Hrdlička zahradní

Hrdlička zahradní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2022 17:12

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, mám voliéru asi 2 x 1,5 x 2 m po páru okrasných holubů, kdysi v ní byly i domácí hrdličky. Napadlo mě jestli bych ji nemohl využít pro chov nějaké těžce handicapované hrdličky zahradní, což je druh který mám velmi rád a v naší oblasti se vůbec nevyskytuje. Hrdlička zahradní není pro chovatele k sehnání, protože je to příliš "běžný" druh a tím pádem mezi chovateli málo atraktivní. Říkal jsem si že by se tím v záchranné stanici (odkud počítám že bych ji snad mohl získat) uvolnilo místo a spojilo by se tak příjemné s užitečným.

Zajímal by mě váš názor, jestli je něco takového vůbec možné a jak by se to řešilo s případnou povinnou dokumentací (CITES) nebo jak se to v takových případech dělá?

30.3.2022 18:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

Cites opravdu netřeba

Jinak na všechny naše ptáky (mimo 3 druhů - k.d., h.h., b.o.) potřebujete doklad o původu...
Zda by ouřadu stačilo potvrzení ze záchranné stanice s tím, že jde o hendikepovaného jedince netuším, i když selský rozum říká, že by stačit mohlo ...
Jinak moje zkušenost z mládí - byli daleko větší "divočáci" , než např. h. divoká, která poměrně rychleji přivykla zajetí než h. zahradní...

30.3.2022 18:28
maxichov

XXX.XXX.224.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, mám voliéru asi 2 x 1,5 x 2 m po páru okrasných holubů, kdysi v ní byly i domácí hrdličky. Napadlo mě jestli bych ji nemohl využít pro chov nějaké těžce handicapované hrdličky zahradní, což je druh který mám velmi rád a v naší oblasti se vůbec nevyskytuje. Hrdlička zahradní není pro chovatele k sehnání, protože je to příliš "běžný" druh a tím pádem mezi chovateli málo atraktivní. Říkal jsem si že by se tím v záchranné stanici (odkud počítám že bych ji snad mohl získat) uvolnilo místo a spojilo by se tak příjemné s užitečným.

Zajímal by mě váš názor, jestli je něco takového vůbec možné a jak by se to řešilo s případnou povinnou dokumentací (CITES) nebo jak se to v takových případech dělá?

NA PRVNÍ POHLED NIKDO NEPOZNÁ , ŽE SE JEDNÁ O ZAHRADNÍ

30.3.2022 20:17

Jo aha, doklad o původu. No snad mi ohledně toho poradí. Teď je ale otázka, jestli je to vůbec reálné, jestli záchranné stanice vůbec hrdličku budou mít. Dlouho na ně pomýšlím, ale jediná možnost jak je získat jsou asi ty stanice, což mě bohužel dřív nenapadlo.

O plachosti jsem slyšel ale si myslím, že se dá vyřešit, udělal bych jim zarostlé skryté zákoutí nebo podobně. Na videích z Asie je vidět, že jsou chovány a rozmnožují se i v malých klíckách. Jsou sice takové nervózní a občas se z klícky snaží dostat, ale bez problémů odchovají. To je extrém, ale aspoň je vidět, že by to mohlo fungovat. V USA se taky běžně chová, u nich je nepůvodní, tak je tam pro ně na stejné úrovni jako domácí chechtavá, dokonce se prodává ve zverimexech. Taky vím že když tu byly běžnější tak se nechaly se v některých oblastech krmit z ruky. I takové video jsem viděl z Anglie. Kdyby se mohly běžně chovat, třeba by byly po několika generacích lepší.

Četl jsem tu že někteří ji mají za škůdce a slepicím dokáže sežrat spoustu krmení, o to víc pak mrzí že ji nemůžete běžně chovat když je to přistěhovalec a navíc se jí daří.

30.3.2022 20:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

To bych raději šel do zdravých h. divokých, s doklady se sehnat dají a jsou menší a hezčí

30.3.2022 21:18

lupus4 napsal(a):
To bych raději šel do zdravých h. divokých, s doklady se sehnat dají a jsou menší a hezčí

Já mám k hrdličce zahradní takové zvláštní citové pouto :) Jejich hlas mi připomíná mládí a opravdu se mi líbí, také mi povahou více připomínají holuby nebo hrdličky chechtavé na které jsem zvyklý. Navíc mám dojem, že lépe zvládnou zimu než tažné hrdličky divoké. Je to výzva, ale jestli je neseženu, tak zatím asi nic jiného do voliéry nedám.
Když se chová například naše zpěvné ptactvo, kde byli získáni ti v uvozovkách první chovní ptáci a jak se zajistily potřebné doklady? Omlouvám se jestli jsou otázky hloupé, ale v tomto neorientuji.

31.3.2022 08:10
hopi

XXX.XXX.208.90

zavolejte mi!

GabiGabi1985

8.3.2023 17:13
GabiGabi1985

XXX.XXX.168.61

dobry den, náhodou okolnosti mám ve venkovní voliere handicapovanou hrdlička, která si sice pololetí ale leat tak aby přežila v přírodě nedokaze..je to velký mazel, chovám ji spolecne se zebrami, a dole jsou křepelky...daří se ji skvěle..je navykla na ruku, pomazleni..je ve voliere celou zimu, krmim specialnim krmením pro hrdličky a holuby a ma rada zelené jako trávu jetel salát..nevím jaké je pohlaví, ale začal mi dorazet a chce oplodnit křepelky..pak na ne cukruje a dorazí, takže dostal jméno cukrář :-)

lippond

8.3.2023 18:23
lippond

XXX.XXX.20.130

GabiGabi1985 napsal(a):
dobry den, náhodou okolnosti mám ve venkovní voliere handicapovanou hrdlička, která si sice pololetí ale leat tak aby přežila v přírodě nedokaze..je to velký mazel, chovám ji spolecne se zebrami, a dole jsou křepelky...daří se ji skvěle..je navykla na ruku, pomazleni..je ve voliere celou zimu, krmim specialnim krmením pro hrdličky a holuby a ma rada zelené jako trávu jetel salát..nevím jaké je pohlaví, ale začal mi dorazet a chce oplodnit křepelky..pak na ne cukruje a dorazí, takže dostal jméno cukrář :-)

Tak mu kupte samičku hrdličky chechtavé ať má společnici, tyto dva druhy si velmi dobře rozumí:)

9.3.2023 09:18
hopi

XXX.XXX.208.90

Když dáte k zahradní,která je plachá,opravdu krotkou chechtavku,tak velice brzo zkrotne také. Nebo potom,dělali jsme to jako kluci,mít pár chechtavých a když zasednou,sehnat vajíčka zahradních a podložit je. Když se vylíhnou,tak je každý den brát do ruky,třeba i vícekrát,nebojte se,starým to nevadí! Asi pro vás bude problém sehnat vajíčka? No někde těchto hrdliček jsou spousty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík