Zdravim všechny, napadlo mě takové téma.
Jak dlouho jste kdo čekal na první hnízdění u jakéhokoliv druhu?
Myslím tím třeba něco jako... Mám pár žaků a už deset let nic, nebo dočkal jsem se po dvanácti letech úspěšného hnízdění.
Případně ve třech letech dvě mláďata. A tak podobně.
Může to být zajímavé a pro někoho třeba i inspirativní, aby vydržel v čekání, nebo třeba zkusil něco změnit.
Začnu třeba já, chovám afriku, měl jsem zatím docela štěstí, mezi druhým a třetím rokem jsem měl většinou první hnízdění, bohužel úspěšný odchov je u těchto druhů docela boj.
PT
Mám pár amazonků černotemenných oba rok 2016 a stále nic, harmonizují v budce jsou pořád, ale dávají si na čas třeba se letos o něco pokusí. Zato u mladého páru alexů violet rok 2020 jsem před Vánoci objevil nečekanou snůšku samozřejmě neoplodněnou a pevně na ní samice sedí, nic z toho, ale má průpravu do budoucna 🙂.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás čekáme, zda se zadaří papouškům královským. Samec 2016, samice 2017. Spolu od mládí, mají se k sobě. V roce 2020 samička nanesla postupně 11 vajec (1.vejce snesla do výletu, ale přendala jsem ji ho do budky a od té doby už snášela tam). Bohužel postupně je rozbila, takže z toho nic nebylo. V roce 2021 seděla samička na 4 vajíčkách (další 3 rozbila), ale vejce nebyla dle všeho oplodněná. Až mi ji bylo líto, seděla fakt poctivě. Letos se snad už dočkají - jinak budeme měnit samce. Bohužel pojímání jsem u nich nikdy neviděla, ale to ani u další velké austrálie a tam odchovy jsou, takže těžko říct.
No a u alexandrů čínských a velkých jsme postupně přišly o samice (čínská vloni, velká během zimy 2018), takže mají kluci mladší partnerky a snad se letos poprvé zadaří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
pommovi-nebude na vině samička,ten pár nejde spolu.Navíc pokud samička rozbíjí vejce,nemá význam jako chovná.Samec 6r. samice 5r. ti už měli odchovávat.Tady zřejmě trpělivost nepomůže.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pommovi-nebude na vině samička,ten pár nejde spolu.Navíc pokud samička rozbíjí vejce,nemá význam jako chovná.Samec 6r. samice 5r. ti už měli odchovávat.Tady zřejmě trpělivost nepomůže.
Ona je rozbíjela, jak na ně padala (mají budku vysokou cca 150 cm) - dali jsme ji tam "poličku", na kterou skočí a pak sleze dolů a už dobrý. :)
Takže myslíte, že zkusit přepárovat ještě teď? Já jsem si říkala, že to ještě letos zkusíme právě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Teď to záleží jen na Vás,trpělivost rozhodně máte,třeba to vyjde.Ps-budka 150 hluboká je zbytečná,znám zdárný odchov v budce 60x 30 x30.jistě každý pár to má jinak. Přepárováním stratíte další sezónu.Přeji ať se zadaří.TJ

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teď to záleží jen na Vás,trpělivost rozhodně máte,třeba to vyjde.Ps-budka 150 hluboká je zbytečná,znám zdárný odchov v budce 60x 30 x30.jistě každý pár to má jinak. Přepárováním stratíte další sezónu.Přeji ať se zadaří.TJ
Koukala jsem do inzerce a samec starší roku je zázrak. A když už, tak štěpák, což nechceme. Tak je už necháme spolu a případně v létě začneme shánět jiného.
Díky. :) Fakt? My právě všude četli ideál 120-150cm výšku. Tak zkusíme dát i kratší, která se jí bude víc líbit. :)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně tak. Na vině je samice. Královští mladé v 3 roce. Přepářit a jinou budku.
napsal(a):
Ona je rozbíjela, jak na ně padala (mají budku vysokou cca 150 cm) - dali jsme ji tam "poličku", na kterou skočí a pak sleze dolů a už dobrý. :)
Takže myslíte, že zkusit přepárovat ještě teď? Já jsem si říkala, že to ještě letos zkusíme právě.
Určitě přepářit ještě ted´. Není to harmonický pár. Samice v toku musí žadonit a dělat kolébku, a samec ji musí krmít, pak se páří. To je harmonie. Jinak z odchovu nebude nic a vejce budou čistá. Páření vidět nemusíte. A tolik vajec u samice též není dobré. Ještě jednu sezonu zkusit, jinak dát pryč.

lavice
napsal(a):
Určitě přepářit ještě ted´. Není to harmonický pár. Samice v toku musí žadonit a dělat kolébku, a samec ji musí krmít, pak se páří. To je harmonie. Jinak z odchovu nebude nic a vejce budou čistá. Páření vidět nemusíte. A tolik vajec u samice též není dobré. Ještě jednu sezonu zkusit, jinak dát pryč.
Díky. Bohužel v inzerci jsou leda samci r.2021, což by stejně letos nic nebylo, takže už je teď necháme spolu a budeme samce shánět.
Kolébku ona právě často dělala. Ale je fakt, že jsem ho nikdy neviděla ji krmit. Podezření jsem právě pojala vloni po tom, co nic nevyseděla, že jí možná ani nepojímá.
5873
napsal(a):
Mám pár amazonků černotemenných oba rok 2016 a stále nic, harmonizují v budce jsou pořád, ale dávají si na čas třeba se letos o něco pokusí. Zato u mladého páru alexů violet rok 2020 jsem před Vánoci objevil nečekanou snůšku samozřejmě neoplodněnou a pevně na ní samice sedí, nic z toho, ale má průpravu do budoucna 🙂.
Pane, já mám několik roků amazonky černotemenné. Zahnízdili ve čtvtém roce a pravidelně odchovávají 2 - 3 mladé, ikdyž se vylíhnou i 4.To, že se stále páří nic neznamená.
Asi to hnízdění nepomůže, ale hodně větví roští na okus. Zkuste do míchanice přidat trochu směsi pro nosnice slepic a za 2 měsíce uvidíte.
Protože mám z dřívějška pár hmyzožravců, tak zde mám plno brouků, červů atd.
Je to přilepšwní pro papoušky žaky, latamy, amadiny atd. Už to chovám pro mé stáří jen pro zábavu. Amazonci si na moučných červech pochutnají. Zeptejte se na to zkušených chovatelů, abych nekecal.
Aratinga sluneční samec bude mít letos 5 let, samice 4 roky, loni 2x a předloni 1x čistoá snůška, tak doufám, že už dostatečně potrénovali a letos se dotoho opřou už poctivě 🤩🐦

krueger
napsal(a):
Pro Pommovi:
Zdravím, známej přišel o samici a má samotného staršího samce králováka. Je z plzeňska. Můžete mu zkusit zavolat. Tel.: 720 167 906
Ať se daří,
Honza
Díky moc.
Včera se mi ozval jeden pán kousek od nás, který by měl zájem o případnou výměnu stejně starého samce . O víkendu by se měl přijet podívat, tak počkám co on. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Již jsem nechtěl reagovat,ale větší podíl na dosavadních problémech má samička.Dále již nebudu radit.
napsal(a):
Díky. Bohužel v inzerci jsou leda samci r.2021, což by stejně letos nic nebylo, takže už je teď necháme spolu a budeme samce shánět.
Kolébku ona právě často dělala. Ale je fakt, že jsem ho nikdy neviděla ji krmit. Podezření jsem právě pojala vloni po tom, co nic nevyseděla, že jí možná ani nepojímá.
Přesně to je ono.Samec nebude špatný, ale zkrátka si nesedí. To platí i u samice, snad až na těch moc vajec co snáší. Ale to se může ustálit, to je těžké radit. Já osobně bych oba přepářil a nechal si je, ale dát tak at´na sebe nevidí.Tak at´se zadaří.
lavice
napsal(a):
Přesně to je ono.Samec nebude špatný, ale zkrátka si nesedí. To platí i u samice, snad až na těch moc vajec co snáší. Ale to se může ustálit, to je těžké radit. Já osobně bych oba přepářil a nechal si je, ale dát tak at´na sebe nevidí.Tak at´se zadaří.
A dát na výběr budky, kmenová, prkenná, stačí kolem 80cm výška.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
lavice
napsal(a):
Nestačí když na sebe nevidí, ještě horší je když se slyší.Toho se většinou nedá docílit.Jeden musí z domu,ale který toť otázka.
Pro pommovi
Jestliže máte budku 150 cm a samička tam nemá možnost pomalu sestoupit ( chybí ,,žebřík" třeba z pletiva ), tak to neni dobře. Zkuste zavěsit budku pod úhlem 45 st. Mám to také tak a vše OK.

Jimu
napsal(a):
Pro pommovi
Jestliže máte budku 150 cm a samička tam nemá možnost pomalu sestoupit ( chybí ,,žebřík" třeba z pletiva ), tak to neni dobře. Zkuste zavěsit budku pod úhlem 45 st. Mám to také tak a vše OK.
Ona tam žebříček má, ale asi byla líná po něm lézt. Přidali jsme ji tam níže poličku a pak už nic nerozbila. :) A seděla na těch 4 vejcích fakt poctivě. Vylezla vždy k večeru jen na WC a nažrat se. Což mi teď došlo, že si šla vždy ona sama k misce. Ne, že by ji samec krmil. 🤔
No, každopádně budeme samce shánět jiného.