Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Mamon
napsal(a):
Tak ja jsem spacka u nas zaslechla uz minulou stredu.! Predevcirem jsem je na prochazce odhalila dalekohledem. Bylo hejnicko schovane v hejnu drozdu, takze matli!! A kdyz zjistili, ze jsou odhaleni tak uz byli vcera rano u me na zahrade na stromech. Maji tu budky.
Pokud jste viděla hejno drozdů,tak se bude jednat o drozda kvíčalu.Na drozda zpěvného je ještě brzy.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud jste viděla hejno drozdů,tak se bude jednat o drozda kvíčalu.Na drozda zpěvného je ještě brzy.
Souhlas. Drozdi na rozdíl od kvíčal nepřilétají ani nelétají jako špačci v hejnech. Ale dík za zprávu, že jsou lidé, kteří se venku kolem sebe dívají.
HHH
napsal(a):
Dovolím si upřesnit, že ťuhýk šedý je relativně běžný zimní host ze severu a u nás hnízdí jen zřídka. Zřejmě jste myslel ťuhýka obecného, který přilétá až po půlce dubna.
Zde v okolí je ťuhýk obecný velmi běžný druh a naopak ťuhýk šedý dost vzácný. Sleduji to několikn desítek let.
kafiko
napsal(a):
v nedeli dopoledne 4 kusy čap bily u Jičína
Tak za tento přílet dávám bod s hvězdičkou. Nevím, kdy k vám přilétali v minulých letech. Jsem totiž z Vysočiny, což je nadmořský a teplotní rozdíl lokality.
Jen dodám pranostiku : Na sv. Řehoře ( 12. 3. ) žába hubu otevře, čáp letí přes moře a líný sedlák, který neoře.
Kde ty časy jsou ?
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
U nás, Praha Kunratice, špačci, kam se podívám a už jsou tady i hřivnáči.
Mamon
napsal(a):
Chci se zeptat. Létají spacci nekomu do krmitka? Jestli jo co jim podstrcite?).
U me v krmitku byl, ale spis okukoval.
Krmíka mám desetiletí, špaček tam nezabloudil, ikdyž ve třech budkách hnízdí. Vinaři, pormiňte, Ale ten jarní zpěv a na pedzim zpěv toučení u budky je emocionální záležitost.
Desítky let jsem špačky choval. Sežerou vše jako slepice.
Krmítka je moc nelákají. Je lepší hodit jablka nebo nadrcený rohlík nebo ovesné vločky na trávník. nebo na zem okolo krmítka. Zkuste i namočené drobné granule pro malé psy.K 9 Krrmím jimi leskoptve a v pohodě. Proč ?, Protože pro hmyzožravé a plodožravé u nás není prodejce.
Moudivláček
napsal(a):
Krmíka mám desetiletí, špaček tam nezabloudil, ikdyž ve třech budkách hnízdí. Vinaři, pormiňte, Ale ten jarní zpěv a na pedzim zpěv toučení u budky je emocionální záležitost.
Desítky let jsem špačky choval. Sežerou vše jako slepice.
Krmítka je moc nelákají. Je lepší hodit jablka nebo nadrcený rohlík nebo ovesné vločky na trávník. nebo na zem okolo krmítka. Zkuste i namočené drobné granule pro malé psy.K 9 Krrmím jimi leskoptve a v pohodě. Proč ?, Protože pro hmyzožravé a plodožravé u nás není prodejce.
Prodejcu krmiv pro hmyzožravé a plodožravé ptactvo je již hodně , stačí podívat na internet
Hřivnáči už se perou o holubici,konipásek po dlouhé cestě se přiletěl napít do Opatovického rybníka.Jaro je zde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Jaro je stále na cestě-snad dorazí včas má ještě 11 dnů. Ti hřívnáči bojují o své území.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
Město je město. Vyšší teplota a více (žrádla).
Je to fakt, kdybych popsal kde jsem je viděl v loňském roce všude hnízdit to se nechce ani věřit-rušné části KM.Jsou smělejší než hrdličky zahradní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to fakt, kdybych popsal kde jsem je viděl v loňském roce všude hnízdit to se nechce ani věřit-rušné části KM.Jsou smělejší než hrdličky zahradní.
