Neofema Bourek stepitelnost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2022 12:54
patagonec

XXX.XXX.88.81

Dobrý den přeji. Chtěl bych se zeptat kolegu o učení pohlaví a stepitelnost mladých při Složení páru 0.1 Plavy X 1.0 Rubíno.
Viz obrázek letos jejich mladé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2022 14:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

všechny samice rubino a samci na rubino a plavou

25.6.2022 22:11
Uda

XXX.XXX.121.168

Pokud jste pářil opravdu 1,0 rubino což je kombinace opalínové lutino a 0, 1 plavou
Tak mladé samci přírodní / plavé, opalín, lutino, rubino, a štepit budou do všeho možného a záleží jak se dál využijí ale plavou dostanete opět že samicí buď plavou nebo štepitelnou do plavých.
Samice rubino / plavé.
Tak už teď víte že v tomhle hnízdě máte 2,2.

26.6.2022 07:48
patagonec

XXX.XXX.88.81

Děkuji za podrobné informace. V případě že jsi ponechám samce do chovu , jak bych mohl docílit popřípadě potomstvo opalin. Jakou samičku bych měl mít? Děkuji za odpověď.

26.6.2022 08:02
Uda

XXX.XXX.61.35

patagonec napsal(a):
Děkuji za podrobné informace. V případě že jsi ponechám samce do chovu , jak bych mohl docílit popřípadě potomstvo opalin. Jakou samičku bych měl mít? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.
Tak pokud chcete odchovat opalíny (což je nesprávně nazývána růžová)
Tak by jste měl nechat ty přírodní protože ti nesou vlohu opalínů po otci to jest rubino je v podstatě opalín lutino. A sehnat nejlíp opalinu a už vyam budou vycházet i samci opalíny ale smířit se s tím že zase polovina samic bude opět rubino. A pokud budete mít štěstí a seženete opalin plavo růžový, někdy také nazývaný lososový (protože má červené oči stejně jako plavá ale je jemnějších barev, čili je to opět kombinace plavé a opalíny tak tam můžete odchovat i tyto.

26.6.2022 10:54
Uda

XXX.XXX.121.168

patagonec napsal(a):

Ještě bych jen doplnil že jestli chcete odchovat opalíny (růžové) tak i kdyby jste na ty vaše samce přírodní /opál +ino faktor dal i přírodní tak stejně budou chodit samičky, rubino, lutino, a opálová. Všechny jsou vázané na pohlaví a tudíž do těchto barev a kombinací štěpí pouze samci. Ale jestli chcete i samce růžové tak dát samičku růžovou určitě.

26.6.2022 11:31
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

Uda napsal(a):
Ještě bych jen doplnil že jestli chcete odchovat opalíny (růžové) tak i kdyby jste na ty vaše samce přírodní /opál +ino faktor dal i přírodní tak stejně budou chodit samičky, rubino, lutino, a opálová. Všechny jsou vázané na pohlaví a tudíž do těchto barev a kombinací štěpí pouze samci. Ale jestli chcete i samce růžové tak dát samičku růžovou určitě.

Jen pro pořádek, plavá nemá dědičnost vázanou na pohlaví, ale je recesivní. To znamená, že pokud geny plavé mutace neponesou oba ptáci, tak nemůže být v odchovu plavý pták.

26.6.2022 11:34
Uda

XXX.XXX.121.168

patagonec napsal(a):
Fota rodičů

Krásná plavá. Škoda že se nenajdou chovatelé co by je drželi v čisté linii. Já jsem si loni po dlouhé době pořídil ale mám 2,1 vše štepitelné do plavých a nemůžu sehnat takovou samici. Mám od kolegy 1,1 opalíny / plavé a 1,0 přírodní / plavé + opalín. Tak se ještě pořád dívám po samici ale ne a ne sehnat. I ta rubino vaše by byla lepší jako jistá štepačka nez nic 😀. A zeptám se směle vy jste od kud? Že bych jednu tu rubino od vás vzal, tedy jestli bude k mání.

26.6.2022 12:04
patagonec

XXX.XXX.88.81

Pocházím Petrov okr.Hodonín. Chtěl jsem postavit taky čistou linii ale mohl jsem zehnat protějšek. Bral jsem od jedné chovatelský 1.1 sourozence . PS. Jméno už nevím. Její brácha po přepeření není tak čistý v zádech jak jeho ségra. Ten mi ještě nezasedl. Všechny krom jednoho samce bude k prodeji. Jezdím Burza Kroměříž i Přerov. Přerov jezdím jen když mám vyce kusů na prodej nebo něco zhanim. Kroměříž jezdím pravidelně i bez prodeje a koupí.

