Rosela pestrá - prosím o určení pohlaví

Rosela pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Miasaki

24.3.2022 15:06
Miasaki

XXX.XXX.20.92

Dobrý den, máme doma tuto roselu pestrou a rádi by jsme věděli jestli samce nebo samici aby jsme mohli popřípadě doparovat máme v bytě společně s korelama (dva samci) snášejí se skvěle ale poslední dobou mi je rozhlasu buď asi chce krmit nebo je prohání a já bych ráda edela co s tím děkuji.

PS:už mají větší klec ve které vůbec nejsou jsou spíše navolno v bytě.

24.3.2022 18:21
Pinkava2003

XXX.XXX.37.227

Miasaki napsal(a):
Dobrý den, máme doma tuto roselu pestrou a rádi by jsme věděli jestli samce nebo samici aby jsme mohli popřípadě doparovat máme v bytě společně s korelama (dva samci) snášejí se skvěle ale poslední dobou mi je rozhlasu buď asi chce krmit nebo je prohání a já bych ráda edela co s tím děkuji.

PS:už mají větší klec ve které vůbec nejsou jsou spíše navolno v bytě.

Samička 😉

Miasaki

24.3.2022 19:27
Miasaki

XXX.XXX.224.44

Pinkava2003 napsal(a):
Samička 😉

Moc děkuji mě bylo divné že se chová jako mamka.... XD

24.3.2022 20:16
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Pinkava2003 napsal(a):
Samička 😉

Pane, a podle čeho jste to poznal, že je to samice ?? Já říkám samec podle okruží oka, ikdyž nad tou klecí to vypadá jinak. A ty naše typy podle fotek jsou stejně k ničemu. Samec v toku dělá tzv ramínka, samice ne. Ale to je zbytečné vysvětlovat tomu, kdo s tím nemá pár let praxi. Ať udělá za 4 stovky DNA a má jasno.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2022 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pokud bych typoval podle fota 4 jistý samec- další fota jsou zavádějící.

24.3.2022 22:08
Pinkava2003

XXX.XXX.37.227

Moudivláček napsal(a):
Pane, a podle čeho jste to poznal, že je to samice ?? Já říkám samec podle okruží oka, ikdyž nad tou klecí to vypadá jinak. A ty naše typy podle fotek jsou stejně k ničemu. Samec v toku dělá tzv ramínka, samice ne. Ale to je zbytečné vysvětlovat tomu, kdo s tím nemá pár let praxi. Ať udělá za 4 stovky DNA a má jasno.

Podle mě má malou kulatou hlavu, ale můžu se mýlit. Je to spíš typ.

25.3.2022 08:54
mcleod

XXX.XXX.113.228

Samec

Miasaki

25.3.2022 11:18
Miasaki

XXX.XXX.224.44

mcleod napsal(a):
Samec

Děkuji za odpověď ramínka nedělá spíš tu poskakuje jak klokan a je zvědavá. Zatím jsem ji nechytla že by se chovala jak samec ale chtěla jsem právě vědět co a jak... Dekuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2022 13:02

Hezký den přeji. :) Mohu vědět, zda je to opravdu samec? Je loňský, štěpitelný do červené. Chceme ho dopárovat, tak ať nesháníme špatné pohlaví. 🤭

Jsem z toho trochu jelen, jak se u nich pozná samec od samice. Četla jsem o šedých kroužcích kolem oka - ale někde píšou, že to má samice, jinde že samec. 🤔 Počítám, že jako u penantů i tvar hlavy a samice je méně mohutná? Jenže to by šlo líp poznat v hejnu. 🤔 Díky.

30.3.2022 14:41
bb-k

XXX.XXX.13.154

já vidím samce ?

30.3.2022 14:45

bb-k napsal(a):
já vidím samce ?

Chovatel to takhle taky říkal. Ale čím víc jsem tu prošla diskuzí, tím víc jsem si nebyla jistá. 🙈

Na co tedy nejvíc koukat? :)

To

30.3.2022 14:53
To

XXX.XXX.46.96

Samec.
Tvar hlavy, velikost zobáku..

30.3.2022 16:18

To napsal(a):
Samec.
Tvar hlavy, velikost zobáku..

Díky

30.3.2022 16:28
lavice

XXX.XXX.225.240

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hezký den přeji. :) Mohu vědět, zda je to opravdu samec? Je loňský, štěpitelný do červené. Chceme ho dopárovat, tak ať nesháníme špatné pohlaví. 🤭

Jsem z toho trochu jelen, jak se u nich pozná samec od samice. Četla jsem o šedých kroužcích kolem oka - ale někde píšou, že to má samice, jinde že samec. 🤔 Počítám, že jako u penantů i tvar hlavy a samice je méně mohutná? Jenže to by šlo líp poznat v hejnu. 🤔 Díky.

Ano samec, jak popsáno níže.

30.3.2022 18:40

lavice napsal(a):
Ano samec, jak popsáno níže.

Díky ☺️

30.3.2022 23:44

Za mne taky samec.
Pavel

31.3.2022 09:07
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Za mě máte samce. A gratuluji, že jste si pořídili rozelu. Jsou to krásní ptáci. Já usuzuji na samce proto, že je vyloženě sytě zbarvený a taky má velkou hlavu. Níže přikládám foto mého páru na posouzení, vždy vlevo samička, vpravo samec. Samička je daleko matnější a menší, samec sytě zbarvený a větší. Samozřejmě na fotce páru se to posuzuje daleko snadněji, to je jasné. Ale i jiné dospělé samičky, které jsem měl možnost vidět, byly matně zbarvené, nikoliv sytě (hlavně žlutá barva na křídlech je u samic spíš žluto zelená). Mladý pták vypadá zbarvením jako samice a zhruba od půl roku se mladý samec začíná sytě zbarvovat (moje zkušenost).

31.3.2022 12:52

ZBzH napsal(a):
Za mě máte samce. A gratuluji, že jste si pořídili rozelu. Jsou to krásní ptáci. Já usuzuji na samce proto, že je vyloženě sytě zbarvený a taky má velkou hlavu. Níže přikládám foto mého páru na posouzení, vždy vlevo samička, vpravo samec. Samička je daleko matnější a menší, samec sytě zbarvený a větší. Samozřejmě na fotce páru se to posuzuje daleko snadněji, to je jasné. Ale i jiné dospělé samičky, které jsem měl možnost vidět, byly matně zbarvené, nikoliv sytě (hlavně žlutá barva na křídlech je u samic spíš žluto zelená). Mladý pták vypadá zbarvením jako samice a zhruba od půl roku se mladý samec začíná sytě zbarvovat (moje zkušenost).

Moc děkuji. ☺️ No jo, na těch křídlech je to opravdu znát nejvíce. I ta mohutnost je hodně znát, když sedí u sebe. :)

My po nich už koukali déle, ale nebylo místo. A teď jsme pořídili po prodeji alexů velkých rosely penant a rovnou do vedlejší voliéry i pestré. ☺️

Akorát ještě nevím pořád, zda mu pořídit samičku přírodní nebo červenou, když už na ni štěpí. 🤔

31.3.2022 21:45
pitris185

XXX.XXX.124.8

ZBzH napsal(a):

Co je toto?

31.3.2022 22:01
ZBzH

XXX.XXX.217.155

pitris185 napsal(a):
Co je toto?

Toto jsou hrozně špatné fotky, podle kterých se dá poznat velké kulové. Jak jsem uvedl v mém příspěvku, můj pár se lehce pozná pohledem na záda, kdy samička má na křídlech žluto-zelenou barvu a samec sytě žlutou. Z vašich fotek záda nejsou vidět vůbec.

Neregistrovaný uživatel

1.4.2022 10:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

pitris Foto 1 k ničemu foto 2 pár. Pro ZBzH vaše posuzování samic podle barvy křídla není rozhodně pravidlo,může platit snad u přírodních.Rozhodující je tvar hlavy a velikost zobáku.

Miasaki

11.4.2022 10:30
Miasaki

XXX.XXX.224.44

ZBzH napsal(a):

Dobrý den mohla bych také poprosit o určení pohlaví? Dekuji

Miasaki

11.4.2022 10:51
Miasaki

XXX.XXX.224.44

11.4.2022 11:01
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Já bych tipoval na samce, přírodní, u kterého lze aplikovat moji metodu. Ještě zkuste vyfotit záda. Ale i podle hlavy na mě působí jako samec. Ještě jedna věc: můj samec (a viděl jsem to i u jiných) chodí/pochoduje po bidle sem a tam jak "šafář". To samička nedělá. Dokonce mu musí samička uhýbat, když zrovna stojí v cestě.

Miasaki

11.4.2022 11:49
Miasaki

XXX.XXX.224.44

ZBzH napsal(a):
Já bych tipoval na samce, přírodní, u kterého lze aplikovat moji metodu. Ještě zkuste vyfotit záda. Ale i podle hlavy na mě působí jako samec. Ještě jedna věc: můj samec (a viděl jsem to i u jiných) chodí/pochoduje po bidle sem a tam jak "šafář". To samička nedělá. Dokonce mu musí samička uhýbat, když zrovna stojí v cestě.

Moc děkuji mě pochoduje snad všude a korely musí také uhnout XD mockrát děkuji a žádá má žlutou zelené ale je mu asi necelý rok... Takže se ještě vybarvi....

