Dobrý den,
prosím o radu. Mám 3letého samečka andulky, před týdnem přestal zpívat, lítá jen zřídka, padá z bidýlka a tahá za sebou nožičku. Většinou leží na bříšku na klícce. Když ho položím na stůl, má roztažené nožičky, špatně se pohybuje.
Už se mu to stalo loni, chovatel poradil heřmánkový čaj a sledovat. Asi za dva týdny byl v pořádku. Poradíte, prosím, co to může být? Trochu jí i pije.
Moc děkuji .
Zdravím, bohužel jste uvedla málo informací. Jakou má klec a hlavně bidla, výživu a má nějaké vitamíny a minerály, bílkoviny, zelené atď. Dejte sem foto.
S heřmánkem nebo s černým čajem nic nepokazíte, ale ve vašem případě to bude asi málo.
Přikláněl bych se právě k těm vitamínům a minerálům. Ovšem, když nemá náhodou nějaký úraz, prohlédla jste jí tu nožku jestli tam nemá něco malého zapíchlého nebo nějaký vpich?
S pozdravem Zappe
Moc děkuju za reakci a radu. Úraz neměl, nožičku jsem prohlédla. Mě připadá, že nemůže na nožky, jakmile ho postavím na rovnou plochu, nožky se mu rozjedou. Moc špatně se mu i šplhá, dřív drandil ostošest, teď má problém, když z bidýlka spadne, vyšplhat se nahoru. Na střeše klícky většinou leží na bříšku. Mohl byste mi, prosím, poradit, jaké vitamíny mu dát? Kupuju mu proso s vitamíny, pán, od kterého jsem andulku kupovala, říkal, že už žádné jiné nepotřebuje. kamarádka, která má andulku, říkala, že ta její miluje zeleninu a ovoce, to on nechtěl nikdy :-( .
Ten pán co to řekl, tak o tom moc nevěděl! Vždy je dobré si něco nastudovat, teď je plno informací všude a navíc máte kámošku, která taky chová a teda si vede moc dobře! Andulky ovoce a zeleninu i to zelené (pampeliška) moc neberou, ale je dobré, když se to naučí! Takže nabízet mezi dráty plátek jablíčka a mrkve a hlavně vydržet! A občas rosit rozprašovačem, hlavně v horkých letních dnech, ale s rozumem. A jen samotné proso je málo, udělejte si směs- proso červené, žluté, zelené, nahý oves, lesknice, dá se koupit po 1kg a vše smíchejte a máte krmivo na delší dobu. A taky senegalské proso v klasech červené je hodně vhodné 👍
Takže vitamín Supervit D do vody dle návodu
(https://www.apotek.cz/supervit-d-plv-100g?gclid=Cj0KCQjwvLOTBhCJARIsACVldV3rPqmyleoiL-HHaP0H6_AJyWpA6GTAODfIOuDer4cbTAMS3z0yOHUaAmy3EALw_wcB)
----------------------
Minerály- sépiová kost pravá, minerální písek s moř.mušlemi
Bílkoviny- na tvrdo uvařené vajíčko i se skořápkou - kousek a večer vyhodit a nebo udělat směs a mít ji 2 - 3dny v lednici- uvařené vajíčko+syrová mrkev+drcené piškoty nebo strouhanku+mrkvová,petržlenová nať, pampeliška,kopřiva(dle nabídky) a vše se naseká nebo rozmixuje, aby směs nebyla moc mokrá, ale sypká!
S pozdravem Zappe
Tak jsem dala na vaše rady, ptáček moc nereagoval, pít nechtěl vůbec, maličko jí a neudrží se na nožkách vůbec. U nás není veterinář, který by se zabýval ptactvem, tak jsem s ním zajela k chovateli, leta chová andulky a korely, jezdí s něma po výstavách. Hned jak ho uviděl, řekl, že je to mrtvice! A že se s tím nic moc dělat nedá, mám mu dávat heřmánek kapátkem(moc se tomu brání, ale něco do něj vpravím) a čekat. Ach jo.. Že může mít andulka mrtvici, by mě vůbec nenapadlo.
Opravdu mu nemůžu nějak pomoct já?