Dobrý den
Máte někdo zkušenosti s touto čističkou zrní.
Jak kvalitně dokáže vyčistit.
Dík
A k čemu jsou ty čističky zrní pro chovatele dobré? Já jsem je nikdy neměl a ani jsem je nepotřeboval. Zrní pro ptáky přece koupíte čisté a kvalitní a nebo to má být na čištění zbytků zrní z klecí od slupek? To už snad svým chovancům zpátky nedáváte. Krmení se přece dává tolik aby nic zbytečně nezůstávalo a ať ptáci nepřebírají co jim víc chutná a berou vše co ve směsích je. No a pokud něco málo v miskách někdy zůstane, tak to vysypu na zahradu pod strom a divoké ptactvo se o to postará.
atobajus
napsal(a):
A k čemu jsou ty čističky zrní pro chovatele dobré? Já jsem je nikdy neměl a ani jsem je nepotřeboval. Zrní pro ptáky přece koupíte čisté a kvalitní a nebo to má být na čištění zbytků zrní z klecí od slupek? To už snad svým chovancům zpátky nedáváte. Krmení se přece dává tolik aby nic zbytečně nezůstávalo a ať ptáci nepřebírají co jim víc chutná a berou vše co ve směsích je. No a pokud něco málo v miskách někdy zůstane, tak to vysypu na zahradu pod strom a divoké ptactvo se o to postará.
atobajus
napsal(a):
Souhlasím, stejný názor jsem vyjádřil před pár roky i já.
Ale dnes mám čističku, kutilská výroba jako kdysi, když nic nebylo. protože mě baví něco vyrobit a aby to fungovalo.
Je plno videí a různých nápadů. Jsou i rozměry, ale úhel foukaného vzduchu a padajícího zrní, sílu zdroje už nikdo neuvádí. Za nápady se platí, ono ani kuře zadarmo nehrabe.
Mě zaujala trubková čistička. Materiál PVC, zbylé vodoinstalační trubky, několik kolínek koupit. dnes se to jen nastrčí, nějaká nádoba jako násypka. Cena ani ne 2 stovky. Fukar nepoužívaný "revolverový" fén na vlasy. Nejdůležitější část a pokud by se kupoval tak nejdražší.
Zrniny kupuji po pytlích na celý rok. Většinou absolutně bez prachu.
Nahý oves i proso od kombajnu za poloviční cenu než na trhu. Je to suché, klíčivé.
Loni oves, strašného prachu i zlomky slámy. To se do směsi pro ptáky nedá nasypat. Tím vlastním fukarem jednou za 2 dny přečistím to zrní, je absolutně bez prachu.
Zbytky z krmítek čistím jen občas. Je škoda vyhodit proso, nebo i celý oves. Samozřejmě tam bude i trocha trusu. To dostanou zebřičky. a jiní obyčejní drobní zrnožravci. Stejně čistím i proso pro astrildy, protože se slupkami by se vyhodila celá zrna. Na proso je to ideální.
Co nečistím, hodím holubům a těm 4 slepicím s kohoutem. V zimě ptákům do krmítka.
Nenapsal jsem příspěvek do diskuze, ale dlouhou přednášku, což se dnes nenosí, Ale staří lidé rádi povídají a já jsem ve věku průměrného dožití mužů, což je 78 let, tak to jen potvrzuji.
V době významného svátku přeji všem chovatelům hodně štěstí a vytrvalosti.
Domnívám se, že společnost po době hojnosti čeká sedm biblických hubených let, jako v dávnověku Egypt, nebudu rozvádět, ale věřím, že nebudeme naříkat a že to vydržíme tak jako v minulých staletích
HHH
napsal(a):
Dobrý večer, nemáte nějaký odkaz nebo nákres čističky, kterou popisujete?
Jistě to najdete na internetu snadno, já už nevím. Mně se jevila lepší ta bednová, ale z důvodu l
mé lenosti a dostupnosti materiálu jsem zvolil tu trubkovou. Ale pro mini chovatele je asi ta nejlepší z plastové děrované láhve napojené na vysavač, který vysaje slupky. Nikdo nemusí řešit sílu vysávaného vzduchu, sám to v láhvi vidí, jak hluboko trubici posene.. Nejvhodnější pro malochovatele andulek a astrildů krmící prosem a ovsem a trochou slunečnice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Jde to i bez čističky a bez problémů, u mne 50+ let a určitě nejsem sám.
Moudivláček
napsal(a):
A co děláte s tím, co zbyde v miskách ? Nebo všem druhům dokážete dát takové složení, že vše spotřebují. Já to po padesáti letech chovu nedokážu. Děkuji.
Slepice a holubi se po zbytcích od papoušků mohou utlouct a vejce nesou jak divé a bývají o dost větší než obvykle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Moudivláček
napsal(a):
A co děláte s tím, co zbyde v miskách ? Nebo všem druhům dokážete dát takové složení, že vše spotřebují. Já to po padesáti letech chovu nedokážu. Děkuji.
Jen upozornění nejsem z těch co krmí několikrát denně po lžičkách.Mám v každé voliéře zásobník, což bylo k vůli zaměstnání a teď je to dobré pro pohodlí.Protože mám pouze austrálii tak to není nic složitého.Zbytky pročistím přes síto slupky vyfoukám- dech mi zatím slouží a to je v kostce celá věda.Možná Vám to nebude stačit,ale hrozně nerad píšu romány.JT-proVás anonym.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen upozornění nejsem z těch co krmí několikrát denně po lžičkách.Mám v každé voliéře zásobník, což bylo k vůli zaměstnání a teď je to dobré pro pohodlí.Protože mám pouze austrálii tak to není nic složitého.Zbytky pročistím přes síto slupky vyfoukám- dech mi zatím slouží a to je v kostce celá věda.Možná Vám to nebude stačit,ale hrozně nerad píšu romány.JT-proVás anonym.
Máte naprostou pravdu. Já to též dělal desítky let. Přesíval a a vyfukoval slupky, Tím fénem to je rychlejší a nemusím okolo uklízet slupky.