Ano ,ve městě chodí i 30 cm od lidí. Sám jsem to viděl ,stál jsem na zastávce a kousek ode mě v trávě hledal něco na zub hřivnáč. Byl krásný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes ráno první drozd,dokonce si zazpíval- KM. Přichází jaro...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bydlíme v podhůří Jeseníků, cca 700m nadmořské výšky a hřivnáčů tady máme zhruba týden opravdu hodně a nejen je. Na slunečnici se slétá barevný a uzpívaný cirkus a v létě nás navštěvují pravidelně dudci. Dravce nepočítáme, výhoda polosamoty 😁
napsal(a):
Bydlíme v podhůří Jeseníků, cca 700m nadmořské výšky a hřivnáčů tady máme zhruba týden opravdu hodně a nejen je. Na slunečnici se slétá barevný a uzpívaný cirkus a v létě nás navštěvují pravidelně dudci. Dravce nepočítáme, výhoda polosamoty 😁
Pane, desitky let to sleduji, ale v 700 m dudky, to považuji za zázrak.
, který se mně nepodařilo u nás spatřit. Nové Město na Moravě 600 mnm.
Horák lutino
napsal(a):
Ano ,ve městě chodí i 30 cm od lidí. Sám jsem to viděl ,stál jsem na zastávce a kousek ode mě v trávě hledal něco na zub hřivnáč. Byl krásný.
Pane, ikdyž jsem kdysi jako kluk hřibnáče, plachého holuba odchoval a vracel se do klece, tak dnes o nich moc nevím. V Praze v parku je jich plno. španě vidím a tak otzázka: Je možné, aby hřivnáčí sedlli na dráty VN as 1i00 kusů ? Neměl jsem brýle a ak nic nevím.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, ikdyž jsem kdysi jako kluk hřibnáče, plachého holuba odchoval a vracel se do klece, tak dnes o nich moc nevím. V Praze v parku je jich plno. španě vidím a tak otzázka: Je možné, aby hřivnáčí sedlli na dráty VN as 1i00 kusů ? Neměl jsem brýle a ak nic nevím.
Možu sedeť na dráty.asy pred dvoma rokmy na jesen videl 3-4 dni tak 500kusov na pole potom sa straťili.nm v.200.južné slovensko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
vegh
napsal(a):
Možu sedeť na dráty.asy pred dvoma rokmy na jesen videl 3-4 dni tak 500kusov na pole potom sa straťili.nm v.200.južné slovensko.
Na dráty nejraději sedají hrdličky divoké a zahradní zejména na podzim-při mých pozorováních jsem hřivnáče na drátech neviděl.Před X léty byly dráty plné hrdliček divokých,ale to je bohužel asi nenávratně pryč.Krásný ptáček teď ho nahrazuje holub hřivnáč-také krasavec.
jarat
napsal(a):
Před chvilkou jsem viděl a slyšel letos první špačky. UH
Naplňuje mě radostí, kolik přísppevků chodí na toto téma. Díky všem. Tyto informace o příletu zadarmo poskytované jsou cenný doklad migrace ptáků. Snad tyto informace, ikdyž laické ornitologové alespoň zzdokumentují.
Včera jsem viděl v práci mezi kolejemi pár Rehků domácích ,sameček byl krásně vybarvený a samičku nebylo skoro vidět ,měla perfektní mimikry. Ale je na ně ještě moc brzy ,doufám, že budou v pořádku a na jaře je znovu uvidím. To to jsem napsal 12.1.2022 ,během února a března jsem je viděl opět takže přežili ,doufám že to byli titíž.
Moudivláček
napsal(a):
Naplňuje mě radostí, kolik přísppevků chodí na toto téma. Díky všem. Tyto informace o příletu zadarmo poskytované jsou cenný doklad migrace ptáků. Snad tyto informace, ikdyž laické ornitologové alespoň zzdokumentují.
