Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

minekys

2.5.2022 20:37
minekys

XXX.XXX.47.244

Dobrý večer, buduji nové voliery a chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s hromadným chovem. Voliery mají rozměry D 6m, Š 3m, V 2m. Chovám penanty, pestré, korely, kanáry, andule. Chtěl bych mít dohromady horáky, kanáry, korely, andule - rozměr by byl 4 x 3 x 2 m. Přikládám fotky, díky za radu.

2.5.2022 21:00
jarat

XXX.XXX.205.181

Ti kanáři tam moc nepasujou, mají jiné krmivo. Korely s andulkami mám společně.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2022 21:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Voliery paráda-čím více druhů pohromadě tím více starostí a větší bo....l.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2022 09:06

Já bych vynechala ty andulky. Většinou dělají zle. Soused měl andulky se zebřičkami a ty přišly o nohy nebo jim vyhazovaly mladé z hnízda. :(

My máme ve voliéře 4 x 1,5 x2 m pár papoušků horských, 5 korel (starší páry, 16 letý vdovec) a 3 páry zebříček a vše ok. :)

Poiuzt

3.5.2022 11:50
Poiuzt

XXX.XXX.39.242

Dobrý den, mám d 6 x š 3 x v 2,5 m. Bez záletu, Cca 1/3 krytá boky, střecha a samozřejmě záda. Roční zkušenost. Loni: 1,1 horský, 1,1 rosela, 3,3 andulka, asi 8 korel na spárování. 6 velkých budek, několik malých. Pokud byly problémy, tak při výběru budek. Nenapadali se nijak zásadně u žrádla, dával jsem jim na několik míst, stejně tak zelené, ovoce, rohlík apod. Horáci odchov 3 mladé. Další problém nastal při sezení. Horáci měli mladé, rosely ne a v momentě, kdy opustila samice rosela budku, začal honit samec rosely samce horského. Rosely šly do jiné voliéry, tam později 2 mladé, bohužel po kontrole hnízda ušlapány. Do velké voliéry šli 1,1 zpěváci. Odchov 1 mladé. Andulky měly asi 11 mladých.
Letos: horáci, mladí červenokřídlí 1,1, 4,4 andulky, 3,3 korely. Teď navíc 3 královští rok 21, 1,1 sourozenci a 0,1. Peklo! 6 naprosto stejných budek pro andulky, sehnal jsem od chovatele výstavních a velké otvory se andulkám nelíbily. Přidána jedna jiná, 4 páry se o ni rvaly. Do krve. Mám andulky i jinde a ze stejných důvodů nakonec skončily ve velké voliéře 6,6 na 10 různých budek. Některé bojem hodně pošramocené andulky skončily v samostatných klecích. Horačka si loňskou budku nevzala, zalíbila se jí nejmenší z velkých, má tam 2 mladé, tak proč ne. Andulky samozřejmě lezly i do těch budek pro větší papoušky. Jejich budky s velkým otvorem je nezaujaly, ale tyhle ano. Nicméně se situace ustálila. 2,2 korely sedí a mají mladé. Andulky už jsou taky v pohodě, musel jsem přidat budky s menšími otvory. Červenokřídlí přepeřují, královští ok.
Doporučení: Rozmístit před a kolem budek větve, já jsem dal tůje a jehličnany, aby na sebe ptáci neviděli a nemohli se napadat na bidlech. V rámci možností sledovat, ale nejde to 24/7 a našel jsem zkrvavené andulky, i když jsem strávil část víkendu před klecí. Zvažte chov andulek a menších ptáků - hodně špatně se v takových voliérách chytají. Málokdo si to uvědomí a nahánět 11 mladých je peklo pro CELOU voliéru. Stejně tak kontrola jedné budky je v podstatě vyrušení všech ptáků.
Ale - vidět horské nebo královské, jak letí 6 m, občas i otočka a 6 m zpátky je BOMBA. Přesto si nejsem jistý, že bych to udělal zase. Uvidím, co příští rok. Každopádně si nechávám jednu z voliér volnou na příští rok. Ještě doporučím větší vchodové dveře - výměna větví apod. A letos tam mám 18 budek.

minekys

3.5.2022 20:12
minekys

XXX.XXX.47.244

Dobrý večer, děkuji všem za Vaše zkušenosti. Vždy jsem měl ptactvo oddělené, tak jsem zvažoval možnost společného chovu. Viděl jsem to u jednoho pána a docela se mi to zalíbilo. Přišlo mi to takové přirozenější. Nejsem množitel, chovám je na pohodu, buď se zadaří nebo ne. Každé mládě samozřejmě potěší. Všem děkuji a chovu zdar!

4.5.2022 11:24
Jimu

XXX.XXX.230.37

Mám voliéru 5x3x2(d,š,v), střecha 3m pevná, 2m průhledný polykarbonát, severní stěny 3x2m osb desky mezi nimi 10 cm polystyrén, zbývající 3m polykarbonát síly 1cm, dvojité pletivo. Ještě budu prodlužovat o 2 m bez zakrytí střechy pro možnost koupele za deště, protože při dešti ptáci sedí na pletivu a snaží se sprchovat.
Osazenstvo : 2,2 nádherní, 2,2 královští (2021) 1,1 červenokřídlí, 1,1 horští
Při hnízdění jsem nikdy neměl problémy, protože všechny páry chodí každý rok do stejných budek (zůstavají i přes zimu jen vletový otvor je uzavřen). Mezi jednotlivé budky dávám větve borovice, takže jsou opticky odděleny. Pravidelný odchov bez šarvátek a vzájemného napadaní. Tyto druhy jsou klidné, vzájemně se toleruji, pří krmeni a mém pohybu ve voliéře naprosto klidní. Ovoce a zeleninu berou i z ruky.

4.5.2022 12:11

Jimu napsal(a):
Mám voliéru 5x3x2(d,š,v), střecha 3m pevná, 2m průhledný polykarbonát, severní stěny 3x2m osb desky mezi nimi 10 cm polystyrén, zbývající 3m polykarbonát síly 1cm, dvojité pletivo. Ještě budu prodlužovat o 2 m bez zakrytí střechy pro možnost koupele za deště, protože při dešti ptáci sedí na pletivu a snaží se sprchovat.
Osazenstvo : 2,2 nádherní, 2,2 královští (2021) 1,1 červenokřídlí, 1,1 horští
Při hnízdění jsem nikdy neměl problémy, protože všechny páry chodí každý rok do stejných budek (zůstavají i přes zimu jen vletový otvor je uzavřen). Mezi jednotlivé budky dávám větve borovice, takže jsou opticky odděleny. Pravidelný odchov bez šarvátek a vzájemného napadaní. Tyto druhy jsou klidné, vzájemně se toleruji, pří krmeni a mém pohybu ve voliéře naprosto klidní. Ovoce a zeleninu berou i z ruky.

Držím palce, ať jsou i ti královští v pohodě. Aspoň ti naši jsou teda dost od rány. V toku často sekají zobáky přes pletivo na sousedy (z obou stran 1,1 horští).

Přidejte reakci

Přidat smajlík