Tranquilitatis
napsal(a):
Dobrý den, prosím, jak máte vyřešený odvod srážkové vody ze střechy voliéry ( záletů) když není možnost napojení na dešťovou kanalizaci.
Jedná se o střechu 3x 8 m. Při týdenním vytrvalém dešti už asi sudy stačit nebudou.
Děkuji
Koupil jsem nadrz,zakopal a voda tece tam.Mam vni i zabudovane cerpadlo a pouzivam na zalevani. Nadrze jsou ruzneho objemu ,me stacila dvou kubikova.
Tranquilitatis
napsal(a):
Dobrý den, prosím, jak máte vyřešený odvod srážkové vody ze střechy voliéry ( záletů) když není možnost napojení na dešťovou kanalizaci.
Jedná se o střechu 3x 8 m. Při týdenním vytrvalém dešti už asi sudy stačit nebudou.
Děkuji
Informujte se na místním stavebním úřadu a bude vám jasné. Dnes by DEŚOVA VODA NEMĚLA JÍT DO KANALIZACE, ALE DO RETENČNÍ NÁDRŽE, ODTUD POUŽÍVÁNA NEBO ZASAKOVÁNA DO POZEMKU.
JEŠTĚ V ROCE 1979 JSEM MUSEL STŘECHU ZAVÉST DO KANÁLU A LONI U NOVÉ STAVBY JSME DĚLALI RETENČNÍ NÁDRŽ. JAK SE TEN SVĚT ZMĚNIL.
KÉŽ NÁS BŮH ZACHOVÁ PŘI ZDRAVÉM ROZUMU.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Zdravý rozum říká,dešťová voda je dar z nebes a tak s ním také nakládat - zejména v posledních suchých letech.Co je doma to se počítá.Jen houšť a větší kapky.Již velmi velmi dlouho nepamatuji týdenní vytrvalý déšť a byl by občas třeba.
Já mám na voliérách okapy a svod mám puštěný na trávník a když neprší tak je vidět kde se hodně vsakovala voda. Jelikož bydlím v bývalém statku takže z velkých střech to mám svedené do kubíkových nádrží a kolem zahrádky mám postavených asi 6 sudů po 200 litrech a ze staré jímky máme ještě nádrž asi 12 kubíků. tam máme svedený celý dům.
Jak píše JT106 s tím týdenním vytrvalým deštěm tak bylo spíše lepší 2 dní déšť a třeba zase 2 dny bez deště aby se to stihlo vsáknout.
Retenční nádrž máme vedle domu má 9 kubíků, ale voliéra je na druhé straně pozemku v mírném svahu od domu. Chtěla bych jít spíše právě tou cestou zadržení co nejvíce vody na zalévání zahrady. Asi zkombinujeme sudy a nádrž. Teď tam je jen střecha 3x3 metry, takže vodu chytáme do sudů, ale chtěla bych zastřešit voliéry z 90% . Děkuji
Pokud není potřeba voda tak je možnost drenážní jáma s průsakem do vlastního pozemku nebo jinam
https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=dren%C3%A1%C5%BEn%C3%AD+j%C3%A1ma&client=firefox-b-d&fir=1LM_SzgNOXTrgM%252ClvJ8fefEjXCBOM%252C_%253BmUin0FHNKl1ECM%252ClvJ8fefEjXCBOM%252C_%253BqYtktnoSSk38YM%252ClvJ8fefEjXCBOM%252C_%253BELnFfLUZUlQziM%252CGCJbNkhmyJHC4M%252C_%253B9N09Y2J-0tZ4FM%252Ck0SOROCM-LcEOM%252C_%253BKYVqo9Vz-iRtcM%252ClvJ8fefEjXCBOM%252C_%253BqnSaxf-MYB2uIM%252Cp8OgyH9XqoLT3M%252C_%253BoFZWfGDi0OZHLM%252CGKIIFNzCNWv4HM%252C_%253B3L6w_J5NYqCRrM%252CyqKZ8n2yKGsHiM%252C_%253B5DstBozfDGpIiM%252CyqKZ8n2yKGsHiM%252C_&usg=AI4_-kQq5zDke5F80I_BVtdx_8xtO-QsuA&sa=X&ved=2ahUKEwiE3Nzp9Zn1AhW6_7sIHUjmAGsQjJkEegQIAhAC&biw=1920&bih=908&dpr=1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravý rozum říká,dešťová voda je dar z nebes a tak s ním také nakládat - zejména v posledních suchých letech.Co je doma to se počítá.Jen houšť a větší kapky.Již velmi velmi dlouho nepamatuji týdenní vytrvalý déšť a byl by občas třeba.
No, nevím odkud jste, ale u nás v Jizerkách toto platilo na jaře 2020, kdy po suché zimě byl extrémně suchý duben, ale od května začalo pršet. Od té doby je vody dostatek a je to vidět i na tom slavném projektu intersucho.cz. Zima 2020/21 byla hodně vydatná a sníh byl ještě v květnu. Voliéry jsem stavěl na jaře 2020 a 2021 a rozdíl v zamokřené půdě byl extrémní - 2020 naprosto suchá půda 0,5m do hloubky a v 2021 bahno, bahno, bahno. To samé je vidět rozdíl v hladině na přehradě Souš - v 4/2020 - 3m, od léta 2020 vše v normálu.
Děkuji za odpovědi, určitě chceme jít cestou zadržet co nejvíce vody pro zálivku zeleniny a stromů. Vymysleli jsme to tedy tak, že voda půjde nejprve do sudů, z posledního sudu potom trubkou do retenční nádrže a až nakonec z ní potom vsakovací drenážní trubkou na pozemek. Poslední sud bude menší a budou v něm filtrační média ( něco jako ve filtru zahradního jezírka) aby do nádrže šla už čistá voda kvůli čerpadlu. Syn studuje stavební průmyslovku,tak dostane domácí úkol 😁.
Díky všem.