Je to jen pro naši radost, jak vidíme s tažnými ptáky přícházet jaro, na které se všichni po dlouhé zimě těšíme. Co se týká využití těchto informací z hlediska ornitologů, tak se domnívám, že to není k ničemu. Mám jednu praktickou zkušenost ohledně hlášení výskytu druhů dotazníkem. Jednou asi před pár lety jsem poprvé v životě u nás viděl Husici nilskou. Byl jsem zlehka po rodinné oslavě v dobré náladě a šel vyplňovat ten jejich dotazník. Po téměř celém jeho vyplnění byla požadována fotografie, kterou jsem neměl a ten dotazník se tvářil, že bez toho nejde odeslat, tak jsem této snahy zanechal. K mému překvapení přišel email, ve kterém mě zjednodušeně sprdnul nějaký jejich člověk, co všechno bylo špatně..... Velmi slušně jsem mu odpověděl, jak k situaci došlo a že pan úředník nemusí mít obavy, protože ode mě už nikdy žádné hlášení nepřijde.
Jen pro vaši představu cituji a posuďte sám.
Dobrý den,
hlášení o pozorování husice nilské pro potřeby FK je zbytečné. Faunistická komise tento druh neposuzuje ani neregistruje.
Jde dnes o běžný druh ptáka vyskytující se na řadě lokalit, hnízdí u nás a mnohde je hlášeno i přes 50 ptáků.
Jen poznámka - Vaše hlášení je napsáno tak, jak nemá vypadat - nehledě na pravopis, kdy píšete s velkým "N" nilská a s "B" březňačky, vůbec neuvádíte lokalitu - co je 39901?
A údaj, že popis odpovídá popisu na Google je takřka o ničem.
Stačí vložit jakýkoliv údaj o pozorování ptáků do databáze birds.cz, samozřejmě i s lokalitou, příp. fotkou.
Tak se mějte i v roce příštím!
S pozdravem
Jiří Šírek
JoPe
napsal(a):
Je to jen pro naši radost, jak vidíme s tažnými ptáky přícházet jaro, na které se všichni po dlouhé zimě těšíme. Co se týká využití těchto informací z hlediska ornitologů, tak se domnívám, že to není k ničemu. Mám jednu praktickou zkušenost ohledně hlášení výskytu druhů dotazníkem. Jednou asi před pár lety jsem poprvé v životě u nás viděl Husici nilskou. Byl jsem zlehka po rodinné oslavě v dobré náladě a šel vyplňovat ten jejich dotazník. Po téměř celém jeho vyplnění byla požadována fotografie, kterou jsem neměl a ten dotazník se tvářil, že bez toho nejde odeslat, tak jsem této snahy zanechal. K mému překvapení přišel email, ve kterém mě zjednodušeně sprdnul nějaký jejich člověk, co všechno bylo špatně..... Velmi slušně jsem mu odpověděl, jak k situaci došlo a že pan úředník nemusí mít obavy, protože ode mě už nikdy žádné hlášení nepřijde.
Jen pro vaši představu cituji a posuďte sám.
Dobrý den,
hlášení o pozorování husice nilské pro potřeby FK je zbytečné. Faunistická komise tento druh neposuzuje ani neregistruje.
Jde dnes o běžný druh ptáka vyskytující se na řadě lokalit, hnízdí u nás a mnohde je hlášeno i přes 50 ptáků.
Jen poznámka - Vaše hlášení je napsáno tak, jak nemá vypadat - nehledě na pravopis, kdy píšete s velkým "N" nilská a s "B" březňačky, vůbec neuvádíte lokalitu - co je 39901?
A údaj, že popis odpovídá popisu na Google je takřka o ničem.
Stačí vložit jakýkoliv údaj o pozorování ptáků do databáze birds.cz, samozřejmě i s lokalitou, příp. fotkou.
Tak se mějte i v roce příštím!
S pozdravem
Jiří Šírek
Jistě jste si příspěvek nevymyslil. Jen dodám, že váš ůdaj byl zdarma na rozdíl od těch, co vám odpověděli. Jo, peníze jsou mocná čarodějka a vše ostatní jde stranou. Ale nenechte se odradit.
