Zdravím, mám krmení pro papoušky uskladněné v umělém sudu v tom modrém s uzávěrem na sponu! A teď poprvé se mi stalo, že krmení se začalo nějak znehodnocovat, lezou v něm nějaké malé potvory ( né moly) a je cítit asi jako stuchlina?
Sud byl koupený nový a čistý! Krmení je od VERSELE-LAGA Prestige Loro Parque Amazone Parrot Mix 15 kg.
Vůbec nechápu co se stalo a kde je nějaká chyba.
Prosím vás o radu, proč se to stalo a teda jak je nejlepší uskladnit krmení?
Moc děkuji za rady.
S pozdravem Zappe
z jarda
napsal(a):
Zdravím, mám krmení pro papoušky uskladněné v umělém sudu v tom modrém s uzávěrem na sponu! A teď poprvé se mi stalo, že krmení se začalo nějak znehodnocovat, lezou v něm nějaké malé potvory ( né moly) a je cítit asi jako stuchlina?
Sud byl koupený nový a čistý! Krmení je od VERSELE-LAGA Prestige Loro Parque Amazone Parrot Mix 15 kg.
Moc děkuji za rady.
S pozdravem Zappe
Je to pilous černý. Živí se obilím všech druhů. Já je měl v ječmeni. Zrní co nejrychleji zlikvidovat. Musel jste si brouky dovést se zrním.
z jarda
napsal(a):
Moc děkuji za rady.
S pozdravem Zappe
Zdravím, v breberkách se nevyznám,ale jestli to tam nemáte moc dlouho, tak se jednalo už při zakoupení o špatně skladované krmivo. Chce to všechno vysypat do popelnice, sud pořádně vydezinfikovat a při novém plnění musí být nádoba i krmivo bez jakýchkoli známek navlhnutí. Nádoba by měla být umístěna tak, aby nedocházelo k velkým výkyvům teplot a je lepší nekřečkovat zásoby na příliš dlouhou dobu.
Děkuji všem. No to jsem si myslel, že je to značkové krmení a něco takového bych v něm teda nepředpokládal! A teda jak vy ostatní zkladujete krmení, používáte taky tyhle sudy nebo v pytlích? Nějak mi to hlava nebere nebo mi zůstalo asi 8kg zrní, už se to tam nevešlo, tak jsem ten zbytek nechal v tom papírovém pytli a tam je to absolutně v pořádku! To je teda záhada! S pozdravem Zappe
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Používám mnoho let tytéž sudy.Nesmí být napevno uzavřené, musí být přístup vzduchu.V místnosti sucho a raději chladno,doprostřed každého sudu vysušené prkno a obsypat krmivem.To je v kostce všechno.Ty hajzlíky jste si přinesl s krmením (smůla).
z jarda
napsal(a):
Děkuji všem. No to jsem si myslel, že je to značkové krmení a něco takového bych v něm teda nepředpokládal! A teda jak vy ostatní zkladujete krmení, používáte taky tyhle sudy nebo v pytlích? Nějak mi to hlava nebere nebo mi zůstalo asi 8kg zrní, už se to tam nevešlo, tak jsem ten zbytek nechal v tom papírovém pytli a tam je to absolutně v pořádku! To je teda záhada! S pozdravem Zappe
Egzistuje plinové tabletky potravinárská dáťe 2-3 kusy a sud zatvoríťe na 3-dni potom tyžden vetrať a možťe to krmiť.
z jarda
napsal(a):
Moc děkuji za rady.
S pozdravem Zappe
Pane, kdyby se nejednalo o Vás, tak bych poučoval.
Vás si vážím z textů, z časopisů a pod. A tak mě trochu váš dotaz překvapil. Třeba ty potvory. Hmyz má své jméno. Já si chovám potemníky pro hmyzožravé, pestřenky, rybáři tomu říkají masní červi, ty kupuji. Chov švábů jsem už zrušil. Krmivo - sladování mám problém, hlavně myši. Cítit stuchlinu je varující. Bylo li krmivo vlhké, sud jen zkázu dokončí. Sudy jsou dobré, ale nevětrají. Středem by měla být roura s otvory pro přístup vzduchu. Asi jako byla kamna piliňáky. Základ je suché krmení.Ve vlhku se rozmnoží roztoči a to je větší problém než potemník moučný.
Než se značkové krmivo dostane k uživateli, projde dlouhou cestou. A mohu říct, že jsem porovnal krmivo pana Chládka, schválně neuvádím firmu a to vaše uvedené a vyšlo lepší české.
Já skladuji v dřevěných truhlách tzv mučnicích, kde se skladovala mouka. Má to husté větrací otvory a dřevěné stěny přirozeně dýchají a regulují vlhkost. Ale dnes jsou všicí chytří z googlu.
