XXX.XXX.0.243
chovatelaustralie
Myslíte to dobře,vzniká však otázka.Většina jich je za leta přetvořena na zrnožravé,tudíž třeba při vypouštění do přírody nepotřebovali migrovat za úrodou květů a ovoce.
Podobně je tomu s jinými druhy,které jsou z komerčních důvodů na základě totálního výplachu mozků chovatelům jejich výrobci,že je to to nejlepší co mohou dostat.
Vše je ošetřeno chemicky,takže ptáci ztrácejí přirozenou imunitu na plísně a spoustu dalšího což je v přirozeném krmivu,zrnu,ořechách,ovoci ,hlíně a dalších součástech přírodní stravy.
Chovám od Andulek po Ary a nikdy bych ten sajrajt papouškům nedal.Jednou jsem koupil Žaka krmeného granulemi,doslova horor ho naučit na normální stravu a ještě měl z přechodu neskutečné zažívací potíže,protože v granulích jsou i antibiotika,převitamínováno,hormony,to je pro zdravé zvíře naprosto zbytečné.
Žádný pták na takové stravě se nemůže dožít vysokého věku,jako ten,který je živen přírodními produkty v přirozeném stavu.Granule jsou bro brojlery,kteří jdou na pěti týdnech na porážku.Něco o tom vím,pracoval jsem ve výrobně krmiv pro zvířata,takže znám přípravky ,které se do směsí pro výrobu granulí přidávají,asi by vás spousta koukalo jako u vytržení co v granulích všechno je za chemii.
Latamů je v přírodě opravdu málo,okolo jednoho tisíce párů,jenže by trvalo mnoho let odchovat Latamy k vypuštění zpět do přírody s přirozenými vlastnostmi jejich původního druhu,aby bylo přírodě zpět vráceno tak jak jí o to člověk dříve připravil.
alfonzo,
máte pravdu,že všechno je chemicky ošetřeno a ne jednou,ovšem včetně těch zrnin, kterými krmíme, však se zeptejte zemědělců, kolikrát vyjedou během vegetace na konkrétní plodinu. Snad nejhůř je na tom řepka a luštěniny, ale i ty obiloviny, to úplná hrůza. Takže pokud sám neprovozujete eko zemědělství, tak nemáte moc možností tyto věci eliminovat. Ve finále z tohoto pohledu nebude velký rozdíl v krmení granulemi - já je tedy nekrmím. Jen si myslím, že výrobci krmiv pro papoušky nepoužívají cíleně antibiotika ani hormonální přípravky, nemá to žádné opodstatnění a výrobně by se jim to i velmi prodražilo. Pokud se někde vyskytnou, tak se bude jednat spíš o kontaminaci některé složky ve výrobě.Jestli něco takového někdo nabízí, pak by to bylo spíš tzv. medikované krmivo. Něco jiného jsou samozřejmě výkrmové směsi pro užitková zvířata, kde některé druhy pro určitou fázi výkrmu obsahují léčiva, ale vše má stanovenou tzv. ochranou lhůtu a jsou nepravidelně odebírány vzorky, aby tyto látky nebyly v závěru výkrmu používány.Velkochovy užitkových zvířat i rostlin bez chemie již v současné úplně čistě provozovat rentabilně příliš nelze a jiné to bohužel nebude.
alfonzo
napsal(a):
chovatelaustralie
Myslíte to dobře,vzniká však otázka.Většina jich je za leta přetvořena na zrnožravé,tudíž třeba při vypouštění do přírody nepotřebovali migrovat za úrodou květů a ovoce.
Podobně je tomu s jinými druhy,které jsou z komerčních důvodů na základě totálního výplachu mozků chovatelům jejich výrobci,že je to to nejlepší co mohou dostat.
Vše je ošetřeno chemicky,takže ptáci ztrácejí přirozenou imunitu na plísně a spoustu dalšího což je v přirozeném krmivu,zrnu,ořechách,ovoci ,hlíně a dalších součástech přírodní stravy.
Chovám od Andulek po Ary a nikdy bych ten sajrajt papouškům nedal.Jednou jsem koupil Žaka krmeného granulemi,doslova horor ho naučit na normální stravu a ještě měl z přechodu neskutečné zažívací potíže,protože v granulích jsou i antibiotika,převitamínováno,hormony,to je pro zdravé zvíře naprosto zbytečné.
Žádný pták na takové stravě se nemůže dožít vysokého věku,jako ten,který je živen přírodními produkty v přirozeném stavu.Granule jsou bro brojlery,kteří jdou na pěti týdnech na porážku.Něco o tom vím,pracoval jsem ve výrobně krmiv pro zvířata,takže znám přípravky ,které se do směsí pro výrobu granulí přidávají,asi by vás spousta koukalo jako u vytržení co v granulích všechno je za chemii.