My to neděláme pro peníze.
lupus4
napsal(a):
jo hřivnáči u nás v lesích se už taky ozývají (ale ve městě jsem je zatím neviděl)
a kačeři březňaček začínají se "znásilňováním" kačen...
Konipas bílý taky dorazil
Poznámku k těm březňačkám.
U nas poslední 2 roky pozoruji značný nepoměr mezi počtem kačerů a minimem kachen. S tím souvisí se domnívám i vámi uváděné znásilňování.
Ten nepoměr si nedovedu vysvětlit. Dřív tomu tak nebylo. Kdyby to pozorování bylo v době hnízdění, tak je to jasné. amice sedí a kačeři jsou na vodě. Ale dnes je vidět, že ty samice jaksi zmizely. Může někdo znalý dát odpověďˇ.?
kdybyste někdy choval kachny (nebo měl příležitost je denně pozorovat), všiml byste si velmi neurvalého chování při páření
proto ten můj asi nešťastně použitý termín "znásilňování"
jinak u nás je poměr 1,0 i 0,1 vcelku vyvážený a "nepoměr" lze pak pozorovat jen při pronásledování 0,1 co ještě nezasedly...
PS. na tom kousku Otavy, po jejímž břehu courám se psem, cca 8 párů a jen jedna skupinka 2,1
lupus4
napsal(a):
kdybyste někdy choval kachny (nebo měl příležitost je denně pozorovat), všiml byste si velmi neurvalého chování při páření
proto ten můj asi nešťastně použitý termín "znásilňování"
jinak u nás je poměr 1,0 i 0,1 vcelku vyvážený a "nepoměr" lze pak pozorovat jen při pronásledování 0,1 co ještě nezasedly...
PS. na tom kousku Otavy, po jejímž břehu courám se psem, cca 8 párů a jen jedna skupinka 2,1
Tak v našem městě jsou 4 větší rybníky a několik malých. Březňaček zde je poslední roky asi 400 kusů celoročně. Před 20 lety tomu tak bylo jen v zimě a pak odtáhly. Dnes jim lidé sypou kupy rohlíků a už to nejsou kachny divoké, ale domácí brojleři. Z potoků a rybníků zmizely žáby a drobné tzv plevelné rybky. Nebýt vran a strak, které jsem vždy považoval za škůdce, které vybírají hnízdícím kachnám vajíčka ,tak by ty vylíhlé kačeny okolí úplně zdevastovaly. Za mého mládí byly večer slyšet žabí koncerty, plno hrouzků a stŕevlí v náhonu do zbořeného mlýna. A to odpady z přilehlých ulic tekly do městských rybníků, včetně odpadů z místních jatek.
Dnes máme čistírnu odpadních vod, splašková kanalizace a dešťová oddělená. A voda je bez života.
Proč asi? Napsal bych, ale unavoval bych čtenáře..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
Dnes odpoledne čáp bílý nad naší chalupou.
Co to bude holka nebo kluk!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
JoPe
napsal(a):
Čáp nosí přece kluky a vrána holky. Jelikož vrány jsou zde celoročně, tak jsou holky v převaze ale třeba u Horáků budou dvojčata.
Na Moravě dávají čápi na výběr.

JoPe
napsal(a):
Čáp nosí přece kluky a vrána holky. Jelikož vrány jsou zde celoročně, tak jsou holky v převaze ale třeba u Horáků budou dvojčata.
Kluky nosí vrtulník (film: Žáku Kašíku nežeň se)

Uz su tu, lastovicka Piestany Slovensko!:-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes odpoledne rehek zahradní-1.0 výstavní kousek.
Třeboňsko.Tak si myslím,že už mimo vlaštoviček a jiřiček je u nás všechno.Rehek už hledá místo na hnízdění,konipas vesele poskakuje po zahradě,zvonohlík dělá údržbu stromů,hřivnáči už stavějí hnízdo,čejky chocholaté jsou v zatím v hejnech a čáp černý proletěl včera přímo přes Třeboň.Vlaštovičkám jsem přidělal další prkénka v kolně,tak už se těším až přiletí.
