Prosím o pár rad. Jsem začátečník v chovu žebřiček pestrých.
Na konci března jsem dostala pár žebřiček. V půlce dubna samice snesla 4 vajíčka a 1. května se vylíhli 3 mláďata. Po měsíci jsme je přendali z malé klece do po domácku vyrobené voliéry d110xš70xh41. Vypadají tam spokojenější, mláďata už krásně lítají a i jí samostatně. Zobáčky se jim už také zabarvují. Zatím to vypadá na samé samice-nevím jestli to už jde poznat. Chtěla jsem se zeptat hlavně na toto:
1) Můžu chovat ve voliéře všechny dohromady? Pár rodičů s jejich mláďaty? Jsou v klidu - i když někdy samec honí jedno z mláďat. Zřejmě chce stavět hnízdo. Ale to jsem jim po vylétnutí posledního mláděte vyndala.
2) Mláďata jsou jenom tři - četla jsem, že mají být po dvou nebo když víc tak po šesti.
3) Další hnízdo jsem jim tam zatím nedávala, nechci už další mláďata. Je to takhle v pořádku?
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
pokusím se Vám odpovědět.
1. Nechávat rodiče s mladými není dobrý nápad. Pár bude chtít znovu zahnízdit a bude mladé prohánět, jak jste psala. A že budou chtít zahnízdit i mladí, o tom žádná.
2. Lichý počet jedinců je vždy problém. Lichý jedinec bude buď prohánět všechny ostatní, nebo naopak.
3. No dobře to určitě není, protože pokud jsou ptáci v páru, předpokládá se, že budou odchovávat. Navíc zebřičky v hnízdech nocují a jsou schopny nanosit i zelené krmení do koupátka, když hnízdo nemají.
Pokud už nechcete odchovávat, dejte pryč mladé i se samicí a pořiďte si ještě dva samce (dva by taky mohli dělat potíže.)