Latamů je v přírodě opravdu málo,okolo jednoho tisíce párů,jenže by trvalo mnoho let odchovat Latamy k vypuštění zpět do přírody s přirozenými vlastnostmi jejich původního druhu,aby bylo přírodě zpět vráceno tak jak jí o to člověk dříve připravil.
Pane alfonzo.
Vy jste se v posledních dnech hodně rozepsal a já musím konstatovat, že to má jak se říká hlavu a patu. Důležitá informace je, že jste pracoval ve výrobě krmiv, záleží na jakém stupni. Dnes už asi nevystačíme s tím z přírody. Není na to čas. Ale i z průmyslově vyrobených krmiv se dá vybrat zdravá výživa.
Protože nemám zdroj granulí pro leskoptve, mám jen pár, na burzy už nejezdím a pár kg si nechat poslat nestojí za objednávku. Krmím psí K9 nebo jehněčí plus hmyz a ovoce. Latamy mám jen okrajově. Rozmočím rohlík, postrouhám jablko, trochu jogurtu, marmelády. Je li to dost tekuté, berou to rádi. Jestli je hustší, berou také, ale co ulpí na zobáku otřepou a pak je metr od klece lepkavá zóna.
Mám obyčejné druhy amazoňanů a krmím tak, jak to odpovídá jejich požadavkům. Méně tučného. Když je zima tak dvakrát více. Když vidím nabídku směsí pro tzv větší, vlastně oni píšou velké papoušky, tak tam je absolutní většina tučných semen. Zkuste tím krmit eklekty.
Dnes máme výhodu, vše si najít a konat podle sebe, což asi 70 let nebylo.
Když už jsem se rozkecal, což je pro důchdce příznačné, tak jen zmínka.
Moje sousedka veterinářka za minulého režimu říkala, jak píchají antibiotika prasatům. Platila tam určitá lhůta. Říkala, že lhůty se vůbec nedodržují a prasata jdou na porážku před uplynutím lhůty. Myslíte si, že dnes je to jiné ? Já nevím, nemám zdroje.
A s krmivy pro papoušky je to podobné. Kdo má pár jedinců, ať si hraje, vydrží mu desítky let. Kdo chce vydělat, ať využije všech výdobytků dneška a neprodělá.

chovatelaustralie
napsal(a):
My máme od léta pár r.2018. Pokud se jim u nás bude dařit, chceme sehnat ještě 2 páry. :)
Moc se nám líbí a je škoda, že jich moc není ani v soukromých chovech, aspoň co jsem sledovala teď cca rok inzerci. 🤔
Navíc si myslím, že i kdyby se je poté už nepodařilo vrátit zpět do přírody, pořád je plus je zachovat v zajetí než aby vyhynuli.
napsal(a):
Četl jste aspoň nějaký odbornější článek o tomto druhu?
Vážený příteli, ano četl. Já Latami vlaštovčí chovám ve více párech už asi 25 roků. Chovám i mutace misty. Nevím proč se podivujete jestli jsem si někdy něco o těchto ptácích přečetl. Před lety jsem dokonce ve starších číslech psal do časopisu Fauna o chovu těchto krásných papoušků. Nevím, co by jste rád ode mne slyšel? Popoušky chovám v několika párech jak ve více kusech ve větší voliéře tak i po párech ve voliérách 2 až 3 m délky. Jejich odchov bývá celkem snadný i když někdy problém také nastává, zvláště když staří musí dokrmovat více než tři mladé. Napište také nějaké své zkušenosti a podělte se s námi o ně! Přeji hezký den.

chovatelaustralie
napsal(a):
Vážený příteli, ano četl. Já Latami vlaštovčí chovám ve více párech už asi 25 roků. Chovám i mutace misty. Nevím proč se podivujete jestli jsem si někdy něco o těchto ptácích přečetl. Před lety jsem dokonce ve starších číslech psal do časopisu Fauna o chovu těchto krásných papoušků. Nevím, co by jste rád ode mne slyšel? Popoušky chovám v několika párech jak ve více kusech ve větší voliéře tak i po párech ve voliérách 2 až 3 m délky. Jejich odchov bývá celkem snadný i když někdy problém také nastává, zvláště když staří musí dokrmovat více než tři mladé. Napište také nějaké své zkušenosti a podělte se s námi o ně! Přeji hezký den.
Vážený příteli,moje "narážka" na váš příspěvek se týkala hlavně toho že pokud je chováte a zajímáte se o ně tak určitě víte že v zajetí (zájmových chovech) se nachází více ptáků než ve volné přírodě 😉 neberte to nijak ve zlem 😉 PS: pochlubit se mým chovem papoušků se už bohužel nemůžu 😞 jsem víc holubář než papouškář tudíž sem jejich chov zrušil zhruba před deseti lety