Moudivláček
napsal(a):
Tak jsem včera viděl za šera poprvé též netopýra. Co ty chudinkky v noci žerou je mně záhadou.
K večeru je ještě teplo a nad vodou je spoustu komárů, tiplic a všeho možného dalšího hmyzu a oni si dost naloví. Jak začne později v noci klesat teplota, tak zase zalétnou do svých úkrytů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Špatně to chudinky odhadly,zrovna je čekají hnusné dny!
JoPe
napsal(a):
Dnes přiletěly první vlaštovky, jaro je tu, ale počasí nic moc.
Dnešní ráno KARVINÁ noční teploty -5,jsem rád, že vlaštovky přilétají k nám na hnízdo do hospodářské budovy pravidelně každý rok kolem 21 dubna ,asi vědí proč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
Dnešní ráno KARVINÁ noční teploty -5,jsem rád, že vlaštovky přilétají k nám na hnízdo do hospodářské budovy pravidelně každý rok kolem 21 dubna ,asi vědí proč.
Tak "krásně" nebylo ani na vánoce.
Zdravím,
na konečných tramvají se rozvěsilo pár krmítek a podívejte se na ty návštěvníky 👍
Dnes - Bolevecké rybníky, Plzeň
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes ráno se předvedl v plné parádě sameček konopky obecné-jeho zpěv v tom hnusném počasí zněl jako rajská hudba.
JoPe
napsal(a):
Dnes přiletěly první vlaštovky, jaro je tu, ale počasí nic moc.
Ačkoli je Váš příspěvek o pár dní starší, není to na vlaštovky hodně brzo? Včera jsem měla pocit, že slyším známé švitoření a nade mnou se mihl známý obrys. Ale říkala jsem si, se mi to asi zdálo. Jinak, JM, slavkovsko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Vlaštovky konečně našly cestu i do KM.Dnes v 16 hod. 2 ks.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
1954
napsal(a):
Dnes jsem viděl první vlaštovičky přiletět a u nás v Nepolisech tak můžeme už pářit bude teplo
Od soboty opět ochlazení.
Bob52

XXX.XXX.119.131
Dnes vlaštovka Těchov

Ve středu 13.4. po roční pauze jeden čáp na hnízdě. Dnes kukačka. Okolí Uh. Brod.

Včera 22.4. vlaštovky. Okolí UB.
Tento rok som pracovne vyťažený a akosi viac unavený. Možno aj z toho chaosu okolo. Na pozorovanie času niet tak sa spolieham na zvuky. No bohužiaľ, svoju prvú tohtoročnú lastovičku som videl. Bola zrazená na ceste a jej chvost vial po každom prejazde auta...
Keď som toto téma pred štyrmi rokmi založil ani vo sne ma nenapadlo že je toľko ľudí pre ktorých jarné návraty vtáctva sú ako návraty priateľov...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
napsal(a):
Včera 22.4. vlaštovky. Okolí UB.
Daly si na čas.V tomto počasí udělaly dobře.
Dnes prvá kukučka, teda "kukučiak", prvá lastovička a ešte trochu parády
Tak ve čtvrtek konečně první vlaštovka a ten samý den jsem zahlédl i první čejky.
A jaro už je v plném proudu, mláďata šoupálků, musím si na to vzít foťák a udělat si chvilku čas (foceno mobilem)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes od rána slyšet hrdličku divokou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes zvítězila zvědavost-kontrola budky koňader,dvě patra mladých.Vrchní patro podle zobáčků 7+spodní,rodiče se mají co činit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Horák lutino
napsal(a):
Dnes jsem objevil ve smrku samici kosa na hnízdě ,snad to nedopadne jako v loni po mladých ani vidu ani slechu , máme tady hodně predátorů, kočky ,kuny ,tchoře ,krahujce i jestřába a dnes kolem plotu pochodovala straka, asi už má také mladé ,vytahovala jednu žížalu za druhou.
Ona straka umí udělat v cizím hnízdě také pěknou neplechu,a ti ostatní hajzlíci,které jste zmínil- raději ani nemluvit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Za takovou podívanou-nájem zdarma!