11.4.2022 12:23
PapaAus

XXX.XXX.225.50

ano máte samce

11.4.2022 13:35

PapaAus napsal(a):
ano máte samce

Díky. V pátek mu jedeme pro samičku. :)

11.4.2022 14:31
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Paráda, gratuluji. Pak sem dejte foto. Může sloužit pro edukativní účely, jako celé toto vlákno.

11.4.2022 14:44

ZBzH napsal(a):
Paráda, gratuluji. Pak sem dejte foto. Může sloužit pro edukativní účely, jako celé toto vlákno.

Určitě se pochlubím.

Doufám, že už to klapne. Nejdřív měl mít přírodní, ale z toho se vyklubal dle více fotek jasný samec. Pak červenou, tam jsem si psala asi s vnukem, ten mi pak napsal, že jí děda bohužel už prodal. 🙈 Tak teď další pokus. 😅 Tak nám držte palce. ☺️

Miasaki

13.4.2022 11:29
Miasaki

XXX.XXX.224.44

Miasaki napsal(a):

Tak jsem zjistila že zbarvení má jako samec ale zespodu křídel má bílí proužek tak teď jsem vážně zmatená XD je hodně zvědavá a říkám ji Rousie ale nevim....

13.4.2022 11:39
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Já jsem si myslel, že dokáži poměrně přesně určit pohlaví u rosel pestrých. V loni jsem si složil 3 páry, ale letos jsem zjistil ,že mám 1 samce a 5 samic, naštěstí už mám složeny 3 páry ,ale diskusí o pohlaví už se raději neúčastním ,dělám DNA. Jediný komu v určení věřím na 100%, je kamarád chovatel JOPE.

13.4.2022 12:24
JoPe

XXX.XXX.82.8

Horák lutino napsal(a):
Já jsem si myslel, že dokáži poměrně přesně určit pohlaví u rosel pestrých. V loni jsem si složil 3 páry, ale letos jsem zjistil ,že mám 1 samce a 5 samic, naštěstí už mám složeny 3 páry ,ale diskusí o pohlaví už se raději neúčastním ,dělám DNA. Jediný komu v určení věřím na 100%, je kamarád chovatel JOPE.

I ty srandisto jeden.

13.4.2022 14:16
Rotvik

XXX.XXX.109.38

JoPe napsal(a):
I ty srandisto jeden.

Neregistrovaný uživatel

13.4.2022 18:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Horák lutino napsal(a):

Místo 3.3 výsledek 1.5 - nic moc.

13.4.2022 18:41
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

No právě.

13.4.2022 19:17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Ale zas lepší než 5,1 😁😁

14.4.2022 17:50
Zdiša

XXX.XXX.61.165

Co to je samec nebo samice? Už jsem z tohoto kusu v koncích. Děkuji za slušnou odpověď.

Neregistrovaný uživatel

14.4.2022 18:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Zdiša napsal(a):
Co to je samec nebo samice? Už jsem z tohoto kusu v koncích. Děkuji za slušnou odpověď.

I když fota nic moc-0.1

14.4.2022 18:05
Zdiša

XXX.XXX.61.165

Děkuji. Má to být samice. Aspoň jsem v klidu.

14.4.2022 20:55
JoPe

XXX.XXX.82.8

Zdiša napsal(a):

Nejspíš samice, již na první pohled, ale jestli se takle tváří a je pořád taková neuhlazená, tak bych řešil její zdravotní stav.

15.4.2022 09:47
Zdiša

XXX.XXX.61.165

JoPe napsal(a):
Nejspíš samice, již na první pohled, ale jestli se takle tváří a je pořád taková neuhlazená, tak bych řešil její zdravotní stav.

Proto zjišťruji jestli je to samice, protože jsem dojel z práce po 4 dnech a samec ji řeže jak žito. předemnou ji srazil k zemi a šel po ní.Páření to tedy nebylo. Tak ji budu muset asi přepárovat.

16.4.2022 20:13

Tak už je samička doma. :)))

16.4.2022 20:58
ZBzH

XXX.XXX.189.13

Tak už je samička doma. :)))

Gratuluji! Krásná! Barevně sedí na 100% moje pravidlo - samička na zádech dozelena. Přeji úspěch v námluvách.

17.4.2022 07:34

ZBzH napsal(a):
Gratuluji! Krásná! Barevně sedí na 100% moje pravidlo - samička na zádech dozelena. Přeji úspěch v námluvách.

Díky. Ano, má krásně zelená záda a opravdu oproti samci je na první pohled dost "matná".

Ještě mi paní ukazovala, že má zespodu křídel bílý pruh. Že to mívají jen samice. Máte s tím někdo zkušenost?

Už bez sebe nedají ránu. :))

Přidejte reakci

Přidat smajlík