JoPe
napsal(a):
Zdravím, v breberkách se nevyznám,ale jestli to tam nemáte moc dlouho, tak se jednalo už při zakoupení o špatně skladované krmivo. Chce to všechno vysypat do popelnice, sud pořádně vydezinfikovat a při novém plnění musí být nádoba i krmivo bez jakýchkoli známek navlhnutí. Nádoba by měla být umístěna tak, aby nedocházelo k velkým výkyvům teplot a je lepší nekřečkovat zásoby na příliš dlouhou dobu.
Pane, já křečkuji, krmivo kupuji na rok a měl jsem proso, pšenici, oves 3 roky staré, slunečnici 2 roky bez problému a klíčivé, ale české z našeho okresu. Je to o podmínkách skladování. A kde máte záruku, že to značkové krmivo neleželo v horku na haldě někde v Africe. Vyperou ho, vysuší a prodají vizuálně super kvalitu
Moudivláček
napsal(a):
Pane, já křečkuji, krmivo kupuji na rok a měl jsem proso, pšenici, oves 3 roky staré, slunečnici 2 roky bez problému a klíčivé, ale české z našeho okresu. Je to o podmínkách skladování. A kde máte záruku, že to značkové krmivo neleželo v horku na haldě někde v Africe. Vyperou ho, vysuší a prodají vizuálně super kvalitu
Já tak na půl roku, nemám na to skladovací prostory a beru krmiva od našich vyzkoušených pěstitelů.Míchám si to podle ročního období sám. Dva roky staré, dobře uskladněné není problém, ale všechno se stářím trochu znehodnocuje včetně nás. Snad jen archivní vína a starožitnosti jsou výjimkou.
Pokud možno nakupuji krmení přímo od pěstitelů . Michám si ho sám podle potřeby. Než nakoupím krmení, sudy vypařim pak vydrhnu a mám připraveno. Za ty roky se mi nestalo že bych měl Pilouse nebo nějaké jiné potvory. Většinou si naděleňí přinesete z krmivem bohužel. Né vždy mají prodejci dobře uskladněno než to prodají. Takže problém bude nekde mezi výrobcem a prodejcem.
Opět děkuji za rady.
No a pro informaci, tak tohle krmení jsem koupil poprvé a naposled! Nikdy jsem nebyl zastáncem podobných krmních směsí a ani hotových dokrmovacích směsí! Vždy jsem si vše míchal sám a objednával z Moravy a nikdy žádný problém!
Tohle krmení bylo určeno pro naše dva mazlíčky s tím, že teda obsahuje vše co má a já nebudu muset nic míchat a navíc nemám skladovací prostory a krmení mám na chodbě bytu.
K těm potvorám nemám co dodat a pro mě jsou to a budou jen potvory, které jen otravují a vyhazují peníze oknem! Nezajímá mě, že mají nějaké pojmenování a vůbec nevěřím tomu, že by člověku nějak prospěli... právě naopak!
Nevěděl jsem, že ten sud nemá být zavřený na pevno... tak to by se mohlo vyřešit, že to víko jen položím a nebo by se mohly do víka navrtat menší otvory? No a co to suché prkno uprostřed... jakou má úlohu? Děkuji za trpělivost a cenné pro mě nové poznatky. S pozdravem Zappe
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Otvory nevrtat-budete potřebovat víko bez děr a ?Nechávám skulinu několik mm. Suché prkno uprostřed odebírá vlhkost-ověřeno.Chce to občas krmivem "pohnout".Nechce se mi věřit,že starý mazák řeší takové problémy.Hodně zdaru v roce 22.
z jarda
napsal(a):
No a teď mi nebo nám laskavě vysvětlete "co tím básník jako myslel?!" Zappe
No já sem to pochopil tak že chovatel jako vy který ve svém profilu píše že chová ptaky od dětstvi a dokonce i radí méně zkušeným v chovu se ptá na takovou blbost jak uskladnit krmení a co to máte v zrní za brouky. Chovu zdar Plšek
milanplšek
napsal(a):
No já sem to pochopil tak že chovatel jako vy který ve svém profilu píše že chová ptaky od dětstvi a dokonce i radí méně zkušeným v chovu se ptá na takovou blbost jak uskladnit krmení a co to máte v zrní za brouky. Chovu zdar Plšek
No jestli to je tak jak píšete, tak toho dotyčného bych rád poznal! A mimochodem, že jsem se na to zeptal, tak nevidím na tom nic špatného a navíc, když jsem hned uvedl, že jsem se s tím setkal poprvé za celou dobu co se chovatelství věnuji! A nebo si myslíte, že tím se moje zkušenosti v chovatelství nějak snížili?! Neznám nikoho kdo může o sobě tvrdit, že ví a zná všechno na světě! Nějaké ty potvory nejsou mím oborem a nikdy jsem se o to ani nezajímal, nebyl žádný důvod, tak jsem se zeptal a nebo já nemůžu?! Nejsem a ani se necítím, být žádný Ferda mravenec, práce a informace všeho druhu!