Tak konečně jsme se také dočkali, dnes 8 15 přiletěli na hnízdo konečně naše vlaštovky ,přiletěli 2 páry a strhla se bitva o hnízdiště ,chudinky odevšad je vyhánějí , nemají kde hnízdit ,jeden asi starší pár vyhrál a odehnal cizí pár pryč. Samec už nádherně zpívá a Já sedím na lavičce a kochám se .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes 16 hod. KM kukačka přímo křičela,jako vždy v kapse ani flok.
Před chvílí se dvě kukačky naháněly na el.drátech. UH poblíž hypermarketu.
A ještě větší radost mě udělal kos s bílými pery v ocase, proháněl ho rehek před naším domem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Škoda,že se nepodařilo zvěčnit toho kosana.
Kawulok
napsal(a):
Už jsou tady Orlová v 8 patře 😉. Nájem neplatí.
Neuvěřitelná fotka. Když mně bylo deset let, vybrali jsme hluboko v lese mladé hřivnáče a mně se podařilo ho vykrmit do dospělosti v králikárně. Dokonce létal ven a vracel se. R. 1955.
Dnes se v Praze prochází v parku, ale tehdy by tomu nikdo nevěřil, kam se za 60 let ti ptáci nastěhují.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tedy já nevím, kde berete to štěstí na kukačky. Poslední duben a kukačka žádná. Zato u nás krásně zpívají slavíci. Praha 4 Kunratice.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak jsem se konečně dočkala. Dnes ráno kukačka. Praha 4 Kunratice.

CHKO Brdy - o víkendu už tu byl konipas bílý. :)
Minulý týden jsem zahlédla v letu dudka. A cca 14 dní zpět žlunu zelenou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Celý den je vyhlížím v KM a jim se zatím zalíbilo v UH. To znamená podle záznamů, že zítra jsou i u nás.
Chalupářka

XXX.XXX.242.82
S.O.S. Tady mi určitě poradíte... Jak se "zkamarádit" s rehkem domácím (určeno podle google)?
Přijeli jsme na chalupu a zjistili, že na vypadlém dřevě nad vchodovými dveřmi se nám zahnízdil rehek. V hnízdě už jsou tři hladové krky, ale já potřebuji chalupu využívat, na sezónu se tam vždy stěhujeme. Nemáme problém chodit dovnitř druhým vchodem, ale je možné se s rehkem nějak "zkamarádit" aby se nás nebál a o mladé se staral dál? Třeba mu tam "na důkaz přátelství" dát poblíž nějaký dobroty (mám moučné červy kterými občas přilepšujeme křečkovi)? 😅
Jsem v tomhle fakt mimo, ale ráda bych je podpořila. 😀
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dnes rákosník velký. Jinak špačci mají v budce šest mladých, jedna budka plná mladých koňader, ve druhé sedí a modřinky krmí.
Kunratice Praha 4.
Tak dnes jsem udělal fotku sice nic moc, ale vlaštovky už mají 4 vejce a samička zasedla.
Také přidám pár fotek z dnešního dne.Housata rostou,ťuhýk dělá na zahradě údržbu a jsem za to rád.
tak na zahradě máme v budkách 1x modřinky, 1 x koňadry, strakapoud si tesá hnízdo ve starej vrbě (asi) už mu nic nevyčuhuje
a slunečnici pravidelně odebírají 2,2 zvonci, zatím 6,2 hýlové, 1,1 pěnkavy, 1,1 strakapoud, byl i čížek a stehlík...
sýkory s brhlíky jen občas a když prší
krásně tu vypěvuje 1,0 pěnice černohlavé (hnízdo jsem zatím neobjevil) i drozdi, na kraji lesa hnízdí špaček... prostě nádhera
Díval jsem se jak u nás v hospodářské budově vlaštovky krmí mladé ,je to hukot a když si samec chce na chvilku dáchnout ,už je u něj samička a štěbetá ,jsou i tvoje tak makej. Zobáčky mají nonstop otevřené i když jdu kolem Já.
