Bigfoot

XXX.XXX.61.26
Dobrý den potřeboval bych poradit jakou používáte vajecnou směs pro zebricky? Zkoušel jsem nějakou obyčejnou ze zverimexu a zebricky z toho měli průjem. Byl bych rad kdyby jste mi sem nějaké doporučili z vlastní zkušenosti a nejlépe poslali odkaz🙂
Bigfoot

XXX.XXX.61.36
Děkuji, a to musíte dělat každý den? Nebo si uděláte větší množství a dáte potom třeba do lednice?
Bigfoot
napsal(a):
Děkuji, a to musíte dělat každý den? Nebo si uděláte větší množství a dáte potom třeba do lednice?
Ta směs se používá v době hnízdění ale můžete i mimo tuto dobu jako zpestření jídelníčku. Dělám většinou menší porce čerstvé. Ono do lednice to dát můžete ale na druhý den to je dost vlhké, a to není dobré.. Směs má být sypká! Ještě co se týče ingrediencí můžete přidat listy kopřivy najemno, a rozdrcené skořápky.
Bigfoot

XXX.XXX.81.46
Děkuju😉
Bigfoot
napsal(a):
Dobrý den potřeboval bych poradit jakou používáte vajecnou směs pro zebricky? Zkoušel jsem nějakou obyčejnou ze zverimexu a zebricky z toho měli průjem. Byl bych rad kdyby jste mi sem nějaké doporučili z vlastní zkušenosti a nejlépe poslali odkaz🙂
Tak ten průjem jistě nebyl z průmyslové vaječné míchanice. Máteli obyčejné zebřičky, stačí jim proso, namočený rohlík, drcené vaječné skořápky trochu písku a mletý vápenec pro slepice i holuby Ani nemusíte kupovat přírodní sepii. Namočte dětský piškot, list poampališky a ani nemusíte strouhat slepičí vajíčko v e směsi s mrkví a strouhankou. Budky plné mladých,. Na vodu nejsou náročné, měla by být čistá každý den.
Není třeba hledat v chovu vědu, ale mít na něj čas.
Moudivláček
napsal(a):
Tak ten průjem jistě nebyl z průmyslové vaječné míchanice. Máteli obyčejné zebřičky, stačí jim proso, namočený rohlík, drcené vaječné skořápky trochu písku a mletý vápenec pro slepice i holuby Ani nemusíte kupovat přírodní sepii. Namočte dětský piškot, list poampališky a ani nemusíte strouhat slepičí vajíčko v e směsi s mrkví a strouhankou. Budky plné mladých,. Na vodu nejsou náročné, měla by být čistá každý den.
Není třeba hledat v chovu vědu, ale mít na něj čas.
Při vší úctě k vašemu stáří, tak jako zoolog, byste mohl vědět, že vejcem chabě nahrazujeme bílkovinu (hmyz), kterým i striktní "zrnožrouti" alespoň částečně krmí mladé...
(např. i náš vrabec domácí )
takže rohlíkem to fakt nenahradíte...a zbytečně podrážet mladé je špatná rada
PS.
i ti "nejobyčejnější" ptáci si nezaslouží odbývat
krmte míchanicí i nadále, jen třeba ohlídat nezávadnost
Bogfoot

XXX.XXX.61.8
lupus4
napsal(a):
Při vší úctě k vašemu stáří, tak jako zoolog, byste mohl vědět, že vejcem chabě nahrazujeme bílkovinu (hmyz), kterým i striktní "zrnožrouti" alespoň částečně krmí mladé...
(např. i náš vrabec domácí )
takže rohlíkem to fakt nenahradíte...a zbytečně podrážet mladé je špatná rada
PS.
i ti "nejobyčejnější" ptáci si nezaslouží odbývat
krmte míchanicí i nadále, jen třeba ohlídat nezávadnost
Přesně tak. Mám moje zebricky rad a chci aby se měli co nejlépe. A právě proto se tady ptám ohledně vajecne michanice aby moje zebricky z toho neměli průjem a tady pan mi doporučí nějaký mokrý rohlík jen proto ze jsou to “ obyčejní “ ptáci 🙃
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
kkki
napsal(a):
Já ji i zamražuji a podávám během chovné sezony,mláďata bez problémů.K.
Doporučuji nezamražovat-pokud uděláte rezervu tak úměrnou a dát do lednice.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Doporučuji nezamražovat-pokud uděláte rezervu tak úměrnou a dát do lednice.
Samozřejmě čerstvá,je čerstvá,ale pokud Vám to práce neumožňuje,hledáte nejlepší řešení.Kupovaná si myslím,že nenahradí vejce,mrkev,zeleninu,strouhanku či piškot,několik dní zamraženou,můj názor,děkuji.K.
Bogfoot
napsal(a):
Přesně tak. Mám moje zebricky rad a chci aby se měli co nejlépe. A právě proto se tady ptám ohledně vajecne michanice aby moje zebricky z toho neměli průjem a tady pan mi doporučí nějaký mokrý rohlík jen proto ze jsou to “ obyčejní “ ptáci 🙃
Pane, je chvályhodný váš výrok, že máte zebřičky rád a chtít, aby se měly co nejlépe. Já se o to celý život v chovu snažil, ale ono to není jen o tom mít to zvíře rád.
Asi jste špatně pochopil můj výraz obyčejné zebřičky. Dnes máme v chovech výstavní zebřičky, které jsou produktem šlechtěného chovu, stejně jako výstavní andulky. Tito ptáci jsou problematičtější, mají větší nároky na chov než ti obyčejní původní z přírody, jsou o tom stovky textů.
To moje doporučení namočeného rohlíku jako minima bylo reakcí na Váš dotaz, že zebřičky dostaly z míchanice průjem. Asi jste Vy něco udělal špatně. Tak nenáročný ptáček jen tak průjem nedostane. Zebřička jako stepní pták té živočišné bílkoviny potřebuje minimum, pouze v době množení. Důležitý je hlavně vápník, zrající semena z přírody. Ono všeho dobrého pomálu.
Jsou kupy uhynulých ptáků - mazlíčků - které jejich majitelé měli tak rádi, že jim dopřávali, hlavně to co jim chutnalo. Zničená játra, ledviny a pod. I moje manželka, která je 50 let pasivním svědkem mého chovu ptactva nyní často říká, že je trápím hladem, zavírám do klecí atd. Nejraději by je pustila do přírody na svobodu.
Co k tomu dodat ? Ve stařeckém věku je ten mozek trochu popletený. Jestli můj, mé partnerky nebo i mladších diskutujících nechť čtenář posoudí sám.
Chov není o citech. Věřte, že i matka, která miluje své dítě a chce aby se mělo co nejlépe, jak píšete o svých zebřičkách, mu může špatnou výživou i výchovou velice uškodit, ale taková matka nikdy to co říkám nepochopí.