Dnes jsem při kontrole ptáků zjistil, že u jednoho páru alexandrů v podkrovní místnosti, kde je zimuji nesvítí osvětlení jejich boxu. Samozřejmě první na co jsem se zaměřil byla žárovka, ale byla v pořádku. V pohodě bylo i spojení drátů v čokoládách, ale vůbec mě nenapadlo, že by se sousední pár alexů dal do kabelu, naštěstí se jim nic nestalo.
Máte nějakou podobnou zkušenost se svými svěřenci?
5873
napsal(a):
Dnes jsem při kontrole ptáků zjistil, že u jednoho páru alexandrů v podkrovní místnosti, kde je zimuji nesvítí osvětlení jejich boxu. Samozřejmě první na co jsem se zaměřil byla žárovka, ale byla v pořádku. V pohodě bylo i spojení drátů v čokoládách, ale vůbec mě nenapadlo, že by se sousední pár alexů dal do kabelu, naštěstí se jim nic nestalo.
Máte nějakou podobnou zkušenost se svými svěřenci?
U mě loni v zimě alexandři rudohlaví vytáhli kabel vedoucí k led osvětlení v jejich kleci zakrytý dřevěnou lištou a vysvlékli ho doslova z bužírky. Naštěstí jde o napětí 12V., tak se jim nic nestalo.
5873
napsal(a):
V mém případě tam je klasických 220V, vůbec jsem nepředpokládal, že by je něco takového mohlo napadnout, kablík je mimo klec, ale byl v jejich dosahu u pletiva. Naštěstí vše Ok, mám ponaučení na příště.
Dudte rád, že to tak dopadlo a nemáte kakaduy nebo ary. Všechno el vedení do zdi nebo lišt.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
lavice
Tak to jste trošku vedle,zazdění,ani běžné lišty nefungují.Kabeláž mám veškeou v ocelových trubkách,běžnou elektrikářskou Ara rozplácne na jeden stisk.
Proto,všichni,kteří projektujete voliéry na velké papoušky na toto myslete.Velký papoušek si přitáhne i visící kabel z krmné chodby na dost velkou vzdálenost,dosáhne prostrčenou nohou ,spousta lidí to nemůže pochopit,včetně mého kamaráda,kterému věčně opravuji kamerový systém.
alfonzo
napsal(a):
lavice
Tak to jste trošku vedle,zazdění,ani běžné lišty nefungují.Kabeláž mám veškeou v ocelových trubkách,běžnou elektrikářskou Ara rozplácne na jeden stisk.
Proto,všichni,kteří projektujete voliéry na velké papoušky na toto myslete.Velký papoušek si přitáhne i visící kabel z krmné chodby na dost velkou vzdálenost,dosáhne prostrčenou nohou ,spousta lidí to nemůže pochopit,včetně mého kamaráda,kterému věčně opravuji kamerový systém.
Tady je řeč o alexandrech.Na ty stačí i bílá lišta z pvc, samozřejmě pokud možno mimo dosah ptáků, pokud nejde, tak zazdít do drážky. Co dokážou arové a bílí kakaduové vím dobře, mám 5 párů.....ale o těch není založené vlákno.
alfonzo
napsal(a):
lavice
Opoměl jsem to přitahování přes pletivo. Máte pravdu. To mi dělali tritoni na lanku zavíracího okénka záletu. Dosáhli na něho 20 cm nad pletivem okem 3 na 3 cm, tudíž muselo jít ještě výše. Byla radost je pozorovat.
lavice
napsal(a):
Tady je řeč o alexandrech.Na ty stačí i bílá lišta z pvc, samozřejmě pokud možno mimo dosah ptáků, pokud nejde, tak zazdít do drážky. Co dokážou arové a bílí kakaduové vím dobře, mám 5 párů.....ale o těch není založené vlákno.
Tak to s vámi nemůžu souhlasit.Al.velcí mi vykousali ze dne na den díru v bodovaném pletivu 16x16 síla 1,6 mm naštěstí do krmné chodbičky ve vnitřní části voliéry.Tam orvali všechny plastové lišty a kabel oholili na několika místech až na holý drát.V jiné voliéře mi ary severy vykousali díru do zdi v délce asi 30 cm odkryli kabel zhruba 3 cm pod omítkou a také oholili kabel až na holý drát.Trvalo mi než jsem zjistil co mi vyhazuje jistič,ale že objeví kabel pod omítkou jsem netušil.Asi blbá náhoda.Takže to není jenom o arách.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
petajz
Zdravím,kamarád měl kdysi andulky na volno v místnosti na patře,některé nepotřebovaly budky,vykousaly otvory do zdi a měly tam běžně mladé.Všem papouškům omítka chutná,pak je průšvih když pod ní narazí na kabel.
petajz
napsal(a):
Tak to s vámi nemůžu souhlasit.Al.velcí mi vykousali ze dne na den díru v bodovaném pletivu 16x16 síla 1,6 mm naštěstí do krmné chodbičky ve vnitřní části voliéry.Tam orvali všechny plastové lišty a kabel oholili na několika místech až na holý drát.V jiné voliéře mi ary severy vykousali díru do zdi v délce asi 30 cm odkryli kabel zhruba 3 cm pod omítkou a také oholili kabel až na holý drát.Trvalo mi než jsem zjistil co mi vyhazuje jistič,ale že objeví kabel pod omítkou jsem netušil.Asi blbá náhoda.Takže to není jenom o arách.
Ze dne na den? Tak to byli dobří pracanti i stěma lištama a oholenými kabely. To jste si všiml za jak dlouho, jste u pap jedenkrát za 3 dny? To není práce na jeden den. A ty severy nedostali ránu když lítal jistič? To mě nějak nebere.
lavice
napsal(a):
Ze dne na den? Tak to byli dobří pracanti i stěma lištama a oholenými kabely. To jste si všiml za jak dlouho, jste u pap jedenkrát za 3 dny? To není práce na jeden den. A ty severy nedostali ránu když lítal jistič? To mě nějak nebere.
Ano ze dne na den.Měli na to zhruba 24 hodin.V té době jsem krmil vždy po příchodu z práce a do krmné chodby ve zděné části voliér jsem chodil jednou za den.Víckrát nebylo potřeba,ptáky jsem sledoval ve výletech.Jestli severy dostali ránu nevím,neřekli mi to,ale zřejmě ne.Dokonce ten jistič vyhodili dvakrát s odstupem asi 10 min.Proč to arám neublížilo mi vysvětlil Vš vzdělaný člověk se zaměřením na elektro a fyziku.U ptáků to prý funguje jinak než u lidí,nevím,já nejsem elektrikář.Navíc zobák prý není prakticky vodivý.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Papoušek kabel nejdříve oholí,třeba částečně,oholí jeden vodič,potom druhý,pak s tím manipuluje a dotkne se fáze se zemákem a jistič to vyhodnotí a spadne.Že papoušek nedostane ránu ,to záleží na konstrukci voliér a vlhkosti prostředí.Dřevěné rámy,pokud jsou suché,tak se chovají jako izolant.Takže papoušek není uzeměn,tudíž přes něj proud neteče.Je to stejné,jako ptáci sedící na elektrickém vedení.Při okousání a spojení fáze se zemákem teče proud nejsnadnější cestou po zemáku,opět papoušek nezasažen,jedná se o zlomek vteřiny,ale i tak ,pokud by byl přizeměn by ho to mohlo usmrtit.Dnes se již v nových elektrických rozvodech používají chrániče,to je téměř bezpečné pro většinu živých organizmů.Sám mám staré rozvody bez chráničů,proto mám ,nejen do chovatelských zařízení koupené chrániče do zásuvky z důvodu bezpečnosti své i svých chovanců."čert nikdy nespí".