Tak sýkorky jsou vylítané, hýlové pravidelně už jen 2,1, za to zvonkové naučili i omladinu a na véču lítají 1,1,4, též pravidelně pár čížků, úpolníci i s mladými.
Nad výběhem želv na staré švestce v cca 5ti m, hnízdí kvíčaly, dle mne dost blbý místo přístupný kočkám i kunám. Měl jsem možnost je pozorovat i při výběru místa, kterého se k mému překvapení účastnil i samec ! Vehementně a razantně odháněli strakapouda , kterej jim evidentně vadí víc než lidi. 31.5. vybraná vidlice, 2.6. dílo hotovo, 4.6. pozorováno páření a pak na pár dní "zmizeli". Od 10.6. pevně sedí...
Tak uvidím co bude dál...
Tak kvíčaly zdárně vyvedly 4 ks. Fascinovala mne jejich ochrana hnízda...ať byly zdánlivě kdo ví kde...po příletu strakapouda do cca 20m od hnízda... do pár vteřin se objevil alespoň 1 z rodičů a zcela nekompromisně útočil, totéž při objevení veverky...
jak to "věděly" netuším , 2.7. vylétly
Na krmítku jsem zaregistroval omladinu od všech druhů strávníků ...¨
Na "večeři" a asi se "dorazit" mezi 19 -20 hod zalítává na krmítko min 25 ks všeho možného...
Včera na louce pod el.dráty odchycena v 19:00 0,1 poštolky se zraněním pravého křídla ...dnes ráno předána ZS v Makově,
jen doufám, že se jí to zahojí bez následků...
Zdravím, tak dnes kolem 9.30h u nás v ulici a nad naším oknem spousta vlaštovek a vypadá to, že se připravují na odlet do teplých krajin. No a tak nějak jim i závidím 🌞
S pozdravem Zappe
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Domlouvají si přesný termín odletu.Brzy bude nebe smutné.
Tak dnes odletěli naše vlaštovky , ještě naposledy nocovali v hospodářské budově a když jsem večer zavíral už po nich nebylo ani vidu. První hnízdo 5 mladých a druhé 4 ,ale přežilo jich do odletu jen 6 ,dnes ráno se rozloučili a v hejnu odletěli na jih. Doufám že je opět uvidím, ale až kolem 20 dubna 2023.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Bude to opět dlouhé čekání,ale 27. 4. 23 by to mohlo klapnout.
jarat
napsal(a):
Dnes jsem u nás viděl ještě jednu vlaštovku a včera asi 30 ks havranů.
U nás jsou ještě pořád menší hejna vlaštovek a minulý týden u Třeboně byly nad rybníky vidět i jiřičky. Kolonie havranů hnízní každoročně v Táboře u školy, kde se je snaží vyhnat pomocí dravců a dalších opatření, ale výsledkem jsou pořád stejně pokálená zaparkovaná auta. Nic na ně neplatí, cítí se tam bezpečně.
U nás vlasťovky dávno nejsou. Odletěly asi 10 dní před koncem srpna. Nikdy tak brzy neodletěly. Tuším před dvěma lety ještě v září krmily mladé a odletěly tehdy až koncem září. Většinou odlétají během první půlky září. U nás se říká, brzký odlet vlaštovek- brzká a tuhá zima nadchází. Tak snad to nebude pravda. Vyškovsko.

Největší část jiřiček odletěla v neděli 21.8 v 9.45 h., večer ještě některé seděly na drátech a pondělí už byly dráty prázdné. Pak už ve vzduch pouze omezené množství jiřiček a vlaštovek. Pouze v sobotu 27.8 v 7 h. vzlétla větší skupina jiřiček - pravděpodobně na tahu. Tři vlaštovky které seděly ve stodole odletěly kolem 4.9. Letos třetí sezona co čápi neodchovali mladé. Okolí Uh. Brodu.

jarat
napsal(a):
Včera jsem viděl ještě hejno asi 20 kusů jiřiček.
Dneska rano Piestany, este su tu v krdloch beloritky i ked su to asi migrujuce zo severu.