Takže už jen tolik a jsem s pozdravem Zappe
alfonzo

XXX.XXX.0.243
z jarda
Zdravím Vás,nic si z toho nedělejte,rejou většinou ti,kteří zde moc chovatelských zkušeností nepobrali,nebo nic nepustí druhým pro informaci ohledně čehokoli.Vše je jednou poprvé,to,že jste se s obilními škůdci nesetkal jen vypovídá,že jste se vždy snažil krmit kvalitním krmivem,nenapadeným cizopasníky.Osobně ,jako kluk ze statku tato zvířátka znám od dětství.Copak pilous,ten se likviduje v sýpkách snadno,tuším,že byl kdysi vytvořen pro obilí jinak neškodný predátor,který pilouse požírá,není to silvestrovský vtip.
Veškeré této havěti se daří v teple a dostaečné vlhkosti.Jakékoli zrno se vždy skladovalo ve vzdušných skladech,dřevěné hrádě,drátěná sila potažena tkaninou.
Zvyk se sudy není zrovna to pravé,nevětrají,drži se v nich vlhko,plísně.Na sezonu to ještě uskladnit jde,ale krmivo musí být dobře suché.Osobně mám také pár příručních soudků ve voliérách,jenže skrmím během pár měsíců.Nejhorší jsou myši,pak v létě se líhnou zavíječi,ty ani neřeším,prostě k chovatelství patří,je to venku mimo dům.
Proti myším a kvůli větrání mám víka sudů prořízlá flexou,okýnko 20x20 cm a v něm tavnou pistolí přilepenu nerezovou síťku na mouchy.Nejde tam myš,ani zavíječ,či další cizopasník.
Nejhorší je to s místem,krmivo mám ve vzdušné kůlně na paletách ve vzdušných pytlích.Kupuji toho hodně,nic se nekazí,neplesniví,ani olejnatá slunečnice nežlukne.
Nejlépe má uskladněno Moudivláček,hrádě a dřevěné bedny jsou vzdušné,to je základ udržení zrna v dobré kvalitě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já třeba znám pilouse z pšenice pro drůbež. Brali jsme vždy zásobu na rok - uskladnili v technické místnosti, kde se pouze pytle odebíraly. Stalo se nám to asi 2x za ta léta chovu. Pro andulky jsem ho mívala v suchém sklepě v pytli a vše ok.
Nyní zrní papouškům skladujeme taky v sudu + barelech. Kupujeme každý měsíc nové zrní, ještě se nám nestalo, že by bylo něco špatně (dříve přímo směsi od Kryel.cz, vloni jsme se vrátili zase k míchání si sami - zrní si nechávám vozit od Krmné směsi Kvídera).
alfonzo
napsal(a):
z jarda
Zdravím Vás,nic si z toho nedělejte,rejou většinou ti,kteří zde moc chovatelských zkušeností nepobrali,nebo nic nepustí druhým pro informaci ohledně čehokoli.Vše je jednou poprvé,to,že jste se s obilními škůdci nesetkal jen vypovídá,že jste se vždy snažil krmit kvalitním krmivem,nenapadeným cizopasníky.Osobně ,jako kluk ze statku tato zvířátka znám od dětství.Copak pilous,ten se likviduje v sýpkách snadno,tuším,že byl kdysi vytvořen pro obilí jinak neškodný predátor,který pilouse požírá,není to silvestrovský vtip.
Veškeré této havěti se daří v teple a dostaečné vlhkosti.Jakékoli zrno se vždy skladovalo ve vzdušných skladech,dřevěné hrádě,drátěná sila potažena tkaninou.
Zvyk se sudy není zrovna to pravé,nevětrají,drži se v nich vlhko,plísně.Na sezonu to ještě uskladnit jde,ale krmivo musí být dobře suché.Osobně mám také pár příručních soudků ve voliérách,jenže skrmím během pár měsíců.Nejhorší jsou myši,pak v létě se líhnou zavíječi,ty ani neřeším,prostě k chovatelství patří,je to venku mimo dům.
Proti myším a kvůli větrání mám víka sudů prořízlá flexou,okýnko 20x20 cm a v něm tavnou pistolí přilepenu nerezovou síťku na mouchy.Nejde tam myš,ani zavíječ,či další cizopasník.
Nejhorší je to s místem,krmivo mám ve vzdušné kůlně na paletách ve vzdušných pytlích.Kupuji toho hodně,nic se nekazí,neplesniví,ani olejnatá slunečnice nežlukne.
Nejlépe má uskladněno Moudivláček,hrádě a dřevěné bedny jsou vzdušné,to je základ udržení zrna v dobré kvalitě.
Tak isto kupujem večé mnostvo po žatve treba aj 1oo g.mám drevené bedne na 12-vréc vrh neni zakrité alebo len pleťivom naj viac problém su myši.Piluz ide večinom do jačmena a do ovsa viac krát my stalo že som doniesol jačmen čo už bol napadnuté.ja použivám potravinárské plynové tabletky dám-4-5 guliček a pokoj tyžden potom nachám vetrať.