Ráda bych se zeptala, zda může být neoféma i sama nebo ke spokojenosti potřebuje partnera? Nemám zájem o odchovy a ptáčky si vybírám pečlivě, tak aby se snesli, bylo jim spolu dobře, ale neměli mladé. Mám nějakou droboť a dvě andulky, jsou v jedné místnosti, ale mají více klecí. Pouštím je často na volno.
Když bych měla párek neofém, měli by potřebu se automaticky hned množit jako droboť nebo je to podobně jako u andulek, že když se odchov nepodpoří (budkou, stravou), tak se oni sami o potomstvo nepokouší? Nebo je možné mít dva samce (snesou se)? Případně jsou některé dva druhy neofém, které se spolu nebudou pokoušet množit, ale přitom si díky podobnosti druhu budou rozumět?
Já jsem na základě toho, co jsem o neofémách vyčetla, předpokládala, že se na mazlíka úplně nehodí, ale bylo to psáno chovateli čili toto hledisko nebylo hlavním tématem článků. A pak jsem potkala neofému v zoo a byla jsem překvapená, jak velmi na mě reaguje a je kontaktní. Od té doby mi nejde z hlavy. Předem děkuji za případné názory a prosím nemydlete se mezi sebou, prostě jen napište svůj názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neofémy jsou fajn, ale na mazlíčka bych je nedoporučila. Jsou to velcí letci a bývají i docela plaché (asi se najdou výjimky, ale ...)
Snášenlivost 2 samců - od chovatelů vím, že je to chce chovat po páru. Hodně lidí včetně nás je tak má ve voliéře se zebřičkami. Tam to je ok.
Dle mého vám pár bude chtít odchovávat i bez budky. Jako u ostatních druhů.
A druhy bych nemíchala, běžně se můžou křížit.
Pokud chcete nějakého menšího barevného papouška, koukněte třeba na kakariki rudočelý. To jsou zvědavky, téměř nekřičí (když už se ozvou, zní to spíš jako slabé mečení). A nebo další andulku. :)