26.6.2022 12:42
Uda

XXX.XXX.121.168

patagonec napsal(a):
Pocházím Petrov okr.Hodonín. Chtěl jsem postavit taky čistou linii ale mohl jsem zehnat protějšek. Bral jsem od jedné chovatelský 1.1 sourozence . PS. Jméno už nevím. Její brácha po přepeření není tak čistý v zádech jak jeho ségra. Ten mi ještě nezasedl. Všechny krom jednoho samce bude k prodeji. Jezdím Burza Kroměříž i Přerov. Přerov jezdím jen když mám vyce kusů na prodej nebo něco zhanim. Kroměříž jezdím pravidelně i bez prodeje a koupí.

Tak to je super. Já jezdím raději Kroměříž. Kultura a zázemí e podle mně jinde, ale i Přerov má své kouzlo samozřejmě. I teď jsem byl v Kroměříži pro nějaké krmivo a měl jsem zbytek korel loňských.
Ale budu rád když se domluvíme a rád bych vzal teda štepáka. A budu jse ještě dívat dál možná že něco seženu staršího, ale tomu nevěřím. No a možná už i já odchovám od té jedné páry, zatím čekám jestli začnou snášet.

1.7.2022 11:29
eli22

XXX.XXX.58.38

Zdravím a chtěla bych se ujistit.
1)Mám dvě mláďata bourků, lutino a rubino. Po rodičích - samice lutino x samec růžový/ino. Mládě lutino je tedy samec a rubino samice. Je to tak?
2) Další pár je samice růžová (po rodičích samice růžová x samec růžový/ino a plavou) a samec růžový lemovaný (u něho rodiče neznám). Jaká pak budou mláďata?
Díky!!!!

3.7.2022 19:04
Uda

XXX.XXX.43.203

Miroslav Bláha napsal(a):
Jen pro pořádek, plavá nemá dědičnost vázanou na pohlaví, ale je recesivní. To znamená, že pokud geny plavé mutace neponesou oba ptáci, tak nemůže být v odchovu plavý pták.

Ano plavá je recesívní. Ale reagujete na můj příspěvek kde ale popisuji situaci mutací a kombinace vázaných na pohlaví a o plavé není nic psáno, alespoň ne v mé reakci.

3.7.2022 21:07
eli22

XXX.XXX.58.38

Pokud tedy mívám v hnízdě i plavá mláďata a vím, že samec má plavý gen, tak lutino samička ho musí mít taky?

4.7.2022 05:16
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

Uda napsal(a):
Ano plavá je recesívní. Ale reagujete na můj příspěvek kde ale popisuji situaci mutací a kombinace vázaných na pohlaví a o plavé není nic psáno, alespoň ne v mé reakci.

Jasně, máte pravdu... já chtěl napsat jen pro dodatek a ne pro pořádek. Když jsem to pak chtěl opravit, tak už to nešlo.

4.7.2022 05:56
Uda

XXX.XXX.121.168

eli22 napsal(a):
Pokud tedy mívám v hnízdě i plavá mláďata a vím, že samec má plavý gen, tak lutino samička ho musí mít taky?

Ano jestli vám vychází i plavé tak to musí samička štepit také. Otázka ovšem je jestli ta samička není kombinace ino a plavé, může být i plavá v podstatě ale to se nepozná neboť obě mají červené oči. Snad jen podle počtu plavých mláďat procentuálně by mělo vycházet 75 % ale ono to někdy s těmi procenty těžko vychází tak úplně jak by jsi člověk přál.

4.7.2022 07:32
eli22

XXX.XXX.181.79

Uda napsal(a):
Ano jestli vám vychází i plavé tak to musí samička štepit také. Otázka ovšem je jestli ta samička není kombinace ino a plavé, může být i plavá v podstatě ale to se nepozná neboť obě mají červené oči. Snad jen podle počtu plavých mláďat procentuálně by mělo vycházet 75 % ale ono to někdy s těmi procenty těžko vychází tak úplně jak by jsi člověk přál.

Díky. Plavá mládata se vyskytují spíš sporadicky, třeba v jednom roce ani jedno, v dalším ve dvou snůškách, ale vždy jen jedinec, dva, tak nevím... V hnízdě mám od tohoto páru běžně: lutino, přírodní, růžová a teď náhle rubíno, prostě mišmaš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík